AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 03. 29.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 29.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 29.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 29.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 29.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

dorzsoles12.jpg

A kézi dörzsárakat a fordítóvassal forgatjuk, ezért a kézi dörzsárakon a fordítóvas ráhelyezésére szolgáló négyszög van. A fordítóvasban három különböző nagyságú négyszögnyílás található, ennek megfelelően egy fordítóvas több különböző méretű dörzsárhoz is felhasználható.

Az állítható fordítóvas prizmás vezetésű szorítópofai az egyik forgatószár csavarorsója segítségével bizonyos határok között megfelelő méretre állíthatók. Az állítható fordítóvas előnye, hogy a fordítókarok hossza mindig egyenlő. A nem állítható fordítóvas használatakor a hajtókarok hossza különböző, így a művelet nagyobb óvatosságot igényel.

dorzsoles03.jpg

Ha a dörzsölendő furat helyzete miatt nem lehet a kétszáras fordítóvassal körülforgatni, egyszáras fordítóvasat kell használni. Az egyszáras fordítóvasban általában egy négyszögnyílás van, emiatt minden szerszámmérethez külön fordítóvasra van szükség. Ennek kiküszöbölésére fejlesztették ki a gömbös végű fordítóvasat, amelyen a gömbös vég- fejben négy különféle nagyságú négyszögnyílás van.

A dörzsölés munkaszabályai
Dörzsölés előtt a furat bemenő és kimenő részét sorjázzuk le. A dörzsár végére illesztett fordítóvasat szárainál fogva kezdetben középen egy kézzel, később két kézzel enyhén lefelé nyomva forgatjuk. A dörzsárat nem szabad erőteljesen a furatba nyomni.

post_158101_import_9ee744c6b201c652.jpg

Dörzsölés közben a dörzsárat csak egy irányba forgassuk, visszafelé még akkor se, ha esetleg megszorult. Ha ugyanis a dörzsárat visszaforgatjuk, a leválasztott finom forgácsrészecskék a forgácsoló élek és a furat fala közé szorulnak, ennélfogva a felület berágódik, az élek pedig megsérülnek. A furatba beszorult dörzsárat hossztengelye irányában igyekezzünk óvatosan kiütni. A dörzsárak kenésére acélba és öntöttvasba készített furatok dörzsöléséhez ásványolajat, könnyűfémekhez repceolajat használunk. A sárgarézbe és bronzba készített furatokat szárazon dörzsöljük.

post_158101_import_9f585b688d837311.jpg

Gyakori művelet az 1 : 50 kúposságú kúpos furat dörzsölése kúpos szegekhez. Ezt úgy végezzük el, hogy a kúpos szeg legkisebb átmérőjének megfelelő furatba helyezzük a megfelelően kiválasztott dörzsárat, majd ezt a derékszögűség ellenőrzése után fordítóvassal forgatni kezdjük. A dörzsárat a dörzsölt furatból többször kivesszük, s a kúpos szeg furatba helyezésével ellenőrizzük a dörzsölés mértékét. Ügyelni kell arra, nehogy a furatot nagyra dörzsöljük, mert akkor a kúpos szeg beleesik a furatba és használhatatlanná válik.
 
Nagyobb kúpos furatok megmunkálásához gyakran használunk kúpos dörzsárakat. Mivel hengeres furatot készítünk elő, a dörzsöléssel nagy mennyiségű anyagot kell leválasztani. Ezt egy szerszámmal általában nem lehet megoldani, ezért három darabból álló készletet alkalmazunk.

dorzsoles02.jpg

Kúpos dörzsárkészlet

A készlet előnagyoló, nagyoló és simító (készre munkáló) darabból áll. A forgács nagy részét a nagyoló dörzsár választja le. Ennek hiányában a dörzsár munkáját lépcsős furat készítésével könnyíthetjük meg, ügyelve a megfelelő ráhagyásra. A gépi dörzsölést a már ismertetett fúrógépekkel végzik. Ha a dörzsár üt, a furat az előírtnál nagyobb lesz. A dörzsár drága szerszám, ezért igen gondosan kezeljük, óvjuk az ütődésektől. Ha a vágósebesség a megengedettnél nagyobb, a dörzsár tönkremegy.

Baleseti veszélyek
Kézi dörzsöléskor ritkán fordulnak elő balesetek. Ezek apróbb kézsérülések, amelyek figyelmesen végzett munkával megelőzhetők. Gépi dörzsöléskor ugyanazok a balesetek fordulhatnak elő, mint fúráskor.
 

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek