AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 11. 13.
Egy szép napon elhalálozott a fürdőszobai borotválozótükör feletti fényforrás. Azért...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 13.
A napokban jött a hír, hogy idén olyan helyre megyünk horgászni, ahol nem nagyon van lehetőség...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 13.
Mindennapi életünk során bármikor hozhatja úgy a sors, hogy egy kis tekercselésre szottyan kedvünk....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 13.
A címből akár azt is gondolhatnánk, hogy ma egy böhöm nagy motor házi elkészítését fogom leírni....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 13.
Korábbi posztomban említém, hogy a tavasz bizony a műhelyben is a rendrakás ideje. Nem tudom...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Műhely áram nélkül?

Pár napja érkezett egy kérdés a Furdancshoz. Ebből a levélből olvashattok pár mondatot:

“Hobbi barkácsoló vagyok és gyakran fordulok a bloghoz tanácsért, tippekért. A mostani problémámra viszont nem találtam választ a korábbi posztok közt.

Úgy hozta a sors, hogy nagyobb lakásba költöztünk, régi pesti bérházba, amihez jár egy nagyobbacska pincehelység is. A pince zárható, száraz, nem büdös, kb 15 nm, ideális műhely lehetne (és lesz is). Az egyetlen problémám, hogy nincs lent áram, és nem is nagyon tudom megoldani. A lent végzett munka főleg bringaszerelés és karbantartás, kisebb bútorok átalakítása, csiszolása, festése, stb lenne, tehát elektromos szerszámok nélkül megoldható. A gond a világítás, szükségem lenne egy (vagy több) olyan fényforrásra ami egy ekkora helységet viszonylag jól bevilágít akár 2-3 órára és szórt fényt biztosít, hogy ne kelljen vinnem vagy állítgatnom ha körbe akarom járni a munkadarabot.”

No, hát lássuk...

Elsőként azért leszögezem, hogy én bizony egy normál elektromos hálózat nélküli műhelyt igen kevéssé tudok elképzelni. Mint látni fogjuk, a világítás még talán a legegyszerűbben megoldható más módon, de hogy abszolút nélkülözni kelljen a normál hálózatról üzemelő motoros készülékeket, az azért nem egyszerű. Ott van mondjuk egy olyan alap gép, mint egy egyszerű köszörű. Ami szinte mindenféle barkács tevékenységnél szükséges lehet, akár egy elvágott csavart vagy lemezt szeretnénk sorjátlanítani, akár egy fúrószárat megélezni. Vagy egy hagyományos, vezetékes, kézi fúrógép. Vagy egy flex, netán egy forrasztópáka.

Igaz, manapság már sok mindenből van akkumulátoros verzió, de ezek egyrészt azért mindenképpen magasabb árúak, különösen ha minőségi gyártótól származnak, másrészt ezeket is fel kell töltögetni valahol, harmadrészt minden akkumulátoros gépnél számolni kell az akkumulátorok élettartamával, ami mindenképp néhány év lesz csak, és cseréjük - különösen egy amúgy ritkán használt szerszám esetében - ritkán rentábilis. Ráadásul akkus köszörűt még mindig nem láttam...

De térjünk vissza az alapkérdéshez. Ha csak világítani akarunk, akkor számtalan, saját akkumulátorral rendelkező, hordozható kemping és műhelylámpát találunk. Ezek vagy kompaktfénycsővel, vagy LED fényforrással üzemelnek, tehát gond nélkül végigvilágítanak egy néhány órás műszakot. Az alábbiakban be is mutatunk pár ilyen készüléket, amelyeket mi is használtunk már. Közös nevezőjük, hogy általában több fényerővel tudnak üzemelni, több módon is forgathatjuk, állíthatjuk a fényüket, és a beépített akkumulátoruk 4-8 órán keresztül gyakorlatilag egyenletes fényt biztosít. Találhatunk köztük inkább szórt fényt kibocsátó, és a finomabb, munkaasztalon végzendő munkához szükséges erős fényt kibocsátó darabokat is.

A másik megoldás, hogy kiépítünk egy, a célszerűség okán mondjuk 12V-os egyenáramú hálózatot. Az áramforrás lehet egy 50 Ah-s akkumulátor, ez még viszonylag könnyen felcipelhető tölteni. És az abszolút egyszerűsített számítás szerint (a szakemberek inkább ugorják át ezt a bekezdést...) a feszültség szorozva áramerősséggel, egyenlő a teljesítménnyel (vagyis VxA=W), ami esetünkben bőségesen elegendő a világítási céljainkra. Nagyjából úgy 600 Wh teljesítménnyel gazdálkodhatunk, ami mindenféle veszteségeket figyelembe véve is bőven elegendő mondjuk 10 órán keresztül egy marék modern LED 'izzónak'. Csakhogy! Az akkumulátorok kapacitása általában 20 órás ciklusra vonatkozik, tehát az akkun lévő névleges értéknek csak a huszadával célszerű terhelni. Ha komolyabban érdekel valakit a kérdés, ezen a linken vagy itt pontos válaszokat talál, például az említett 20 órás Paukert effektusra vonatkozóan is.

Akkumulátoros rendszer esetén van néhány szabály amire érdemes odafigyelni. (Nem árt megnézni a konkrét akkumulátor gyártói adatait.) Mint látjuk, az akkumulátorok jobban tolerálják ha folyamatosan, hosszabb idő alatt merítjük le azokat, mintha hirtelen, rövid idő alatt, nagy teljesítményt leadva következik ez be. Aztán oda kell figyelni, hogy bizonyos feszültség alá ne engedjük merülni (ez terhelten mérve mondjuk 10,8V körül van) mert ez alatt már károsodhat, és nagyon megrövidítjük az élettartamát. 

A kiépített, fix világítási rendszerhez alkalmas, sok kis SMD LED-ből összeállított lámpák között sok 12V-hoz valót találunk, hiszen a régebbi, trafós, beépíthető halogénizzós rendszerekhez most már ilyen lámpákat is kínálnak. Ezek általábban kellemes spektrumú, nem túlságosan fókuszált fényt biztosítanak. Ráadásul szerelésükkor felhasználhatjuk a kereskedelemben dömpingáron kapható 3-5 darabos beépíthető készleteket, illetve az ezekhez az izzókhoz való beépíthető foglalatokat.

(A bekötéskor gondoljunk rá, hogy a LED dióda, tehát polaritáshelyesen kell bekötni, persze a mindenféle szabályzó elektronikával kombinált megoldásoknál ez nem mindig gond.)

Ha 5W teljesítményű, 12V egyenáramhoz való beépíthető LED lámpákból 2-3 darab felkerül a mennyezetre, plusz ugyanennyit közvetlen munkafelület és munkapult megvilágításra használunk, egy szobányi műhelyben bőségesen elegendő fényt kapunk. És csak 30W teljesítményt használunk el.

De a 12V-os hálózat nem csak világításra való!

Aki emlékszik még a szovjet érában itt állomásozó baráti csapatokra, az talán arra is emlékszik, milyen sokféle 12V-al működő berendezést árultak a dicső hadfiak a laktanyák környékén. Ennek a forrásnak már bealkonyult, de szerencsére manapság is sok 12V feszültséggel működő kiegészítőt árulnak, zömében persze az autós áruházak. Sajnos azonban egy 12V-al működő forraló, vagy kávéfőző borzasztó gyorsan elhasználhatja az akkumulátorunk energiáját, tehát azért full extrás felszerelésre nem számíthatunk, ha csak ilyen mini elektromos hálózatunk van. 

Közbevetés: Tákolmányi kollégánk, olvasván ezt a posztot, felvetette, hogy kimaradt a inverterek kérdése. És tényleg, ezekkel az eszközökkel átalakíthatjuk a 12V egyenáramot normál, 230V-os váltóáramra. Azonban ez az átalakítás is veszteséggel jár, a jobb invertereknél is elvész vagy 20% teljesítmény. És hát az egy darab, nem folyamatosan töltött akkuból nyerhető energia akárcsak 6-800W teljesítményű gépek használatakor is nagyon hamar elfogy. Mindazonáltal például egy kis hobby forrasztópáka céljára tökéletes lehet. Ilyen invertereket is az autósboltokban kaphatunk, rengeteg féle van, általában szabványos, villásdugóhoz való ajzat van rajtuk.

Egy autóakkumulátorból, és néhány folyóméter kéteres kábelből, pár megfelelő foglalatból mindenesetre a világítást meg tudjuk oldani. Saját tapasztalat, hogy érdemes lehet a nagyáruházak böngésző, konténeres részeiben alaposan körbenézni, mert sokszor jóval kedvezőbb áron tudunk találni mondjuk egy kifutó termékként kiszórt komplett kézilámpát, amely kis átalakítással épp jó lehet a céljainkra (van benne ugye forglalat, izzó, kapcsoló, csatlakozó/sorkapocs, és még akár búra is), mintha az elektromos osztályon vennénk külön foglalatot, sorkapcsot, meg más szükséges apróságokat.

Az elektromos szerelés persze mindig igényel némi odafigyelést, de egy ilyen, néhány wattos világítótestekből álló rendszeren túl nagy áramok nem fognak folyni, igazán nagy rizikót nem jelent. Ráadásul be csak akkor kapcsoljuk, amikor ott vagyunk, tehát észre vehetjük ha bármi gond lenne. Az mindenképp célszerű, ha az akkumulátor az ajtó közelében kerül elhelyezésre, és a főkapcsoló is ide kerül, méghozzá úgy, hogy kikapcsolt állapotban tényleg legyen leválasztva az áramforrás a hálózat többi eleméről. Így nyugodtan magára hagyhatjuk a műhelyt. Ha nagyon óvatosak vagyunk, berakhatunk a rendszerbe egy biztosítékot is, a 12V miatt a legcélszerűbb egy autós, késes biztosíték és a hozzá való motorosboltokban beszerezhető aljzat használata. A szükséges biztosíték értékét a felhasznált fogyasztók összegéből kiszámolhatjuk.

Az akkumulátor élettartamának maximalizálása és a mindenkori töltöttségi állapot figyelése okán egy mérőműszert (feszültség mérő) is beiktathatunk a rendszerbe, igy már tényleg korrekt hálózatunk lehet. Ilyen műszert autós- vagy elektronikai boltokban találunk, de egy olcsó multiméter is alkalmas lehet, ráadásul az több mindenre is használható.

Szóval a kérdés nem megoldhatatlan. Akkumulátorból persze sokkal nagyobb kapacitásúak is vannak, nem is feltétlenül sokkal nagyobb méretűek és nehezebbek, de biztos, hogy sokkal drágábbak. Az Exide különböző speciális területekre szánt spirálcellás akkumulátorai például régi kedvenceim, hihetetlen teljesítményt képesek kihozni az alapvetően hagyományos technikából, de hát az áruk...

Konklúzió? A magunk részéről szívesen összeraknánk egy ilyen világítási hálózatot, érdekes poszt lehetne belőle. De a saját műhelyünk esetében biztos, hogy valahogy megpróbálnánk rendes vezetékes elektromosságot keríteni, a közös folyosón, szomszéd pincében, szomszéd házban, a pince feletti lakásban csak lehet találni...

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek