Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Készítsünk hangfelvételt

Manapság már a kenyérpirítón és a motoros fogkefén kívül szinte minden, némi elektronikát tartalmazó eszköz képes HD minőségű képfelvételt készíteni. Adja magát a lehetőség, hogy - mint anno, a VHS kamerák elterjedésekor - mindent felvegyünk, például a minket érdeklő koncerteket, utcai produkciókat, de akár klubkoncerteket is. De az is előfordulhat, hogy épp beszélgetéseket, vagy egy baráti találkozót, mondjuk egy osztálytalálkozót, vagy épp egy szabadtéri színházi produkciót akarunk rögzíteni. Uram 'bocsá, mondjuk egy premier filmről szeretnénk - abszolút illegális módon - egy használható minőségű felvételt készíteni. Van tehát feladat elég...

Egy kínai Veszprémben

Nem tudok túlfűtött érzelmek nélkül írni az esetről még ma sem. Miután azonban kihúztam az erőszakot és szexualitást öncélúan bemutató részeket, sikerült elkerülni a 18+ karikát a napjainkra is jellemző kereskedelmi és gyártásminőségi jelenség leírásakor, melynek tárgya lehet barkácsgép is akár.

002.jpg

Mesém egy első generációs kínai monitorról szól, melybe mintha bekódolták volna a gyors tönkremenetelt. A poszt végén tanulság és tanács is található, hogy ne csak siránkozást olvassanak pár bekezdésben.

Csiszoljunk motorblokkot

Mai posztunk kicsit rendhagyó lesz. Amit most mutatunk, az házilagosan, legalábbis ilyen minőségben, kicsit nehezen megvalósítható. Azt, hogy egy motorblokk belülről hogy néz ki, talán több olvasonk is tudja. De egész más egy rajzon, képen, vagy épp alkatrészekre szétszedve látni a szerkezetet, mint teljes valójában, összeszerelve látni az amúgy rejtett alkatrészeket.

Gépfelismerés! Mi lehet ez?

A Furdancs Blog ahol tud, segít! Ezúttal Zoltán fordult hozzánk kérdéssel. Már önmagában is megtisztelő, hogy olvasóink kinézik belőlünk, hogy mi biztosan meg tudjuk mondani egy jó nagy darab vasról, hogy vajon mi célból is készült eredetileg. Szerencsére nem nagy baj, ha mi nem tudjuk a választ, hiszen itt vagytok nekünk ti, kedves olvasók. A feladat tehát az lenne, hogy megfejtsük, hogy az alábbi fotókon miféle szerkezet látható és, hogy mire is való. Zoltán azért ellátott bennünket némi információval. Amit tudunk: rá van írva, hogy Fritz-Werner. Zoltán szerint vagy excenter- vagy pedig vésőgép. Szerintetek? A válaszokat kommentben írjátok meg, vagy akár e-mailben: furdancsblog@gmail.com

Nem mellesleg Tákolmányi kolléga szerint csakis kovácsológép lehet.

Fémipari alapok: fűrészelés

A nagyobb keresztmetszetű anyagokat vágással vagy nyírással vagy nem lehet darabolni, vagy nem gazdaságos. Vastagabb anyagok be- és kivágása az említett műveletekkel sok esetben nem oldható meg. Mindezek a műveletek fűrészeléssel könnyebben és gyorsabban elvégezhetők.

ff.jpg

A fűrészelés célja tehát nagyobb keresztmetszetű munkadarabok darabolása, azokon ki- és bevágások készítése, ill. a felesleges anyagréteg eltávolítása, vagy a munkadarab előnagyoló megmunkálása. A fűrészelést végezhetjük kézi vagy gépi erővel.

Olvasói légkondi

Hála olvasóinknak nem tudunk leszállni a házilag elkészíthető léngkondiról. Bemutattunk nemrég egy prototípust, melynek nyomán több olvasónk is megpróbált házi, jéggel hűtő klímát összeeszkábálni. Természetesen mint sok más otthon előállított szerkezet, ez is heves vitákat váltott ki. Sebaj, Csaba ettől függetlenül újrahasznosította csodálatos, zöld hűtőládáját. Képeket és leírást is küldött róla. Íme:

A fejlesztés nem áll meg...

Korábbi, hőszigetelésről szóló posztjainkban már többször leírtuk, hogy a szigorodó előírások miatt egyre vastagabb külső szigetelésekre van és lesz szükség. Az olvasók több alkalommal jelezték is, hogy egy új épület tervezésekor ezzel lehet is számolni, de egy régi épület utólagos szigetelése esetében az extrém vastag külső szigetelés kialakítása több problémát is felvet, például jelentősen csökkentheti a szobákba bejutó fény mennyiségét is. Erre persze a gyártók is gondolnak, de az itt bemutatott új fejlesztések nem csak erről szólnak.

Mikroklíma

Két hét kánikula után sokunk ellenállhatatlan vágyat érez megismételni Amudsen sarkköri expedícióját, vagy elszegődni egy norvég fúrótoronyra kosztért-kvártélyért. A józanabbak vagy kevésbé romantikusak klímaberendezés megvásárlásán tűnődnek.

mklima16.jpg

A légteret hűtő megoldások sajnos nem mindenkinek megfelelőek hosszú távon. Már fájnak ízületeink a klímától (ha még nem, majd fognak), fülünk begyullad a ventilátortól és legalább az illúziójára vágyunk valami simogató, hűvös fuvallatnak. Egy pontszerűen ható lábhűtő spontán építését mutatom be most, csatlakozva a témában született előző írásainkhoz.

Digitálisrajztábla-teszt

Az "Apu! Mit rajzoljak?" korszak után legtöbbünk felhagy a rajzolgatással és legközelebb unalmas értekezleteken kezdünk firkálgatni. A rajzolás művészet és szakma, a spontán naiv népi művészetet űzők kivételével sokat kell radírozni. Most bemutatok egy eszközt, mely ha tehetséget nem is adhat, de könnyedén korrigálhatjuk vele hibáinkat.

vvv.jpg

A digitális rajztábla egykor elérhetetlen árú, profi eszköz volt. Ma már nemcsak pontossága, szolgáltatásai sokszorozódtak meg, de ára is lehanyatlott egy minőségi egér szintjére. Hasznosságát és sokoldalúságát mutatom be néhány példán keresztül.

Hogyan fessünk?

A múlt héten írtunk a színes falak dicséretéről egy rövid posztot. Valóban rövid volt, és tényleg nem túl részletes, meg is kaptuk rá üzenetekben, hogy szép-szép, de mivel, meg hogyan is kéne festeni? Úgyhogy most erről is írok pár szót, abszolút szubjektíven, persze, ahogy szoktam. (Az objektivitás a gyengék fegyvere, egy igazi furdancsos pontosan tudja mi az egyedüli jó megoldás, fölösleges más nézőpontokat figyelembe vennie.)

Fémipari alapok: a lyukasztás

Lemezmegmunkálás közben gyakran szükség van különböző keresztmetszetű lyukak készítésére. Vékonyabb lemezeken ezt a feladatot lyukasztással is elvégezhetjük. A lyukasztás célja különböző keresztmetszetű lyukak készítése vékonyabb lemezeken.

lyukaszto03.jpg

Lyukasztással kis átmérőjű lyukakat készítünk a lemezen. A lyukasztás a nyírásnak különleges fajtája, de attól a szerszám kialakítása és a művelet végrehajtása szempontjából eltér.

A nyár szerszáma, a sörnyitó

Péntek lévén, autós témával kellene jöjjünk. De ehhez most egyszerűen túl meleg van. Ilyenkor nemigen lehet mást tenni, mint rengeteg sört inni. Ez viszont az autóüvezetéssel nem igen egyeztethető össze, így most az autót inkább otthon hagyjuk. A sörfogyasztáshoz viszont elengedhetetlen egy eszköz, amivel kinyitjuk az üveget. Vannak ugyan olyanok, akik simán leharapják a kupakot, de minket kevésbé kemény fogakkal látott el az evolúció, szóval nekünk bizony SZERSZÁMRA van szükségünk ehhez is...

Építsünk csobogót!

A július eleji kánikula sokkja maradandó élmény ezen a nyáron. Nem mindenkinek adatik meg fürdőzés a kerti medencében, egy romantikus kiruccanás a festői Balira vagy legalább egy árnyas zug a kertben. Ha az izzó panelben egyszerre kívánjuk a patakcsobogás illúzióját megteremteni és gyógyírt keresni melegtől felzaklatott idegeinkre, akkor építsünk csobogót!

csobog00.jpg

A fenti illusztráció leginkább egy vega tálra hasonlít, kukoricával és frissen tépett algával, de ez is csak a saját elképzeléseink megvalósításának sokszínű lehetőségeit mutatja. Hogyan lássunk hozzá? Mit kell tudnunk a csobogóépítésről? Mickey Baskett "Csobogók" című könyvét ajánlom beszerezni a témában, melyet egykor kedvenc kiadónk jelentetett meg.

Minden csepp számít!

Kertészbarkács következik. Ha nagy a kert, kevés az időnk, drága a víz vagy ezek valamely előnytelen kombinációja áll fenn, akkor érdemes beruháznunk egy költséghatékony locsolórendszerre. Számos előnyét ismerjük a célzott, takarékos vízellátás mellett. Kisebb mértékű a gyomosodás, mert sorközökbe nem jut víz. A levelekre sem, ezért a vírusos fertőzések esélye is kevesebb.

csepegtet05.jpg

Erős paprika, amit szerkesztőnkről neveztem el őstermelői karrierem hajnalán.
Így mikor az első palánta felsírt, "Szabolcs-chili" nevet kapta a keresztségben.
Paprikához külön ajánlott a csepegtető öntözés, mert szereti.

Elég megnyitnunk a csapot, majd magára is hagyhatjuk. Nem történhet túlöntözés vagy csőtörés katasztrófa, mert a tartály kapacitása jelenti a felső határt. Óránként 2 vagy 4 liter víz kerül a megfelelő helyre, a szalag típusától függően.

Fessünk!

Méghozzá falat. Hiszen nyár van, meleg, ideális időszak a nyitott ablakok mellett történő szobafestéshez. Nyáron nemigen vannak klubkoncertek, a fesztiválok viszont porosak, zajosak, és borzasztó a tömeg. Inkább maradjunk otthon, és fessünk. Manapság ez igazán egyszerű és gyors tevékenység, nem is kerül sokba, ráadásul jó buli. Nézzük, hogy csináljuk mi:

gepilemezvago13.jpg

Ha az anyag olyan vastag, hogy azt kézi ollóval csak nehezen vagy egyáltalán nem lehet elnyírni, emelőkaros ollót kell használni. Ennek alsó kése mereven rögzített, felső kése forgócsap körül mozog. Az emelőkaros áttétel megkönnyíti a nyírást.

Készítsünk fajátékokat - faautó

Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő, aki nem teljesen boldog attól, hogy a csemetéje a különböző készen vásárolható, bugyuta rajzfilmek segítségével hirdetett műanyag, "vedd-meg-gyűjtsd-és-dobd-el" -féle játékok iránt kezd épp érdeklődni. Akinél még nincs késő, esetleg belevághat némi házilagos játékgyártásba is. Ebben a cikksorozatban összeszedünk néhány konkrét ötletet, amit akár a gyermekkel közösen is meg tudunk valósítani. Nyilván nem pusztán a játék a cél, hanem maga a gyártás folyamata is, vagyis a közösen végzett munka.

Nemrég bemutattunk egy házilag elkészíthető légkondit, arra az esetre, ha végképp elegünk van a forróságból a pénztárcánk meg üres. Facebook-oldalunkon szépen muzsikált a poszt, olvasóink közül ketten is bemutatták saját alkotásukat a témában. Átismételve a dolgot, a házi klímához mindossze egy tárolódoboz, mondjuk kiszuperált hűtőláda, egy ventillátor, igény szerinti mennyiségű könyökcső és hűtőközegnek némi jég szükséges.

Lássuk, mire jutott Zoltán! Elmodnása a szerint az alábbi pofás kis szerkezetet a legutóbbi nagy melegben rakta össze. Most is nagyon jól jött. Látható, hogy a tárolóedény egy otthon talált, használaton kívüli műanyagdoboz. Ilyet lehet kapni sok helyen, de meggyőződésem, hogy majd minden háztartásban kallódik néhány ehhez hasonló darab. A barkácsáruházban valamiért ellenállhatatlan vágyat érez az ember az efféle tárolóeszközök megvásárlására. Nem tudom, mi lehet ennek az oka, mindenesetre ha tehetném, indítanék egy nemzetközi kutatást a témában. Zoltán klímaberendezéséből a hideget egy szabványos szellőztető ventillátor juttatja a szabadba. Előnye, hogy passzentosabban fel lehet eszkábálni a dobozra. Ebből a légkondiból nem kevesebb, mint két csövön keresztül áramlik ki a hideg.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10410807_962303270488571_9032095296311495330_n.jpg?oh=fabdf86d68a80f66910ca6c35d13bf07&oe=562B5C2B

A következő pályamunka Ferencé, aki posztunkon felbuzdulva, a melegtől elgyötörten, a műhelyben talált hulladékokból szerelt össze egy hűtőberendezést. Ferenc tárolódoboznak egy hűtőládát használt. Annyi előnye biztos lehet a hagyományos műanyagdobozokkal szemben, hogy ez tovább tartja a hőt, így nehezebben olvad a jég a doboz belsejében. Itt is egy szabványos hűtőventillátort láthatunk, és igaz, hogy csak egy, de annál combosabb kivezető csövet. Kipróbálni egyelőre csak a hűtőből kivett ásványvizes palackokkal tudta, de elmondása szerint majd egy órán át szolgáltatott kellemes hűvős levegőt a gép. Jeges hűtőközeggel hatékony lesz a szerkezet.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/v/t1.0-9/11666110_932542026809338_6647097948135442171_n.jpg?oh=a8e0adbba36775bf6bc84abe31142546&oe=56241252

Kedves Zoltán, kedves Ferenc! Köszönjük, hogy megosztottátok velünk munkátokat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Gumipók, csodapók

Mikor már csak hat - pontosan derékszögű - furat hiányzik a Nagy Mű befejezéséhez, és pont akkor romlik el az oszlopos fúró, mindenki másképp reagál. Gyengébb idegzetűek a műhelyasztalra borulva fel-felzokognak, a skizoid paranoiások megkönnyebbült kacajjal gyújtják magukra a műhelyt, míg mások távolba révedő tekintettel csendesen megőrülnek. Miért? Miért? - suttogják végtelen ciklusban.

gumi.jpg

Megint mások, főleg a közszolgálati karriert hátuk mögött tudók részére egy ilyen csapás puszta ujjgyakorlat, a mindennapok része. Nyugodtan tűt-cérnát ragad az ember és megjavítja a fúrógépet. Vészbarkács technológia következik, csak halaszthatatlan esetben alkalmazandó.

Steadicam bajok

Aki egynél többször próbálkozott már házilagos videók készítésével, az biztos találkozott az így készült felvételek esetén azzal a ténnyel, hogy bizony a kamera rázkódása, remegése nagyon is látható lesz az elkészült felvételeknél. Ez pedig még az amúgy jó minőségű videók esetében is egyfajta 'amatőr' megítélést ad az elkészült felvételeknek. Ezen persze lehet segíteni, és biztos sokan vagyunk olyanok, akik hamar eljutottak a különböző steadicam állványokat bemutató oldalakra.

A hengerléssel készített lemezek nagyméretű táblákban állnak a műhely rendelkezésre. Ezeket a táblalemezeket előrajzolás után megfelelő méretre kell darabolni, ill. megfelelő alakúra kell megmunkálni. A lemezdarabolást vagy lemezszabást nyírással végezzük el. A nyírás célja tehát a lemezek előrajzolás utáni darabolása, szabása.

lemezvago12.jpg

A különböző lemezanyagok vágására használt sokféle művelet közül a lemezek vágására, darabolására legalkalmasabb a nyírás, szerszáma az olló.

Légkondi házilag, olcsón!

Az elmúlt hetek enyhe téli időjárása után beköszöntött az évszaknak megfelelő idő. Ilyenkor aztán sokaknak eszébe jut, hogy milyen jó is lett volna pénzügyi tartalékot képezni egy jó kis légkondira. Van aki el is kezdi a tartalékképzést, azonban hazánk lakossági megtakarítási tempóját alapul véve, tél lesz mire összegyűlik a pénz egy klímára. Akkor meg ugye jön a karácsony és már el is füstöltük a tartalékot. Ajánlunk egy olcsó és egyszerű, alkotója szerint ráadásul igen hatékony megoldást arra az esetre, ha pénzünk nem is de legalább tettvágyunk és melegünk van.

Az előző írásban összeszedtünk néhány szempontot, ami bár fontos és meghatározó része a gépjárművédelemnek, mégis a különböző cégek merőben máshogy kezelik ezeket. Az autó védelmének lelkét adó klasszikus riasztó igazából nagyjából ugyanazt tudja mindenkinél. Sokféle szenzoron keresztül figyel, és szól, ha bármi gyanúsat észlel. A különbség inkább abban van, hogy a riasztási eseménnyel egy időben mit is tesz konkrétan a rendszer az autó védelmében. Nézzünk kicsit jobban a dolog mélyére.

Falrészek és beton bontása

Építőipari sorozatunk befejező részében egy destruktív folyamattal, a betonbontással ismerkedhetünk meg. Számos alkalommal ezzel kezdődik a kőművesmunka. Viszont néha ezzel is végződik, ha nem megfelelően végzik a munkálatokat.

0003.jpg

Ezért is ajánljuk figyelmükbe ismételten a teljes terjedelmű, nyomtatott könyv beszerzését. Ajánlóként bemutatjuk a teljes kötet tartalomjegyzékét, hogy hány fejezetet, mennyi fontos ismeretet hagytunk ki az utánközlésből. Rengeteget.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek