Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Manapság a legtöbb esetben a lakás/ház fűtését biztosító kazán a lakás valamelyik helyiségében van elhelyezve. A modern gázkazánok és kombinált fűtőberendezések viszonylag kicsik, esztétikusak és biztonságosak. Azonban kertes házak esetén - főképp vidéken - még mindig sok a fa- vagy más szilárd tüzelésű kazán. Vagy mert nincs is elérhető gázszolgáltatás, vagy mert fával fűteni bizony manapság a legolcsóbb megoldás. Ezekben az esetekben gyakori, hogy a kazán nem a lakásban kerül elhelyezésre, hanem egy külön kazánházban lakik. Ilyenkor pedig a forró vizet szállító csövek egy szakaszon a fűtendő lakáson kívül haladnak, hőszigetelésük tehát igen fontos.

cső1.jpg

Az köztudott, hogy minden évszakban az időjárásnak megfelelő lábbeliket szokás viselni. A téli időszakban ez a szokásosnál is fontosabb és legalább ilyen fontos ezek alaposabb ápolása is. Az eső, hó, sós latyak ugyanis szinte minden cipőt, csizmát, hótaposót gyorsan tönkretehet, ha a tisztítása és ápolása elmarad.

cipo03.jpg

Zsenik otthon I.

Mi csak álmodtunk róla, ők megcsinálták…
A kisipari készítésű, manuális kezelésű vagy CNC gépek alkotói igazi hősök, az ipari forradalom időszakának feltalálóihoz hasonló polihisztorok. A sorozatban látható szerszámgépek megkonstruálásához gépészeti-, gyenge- és erősáramú ismeretek szükségesek, a CNC-vezérlők felprogramozása is külön tudomány. Feltételez fémipari jártasságot összerakni és működésre bírni a berendezéseket, sőt, a megmunkálni vagy feldolgozni szánt nyersanyag viselkedését is illik tanulmányozni, legyen az bükkfa vagy törni szánt dió.

Eszterga.JPGKép forrása cnc.hu

Múltheti Adventi posztunkon felbuzdulva, most a kültéri díszítésekből szedünk csokorba néhány ötletet, amely akár házilagosan is remekül kivitelezhető.

2010_0910noths0176-1_1.jpg

Foltozott szőnyegpadlók

Aki szőnyegpadlós lakásban él annak nagyon kell vigyázni e kényes, ám kellemes puhaságú padlóburkolatnak az épségére, tisztán tartására. Ezek a padlók ugyanis nagyon kényesek a lecsöppenő ital, vagy más szennyezőanyagok okozta foltokra, a bútorok okozta szálkihúzódásokra. A foltok még frissiben esetleg kitisztíthatók, ám ha figyelmetlenség miatt beszáradnak, akkor már szinte csak foltozással tüntethetők el. A szőnyegek anyaga többnyire műszálas anyagú, ezért a felületükre eső forró tárgyak is azonnal maradandó nyomokat hagynak a felületükön, ami ugyancsak foltozással tüntethető el.

szonyeg_03 (1).jpg

Műhelyóra 10 perc alatt

ora1.jpg

A kiszolgált fűrészlap óra számlapként való felhasználását Thoreau posztjából merítettem, mely a távoli jövőben jelent meg (a Furdancsnál rutinos időutazók dolgoznak).

Aki már festett ecsettel festékesdobozból, az tudja, hogy az ecset belepottyanása a teli dobozba igen komoly katasztrófát okozhat. A festékkel teljesen átitatott ecset csöpög és maszatol, a rajta lévő rengeteg festék sosem fogy el, ráadásul a nyele ragad, minden festékes lesz nagyjából 15 másodperc alatt. Tehát az ecsetet mindig le kell tenni valahová külön. Ott is csöpög persze, meg néha leesik, akkor jó poros lesz...

ecsettarto2.jpg

Mesterségek

Mi itt a blogon már több ízben törtünk lándzsát a saját kezűleg végzett ház körüli munkák mellett. Tagadhatatlan azonban, hogy ezekhez a tevékenységekhez szükség van bizonyos műszaki látásmódra. Jó, ha az ember átlátja milyen részekből épül fel egy megoldandó feladat. Az ideális az volna, ha mindenkiben lenne ilyesmi, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy aki maga nem áll neki a problémák megoldásának, az sok esetben nem is látja át azokat. Jómagam korábban gyártottam beépített bútorokat, ezeknek a munkáknak a kapcsán sokszor szembesültem azzal, hogy bizony vannak, akik abszolút nincsenek tisztában egy-egy feladat vagy projekt megvalósításának részeivel. Vannak szép számmal olyanok, akik személyes sértésnek veszik, ha a bútort beépítő nem hajlandó mondjuk egy besüllyesztett elektromos aljzatot, vagy épp a gázcsonkot 10 centivel arrébb rakni.

Ebben az írásban néhány példán keresztül próbálunk segíteni azoknak, akiktől teljesen távol állnak ezek a kétkezi tevékenységek. Talán sikerül azt is kicsit jobban megértetni, hogy egy adott vállalkozótól mi az ami elvárható és mi az ami már nem. Hiszen ha valaki szakembert hív, nyilván azt is elvárja, hogy megfelelő felkészültséggel és megfelelő színvonalon készüljön el a munka.

1-1.jpg

Laminált padló lerakása

Ez a lapokból álló padlóburkolat sokak által kedvelt, részben mert akár saját kezűleg is lerakható, másrészt pedig mert számtalan mintázattal és árnyalatban megvásárolható. A munka ráadásul gyorsan elvégezhető, bár a kiugró falrészek továbbá a padlót szegélyező lécek felszerelése megnehezítheti a munkát.

laminalt01.jpg

Falikar faágból (Hobbit style)

Az úgy volt, hogy egy barátomnál járván mutatott egy frissen vásárolt T…. gazdaságos lámpaernyőt, amelyről csak otthon állapította meg, hogy E14-es foglalathoz való, nem a vastagabbik E27-hez, amire szüksége lett volna. Miután az ernyő szerintem mutatós, magamhoz vettem, hogy kitalálok hozzá valami hasznosítási módot.

kar2.jpg

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek