Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya: a kalapács

Mindennapi életünk egyik fontos velejárója a kalapács. Elég, ha csak az időről időre, szerencsére egyre ritkábban, felbukkanó Kalapács Józsefre gondolunk. A kalapács végig kísér bennünket gyerekkorunktól a koporsóig. Nemrég még e nagyszerű szerszám művészeti vonatkozásairól is megemlékeztünk.

A kalapácsot sok mindenre használjuk. Szöget verünk be vele, falat törünk, árat verünk, a tartós körömfestésről nem is beszélve. Annak idején, szakirányú tanulmányaim során, azt akarták a fejünkbe verni, hogy a kalapácsot a nyél végénél megfogva kell használni. "Ne fojtogasd azt a szerszámot fiam", hangzott a feddés. Nos annyit elmondhatok, hogy ez egy baromság. Szerintem. Én ugyanis kizárólag akkor csaptam rá az ujjamra, amikor rendeltetésszerűen használtam a kalapácsot. Érdekes adat, ha igaz, ha nem, hogy az egyszerű, lakossági kalapács nyelének a hossza, a fej hosszának a háromszorosa. Lehet, hogy nem így van, de jól hangzik. Nos egyáltalán nem mindegy, hogy mit milyen kalapáccsal ütünk. Nézzük át, hogy milyen főbb típusai léteznek ennek a kiváló szerszámnak.

kalapacs fajtak.png

A hét műtárgya: a talicska

A talicskáról az első élményem, az amikor a nővérem, a még járásképtelen öccsét, azaz engem megtalicskáztatott. Tudjátok, ez az a játék amikor az egyik embernek, aki a talicska, a kezén kell járnia, miközben a másik fogja a lábát. Ennek az akciónak a nyoma, ma is ott virít a homlokomon. A küszöböt találtam el, szüleim legnagyobb örömére. Legközelebb trágyahordás közben találkoztam a talicskával, ekkor már egy igazival. Rögtön egymásba szerettünk. Lássuk, mit is érdemes tudni erről a szállítóeszközről.

talicska2.jpg

image001.jpg

Beiersdorf AG? Ismerős valakinek? Nekem nem volt az, a feleségem viszont egyből rávágta, hogy Nivea. A XIX. század végén Oscar Troplowitz gyógyszerész irányításával nőtt nagyra ez a cég, van pár ma is ismert név, amit nekik köszönhetünk:

image003.jpg

Mr. Furdancs mereven elzárkózott attól, hogy a testápoló krémekről írjak ezen a héten, úgyhogy maradunk a ragasztószalagoknál.

Szétszedtem II.: láncfűrész

A láncfűrész pompás eszköz fák kivágására, gallyazására és bár intarziás asztalt nem készíthetünk vele, meglepő vágásélessége miatt használják asztalosok és ácsok is gerendák, vastagabb lécek szabására. Emellett a darabolós horrorok és zombifilmek elmaradhatatlan kelléke.

Létezik elektromos és benzinmotoros változata sőt akkumulátoros is, bár ez utóbbi ötlet már egyfajta mérnöki L'art pour l'art, öncélú művészeti filozófia jegyében születhetett. A kétütemű benzines több alkatrészt tartalmaz és bonyolultabb, viszont használatához nem kell hosszabbítót kivonszolni az erdőbe.

0_000.jpg

Ez a példány a "Soha ne vegyél használt hőerőgépet!" kampány reklámarca is lehetne. Bizonyára derekasan szolgált korábban, de hozzám már erősen leamortizált formában került, sorsa néhány próbálkozás után megpecsételődött.

A hét műtárgya: a kerítésfogó

Mije van a farmernek? Földje. Mi van a föld körül? Kerítés. Úgyhogy akár farmer fogónak is hívhatjuk. Hívják is, ha ilyenre van szükségünk, ezen a néven is érdemes keresni.

A drótkerítés építése papíron nagyon egyszerű: oszlopokat ásunk/betonozunk a földbe, vezetődrótokat húzunk ki közéjük (3-at vagy 4-et), majd a dróthálót kötöződrótokkal rögzítjük a vezetődrótokhoz és szegecsekkel az oszlopokhoz. Mindeközben szükség lesz drótok hajlítására, vágására, szegecsek kalapálására és kihúzására.

Erre jó a kerítésfogó:

Szétszedtem: szalagcsiszoló

Szerszámpatológiai sorozatot kezdünk, "Szétszedtem" címmel. Alapkoncepciója a gépek, berendezések ideiglenes (vagy ha rosszul végződik, akkor végleges) szétszerelése és működésük bemutatása. A szakembereknek esetleg magától értetődő magyarázat ne bosszantsa Kedves olvasót, tudatosan igyekszem bárki által megérthető formában leírni a mégoly kézenfekvő ismereteket is. Senki nem születik rakétatudósnak. Viszont ha becsúszik egy hiba, szívesen fogadom a kiigazítást.

001.jpg

Akkus csavarbehajtók

Ezek a kisméretű szerszámgépek az apróbb szerelőmunkáknál nagyon előnyösek, meggyorsítják és könnyebbé teszik a munkát, ám a hagyományos csavarbehajtókkal szemben van néhány hátrányos tulajdonságuk is. Ezekre pedig már a beszerzésükkor célszerű jobban oda figyelni.

boschixo.jpg

A spéci csavarok is kihajthatók

Nagyon sok háztartási- és egyéb használati eszköz, ha bizonytalanul működik, vagy egyszerűen elromlik, az öntevékeny emberek először megpróbálnak maguk rájönni a hiba okára. Ám ehhez a legtöbb esetben bizonyos szerkezeti egységeket meg kell bontani a készülékeken. Ez viszont a felerősítésükhöz használt különböző speciális csavarok miatt akadályt jelent.. Ám a kíváncsiság az egyéni ötletességgel párosulva - az általánosan használt szerszámok kisebb átalakításával - többnyire az ilyen akadályok is megoldhatók. Íme néhány megoldás.

osszes-csavar.jpg

Az elektromosság veszélyei után azért egy posztot megérnek a mechanikai eredetű veszélyhelyzetek is. Végül is egy műhelyben minden csupa fog meg csupa él. Azt, hogy munka közben ne fúrjunk a kezünkbe, és ne vágjuk el az ujjunk, talán nem szükséges leírni. Azonban a kezdő barkácsolót érhetik meglepetések, ezekre próbál felkészíteni ez az írás.

fogak.jpg

Marjunk!

A múltkor a fűrészelést jártuk körbe kicsit. Most egy ennél talán izgalmasabb területet nézünk át, a marás területét. Egy sima lécből vagy deszkából egy szép profil nagyon mutatós alkatrészt tud varázsolni, de a marás persze nem csak díszítésre való. Aki már látott kontraprofil marókészletet, az tudja miért olyan érdekes ez a terület, aki még nem, az majd most fog...

sized_bfb0afd59a8adc2fef8a0a814933028b3685bd7a.png

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek