Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kivetőpánt

Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok ajtajainak rögzítésére használt kivetőpántok. Anno még a múlt évszázad 80-as éveiben a mindenféle iskolai szakmai gyakorlatunkat különböző bútorgyárakban töltöttük. Akkoriban még divat volt a hagyományos zsanér használata is az ilyen szekrényajtóknál. Ezeket általában apró csavarokkal rögzítettük, amit roppant célszerűen kalapáccsal vertünk be a bútorlapba. (Ez volt a hivatalos ajánlás.) Gondolhatni, mennyi ideig tartotta a helyén az így rögzített pánt az ajtót.

a_hét_műtárgya butor_építés kivetőpánt szekrényajtó

Waxoljunk és viaszoljunk!

A minapi pc hangszórós posztomban említettem, hogy hátravan még a felületkezelés. Eredetileg lakkozni akartam a bükk vázat, de persze kint a műhelyben ahhoz hideg van most, ráadásul a lakknak azért kell egy nap száradás. Így aztán arra jutottam, hogy inkább viaszolni fogom a felületet, ez bent a meleg szobában egy ronggyal elvégezhető, nincs kosz és festékcsepp, ráadásul a viasz illata sem kellemetlen.

waxolás viaszolás viaszbevonat starwax viaszolt bútor felületkezelés

Újrakonyha

Pár korábbi posztunkban már szóba került, hogy én időnként még asztalosként is dolgozom, amolyan besegítés képen. A tegnapi nap is így alakult. Barátom (akinek segítettem) egy irodák bérbeadásával foglalkozó cégnek végez asztaos munkákat, amibe beletartozik az irodák beépített bútorzatának alkalmankénti szét- és összeállítása is, ha valami változás történik valahol. Ezzel nem is szokott gond lenni, ha mindkét munkafázist ő végzi.

Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis saját kezűleg készítenénk. Mint már említettem korábban is, eredeti szakmám asztalos. Rendszeresen felvetődő kérdés, különösen újabb keletű ismerősökkel beszélgetve, hogy milyen jó nekem, mindent meg tudok építeni magamnak. A helyzet azonban az, hogy a mai tömegtermeléses és zilált gazdaságú világunkban jó esély van arra, hogy egy sztenderd méretű és funkciójú bútort bizony olcsóbb megvenni készen.

A modern gépek bizony lenyűgözőek... és pontosak is.

Gitárasztal gyorsan, egyszerűen.

Itt a blogon már volt szó hangszer formájú bútordarabokról. Még tavaly vetette fel egy barátom, hogy esetleg kellene neki egy új dohányzó asztal, ami akár lehetne basszusgitár formájú is, miután ő ezt a hangszert nyúzza, (egy Fender Jazz Bass Marcus Millert), tehát valami ilyen formát szeretne, mint itt a képen van:

LED szalagot mindenhová!

A bútorok (vitrinszekrények, könyvespolcok, stb.) rejtett megvilágítása mindig is különleges hatások elérésére volt alkalmas. Azonban korábban ehhez izzólámpákhoz való foglalatokat, vagy később fénycsőfoglalatokat kellett felszereljünk a szekrények, polcok mögé, amelyek méretük miatt minden esetben külön tervezést és előre gondolkozást igényeltek, ráadásul figyelni kellett arra is, hogy a fényüket megfelelő terelő és takaró elemekkel csak a kívánt irányban adják le. Szintén problémát okozhatott - különösen hagyományos izzólámpákat használva - a melegedés, tehát kellő légréseket és szellőzést is kellett biztosítsunk.

A legsokoldalúbb mester

A Pom-Pom -féle Bátor Tintanyúl óta tudjuk, hogy a legbátrabb ember a világon a parkőr. Ez nem is igényel több magyarázatot. Viszont azon már lehet morfondírozni egy sort, hogy vajon a mesterségek, és az ezeket űző mesterek közül vajon melyik is a király?

Régi bútorok felújítása

A bútorok felújítása kedvelt tevékenysége a lakáskultúra és a bútorok szerelmeseinek. Ez a tevékenység akár hobbiként végezve is létrehozhat egészen fantasztikus minőségben felújított darabokat. Azonban a legjobb szándék és lelkesedés sem pótolja a bútorok szerkezetének, felépítésének, az asztalos szakma fogásainak legalább alapfokú ismeretét. A különböző divatlapok, színes női magazinok számtalanszor közölnek írásokat, beszámolókat különböző régi bútorok felújításáról. A valaha jobb napokat látott, szépséges politúrozott szekrénykék és asztalok ezekben a beszámolókban sokszor a legvadabb színekre pingált, az eredeti míves szerkezetükkel mit sem törődő módon átalakított berendezési tárgyként végzik.

A jó idő beköszöntével nem árt a kertben használt bútorokat alaposabban átvizsgálni, alaposabb tisztításnak alávetni és ha szükséges meg is javítani. Különösen, ha ezek az előző nyár idején a szabadban "parkoltak", kitéve esőnek, tűző napsütésnek. Mivel ezek anyaga elég változatos, a kezelésük is eltérő, és esetleg az eresztékeik is megerősítésre szorulhatnak, felületük pedig megérett egy alaposabb felújításra.

kert01.jpg

Bútor, dobozokból

Sokan kedvelik a szokatlan formájú bútordarabokat, és kellő fantáziával bárki kialakíthat magának ilyen berendezési tárgyakat. Alapként csupán kétféle szélességű, ám azonos magasságú és mélységű dobozokat kell készítenie és azokat a saját elképzelése szerinti összeállításban egy nagyobb hátlapra erősítve alkothatja meg a saját egyedi dobozos kompozícióját. Az egyes elemek akár káva közé záródó teli- vagy üvegajtókkal is elláthatók és természetesen polclapokkal is kiegészíthetők. A dobozok elrendezésénél fő a kreativitás és a jó formaérzék, amelynek eredménye egy, vagy akár több dekoratív bútordarab lehet.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek