AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 06. 28.
Nyakunkba szakadt a tél. Igaz, erre azért valamelyest számíthattunk, de hát a holnap mindig...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 06. 28.
A macskával kezdődött minden. Itt nálunk a konyhában tízen éve, mióta itt lakunk,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 06. 28.
Városi legendaként kering egy történet egy cicáról, aki máig nem tisztázott módon jutott...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 06. 28.
Nyakunkon a karácsony! Simán lehet, hogy a legnyugodtabb kis házikedvenc is kifordul önmagából...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 06. 28.
A gipszkarton gyakran használt és könnyen kezelhető építési alapanyag. Felújítási munkákhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A család kedvenceit, nevezetesen a kutyákat és macskákat főleg a házi kertekben nehéz kordában tartani. A nevelésük mellett a mozgásukat korlátozandó számos eszköz használatával az esetleges károkozásuk, kóborlásuk azonban számos módon és különféle eszközökkel hatékonyan csökkenthető.

A kószáló négylábú kedvencek sokszor okozhatnak kárt a dísznövényekben és az ilyen helyen káros szükségük elvégzését ugyan a magas ágyáskerítésekkel kivédhető, ám ezek csak néhány becsesebb növény köré telepíthetők. A kényesebb és becsesebb növényzetet viszont elkerülik a kutyák és macskák is, ha a számukra kellemetlen szagot árasztó permet kerül a növények környékére. Az ilyen spray-k még a belső térben is elriasztó a számukra, ezért a kényesebb bútorok, berendezési tárgyakra kipermetezve azokat el fogják kerülni. A riasztó sprayok anyaga emberre és a környezetre veszélytelen, szabadban és zárt térben is használhatók. Ilyen riasztó hatású sprayok kutyákra, és macskákra, vagy mindkettőre egyaránt ható változatban is beszerezhetők.

A sűrített levegős, süvítő hangot adó spray elég hatásos ugyan, de ez csak alkalmilag használható, hiszen az állatokat nem lehet mindig szemmel tartani. Ezek csak nevelő hatásúak és az állatok számukra tilos helyekről való elzavarásakor használhatók hatékonyan.

Ez vonatkozik az ultrahangot kibocsátó lézeres irányzékú változatokra is, amelyek 180 fokos hatószögben és 50 m-es hatótávolságban zavarja el az állatokat. Hasonlók ehhez az elemes, mozgásérzékelős és riasztó spray-ok is amelyek azonban csak kis területek védelmét biztosítja. Ezek ugyan nem igényelnek felügyeletet, ám csak a kihelyezésük környékéről zavarják el az állatokat.

Hatásosabbnak mondhatók a különféle kutya-macska riasztó porok amelyek bárhol kiszórhatók és az emberek és a növények számára nem zavaróak, vagy ártalmasak. E porok az illat anyagukkal riasztják el a kedvenceket a tiltott helytől és akár egy hónapig is tart a hatásuk. A szórókristályos, zselés riasztóanyagok pedig a lebomlásuk során keletkező illatanyagukkal hatnak elriasztóan az állatokra. Az ilyen távoltartó zseléanyag néhány hónapig is „kitart” és elég 1 m2-nyi területre egy kávéskanálnyit kiszórni ebből az anyagból, amelynek az illata még a vakondokat is elriasztja. Esős idő után azonban ajánlatos újabb adag kiszórásával biztosítani a terület védelmét, mert a csapadék gyengíti a hatásukat.

A kutyákat, macskákat számos ultrahangot kibocsátó és mozgásérzékelővel ellátott riasztó készülékkel is távol lehet tartani bizonyos területektől.  Ezek többségükben elemes készülékek, a hatásszögük horizontális irányban kb.80 fok, függőlegesen viszont csekély 12 fok, ezért az elhelyezési magasságuk  meghatározó. A hatáskörzetük is alig 6 m, ám beszerezhetők ennél messzebb ható készülékek is. Ezek pulzálóan változó 21-25 kHz közötti frekvencián működnek és ez  az emberi fül számára nem hallható tartomány. Kertekben érdemes a telepítésük, tokozásuk vízálló és hatótávolságuk itt érvényesül ideálisan.

Beszerezhetők vízsugaras elterelő készülékek is, ám ezekhez locsolótömlős csatlakozás szükséges. A mozgásérzékelős készülék legyezőszerűen szétterített vízsugarat hoz működésbe, amelynek a hatótávolsága akár 10 m is lehet, a víz sugárszöge és magassága állítható, így elég nagy terület védelmét is elláthatja, sőt párban telepítve ez fokozható is, és mindig csak az a készülék fog működni, amelynek a hatókörzetébe lép az állat.

Kertekben felszerelhetők különféle elektronikus kutya és macska kerítések is, amelyek az állatokra erősített nyakörv segítségével egy adott területen belül tartják az állatot. Amint megközelíti az állat az adó által besugárzott terület határát, a nyakörv egyre erősebb impulzusokkal kényszeríti őt a visszafordulásra. Az ilyen elektronikus kerítéseknek vannak vezetékes és vezeték nélküli, központi adóval működő változata is. A hatótávolságuk 3- és 55 m között szabályozható és akár több állatot is képes a megszabott határokon belül tartani.  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek