AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 03. 07.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 07.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 07.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 07.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 07.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Végére értünk nyomtatós sorozatunknak. Láthattak az élet minden területéről vett ötletek tervezését,  megvalósítását. Könnyed ujjgyakorlatnak tűnhetett mindez, de biztosan felvetődött a kérdés Önökben, hogy adódott-e probléma a nyomtatás során.

3dp6_6.jpg

Válaszom: rengeteg. Nem egyszerű egy olyan folyamatot kordában tartani, ahol 190-240 fokos olvadt műanyag szálat rétegezünk egymásra. Mindamellett az ember elvár némi sikerélményt egy több éve létező technológiától, lehetőleg minimális hibakeresési kínlódással.

Szinte minden jellegzetes hibajelenség oka a rossz vagy elállítódott szintezés. A csavarok menetemelkedésével mozgatott tárgyasztalnak mind a négy sarkán egyenlő távolságot kell tartania a nyomtatófej kiömlőnyílásától. Ennek beállítását nevezzük szintezésnek.

3dp6_2.jpg

Ha túl magasan van a nyomtatófej, "ráejti" az alatta lévő rétegre a szálat, melynek nem négyzetes, hanem kör alakú a keresztmetszete és nem is tapad oda, mielőtt elkezdene szilárdulni. A fotón erre látunk példát. Már a nyomtatás közben elváltak egymástól a rétegek és törni lehetett belőle, mint a kifliből. 12 gramm, maradhat?

3dp6_8.jpg

 A jobb oldali cigarettásdoboz már helyesen szintezett tárgyasztallal készült.

3dp6_3.jpg

Másrészt a tárgyasztalhoz való tapadása minimális és a fej magával vonszolva a tárgyat egy halom gubancot produkál.

3dp6_1.jpg

Ha viszont alacsony a nyomtatófej, nagyobb súrlódást produkál és a finomabb részeket elkeni. Az ABS-el, magas hőfokon nyomtatott gnómfigurával és szegény, végtagjait vesztett lovacskával is ez történt, pedig alátámasztást is alkalmaztam. 

3dp6_5.jpg

3dp6_4.jpg

A szintezésen kívül sikerünk kulcsa a nyomtatószál minősége lehet. Nem tudom kikerülni a megfigyelésemet, hogy míg a gyári csomagolásban lévő néhány métert mindenféle utánszintezés és probléma nélkül felhasználtam, a nyomtatóval együtt vásárolt fehér PLA egész életciklusán átívelő problémahalmazt eredményezett. A nyomtatóbolt az eredeti Wanhao szállal vállal felelősséget a gép működésére, ehhez képest ironikus, hogy noname "Made in China" márkájú PLA-t árul. Legalábbis nekem.

3dp6_7.jpg

Ehhez képest a szakirodalom szerint sokkal több hibalehetőséget rejtő ABS használata sétagalopp volt. Első ránézésre nem látok sok különbséget a két anyag között, így szerintem a PLA megfelelő bármilyen célra. Ekkora adag a 3D nyomtatás világából talán elég is egyszerre olvasóinknak, de ha igény merül fel, szívesen folytatom. 

 

Sorozatunkat a 3D nyomtató shoppe szaküzlet támogatja.

3DPrint: Bevezető
3DPrint: Szoftverek és letöltések
3DPrint: Buli van a manóházban
3DPrint: Megsütöttem az anyámat
3DPrint: Egy egér élete

    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek