AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 02. 25.
Technológiai sorozatot kezdünk: 3D nyomtatás laikusoknak. Másfél éve írtunk először a témáról...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 25.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 25.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 25.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 25.
Hallom a rádióreklámban, hogy az EON házi napelemes rendszereket árul full-szervizzel...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3D nyomtató

A szenzációhajhász cím hasznos apróságok gyűjteményét rejti, melyeket a napokban terveztem és 3D nyomtatóval materializáltam. Kezdjük mindjárt egy tésztaszaggatóval, gépész módra. Hasznos lehet felmutatni, mikor otthon megkérdezik: "Mire is költötte kend az évi tüzelő árát?"

3D nyomtató

Az egyszerű alakzatok alakjára terveztem egy élt, hogy vágjon, ne pedig préselje maga alatt a tésztát. Továbbgondolva az ötletet, lehetne még gyurma nyomóforma gyerekeknek, gipsz öntőforma. Szappan öntőforma például nem, mert kilágyul a műanyag, tapasztalat.


Pontozósablon

3D nyomtató

Sokkal inkább szakmába vágó célszerszám a fémfúrást segítő központozó. Ha több, egybevágónak szánt furatot kell készítenünk, akkor igazán hasznos egy zártszelvényre pattintható fedőlap, melynek pont a közepén helyezkedik el a furatjelölő lyuk.

3D nyomtató

Én nem jelölgetek immár, hanem eleve a pontozó méretének megfelelő furatokat terveztem. A CAD program ezredmilliméter pontossággal dolgozik, a nyomtató századmillimétert tud, már csak a fúrón múlik a munka pontossága.

3D nyomtató

Akár komplett készleteket nyomtathatunk. Aki már próbált nem pontosan tükrözött alkatrészeket összepárosítani (például egy állványnál), az értékeli a sablon segítségét.

3D nyomtató


Térbeli feliratok

3D nyomtató

Itt ez a csinos zongoraállvány, matt fekete festése hűvös eleganciát sugall, olyan "yamahás". Sajnos a vaku minden porszemet kiemel, mintha teljesen poros lenne. Igazán feldobná egy felirat, márkajelzés. Az ezerszámra hozzáférhető betűkészletek sokasága minden ötlet és stílus megvalósítását támogatja. Viszont ezeket hibátlanul átvinni a felületre már problémásabb.

3D nyomtató

Bármely módszer magában rejti a hibázást (általában az utolsó betűnél), ahol szikével vágunk ki vagy ecsettel, tollal festünk. Ha még szeretnénk is kiemelni a síkból a szöveget, a 3D nyomtatás kézenfekvő ötlet. Anyagot spórolhatunk, ha "outline" azaz körvonalas betűtípust használunk. Viszont sokkal több időt és energiát kell ráfordítani kivakarni a belső íveket rögzítő vékony szálakat, így csak nagy (50 mm+) karaktereknél javaslom használatukat. Én nem fáradtam vele a példák nyomtatása után, szőrösek is lettek, sorry.

3D nyomtató

Vastagságnak 0.8-1.2 mm megfelel. Akár térben illeszthetjük a díszítendő felület alakjához feliratunkat, itt a cső ívére hajlítottam a szöveget. A Steinway mintájára (Leonard) Bernstein és fia. Hogy ne egyenként kelljen ragasztgatni a betűket, összekötöttem őket egy aláhúzással.

Lehetne folytatni a sort, a nyomtató hasznosításának pusztán a képzelet korlátai (és az anyagköltség) szabnak határt. A már bemutatott letöltő oldalak nemcsak inspirációt adhatnak, de akár kész megoldással is szolgálnak.

Sorozatunkat a 3D nyomtató shoppe szaküzlet támogatja.

3DPrint: Bevezető
3DPrint: Szoftverek és letöltések
3DPrint: Buli van a manóházban

    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek