AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 01. 14.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 01. 14.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 01. 14.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 01. 14.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 01. 14.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szétszedtem: LED izzó

"Na jó!" - kezdődtek már e szavakkal királydrámák, válások vagy komoly anyagi kárral járó verekedések. Nálam legutóbb egy konyhai világítótest átalakításába torkollott a kijelentés, mikor meguntam, hogy havonta kellett márkás fénycsövet cserélni benne.

A felesleges anyagok kitermelése után - tudták, hogy ma már a fojtótranszformátort egy áramkör helyettesíti? - három darab 3 wattos LED izzót szándékoztam beépíteni. Sajnos túl nagy helyet foglaltak még elfektetve is, illetve szívesen megspóroltam volna három E14 foglalat árát.

Ha problémád van, a körfűrész mindig kéznél van - tartja a mondás. Nem teljesen kicsiszolt elképzelésekkel, de nekiláttam finoman elválasztani a sugárzó fejet a zsinórmenetes alsó résztől. Teljes siker, mert közbenső része egy pár vékony vezeték mellett csak levegőt tartalmaz.

Kaptam egy félgömböt két vezetékkel, amiket forrasztással kötöttem 230 voltra, párhuzamosan a többi izzóval. A búrák elhelyezése nem okozott problémát. Az érintés- és freccsenés elleni védelmet, a mechanikai szilárdságot a gyári ház szavatolta. 9W fogyasztással és T>1 hónap várható élettartammal sikeresen használom egy éve.

Mivel egy korábbi tesztünkben szereplő példánnyal azóta is elégedett vagyok, tavaly karácsony előtt vettem egy leértékelt 13 wattos LED izzót. Persze nem működött. Számla elkallódva, különben is többe kerülne az utazási költség, mint a kicserélendő árú. 

Ezért ismét a körfűrészhez nyúltam lelki támaszért, hogy bemutathassam önöknek felboncolt belsejét. Hoppá! Ahol a 3 wattos izzón még műanyagot vágtam, ott most alumíniumot köszörül a fűrész. Végül gyorsdarabolón, "szabadfogásos módszerrel" vágtam körbe kerületét. Otthon ne próbálják ki, tényleg.

Az izzó (kezépső részének) teljes belső felületét takaró, hűtőbordaként funkcionáló alumínium réteg mögött a vélhetően feszültségcsökkentést és egyenirányítást végző áramkör található. A három wattos verzióban ez is kisebb méretű. Annyira, hogy nem is találtam meg a búra középtáján, mert a LED mellé építhették közvetlenül.

Mint a processzor és hűtőborda találkozásánál, itt is hűtőpasztát alkalmaznak, hogy a két fémdarab egyenetlenségeit kitöltve, a LED blokk teljes felületen adja le a disszipált hőt.

18 sugárzó/13W=1.4W teljesítményű egyetlen LED sugárzó, de ennek egy része hőveszteség.  Ha érdekli a LED-es világítótestek hűtése, ebben a letölthető pdf-ben olvashat róla. Például:
"A LED-ből sugárzó hasznos fény mellett veszteségekkel kell számolni:
- Tápenergia veszteség: (egyenirányító, konverter) 5…15%
- Optikai veszteség: (fényszórás, abszorpció) 5…10%
- Termikus veszteség (járulékos hőmérsékleti hatások): 5…10%"

Megállapíthatjuk tehát, hogy az egyre kedvezőbb árú, hálózati feszültségre gyártott izzók másodlagos hasznosítása (ésszerű teljesítmény-határig) a méretek csökkentésével megoldható.
 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk meg



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek