AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 05. 23.
Boldogult gyermekkoromban a kerti világítást általában a szokásos, menetes üveggömb-bura...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 23.
Itt a Furdancsnál már többször szóba került a sörkollektorok alapos körbejárásának igénye....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 23.
Ha minden jól megy, hamarosan beköszönt a napsütéses időszak az időjárásban. Nevezzük ezt tavasznak....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 23.
Van nekünk egy anyánk, a Cser Kiadó és vannak testvéreink is, a Színes Ötletek és a Kapanyél....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 23.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mindent a napelemről

napelem napenergia cser kiadó

Hallom a rádióreklámban, hogy az EON házi napelemes rendszereket árul full-szervizzel "Már havi 96000 forinttól". Nem hangzik túl jól a végső ár becslését illetően. Kedves olvasók kedvéért keresztülverekedtem magam a java-hibáktól hemzsegő kérdőíven és eljutottam a végső fázishoz, az "ajánlatkéréshez". Nem álltak elő tehát a konkrét árajánlattal. Személyes adataim megadása után a honlap ígéretet tett, hogy keresni fognak. Hetekkel ezelőtt történt, azóta is hívnak.

Elég egy áramszünetekkel terhelt délelőtt, mikor újraindulnak a számítógépek, félbemarad a nyomtatás, az internetfüggőség elvonási tüneteivel birkózunk és rájövünk: ha áram nincs, semmi nincs. Eggyel több indok, hogy legalább az árkalkulációját megnézzük egy napelemes rendszernek... És visszaszámoljuk a feltétlenül szükséges árammennyiséget, mert egy teljes rendszer ára megdöbbentő, még ha csak az anyagárat tekintjük is. Ha komolyan gondolnám a napelemes rendszert, inkább keletre (valamelyik kínai webáruház felé) fordítanám vigyázó tekintetem, esetleg a garancia és jobb minőség miatt egy hazai kereskedésre.

napelem napenergia cser kiadó

Az alapanyag nem minden, épp ezért a szakértelemért cserébe kerül jóval többe egy komplett rendszer telepítése. Nem is hinnénk, mennyi változót kell figyelembe venni egy tetőre erősített és áramot hálózatba visszatermelő (vagy csak saját fogyasztásunkat fedező) berendezés tervezésekor. Könyvet ajánlok, mely számos esettel példázza a helytelen tervezés vagy kivitelezésből fakadó tűzeseteket, áramütést vagy pusztán a csökkentett teljesítményt. Viszont mindent tartalmaz, ami a biztonságos és hatékony építéshez-üzemeltetéshez szükséges.

Tehát egy teljesség igényével megírt szakkönyv, hazánkban alapmű a napelemes rendszerekkel foglalkozó szakemberek részére. Véghely Tamás: Napelemes rendszerek villamos berendezései. Több erénye van a könyvnek. Szerzője magyar, tehát a helyi viszonyoknak és szabályozásnak megfelel. 2014-es kiadású, azaz friss. Sajnos a hazai jogszabályok semmit nem könnyítettek azóta a környezetbarát technológiák bevezetésén, így aktualitása nem évült el. Végül most 20% kedvezménnyel kapható.

napelem napenergia cser kiadó

Bő információforrás, még a tartalomjegyzék is túl sok helyet foglalna el, ezért az előszót idézem tartalma és témái felsorolása helyett: "A körülöttünk lévő országokban jelentősen fejlettebb a napenergia-hasznosítás, érdemes a megoldásokból példákat merítenünk. Alaposabban ki kell dolgozni a szakmai minimumkövetelményeket, szabványokat, törvényi szabályozásokat, ösztönzéseket. Mivel a hazai szakirodalom (ideértve a szabványokat is) meglehetősen hiányos, sőt ami van, az is nehezen elérhető, a kivitelezők számára nehézséget jelent azon határ megtalálása – és főleg betartása –, amely a minimálisan elfogadható európai kivitelezési szintet jelenti. Az egyre szaporodó rendszerek – a mai gyakorlat szerint – kevésbé megfelelőek, valójában sajnos  egyre több problémát jelentenek. A problémák nemcsak a beruházóknak okozhatnak gondot, de halmozottan jelennek meg az áramszolgáltatóknál is.
Szakkönyvsorozatunk előző kötetében („Napelemek és napelemrendszerek szerelése”, Cser kiadó, Bp., 2012) ismereteket találunk arról, hogy a piac milyen napelemeket kínál, miként kell ezeket szerelni, egymáshoz illeszteni és vezetékkel összekötni. A  napelem-rendszerek mélyebb megértéséhez ezért mindenképpen javasolt az előző kötet ismerete.

Ebben a könyvben a napelemes rendszerek legfontosabb villamos berendezéseit, eszközeit, ezek szerepét és kapcsolatát foglaljuk össze, kiemelve a rendszerben elfoglalt helyüket és jelentőségüket. A két könyv között előfordulhatnak bizonyos átfedések (például a kábelezés egyes kérdései). Jelenlegi célunk azonban az volt, hogy egyetlen kötetben dolgozzuk fel a legfontosabb villamos eszközöket. A napelemek működésének alapjaival és a besugárzással kapcsolatos legfontosabb kérdésekkel a fent idézett könyv első része röviden, tömören foglalkozik."

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek