Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Falszigetelés fúróval

Itt a Furdancs blogon már volt szó az ingatlanok nedvesség elleni szigeteléséről, és arról is írtunk korábban, milyen egészségügyi problémákat okozhat a huzamosan nedves, penészes falu lakás. Az ilyen problémák persze általában az ingatlan építésekor elkövetett technológiai hiányosságok következtében jönnek létre. A 30, 50 vagy akár 100 éve épült épületek esetében a fal és az alapok közti szigetelés hiánya szinte biztosan problémákat okoz, amihez még az elmúlt években - a szokásosnál szélsőségesebb időjárás következtében - a belvíz és a helyi vízkárok is hozzájárultak. A talajból érkező, onnan a falak kapilláris rendszerén felszívódó nedvesség pedig a legveszélyesebb az épületek számára.

Az előző részben előkészítettük a terepet, most már jöhet az érdemi munka. Tudjuk, hogy az alapok mindig nagyon fontosak. A homlokzat szigetelésnél is az első sor hőszigetelő tábla fogja megalapozni azt, hogy a következő sorok mennyire illeszkednek egymáshoz. Ezért az első táblákat nagyon precízen kell elhelyezni, különben a sorok emelkedésével egyre nagyobb hibákat kell korrigálnunk. Mivel a ragasztó nem pillanatragasztó módjára köt, a táblák alátámasztásáról gondoskodni kell. Ez a legjobb esetben a lábazati hőszigetelés lehet.

Nézzünk a mester körmére!

A régi szép időkben a házépítés közös munka volt. A családfő szervezte a munkát, a lányok a folyadék és tápanyag bevitelről gondoskodtak, és mindig volt egy ügyeletes szaki, aki megmondta, hogyan kell jobban csinálni. Ma már nem csak az építést, de a nagyobb volumenű felújítást is szakkivitelezők végzik, és ezzel remélhetőleg, a munka színvonala is emelkedik. De azért a gazda szeme itt is elkel; nem árt, ha figyeljük, mit és hogyan csinálnak a megbízott szakemberek.

2030 - messze van még?

És hogy hogy jön ide ez az évszám? Magyarország csak épületállományának teljes körű, - tehát a családi házakra is kiterjedő - szigetelésével lesz képes teljesíteni az Európai Unió 2030-ra előirányzott energiahatékonysági célkitűzéseit. Bár nálunk még nincs, a környező országokban már van támogatás a családi házak szigetelésére.

Szigeteljünk MINDEN házat!

A szigetelésról szóló posztjaink kapcsán már többször felmerült, mi lenne, ha minden épületet leszigetelnénk magyarországon?

A válasz egyszerű, és ezzel rögtön le is lőjük a poént: évi 150 milliárdot spórolnánk...

Magastetők hőszigetelése

A tetőtéri szigetelés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ugye nem szeretnénk, ha a meleg miatt nyáron nem tudnánk aludni a tetőtérben, vagy a külső zajok beszivárognának a lakótérbe? Télen pedig rengeteg energiát pazarolhatunk el, mivel a meleg levegő felfelé száll, így ha a földszinten szeretnénk elérni egy kívánt hőmérsékletet, akkor a tetőtérben 3-4 fokkal annál melegebb lesz.

A fűtési költségek csökkentésének módjait, az ingatlanok energetikai jellemzőit taglaló írásokat érdeklődve figyelők már biztos többször találkoztak a neten azzal a megállapítással, hogy ha minden szigeteletlen, rossz energetikai besorolású lakóingatlant sikerülne megfelelő hőszigeteléssel ellátni, akár egy komplett "atomerőműnyi" energiát megspórolhatna az ország.

A válasz: 46!

Aki ismeri a Galaxis Útikalauz stopposoknak című klasszikust, tudhatja, hogy a válasz az életre, az univerzumra és mindenre: 42. Sokáig én is így tudtam, de egy tegnapi sajtótájékoztatón ráébredtem, hogy a válasz valójában 46!

A rugalmas szigetelés

(X) Aki sokat néz amerikai filmeket, tapasztalhatta már, hogy arrafelé mi mindenből építenek házakat. Teljesen általánosak a különböző könnyűszerkezetes építési módok, fa- és OSB lemezektől a különböző acél- vagy épp alumínium lemezekig bezárólag. Ennek arrafelé sokszor nem takarékossági okai vannak, hanem a praktikum, az egyszerűbb belső kialakítás, vagy épp a gyorsabb építés miatt választják ezeket az anyagokat.

Európának ezen a keleti felén, ahol kis országunk található a nagybetűs HÁZ azonban még mindig téglából épült épületet jelent. Vannak persze könnyűszerkezetes megoldások is, azonban ezek szinte minden esetben mint olcsóbb alternatíva kerülnek a képbe.

Nálam szigetelnek - ötödik hónap

(X) Öt hónapja zajlik, és ahogy a tél, úgy a Knauf Insulation Kft. rendhagyó energia- és rezsimegtakarító kísérlete is a végéhez közeledik. A minden pillanatban online is követhető mérés eredményei arról tanúskodnak, hogy a 2013 nyarán komplett korszerű hőszigeteléssel ellátott hajdúnánási házban élő család tartósan fele annyi energiát használ fűtésre, mint a szigeteletlen házban élő hajdúdorogi család. A pontos és hitelesen dokumentált mérési eredmények alapján tény, hogy havonta mintegy 20 000 Ft-tal kevesebb a fűtési rezsi, és emellett kellemesebb a szigetelt ház lakóklímája.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek