AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 02. 19.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 19.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 19.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 19.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 19.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mosógépmotor bekötése 2.

Mielőtt újabb mosógépmotor-bekötést mutatunk be, szemlézzük a vezérlést, azaz a forgásirány és a sebesség változtatásának eszközeit. Sebességváltásnál legegyszerűbb eszköz erre a váltókapcsoló. Két bemenetet (fázis, segédfázis) vagy az első érintkezőpárral (mosógép tekercs) köt össze vagy a másikkal (centrifuga).

A feladat elektromos áramot bocsátani két érintkezőre, egy időben - pontosabban egy kicsit korábban - pedig megszakítani az eddigi kettőre adott táplálást. Ezek értelemszerűen a fázis és segédfázis vezetékei. Vélelmezhető, hogy ipari környezetben használja Kedves Olvasó, ezért a kapcsoló kivitele is feleljen meg a fokozott védelmi szabványoknak. Bár van aki rugalmasabban oldotta meg a problémát (videó). Ehhez tartozik kötelező felhívásunk is, hogy:

A hálózati feszültség életveszélyes sérülést vagy halált okozhat
az Ön és környezete számára!

Mivel ez a kapcsoló tulajdonképpen logikai vezérlést végez, így valamelyik tekercsre mindig jut áram. A teljes áramtalanítás lehetősége érdekében még egy főkapcsolót kell az egész rendszer elé tenni. Ez a főkapcsoló szakítsa meg a fázist és nullát is, hiszen ha megfordítva dugjuk be a csatlakozóaljzatba a dugót, már áram alatt marad a berendezés.

Forgásirány váltása annyival bonyolultabbnak tűnik, hogy kétvezetékes bemeneti áramutak felcserélését kell végrehajtani. Több érintkezőt nem igényel, hiszen csak fordítva kell bekötni. 

Felvetődik bennem egy elméleti lehetőség, mikor mindkét tekercsre fázist adunk és a segédfázist váltjuk. Mindenképpen többet fogyasztana a motor, de hogy ez fékezné-e a motort vagy erősebb lenne tőle, utánaolvasás nélkül nem tudnám megmondani, majd kijavítanak Önök.

Következzen egy másik kapcsolás:

Itt ez a hasonló, öt kimeneti pólussal rendelkező motor, (kép forrása a  hobbielektronika.hu) mely pusztán a nullabemenet elhelyezkedésében különbözik legutóbb bemutatott társától. Aki vizuális típus, talán jobban tudja hasznosítani, mint a szöveges behelyettesítést.

Itt is két oszlopban helyezkednek el a mosó- és centrifuga tekercsek bemenetei, a fordulatszámot két fokozatban tehát az oszlopok érintkezőire adott feszültségekkel állítjuk.

Előző írásunkból remélem már könnyű lesz a forgásirány-váltástis megvalósítani. Röviden: felcserélni a közvetlen fázist és a kondenzátorból kijövő segédfázist.

Annyira bő lére sikeredett az eredeti anyag, hogy jut még egy harmadik részre is. Ebben az erősáramú mágneskapcsolót mutatom be, néhány gondolat e motorok felhasználásáról, illetve bemutatom a két évvel ezelőtt barkácsolt favázas esztergát. Az első rész motorjával, komplett vezérléssel elkészült, karrierjét a mechanikai problémák törték derékba. Az ismertetett kapcsolások működőképességét ennek videóival bizonyítom.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek