Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

HangoldUjra_microsite_940x140.jpg

Tudjuk, hogy benned is ott lakozik a kétkezi alkotás ösztöne. Ezen kár is vitatkozni. Itt a lehetőség, hogy szabadon engedd a benned szunnyadó kreativitást és alkotásvágyat.
Vegyél részt a Furdancs, a Lángoló Gitárok és a Conrad Electronic közös játékában! Nézz körül a környezetedben és készíts egy működőképes hangszert. Tényleg bármiből. A lényeg, hogy a hangszered megszólaljon és legalább néhány ismertebb dallamot tisztán játszani lehessen rajta, vagy összetett (4-5 különböző hangzást  produkáló) ritmushangszerként használni.
Ha igazán jó hangszert sikerült építened, tiéd lehet a játék első három helyezettjének járó díjak egyike!

1. díj: 100.000.- Ft értékű Conrad Electronic vásárlási utalvány
2. díj: 70.000.- Ft értékű Conrad Electronic vásárlási utalvány
3. díj: 50.000.- Ft értékű Conrad Electronic vásárlási utalvány

hangold_ujra_logo.png

Pályamunkádat illusztris zsűri bírálja el, ötleted eredetisége, használhatósága és újrahasznosítási együtthatója alapján.

A zsűri tagjai:
Bicskei Titusz (Belga, The Carbonfools)
Andrásik Remo (Hangszeresek Országos Szövetsége - HANOSZ)
Novák Tamás (Cser Kiadó)
Urbán Szabolcs (Furdancs Blog)
Kacsóh Gergely (Conrad Electronic)
Az elkészült pályamunkádat 2013. május 31-ig küldheted el nekünk: furdancsblog@gmail.com

Elfogadunk képeket, videókat, lehetőleg dokumentáljátok az elkészítés lényegesebb fázisait is, ez egyrészt izgalmasabb a többiek számára, másrészt előnyt jelenthet az elbírálás során az azonos minőségű művek esetében! Nagy csatolmányok helyett szívesen fogadunk hivatkozásokat is, főleg a videók esetében.
Az előzsűrizés során legjobbnak talált 10 pályaművet fizikailag is el kell majd juttatni hozzánk, mivel a végső eredményhirdetés előtt élőben is ki fogjuk próbálni őket!
További részletek a játékszabályzatban, kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésedre a fenti e-mail címen!

HangoldUjra_microsite_940x140.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Fura gitárok

Hétvégén szóba kerültek azok az idők, amikor még, szinte gyerekként, a zenei önkifejezéshez a hangszeres tudás mellett csak egy dolog hiányzott: a hangszer. Cintányér gyanánt fedőket aggattunk a plafonra és darabonként összeszedett Jolana gitárokon szerencsétlenkedtünk. Ennek kapcsán aztán megpróbáltuk megfejteni, hogy miből és hogyan lehet legegyszerűbben gitárt készíteni. A Furdancson is volt már szó ilyesmiről. A társaság tagjai közül nyilván mindenkinek volt némi netes élménye a témával kapcsolatban. A beszélgetés nagy közös böngészéssé alakult. Ennek eredményét alább láthatjátok. Némelyik "gitár" valóban nagyon házi készítésű, van amelyik csak simán fura, néhány darab pedig pusztán gitár által inspirált használati tárgy. Nekem a benzinkannás a kedvencem.

iskolaslany.jpg

Körülbelül tíz évvel ezelőtt belecsöppentem pár gramofonbuliba. Ezek a barátságosnak indult, majd ittasságba torkollt összejövetelek általában arról szóltak, hogy elővettük a padláson talált régi, valóban bakelitből készült lemezeket, és az ecserin vásárolt gramofonon lejátszottuk őket. Ha megengedtek ennyi szubjektivitást, az alábbi habkönnyű dolgozattal ezekre az időkre emlékszem. Él Londonban egy Livia Ritthaler nevű hölgy, aki mikor Angliába költözött, egy ilyen fából, fémből, és némi papírból készült gramofon elkészítésével ütötte el az időt. Nagy csodát ne várjatok tőle, digitalizálni nyilván nem lehet ezzel a szerkezettel, de a dédi lemezeit szépen le lehet vele játszani. Amíg a kezünk el nem fárad.

gramo01.jpg

Bambuszfurulya PVC csőből

Nyilván szentségtörés egy hagyományosan bambuszból készült hangszert műanyagcsőből "kifaragni", de ha épp nincs más kéznél, akkor legalább barkácsolunk egy kicsit. A gyerek meg örül, mert apa csinált neki egy nagy furulyát. Párunk szemében pedig újra férfiak lehetünk. A bambuszfurulya, eredeti nevén Shakuhachi (ejtsd: sakuhacsi) történetéről ITT olvashattok bővebben. Azt pedig, hogy hogyan készítsünk egyet műanyagcsőből ITT nézhetitek meg. Szerintem remek kis dolgozat a hétvégére. Az alábbi videón meghallgathatjátok, hogy hogy szól egy ilyen hangszer, ha ügyesek voltatok.

sakuhacsi.jpg

A mai poszt nem egy "hogyan építsünk űrhajót gyufaszálakból" mélységű írás, de garantáltan tartalmaz hasznos információkat egy elsőre egyszerűnek tűnő szerelési munkával kapcsolatban.
Tegnap Norbert kollégánk, aki egyébként a Houdinis gitárosa, kétségbeesett kérést intézett hozzám, miszerint vásárolt a gitárjához egy úgynevezett strap lockot és be kellene építeni a régi helyére. A strap lock egy olyan kütyü, aminek segítségével egy mozdulattal le lehet szedni a hevedert, gitárpántot (Erdélyben átvető) a gitárról. Magával a cserével nem is lett volna gond, de az eredetileg a gitáron lévő hevedergombénál hosszabb és vastagabb csavart kapott az új "babához".

Photo 2013.02.04. 12 16 14 (1).jpg

Építsünk cajont!

Joggal merül fel a kérdés, hogy mi a csuda az a cajon (ejtsd: "kachón", spanyol eredetű, jelentése: doboz). A cajon nem más, mint egy ütőhangszer, a perkások (ütőhangszeresek) egyik kedvenc játékszere. Leginkább egy dobozra hasonlít, ahogy a neve is utal rá, de madáretetőnek is szokták hívni. Ha megnézitek az alábbi fotót, rájöttök, hogy miért.

cajon.jpg

Hangszert bármiből

Itt ez a figura, akit Jesse Hacketnek hívnak. Legszívesebben azzal tölti az idejét, hogy mindenféle szemétdombokról és hulladékgyűjtő helyekről szed össze olyan cuccokat, amikből aztán hangszereket tud eszkábálni. Elmondása szerint az ötletet Afrikából hozta, ahol a szegénység, pénztelenség miatt valóban rákényszerülnek az emberek, hogy akár szemétből készítsenek maguknak hangszert. Miután elkészültek, saját stúdiójában zenél riszájkling zeneszerszámaival. Nézzük együtt!

A videóban szereplő fiatalember művészetében ITT merülhettek el komolyabban.

Forrás: GreenThing

A karácsonyi készülődés napjait éljük. Érdemes elgondolkodni talán azon is, hogy milyen hangszeres kísérettel adjuk majd elő a "Mennyből az angyalt" a fa árnyékában. Itt alul ez a két kínai fickó, egész jól elvan. Zöldségekből barkácsolnak hangszereket. Ugorjatok neki ti is, aztán ha kész vagytok, még marad pár napotok kigyakorolni és összepróbálni a harmóniákat.

Forrás: GreenThing

Minden háztartásban kell lennie legalább egy hangszernek. Én ezt simán törvénybe foglalnám, ha egyszer annyi agysejtemet veszíteném el, hogy a törvénykezés közelébe engednének.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek