AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 07. 25.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 25.
A CONSTRUMA Otthonteremtési Kiállítási Csokor idén április 6-10. között kerül megrendezésre...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 25.
Ha a férfiember elég hosszú ideig kénytelen hallás után vizelni, tekintve, hogy a mellékhelyiségben...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 25.
A Furdancs Blog ahol tud, segít! Ezúttal Zoltán fordult hozzánk kérdéssel. Már önmagában...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 25.
Nemrég bemutattunk egy házilag elkészíthető légkondit, arra az esetre, ha végképp elegünk van...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Olvasói légkondi

Hála olvasóinknak nem tudunk leszállni a házilag elkészíthető léngkondiról. Bemutattunk nemrég egy prototípust, melynek nyomán több olvasónk is megpróbált házi, jéggel hűtő klímát összeeszkábálni. Természetesen mint sok más otthon előállított szerkezet, ez is heves vitákat váltott ki. Sebaj, Csaba ettől függetlenül újrahasznosította csodálatos, zöld hűtőládáját. Képeket és leírást is küldött róla. Íme:

"Üdv!

Egy korábbi cikketek hatására elkészítettem én is a saját "légkondimat" :) Mellékelek egy képet róla. Gyerekeink persze a két "szem" láttán rögtön mondták, hogy "apa, szájat neki, szájat!" :D Így hát ez lett belőle, ő a mi Zöld Minyonunk (gyerekek nevezték el így). Hatásfoka nem egetrengető, de ebben az elviselhetetlen hőségben éppen kellemes esténként. A szobában (panel) a hőfok 32 fok már napok óta, ennek a kimenetén olyan ~18 fok van, amíg bírja a behelyezett jég, aztán persze emelkedik a hőfok. De 2-3 órán keresztül kellemes hőérzet javító hatása van.

Egy a gond, valahogy meg kellene oldanom, hogy az olvadó jég általi hűvös levegő minél jobban "kijöjjön", úgy gondolom, hogy a ventilátor egyszerűen átnyomja a szoba levegőjét (a ventilátor a ládika másik végén van). Továbbá, túl nagy fordulaton megy a ventilátor, ezen is javítanom kell. 12V-os a venti, de jelenleg egy 15V-os tápegység hajtja, tehát eleve meg van emelve a fordulat, inkább egy 6-7V körüli tápot kap majd, de ha elindul 5V-ossal is, akkor az lesz, úgy talán kevésbé rántja ki rögtön a beszívott levegőt és talán több hűvösség csatlakozik a kiáramló levegőhöz.

Ennek a "klímának" az anyagköltsége tulajdonképpen 0 Ft. A legdrágább alkotóelemét, a hűtőtáskát úgy kaptuk sok-sok évvel ezelőtt ajándékba, de talán egyszer használtuk 8 év alatt, jó poros állapotban "ástuk elő" a spájz mélyéről. Első körben súrolószerrel kellett nekiesni, szóval ennyire ki volt használva eddig... nem úgy, mint most!

A ventilátor egy hibás számítógép-tápegységből való, a rács hozzá szintén (egy másikból), a ventilátort működtető tápegység pedig egy hibás HP nyomtató tápegysége, mivel az hibátlan volt, így azt nem mellékeltem a lomtanításkor kihelyezett nyomtató mellé. Tudtam én, hogy egyszer még jó lesz valamire. Jó is lett! Ami még jó benne, hogy van még egy 32V-os ága is, ami még nem tudom, mire lesz jó, de hátha találok neki funkciót, ha netán továbbfejlesztem a "klímát" :)

A "szemek" csövei is újrafelhasználás jegyében kerültek rá, azok nemes egyszerűséggel sűrítettlevegő-spré palack kupakjai :)

A kivágott lyukak szélét Gumiám pasztával tömtem ki, mivel a keletkezett lyukaknál "megnyílt" a belső szigetelés, ezért azt tömítenem kellett, hogy még jobb legyen a szigetelés. A ventilátorról készített belső képnél látszik az a fokrémszerű trutyi, az a Gumiám paszta körben, ilyennel kentem ki a szemeknél is, hogy ne legyen rés a belső szigetelés felé.

Küldök egy képet a "prototípusról" is :D Az a piros "szépség" volt a BarkácsKlíma v1.0, azt csináltam először, azzal próbáltam ki, hogy egyáltalán működőképes tud e lenni a dolog. Az is működött, de egyrészt ronda, másrészt szigeteletlen, vékony falú flakon, nem tartotta jól a hideget, a kanna alján leadta szépen a hideget pl. az asztallapnak, meg mindennek, ami a közelében volt."

Kedves Csaba! Köszönjük!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek