Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Napi tipp: központi fűtés

fute.jpg

Évente egyszer szakemberrel mosassuk át a központifűtés-rendszert, hogy megszabaduljunk az esetleges rozsdától, amely károsítja a fűtőtesteket. Ha hosszabb ideig nem használtuk, engedjük le a fűtőtesteket, pl. a fűtési idény előtt (lásd alább). Ha fűtéskor a fűtőtest alul melegszik, de felül hideg, vagy állandó gurgulázó hangot ad, valószínűleg légbuborék van a rendszerben. Ebben az esetben is le kell engedni. Ha gyakran keletkezik légbuborék, szakemberrel nézessük meg.

Napi tipp: régi fegyverek

fe.jpg

A régi fegyverek gyűjteményekbe valók; használatuk vagy javításuk kizárólag tapasztalt szakemberek dolga. Semmi esetre se nyúljon a laikus saját felelősségére régi fegyverhez, ne próbálja meg használni. Túl nagy a veszélye annak, hogy kárt tesz a fegyverben, önmaga vagy más testi épségében. Ne cseréltessük ki az értékes fegyverek alkatrészeit. Az új alkatrészek csökkentik a fegyver értékét. A dekorációnak szánt fegyvert akasszuk a falra, így nem kerülhet avatatlan kezekbe. Ha gyermek van a családban, szúró- vagy vágófegyvereket még dekorációképpen se tartsunk.

© Nagy háztartáskönyv

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Napi tipp: dugulások

wc.jpg

Mi a teendő, ha a WC eldugul?
Ne használjuk a vízöblítőt. Helyezzünk a lefolyónyílásba egy gumipumpát vagy egy ronggyal körbetekert WC-kefét és mozgassuk erősen fel-le, hogy nyomás és vákuum keletkezzék, egészen addig, amíg a dugulás meg nem szűnik és a WC ismét használható nem lesz.

Imaggf.jpg

Ha a javítást nem tudjuk azonnal elvégezni, tegyük az eltört darabokat egy műanyag zacskóba és zárjuk le, hogy se por, se zsír ne érhesse. Mielőtt a ragasztást elkezdjük, tisztítsuk meg a törési felületeket, hogy a ragasztó jól tapadjon. A széleket selyemdarabbal töröljük le, mert a pamut szálakat hagy maga után. Ha a törési felületek erősebben szennyezettek - elsősorban régi töréseken - akkor gyenge mosószeres vízzel mossuk le, és szárítsuk meg. A törés helyét tisztítás után már ne érintsük meg, mert zsírnyomok maradnak rajta, és a ragasztó nem fog tapadni. A törött porcelánt nem szabad főzni, mert tovább reped.

Image1.jpg

Ha egy lefolyó eldugul, ki kell tisztítanunk. Használhatunk szódat, vagy különböző lefolyótisztító-maró vegyszereket. Ezek a vegyszerek veszélyes mérgek, vigyázzunk, nehogy szemünkbe, vagy bőrünkre kerüljenek. Csak az erre a célra kapható anyagot használjuk, mert vannak olyan anyagok, melyek a zsírral vegyülnek, s végképp eltömik a lefolyót.

Napi tipp: régi babák

baba.jpg

A gyerekek évezredek óta szívesen játszanak babákkal. A görög vagy római kislányok már az ókorban is mozgatható karú babát kaptak ajándékba. Közép-Európában a XV. század óta foglalkoznak iparszerűen babakészítéssel. Az értékes, régi babák feje rendszerint porcelánból van, tagjaik és testük fából vagy textilből.

Napi tipp: a káros vízgőz

goz.jpg

Főzőedényekre mindig tegyünk fedőt. Ott, ahol gőz keletkezik, mindig legyen nyitva egy ablak, vagy kapcsoljunk be egy ventillátort. A fürdővizet úgy készítsük el, hogy előbb hideg vizet engedjünk a kádba, csak azután meleget, így kevesebb gőz képződik. A zuhanyozófülkét zuhanyozáskor lehetőleg csukjuk be. A ruhaszárító gépek elhasznált levegőjét közvetlenül a szabadba vezessük.

Napi tipp: Elektromos hibák

Image5.jpg

Hívjunk villanyszerelőt, ha a biztosító kiégése után nem találjuk a hibát. A probléma valószínűleg a vezetékhálózatban van, a hálózat régi és elhasználódott. Minden olyan esetben hívjunk villanyszerelőt, amikor nem vagyunk biztosak abban, hogy a hibát meg tudjuk javítani.

Napi tipp: szivárgó csövek

Image2_5.jpg

Ha a cső szivárog, ez annak a jele is lehet, hogy elrepedt. Ebben az esetben zárjuk el a főcsapot, és valamennyi vízcsapot nyissuk ki, hogy a vezetékek és esetleg a bojler kiürüljön. Ideiglenes javításként tekerjünk a repedésre szigetelőszalagot.

Image8_3.jpg

A felszálló nedvességet a földszinten vízszintes "áradásvonalak" jelzik, melyek időről időre változnak. A falakat ugyanúgy vizsgáljuk meg, mint ahogyan azt a fentiekben ismertettük. Ellenőrizzük, hogy a falakat alászigetelték-e. Ez a réteg ugyanis meggátolja, hogy a nedvesség az alapfalakból feljebb szivárogjon. Ilyen szigetelőréteget - PVC-fóliából vagy kátránypapírból - utólag is be lehet építeni. Ehhez szakembert hívjunk, mert a szigeteléshez az alapfalat el kell fűrészelni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek