AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 05. 25.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 25.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 25.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 25.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 25.
8 mm-nél nagyobb átmérőjű szegecseket melegen kell szegecselni, másképp túl nagy erőre...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba visszarepítő varázsuk. Élvezetesebb is harcba vezetni csapatainkat az asztalon, szőnyegen - főleg társaságban - mint a számítógép előtt egy stratégiai játékon bambulni. 

Használatbavételük általában a csattogó szárnyú fapillangó megunása után következik, mikor már nem kell félni, hogy a gyerekek megrágják őket. Onnantól kortalan a potenciális játékosok köre. Az egyszínű, fröccsöntött klasszikus modellek mellett igazán látványos, élethűre színezett akciófigurák is kaphatók 2K körüli áron. Egészen szélsőséges eset a WH40K gyári játékfigurák piaca, ahol már 20 éve is tízezreket kértek egyetlen 5 centis figuráért, akár festetlenül is. Persze, akkor még nem volt elérhető a 3D nyomtatás.

A modellek az Internetről jöttek. Járművek és fegyverek komplett világháborús csomagokban hozzáférhetők harckocsitól a lövegekig. Katona már jóval kevesebb van, de ekkora méretben elég egy stilizált emberalak, ami valami fegyverszerűt tart a kezében. A méret meghatározása lényeges feladat. Kényelmesen ráférjen egy asztalra - ha már táblás játékhoz készül, részleteiből felismerhessük a tárgyat, de ne legyen sok kilógó felület, mert ekkora méretben azonnal letörnek.

Például a harckocsik ágyúcsöve az 55 mm hosszú tárgyból fél centire kilóg, átmérője 1-2 mm. Már a nyomtatás sem sikerült pontosan henger alakúra és szinte azonnal letört "földet éréskor". Egy tervezőprogrammal megnöveltem a lövegcsövek átmérőjét. Ez egyes tankoknál sikeres volt, majd csak a festéskor kezdték el levedleni kilógó alkatrészüket.

Félre az álszerénységgel, néha magam is megdöbbenek, mennyire kreatív vagyok. Az ágyúcsövek helyére felmelegített végű szöget nyomtam, lecsíptem végüket és lecsiszoltam a sorját. Ez nem fog letörni, még ha rálépünk, akkor sem. Harc közben egyébként is nézzünk a lábunk elé, régi szabály.

Legutóbb bemutattam a festékszórómat és a meghajtására szolgáló levegőpalackot. Komoly mennyiséget fújtam vele, a kimerülés határán áll. Azonban lehetőség nyílt kipróbálni egy makettező kompresszort, ami szükségtelenné teszi a palackok beszerzését. Neve Festékszóró kompresszor 2.9 bar. A makettezésben igazán nagy választékot kínáló Conradnál kapható az e típusnál drágább és nagyobb tudású társaival egyetemben.

Praktikus és csinos berendezést rejt a doboz, tartalmazza a tartály nélküli levegőfejlesztőt, rugalmas vezetéket (ez képes némi nyomást tárolni) és egy szórópisztoly tartóállványt. Egyvalamit nem tartalmaz, ezt:

Azaz egy átalakítót, ami a kompresszor légcsövének kimenetét vagy a festékszóró vékony csövéhez, vagy a festékszóróhoz adott adapter átmérőjéhez illeszti, mert egyik sem passzol. Sajnos sem a festékszóró, sem a kompresszor használati utasítása nem ejt szót a ki/bemeneti csatlakozásokról.

Kipróbálni a feladatából adódóan nem volt nehéz. Bekapcsolom, jön a levegő. Befogom a cső végét, megdagad, elengedem, kifúj. Ennél több dolga nincs és a nyomás megfelelő. Viszont a levegőtartály fájó hiánya miatt vagy folyamatosan működtetni kell (egy mély koncentrálást igénylő szórásnál nem kellemes, folyamatosan zajong a háttérben), vagy gyakran elindítani, miután felhasználtuk a levegőtömlőben lévő nyomást. Első dolgom lesz levegőtartályt barkácsolni rá, vagy kipróbálni a gyári palackok utántöltési lehetőségét.

Elkezdődött az alapszínre festés. A vékony, mély árkok (mint a lánctalp mögötti rész) eléréséhez és a vékony rétegű festék egyenletes felviteléhez mindenképp szórással érdemes próbálkozni. A műanyag felület tapadását a festék ésszerű hígításával növeljük, de kapható alapozó festék is.

Nehéz 3D nyomtatott tárgyakat jól fotózni, főleg vakuval. A vaku árnyékhatása miatt amúgy is minden tárgy porosnak és csillogónak hat, de megjeleníti a legapróbb csíkozottságot is, mely szabad szemmel nem látszik. A matt makettfesték igazán hatásos megjelenést ad a tárgyaknak, egészen megjött a kedvem a második réteg felvitele után.

Egy "zombit látott a Yeti" éjszakai felvétellel búcsúzom, hiszen alaptétel, hogy minden UFO felvétel homályos. Legközelebb (mire a bő palettáról válogatott festékek megérkeznek) az apró részletek következnek ecsettel kifestve. A fekete gumikerekek, a partizánok suhogós melegítőinek kékje, a tábornok lampasztja és a benzintanker narancs színezése kihívás a kifinomult ecsetkezelés miatt, de egyre érdekesebb elfoglaltságnak tűnik.

 Sorozatunkat a Conrad webáruház szaküzlet támogatja.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek