AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 03. 12.
Ha a család megnövekedésével szükség van még egy fürdőszobára, és egy félreeső szobának...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 12.
Szűkszavú írás következik a mozaikos burkolásról. Erich H. Heimann "Hidegburkolás...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 12.
A kőművesek valamiért a teraszt tekintik annak a térnek, ahol igazán nagyot szakíthatnak munkadíj...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 12.
A fürdőkád régebben szabadon állt a lábain és vezetékeihez, szerelvényeihez könnyen hozzá...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 03. 12.
A természetes kövek, elsősorban a gránit, az egyik legelegánsabb padlóburkolat. A gyémántvágó...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Előző alkalommal a régi járólapra fektettük az új teraszburkolatot. Vannak veszélyei a módszernek,de inkább kockáztatni, mint felvésni a régit - gondolják sokan. Beltérben - hacsak nem jelent problémát a képződött szintkülönbség - zömében bejön ez a teória, csak ügyelni kell az előző járófelület megtisztítására és a ragasztó tapadására.

ter222.jpg

Ha kültéren óvakodunk a szendvicstől (két járólap közt ragasztó), vagy tiszta lappal, a csupasz betonra kezdjük a teraszunk burkolását, gyakorlati útmutatásért fordulhatunk Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvéhez.

Anyagszükséglet: Fagyálló greslapok, alapozó, javítóhabarcs, szigetelőanyag, üvegszövet, csapadékvíz ellen szigetelő fólia, szigetelőragasztó, ragasztószalag, széles fugákhoz alkalmas habarcs rugalmasságfokozó adalékkal, tartósan rugalmas fugázómassza, habszivacs-csík (kb. 8 mm vastag), 19 mm-es vízálló forgácslap.

Ha a teraszunk burkolata olyan mértékben elhasználódott, hogy esetleg a régi alapot is ki kell cserélni, akkor új burkolatot kell készítenünk.

terasz06.jpg

A régi burkolólapokat és a használhatatlanná vált alapot el kell távolítani.

terasz09.jpg

A szabaddá tett betonfelületnek a kitöredezett vagy megsérült részeit alapozzuk le.

terasz12.jpg

Ezután javítóhabarccsal gletteljük át ezeket a helyeket, hogy szigeteléshez alkalmas alapot hozzunk létre.

terasz07.jpg

Kenhető szigetelőanyaggal vonjuk be a megtisztított betonalap teljes felületét.

terasz10.jpg

Mivel a házfal melletti szegélyen már van szigetelés; erre tegyünk szigetelőanyaggal átitatott üvegszövet csíkot, hogy a kétféle szigetelés között megbízható kapcsolat jöjjön létre.

terasz13.jpg

A következő lépésben ráncmentesen terítsük fel a csapadékvíz ellen szigetelő fóliát, erre kerül az esztrichréteg.

terasz08.jpg

Ha tágulási hézagokra is szükség van, akkor szerezzünk kb. 2 cm vastag, egyenes deszkákat, ezeket állítsuk élükre és csavarszorítókkal rögzítsük. Ezek a deszkák alakítják ki az esztrichrétegben a dilatációs hézagokat. Az esztrich megkötése után azokat el lehet távolítani.

terasz11.jpg

Amikor az új esztrich megszáradt, tapaszoljuk át a felületet, hogy a vékony-ágyazathoz megfelelően sík felületet kapjunk. A korábban már kialakított tágulási hézagokat ebben a tapaszolt rétegben is hagyjuk szabadon. A legjobb, ha nedvességálló Tesa ragasztószalaggal habszivacs-csíkokat teszünk a hézagokba.

terasz01.jpg

Ezután ragasszuk le a greslapokat.

terasz02.jpg

Ha a leragasztáskor az esztrich még nem keményedett meg teljesen, akkor a burkolólapok fugáit először még hagyjuk nyitva. A rugalmasságot fokozó adalékkal dúsított széles fugához alkalmas habarccsal csak később fugázzunk. A tágulási hézagokat tartósan rugalmas anyaggal fugázzuk. Az előbbi műveletben benyomott kerek habszivacs-csíknak az a célja, hogy kevesebb fugázóanyagra legyen szükség, és azt is megakadályozza, hogy a habarcs a fuga aljához hozzáragadjon.

terasz04.jpg

A pergola felszerelését, különösen a tartóvasak rögzítését gondosan végezzük el. A tartóvasak és az oszlopok összeerősítéséhez az oszlopok alsó részébe, középen hasítékot készítünk. 

terasz03.jpg

A hasíték két oldalára hornyot marunk, ezeken az esővíz lecsepeghet, mielőtt azt a faanyag beszívná. Az oszlopok hasítékát rátoljuk a padlóra erősített oszloptartó vasakra és azokkal menetes csavarokkal összefogjuk.

terasz05.jpg

A teraszon jó szolgálatot tesznek a bútorgörgőkkel felszerelt, tologatható konténerek. Ezek időjárásálló fából készülhetnek, a méreteiket úgy válasszuk meg, hogy a teraszhoz is használt burkolólapokkal vágás nélkül be lehessen azokat burkolni. Az ilyen konténereket ülőpadnak, virágtartónak stb. használhatjuk. A ragasztáshoz és a fugázáshoz kétkomponensű, vízálló ragasztót használjunk.



   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.





Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek