AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 05. 30.
Nemrég egy posztunkban megemlékeztünk egy LEGO-ból épített derékszögről, melynek segítségével...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 30.
Írtunk már itt a Furdancson a népszerű gyerekjáték alternatív felhasználási módjairól. Díszíthetünk...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 30.
Az megfelelő műhelyben járva talán az egyik legvarázslatosabb eszköz, amit felfedezhet az ember,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 30.
Az üvöltő, aludni nem akaró gyerek okozta fáradtság, olykor kreatív megoldásokra sarkallhatja...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 30.
Sokan belefuthattatok mostanában ebbe, a szerintem holland (Ün drill) fiatalemberbe. Nem éppen Michelin-csillag...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Én gépem: Fúrónapló 1.

14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója) koprodukcióban készült asztali fúrógépet. Örvendeztem, hiszen kell egy gyári derékszög a műhelybe fúráshoz és ezt a kézi berendezés nem garantálja kielégítően (kisegítő állvánnyal sem).

ipfuro04_1.jpg

Ráadásul igazán barátságos árban, 1500 wattos motorral jutottam hozzá. Egy kedvezőnek tűnő példaként lebegett a szerény barkács-költségvetéses műhelyek számára, hogy ha sokfajta megmunkálás kell végezni, elégedjünk meg a legalja minőséggel is, különben nem jutunk előre.

Aztán üröm vegyült az örömbe, ahogy röpke hetek alatt a ránézésre is gyanús ékszíj rongyolódott el, de pótoltam. Végül nemrég leégett a motorja is. Hiába a remény, hogy csak a relé szállt el, ez bizony megadta magát. Feladtam korábbi elvemet és elhatároztam: elég volt ezekből töredékárú, de szinte teljesen megbízhatatlan selejtekből.

Hogyan tovább? A kifejezetten ipari felhasználásra készített gépek nálam évtizedek alatt termelnék ki árukat. Marad tehát a régi fényes idők magyar, német, orosz gyártású megmunkálóeszközeiből válogatni. Azokba még tettek anyagot, sajnos azonban annyira nem mérik olcsón, hogy felszerszámozzunk velük egy fémipari műhelyt. 

ipfuro11.jpg

Azonban az alkalomszerű keresgélés során szerencse rám mosolygott a Vaterán egy régi német oszlopos fúró személyében. Az aukciós oldalt csak azért említem, mert az anonim eladó és köztem váltott üzenetek IP-csomagjai körbejárták a bolygót, de végül kiderült: négy házra lakik tőlem a gazdája. Tanulság, hogy érdemes képben lenni a helyi hírekkel.

ipfuro17.jpg

Míg a tönkrement fúró 1550W motorjának dacára mindenféle fúró spray-kezelés és többlépcsős előfúrás dacára meg-megállt gondolkodni egy M8 furatnál (legkisebb fordulatszámnál is), az utód kipróbálása egy 2 mm-es furat közvetlen M10-re bővítésével kezdődött. Harapott, mint a pitbull. A legfontosabb, hogy mindezt egy 550W - igaz, három fázisú - motorral meghajtva művelte.

ipfuro12.jpg

A felhajtható tető alatt szokásos, az ékszíjak átrakásával manuálisan állítható sebességváltó rejtőzik. Négyes ékszíjtárcsák viszik át a nyomatékot. A középső tengely elfordul a szíjfeszítés érdekében, míg másik oldalon a motort kijjebb hajtva és rögzítve feszítjük meg a hajtásláncot. Az ékszíjak jól tapadnak és valószínűleg tovább tartanak két hónapnál.

ipfuro13.jpg

Tárcsánként négy fokozat és három tengely bőven ad variációs lehetőséget a tokmány fordulatszámának beállítására. A műszaki jellemzők tábláján feltüntették a 12 sebességfokozatot 260-3100 intervallumban.

ipfuro01.jpg

Az elődjével szemben végre nem kotyogó és rezgéstől nem kitekeredő kézi előtolás karjai  80 mm maximális furathosszt engednek. Emlékeztetőül egy röpke kitérő a hatékony fúráshoz, mely a gépet, a munkadarabot és a fúrószárat is kíméli:
- minél kisebb a fúró, annál nagyobb a megkövetelt sebesség. A puha anyagok fúrásánál magasabb fordulatszám szükséges mint a kemény anyagoknál.A fémes anyagokat biztonságosan le kell szorítani;Ű
- az előtolás időközbeni megszakításával elősegíti azt hogy a forgácsok rövidebbek lesznek, ezáltal könnyebbé válik a forgács elvezetése a furatból;
- túlságosan gyors előtolás előidézheti a motor megállását az ékszíj csúszását, a fúrt tárgy megrongálódását, vagy pedig a fúró eltörését;
- a túlságosan lassú előtolás pedig a fúró felhevülését és a fúrt tárgy kiégését idézheti elő.

fuspray.jpg

Végül pedig használjunk fúró-üregelő spray-t, mellyel hűtjük a felforrósodott fúrót. Amíg tartott, WD-40-et használtam, bár ez kissé pazarlás. Tervbe vettem egy gravitációs vagy szivattyús hűtés elkészítését is, mely szappanos-olajos emulziót csorgat a fúróra. Ekkor talán megéri majd drágább fúróhegyekre költeni...

ipfuro02_1.jpg

A brutális - 16 mm fúrószárat is befogó - tokmány Morse-kúppal illeszkedik a hajtáshoz. Kézenfekvő a gyanú, hogy az 1988-ban vagy korábban gyártott gépek csapágyait, hajtásláncát mennyire viseli meg az idő és az ipari volumenű kihasználás/terhelés? Kevésbé, mint a fenn említett olcsó, sokszor műanyagból - olcsó öntvényből készült modern társaiét. De majd kipróbáljuk.
Egyébként amilyen masszív a váz és erős a motor, talán még marás is elképzelhető vele, mi a véleményük?

ipfuro14.jpg

Gyárilag gondoskodtak a világítással való bővítés lehetőségéről. Barkácsért kiállt a téma, a valóban szükséges munkadarab-megvilágítást elkészítem nemsokára. Megállok a felső rész bemutatásánál, mert a mélyebben fekvő részek megérnek egy külön írást. Itt folytatjuk legközelebb.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek