Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Én gépem - betonszegbeütő

Talán az X-akták, két ünnep közötti, egyben történő vizuális feldolgozása, vagy valami egészen más lehet az oka, mindenesetre mostanában jó érzékkel találok rá olyan tárgyakra, melyek vagy valamire valók, vagy hasonlítanak valamire, de legalább annyira misztikusak, mint a népszerű amerikai sorozat. Ilyen hosszú mondat is csak a mesében van. Mondom: valami fura történik velem. Talán emlékeztek rá, hogy minap bemutattunk nektek egy őskori csavarbehajtót, melyet nagybátyám szerszámai közül halásztam elő. Már akkor szemezett velem egy HILTI felirat, mely egy olyan bádogdobozon foglalt helyet, amilyenbe még akkor csomagolták a szerszámokat, amikor még minden jobb volt, szóval régen. Ez volt az:

Csavarbehajtó az őskorból

Minap, az ünnepektől megfáradva, illetéktelen turkáláson kaptam magam nagybátyám szerszámai között. Nem volt hiábavaló a bűnözés, mert az alábbi fotón látható korabeli csavarbehajtóra bukkantam. A kis túlzással élve, légkalapács méretű és súlyú darab azonnal könnyeket csalt szemembe, olyan szép.

Másodlagos szerszámpiac

piac01.jpg

Szerszámot a szerszámboltból - idézhetnénk a korabeli hirdetés (cipőt a cipőboltból) parafrázisát, de ha a másodlagos piacon nézelődünk szerszámok és berendezések után, több lehetőség is adódik. Az olcsóbb ár, speciális igények vagy házhoz szállítás miatt kifizetődő lehet egy kihasználatlanság miatt leértékelt tárgy megvásárlása. Néhány pontba szedtem a legkézenfekvőbb lehetőségeket minden mély bölcsesség vagy szellemi útravaló igénye nélkül.

Egy szakszerűen előkészített és lefestett fémtárgy hosszú időn keresztül ellenáll a környezet hatásainak. Csiszolása és alapozó festése után stabilan tapad rá a festék és ezek az előkészítő műveletek kitöltik a durvább karcokat, mélyedéseket. Azonban ha galvanizálással, eloxálással vagy egyetlen réteg festékkel fedjük a puszta fémet, bizony finomra kell munkálnunk a felszínét, mert az egyenetlenség itt fokozottan meglátszik.

csisz02.jpg

Otthonunkban előforduló, puhafémből készült tárgyaink is tisztításra - polírozásra szorulnak alkalmanként, idővel az oxidált felületek elvesztik csillogásukat. Természetesen nem eshetünk nekik drótkefével, fémgyapottal vagy agresszív vegyi anyagokkal. Most egy kímélő, de hatásos megoldást mutatunk be visszaadni elvesztett fényüket.

Robinson ládája

rob001.jpg

Robinson Crusoe mázlista volt, a tenger szorgalmasan mosta partra az utánpótlást, hogy végül egy kecske és néhány kedves bennszülött figyelő tekintetétől kísérve felépítse otthonát. Milyen szerszámokat vinne magával Ön egy lakatlan szigetre, ha tudjuk, hogy a DHARMA egy fia laposfogót sem dob le segítségünkre? Napi tipp sorozatunk anyja, a Nagy háztartáskönyv igyekszik behatárolni az alapvető szerszámkészlet fogalmát.

Ritkán és nem szívesen hasogatok fémtárgyakat, mert hangos, veszélyes és büdös ténykedés, ráadásul nem is vagyok gyakorlott a pontos vágásban. Viszont túl régóta kerülgetem a munkaasztalból kiálló vasdarabot, amibe vesetájékon szoktam beakadni.

Image1.jpg

A napokban hozzájutottam egy három darabos fémvágó-csiszoló szetthez és itt az alkalom, hogy összehasonlítsam a falusi vásárból szerzett olcsóbb társaival, miközben eltávolítom a zavaró kinövést. Szeretem, ha egy szerszám esztétikus kivitelű, ezek a korongok a Kill Bill DVD-t juttatják eszembe. Lássuk, hasítanak-e annyira, mint egy Hattori Hanzo kard.

Egyenes furatok

Nemrég egy posztunkban megemlékeztünk egy LEGO-ból épített derékszögről, melynek segítségével jobb eséllyel tudunk egyenes, a munkadarabra tökéletesen merőleges furatot készíteni. Voltak fenntartásaink a segédeszközzel kapcsolatban. Most pedig az ölünkbe hullott a popularmechanics.com cikke, melyben szintén az egyenes furat problematikájára próbálnak házilagos, és nem annyira házilagos megoldást nyújtani.

Az első megoldáson essünk is túl gyorsan. Ez hasonló, mint az építőjátékos ötlet, csak ez egy faderékszög. Ugyanazon elv alapján tud segítségünkre lenni, mint az legós kütyü.

A következő egy optikai megoldás. Végy egy használaton kívüli cédét. A nyomtatott oldalával lefelé helyezd a majdani furat fölé. Fúrj keresztül a cédé közepén található lyukon. Mindaddig, amíg a fúrószár cédé felületéről tükröződő képe törés nélküli folytatólagosságot mutat a valódi fúrószárral, jó úton jársz. Minket ez a módszer annyira nem győzött meg, de puhább anyagoknál talán működik.

A harmadik segédeszközért még a boltba is el kell menni. Ez egy hordozható fúróállvány, ami még nem is annyira drága mulatság. Tokmány is jár hozzá és még a leendő furat mélységét is meg tudjuk vele szabni, meg egy csomó minden mást is. Az ára 13 ezer forint körül van. A "mobil fúróállvány" kifejezésre keressetek rá a neten.

Forrás: popularmechanics.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Nem titkolt szándákunk mai posztunkkal, hogy kedvet csináljunk a multiszerszámokhoz, úgy általában. Gyártótól, márkától, előnyök vs. hátrányok kivesézésétől függetlenül. Egyszerűen jó, ha van multiszerszám az embernél. Ahogy az egyik gyártó egyik fejese egy interjúban elmondta: "egyszer legyen nálad egy hónapig multiszerszám, utána hagyd otthon. Egy héten belül hiányozni fog." Valahogy így szólt az okosság. Írtunk mi már ilyesmiről nem egyszer, de konkrét tapasztalatokat még nem osztottunk meg. A piacon szép számmal vannak jelen gyártók (Gerber, Leatherman, Victorinox), akik elvárható, vagy még annál is jobb minőségű multikat gyártanak. A kiválasztáskor sok szempontot vehetünk figyelembe: minőség, felszereltség, használhatóság, ár/érték arány, design. Furdancs úrnak elsősorban azért van olyan szerszáma, amilyen, mert ajándékba kapta. Másodsorban pedig azért, mert szerinte ez jól néz ki. Ennyit Mr. Furdancs jól átgondolt vásárlási szokásairól. Ezen a ponton átadjuk a szót a tulajdonosnak, meséljen ő, hogy miről is van szó.

A hét műtárgya: a szegecshúzó

Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik ilyen, de a vele végzett munka végeredményét naponta láttam a házunk előtti parkolóban. A szomszéd srác széjjeltuningolt Ladáján ugyanis ott virított a popszegecsekkel rögzített, rendkívül gusztusos spoiler. Sosem értettem, hogy mire volt jó ez a légterelő - gondolom, terelte a léget - de legalább rondán volt felfogatva. Még kicsi voltam és nem igazán tudtam elképzelni, hogy azok a helyes kis szegecsek hogyan kerültek a helyükre.

szegecshuzó.jpg

A hét műtárgya: kaparó

kaparo-kes.jpg

A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen van külön célszerszám erre a feladatra (és az nem a laposfejű csavarhúzó).

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek