Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mágneses megoldások

Két egészen egyszerű, mégis nagyszerű termékre bukkantam a napokban. Mindkettő a mágnesesség varázslatát alkalmazza, egyebekben viszont alig bonyolultabb termékek, mint az ősemberek botjai voltak. Mégis sokat segíthetnek, bizonyítva azt a tételt, hogy a technikai fejlődés nem feltétlenül egyedüli záloga a minőségi munkavégzésnek...

mágnes mágneses tál mágneses bot

Fúrás és süllyesztés

furas4.jpg

A különböző alkatrészek szerkezeti összekötéséhez különböző nagyságú és alakú lyukakra (furatokra) van szükség. Ezeket a lyukakat a lyukasztáson kívül fúrással készítjük. Fúráson azt a forgácsoló eljárást értjük, amellyel fúrószerszámmal a teli anyagokból hengeres lyukat (furatot) munkálunk ki.

Növényház bontott ablakokból

Folytatjuk üvegházas posztunkat onnan, hogy a növényház méreteinek- esetleg alakjának meghatározásánál vegyük figyelembe a termesztési kapacitást-technológiát, elhelyezésénél pedig igyekezzünk minél több fényt biztosítani a növényeknek. A helykiválasztásnál tehát arra ügyeljünk, hogy a napfényt se épület, se fa árnyéka ne csökkentse, illetve a fákról termés vagy száraz ágak ne hulljanak az üvegfelületre.

grre.jpg

Ha kiválasztottuk a megfelelő helyet, gyári alapanyagokból vagy használt ablakokból is építhetünk szerkezetet. A Cser kiadó engedélyével ez utóbbi műszaki leírását közöljük a "Télikertek, üvegházak építése" (Klaus Fisch) című könyvből. Az elméleti ismereteket követő számos gyakorlati példa a szükséges szerszámok, felkészültség, idő és erőkifejtés mértékét is felsorolja.

Műhely egy dobozban

Nemrég írtunk pár karácsonyi ajándéktippet, ezek egyike volt az a szerszám, amelyről most külön is szólunk. Azt minden barkácshajlamú olvasónk tudja, hogy rengeteg olyan finom munka adódhat a ház körül, amihez a hagyományos szerszámok túl nagyok, túl robusztusak. Az ilyen munkákhoz célszerű egy finomabb berendezés beszerzése. Persze ezek a munkák is lehetnek sokfélék. Fúrás, csiszolás, marás, vágás is szóba jöhet, minden feladatra venni egy mini méretű célgépet nem biztos hogy járható út. A most bemutatott gép talán segít ezen a gondunkon.

extol mini fúró mini köszörű mini szerszám modellezés

Fiókmélyi apróságok 1.

Év végére összegyűlik néhány kisebb szerszám, melyeket tesztelésre kaptunk, de valahogy kimaradtak a szórásból és nem kaptak önálló posztot. Igyekszem bepótolni a lemaradást és egyben másodlagos ajándékötletnek is tekinthetik őket, hiszen olcsó apróságok ezek.

Nem, sajnos papírpénzt nem kapunk tesztelésre, de szeretnék rávilágítani (UV-lámpával) a forgalomban lévő bankjegyek biztonsági megoldásaira, ezért a hatásvadász főcímfotó.

Cseréljünk ajtót

Van egy csomó olyan ház körüli munka, amelyeknél a legtöbbünkben fel sem merül, hogy saját magunk oldjuk meg. Olyanokra gondolok, amelyek túlságosan bonyolultnak, túl sok szakmai tudást igénylőnek tűnnek. Pedig sok esetben alaptalan a félelmünk, ha végiggondoljuk a tennivalókat, rájöhetünk, hogy messze nem olyan bonyolultak.

Köszörülés a gyakorlatban

koszoru01.jpg

A köszörűkorong szabályozása: Köszörülés közben a köszörűkorong kopik, elhasználódik. Ez kétféle módon jelentkezhet: a korong eltömődik vagy egyenlőtlenül kopik. Az eltömődést az okozza, hogy lágyabb fém köszörülésekor a leváló fémrészecskék a korong szemcséi közé tömődnek, az elkopott szemcsék nem esnek ki, újabbak pedig nem kerülnek a felszínre. Ilyenkor a korong nem forgácsol, csak dörzsöl.

Karácsonyi szerszámtippek 1.

A karácsony általában okot és lehetőséget teremt mindenféle hasznos, vagy annak gondolt beruházásra. Végül is évente csak egy van belőle (mármint karácsonyból) és különben is, megérdemeljük. Ráadásul néhány beruházás tényleg hasznos lehet. Ebben a posztban 5+5 ötletet szedtünk össze, amelyek mindenképp szükségesek egy rendes barkácsoló kelléktárába.

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska

Építsünk üvegházat!

A szívem szakad meg, mikor olvasom, hogy már megint találtak 300 darab kidobott régi ablakot valamelyik város szélén, amit spórolós kisvállalkozások véletlenül az út mellé szórtak a hulladéklerakó felé menet (irónia). Pedig mekkora üvegházat lehetne építeni ekkora üvegfelületből! A fűtéskorszerűsítéskor kicserélt ablaktáblák mechanikailag stabilak és még a szellőztetéshez szükséges zsanérok is rajta vannak...

üvegház

A legelső kérdés, mely joggal felmerülhet Kedves Olvasóban, hogy miért? Miért most kerül terítékre az üvegház építés, mikor az idő rossz, műhelybe szorul vissza a barkácsoló. Mert most ér rá a hobbikertész. Másrészt ha kora tavasszal már betelepítjük az első palántákat és legalább májusig (vagy akár a teljes fejlődési-érési időszakban) ott is maradnak, akkor most kell nekiállni a modulok elkészítésének.

Mutasd! - Rönkhasítók

Fával fűtök. A miértre nagyjából ötödik indokom a sorban, hogy nincs bevezetve a gáz. Bár olcsóbb, mint a gázfűtés, a téli tüzelő beszerzése folyamatos harc a piac szereplőivel, ahol egy percre sem lankadhat figyelmünk. Eleve abból a feltételezésből kell kiindulni, hogy fakereskedő (mindig kínosan kerülöm a "faszállító" kifejezést) azért jön, hogy átverjen. Egy bevált kereskedő ezért értékes tagja ismeretségünknek, szinte családtag.

Kényelmesen konyhakész tűzifát rendelek, mert szeretném még 15-20 évig használni a gerincemet. Léteznek költségcsökkentő alternatív megoldások persze, mint a méterfa vásárlás. Ezek méteres (valóságban rövidebb) fatörzsek, amit nekünk kell méretre darabolni és hasogatni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek