Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy raklap bébiétel

Az újrahasznosítás virágkorát éljük. Ez valahogy mostanában divat lett, még ott is igyekszünk újrahasznosítani mondjuk a csomagoló anyagokat, ahol ez nem feltétlenül indokolt. Vannak azonban olyan esetek, amikor az újrahasznosított anyagokból készült tárgyakról szinte meg sem lehet mondani, hogy nem direkt az adott funkcióra készült gyári darabok. Egy nemrég nyílt kávázóban jártam a minap, és rögtön két dologra is rácsodálkoztam, gyorsan le is fotóztam őket, hátha ötletet és tippet adnak valakinek.

Hőszigeteljünk fóliasátrat

A mezőgazdasági termelési időszakok kinyújtásának vágya alighanem egyidős magával a mezőgazdasággal. A külső természeti körülményektől legalább részben függetleníteni a termelést, valóban jól hangzó idea. Ezek egyik, jól ismert és nem is drága megoldása a fóliasátor. Persze azért ez csak korlátozott megoldást jelent, a nappali felmelegedést egyfajta hő- vagy fénycsapdaként gyorsítja, de az igazán hideg éjszakák esetén nem sokat ér. Fűteni persze lehet, írtunk is már erről itt a blogon, de ez nem olcsó, és ha csak egy vékony fólia van a fűtött belső tér, és a külső hideg levegő között, nem is igazán hatékony.

Amikor túl sok a meleg...

Ebben a hetek óta tartó sivatagi időjárásban talán kevesebbet gondolkozunk otthonunk hőszigetelésén. Pedig az a hőszigetelés, ami télen megakadályozza, hogy a meleg elillanjon a lakótérből, ilyenkor is hasznot hajthat, hiszen fordítva is működik... Az alábbi poszt a Knauf Insulation Kft által végzett felmérések adatai alapján készült. Lesz benne jó sok szám és százalék, az ilyenek iránt fogékonyak semmiképp e hagyják ki. De a többiek számára is érdekes olvasmány lehet...

Felvétel indul

A múlt héten azt ígértük, hogy beszámolunk néhány személyes tapasztalatról a mikrofonnal készülő házilagos hangfelvételek terén. A kezdeteknél persze én is a különböző felvevő eszközök saját mikrofonjait próbáltam használni, de hamar kiderült, hogy ezek bizony ritkán készítenek elfogadható felvételt.

Készítsünk hangfelvételt

Manapság már a kenyérpirítón és a motoros fogkefén kívül szinte minden, némi elektronikát tartalmazó eszköz képes HD minőségű képfelvételt készíteni. Adja magát a lehetőség, hogy - mint anno, a VHS kamerák elterjedésekor - mindent felvegyünk, például a minket érdeklő koncerteket, utcai produkciókat, de akár klubkoncerteket is. De az is előfordulhat, hogy épp beszélgetéseket, vagy egy baráti találkozót, mondjuk egy osztálytalálkozót, vagy épp egy szabadtéri színházi produkciót akarunk rögzíteni. Uram 'bocsá, mondjuk egy premier filmről szeretnénk - abszolút illegális módon - egy használható minőségű felvételt készíteni. Van tehát feladat elég...

A fejlesztés nem áll meg...

Korábbi, hőszigetelésről szóló posztjainkban már többször leírtuk, hogy a szigorodó előírások miatt egyre vastagabb külső szigetelésekre van és lesz szükség. Az olvasók több alkalommal jelezték is, hogy egy új épület tervezésekor ezzel lehet is számolni, de egy régi épület utólagos szigetelése esetében az extrém vastag külső szigetelés kialakítása több problémát is felvet, például jelentősen csökkentheti a szobákba bejutó fény mennyiségét is. Erre persze a gyártók is gondolnak, de az itt bemutatott új fejlesztések nem csak erről szólnak.

8 százalék

Az ország teljes energiafelhasználásának 8%-a lenne megtakarítható az energetikai szempontból korszerűsítésre szoruló családi házak teljes körű hőszigetelésével. A mintegy 2,5 millió magyar családi ház fejlesztése elengedhetetlen abból a szempontból, hogy hazánk meg tudjon felelni a 2020-ig, 20%-os energiafogyasztás csökkentést előirányzó uniós célkitűzéseknek, amelyek hazai átültetéséről a kormány április elején nyújtott be törvényjavaslatot.

A spórolás világnapja

Majdnem elsiklottunk itt a blogon a múlt hét egyik neves világnapja fölött. Igaz, manapság már minden naptári napra több ilyen világesemény is jut, de azért vannak köztük tényleg fontosak is.

Március 6-án volt az ENERGIAHATÉKONYSÁGI VILÁGNAP. Ezen a napon minden évben egyre többen igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét arra, milyen sok területen van lehetőség energia megtakarításra.

Bár a fűtési szezonnak lassan vége, az általányt fizetők egész évben szembesülhetnek a fűtési költségekkel.

Egy-egy számla kézhezvételekor sokféle gondolat megfordulhat az ember fejében, köztük a "most már tényleg csinálni kell valamit, ez így nem mehet tovább" jellegűek is. De mit tehetünk?

Ömlesztett szigetelés

Aki próbálkozott már az utólagos és házilagos hőszigeteléssel, ismerheti a problémát, hogy bizony sok olyan eset adódhatik, amikor a táblás, vagy paplanos szigetelőanyagok nem igazán jól használhatóak. Akár egy padláson kellene szigetelnünk valami rosszul hozzáférhető ficakot, vagy egy utólagosan beépített faszerkezet körül kell hőszigetelést megoldanunk, vagy épp a fűtés össze-vissza kanyargó csöveit szeretnénk körbe szigetelni a kazánházban a fal mentén, ezekhez a hagyományos szigetelő táblák csak nehezen alakíthatóak.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek