Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya - A tolómérő

A tolómérő, tolómérce vagy külföldiül subler (angol nyelvterületen: Vernier Calliper), nagy kedvencem volt a suliban. Főleg miután megtanultam leolvasni a varázslatos elnevezésű nóniusz-skáláról a mért értéket. A subler elnevezést német eredetűnek gondoltam, aztán amikor egyszer Németországban arra ragadtattam magam, hogy kérjek egy "sublert" a helyi szakitól, akkor Hans úgy nézett rám, mint aki nem látott még hülyét. Lehet, hogy a kiejtésemmel volt baj, mindenesetre a félórás könyörgésem végére már tulajdonképpen svédül beszéltem. Megpróbáltam megkeresni a subler név eredetét, és bevallom, először nem találtam. Aztán elvetődtem egy német nyelvű oldalra, ahol a tolómérőről értekeztek és szemben találtam magam ezzel a mondattal: Der Messschieber (auch Schieblehre oder Schublehre) ist ein Längen-Messgerät. Ebből számomra egyértelműen kiderült, hogy a subler elnevezésnek van némi köze a tolómérőhöz. Ezek után végképp nem értem, hogy Hans mit értetlenkedett. Majd a kommentekben megmondjátok.

tlomero.jpg

Nem kívánjuk, hogy valaha is hosszabb időt töltsetek el a Balatonfüredi Szívkórházban, mindenesetre érdemes egyszer megnéznetek ezt az 1700-as években épült építészeti műremeket. Tekintve, hogy igen öreg épületről van szó, időről időre illik foglalkozni az állagmegóvásával. Nemrég az energetikai korszerűsítésen volt a sor, mely a napokban készült el.

New Picture.bmp

Óra merevlemezből

Mindig azt gondoltam, hogy vannak szétszedhetetlen dolgok. Mindről kiderült, hogy öt perccel tovább kellett volna nézegetem, hogy rájöjjek a dolog nyitjára. Így jártam a merevlemezzel is. Ugyan mindössze csak egyszer fogtam a kezemben úgy egy winchestert, hogy a szétszerelését tervezgettem, és meg is találtam a kis csavarokat, amiket ki kellet volna tekernem, de annyira misztikusnak tűnt az eszköz, hogy egy idő után inkább csak forgattam a kezemben, mint mókus a makkot. Nem mertem nekiállni. Így aztán bekerült a szétszedhetetlennek ítélt eszközök közé. Ez régen volt, azóta már bátrabb vagyok. Egy merevlemezt nemhogy szét lehet szedni, de még kreativitásunkat is kiélhetjük rajta. Készíthetünk belőle például egy pofás kis asztali órát, rendszergazda barátainknak. Az ITT látható leírás szerint nem is tűnik annyira bonyolultnak a dolog. Hajrá!


merevlemezora01.jpg

Forrás: Instructables

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Alább láthattok néhány fotót, melyeket nézegetve, számomra egyértelműen kiderült, hogy nem véletlenül emelkedtünk ki az állatvilágból. Hajt bennünket a problémamegoldás utáni vágy. Vágyainkat pedig így, vagy úgy, olykor cselekedetekre váltjuk. A végeredmény nem mindig sikerül a legjobban.

krea09.jpg

Mi is az a hőszivattyú?

"A hőszivattyú az olyan, mint egy kifordított hűtőszekrény." - Hangzik az ismert hasonlat. Szerintem pont annyi hasonlóság van köztük, mint egy benzines láncfűrész és egy Harley-Davidson között.

A közös pont a két berendezésben az úgynevezett Carnot-körfolyamat. A titokzatos elnevezésű termodinamikai jelenséget Nicolas Léonard Sadi Carnot francia fizikus fogalmazta meg 1824-ben.
Az általa leírt körfolyamatot végző hőerőgép működése során a környezetének egy melegebb részéből energiát vihet át egy hidegebb területre és az energia egy részét mechanikai munkává alakíthatja. A körfolyamat meg is fordítható. A rendszer külső munka bevezetése által hőenergiát képes átvinni egy hidegebb régióból egy melegebbe. Utóbbi a hőszivattyú működésének vázlata.

hoszivattyu_magyar_1.jpg

Építsünk villanymotort!

A címből akár azt is gondolhatnánk, hogy ma egy böhöm nagy motor házi elkészítését fogom leírni. Nem így lesz. Ma inkább az általános iskolai technika órák világát idézzük meg. Nem emlékszem, hogy annak idején modelleztük volna az villanymotor működését, most viszont pótoljuk. Némi rézdrót, egy fahasáb, pár csavar, egy mágnes és egy ceruzaelem segítségével könnyedén elkápráztathatjuk gyermekünket, ha követjük az alábbi videóban szereplő jóképű fiatalember iránymutatásait. Ha kész vagytok vele, küldjetek fotót, vagy videót: furdancsblog@gmail.com

Új kép (5).bmp

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Körülbelül tíz évvel ezelőtt belecsöppentem pár gramofonbuliba. Ezek a barátságosnak indult, majd ittasságba torkollt összejövetelek általában arról szóltak, hogy elővettük a padláson talált régi, valóban bakelitből készült lemezeket, és az ecserin vásárolt gramofonon lejátszottuk őket. Ha megengedtek ennyi szubjektivitást, az alábbi habkönnyű dolgozattal ezekre az időkre emlékszem. Él Londonban egy Livia Ritthaler nevű hölgy, aki mikor Angliába költözött, egy ilyen fából, fémből, és némi papírból készült gramofon elkészítésével ütötte el az időt. Nagy csodát ne várjatok tőle, digitalizálni nyilván nem lehet ezzel a szerkezettel, de a dédi lemezeit szépen le lehet vele játszani. Amíg a kezünk el nem fárad.

gramo01.jpg

Süssünk napenergiával!

Ha minden jól megy, hamarosan beköszönt a napsütéses időszak az időjárásban. Nevezzük ezt tavasznak. Jól jöhet némi kétkezi munka, ha a téli inaktív időszakban, a tévénézés közben ellustult tagjainkba szeretnénk életet lehelni. Készíthetünk például egy napenergiával működő sütőt. Pár dolog kell csak hozzá: kartondoboz, képkeret üveggel, alufólia, és Duct Tape. Az üveg jobb, ha edzett, bár kötve hiszem, hogy bárki is edzett üveggel kereteztet képet. Ha a az ITT olvasható leírás szerint jártok el, akkor ezt, a képen látható káprázatos szerkezetet tudjátok elkészíteni. Hajrá!

suto002.jpg

suto001.jpg

Projektor cipősdobozból

Igazából nem találok szavakat, és abban sem vagyok teljesen biztos, hogy az alábbi fotókon látható "projektor" valójában működik-e. Szerintem nem, de döntsétek el ti. Egy darab cipősdoboz, egy iPhone és egy nagyító kell hozzá. Ha jól látom.

projektor.jpg

Forrás: cheezburger.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Bambuszfurulya PVC csőből

Nyilván szentségtörés egy hagyományosan bambuszból készült hangszert műanyagcsőből "kifaragni", de ha épp nincs más kéznél, akkor legalább barkácsolunk egy kicsit. A gyerek meg örül, mert apa csinált neki egy nagy furulyát. Párunk szemében pedig újra férfiak lehetünk. A bambuszfurulya, eredeti nevén Shakuhachi (ejtsd: sakuhacsi) történetéről ITT olvashattok bővebben. Azt pedig, hogy hogyan készítsünk egyet műanyagcsőből ITT nézhetitek meg. Szerintem remek kis dolgozat a hétvégére. Az alábbi videón meghallgathatjátok, hogy hogy szól egy ilyen hangszer, ha ügyesek voltatok.

sakuhacsi.jpg

Véget ért a Maglite-játék

Boldogsággal tölt el bennünket, hogy Maglite-játékunkra több száz helyes megfejtés érkezett. Kérdésünkre, miszerint "Melyik évben mutatták be az első Maglite elemlámpát?", a helyes válasz az 1979 volt. A sorsoláson Kondor István nevű olvasónk volt a legszerencsésebb. Az alábbi képen látható nyeremény tehát az ő markát üti. Gratulálunk!

A hét műtárgya - A vízmérték

Ma egy olyan eszközről fogunk tanulni, amivel én gyerekkoromban leginkább kardoztam. A felnőttek legnagyobb örömére. Ez a vízmérték. Nevezik még libella műszernek is, én leginkább vízszintmérőnek szoktam hívni, bár nem vagyok benne biztos, hogy helyesen. Majd ti megmondjátok.

Aztán felnőttkoromban is találkoztam a vízmértékkel, legutóbb nem is olyan rég. Talán emlékeztek rá, hogy amikor Árpi barátommal ajtót szereltünk a helyére, nagy szerephez jutott ez a műszer. Anyáztunk is rendesen, hiszen, mint Árpi mondta: "itt az összes kőműves részeg volt". Én megengedőbb voltam. Talán nem volt jó a vízmértékük.

vizszint.jpg

Börtönbarkács

Bár még nem voltam börtönben, de feltételezem, hogy ott egy dologból van bőven. Ez pedig az idő. Ezt is csak a börtönös filmekből sejtem, melyek valószínűleg nem mindig fedik a valóságot. Mindenesetre az alábbi gyűjteményből kiderül hogy a fogvatartottaknak olykor sikerül szabadjára engedniük a kreativitásukat. Főleg, ha szökésen törik a fejüket. Idejük biztos, hogy van rá. Az ITT bemutatott, különböző börtönökben barkácsolt eszközöket, három csoportra osztanám. Az egyik ilyen csoport a mindennapi élethez szükséges kiegészítők, a másik a szökéshez használatos segédeszközök, a harmadik pedig a fegyverek. Az utóbbiaktól elzárkózunk. Nézzük együtt, mi mindent készítettek a fogvatartott MacGyverek.

meruloforralo.jpg
Merülőforraló

Kulcsmásolás házilag

Nyilván senki nem fog nekiállni kulcsot reszelgetni, de sosem baj, ha az ember birtokában van az efféle tudománynak. Ki tudja, mikor hozza úgy a sors, hogy egy csaj ezért szeret belénk. "Hát tudod Margit, ez a srác úgy másolja a kulcsot egy reszelővel, meg egy satuval, hogy olyat még nem láttál. Milyen lehet az ágyban?" Kicsi a valószínűsége egy ilyen beszélgetésnek, de láttam én már éjjeliőrt nappal meghalni. Ma tehát két házilagos kulcsmásoló technikát ajánlok figyelmetekbe. Az elsőről ITT szerezhettek tudomást. Ez szerintem az egyszerűbb és szakszerűbb megoldás. A másikat inkább vásári mutatványoskodásnak nevezném, bár kétségtelen, hogy a cikk alján látható videóban a végére csak lesz egy működőképes másolat a főszereplő kezében. A videóban a fószer egy mobiltelefon, némi Photoshop és egy nyomtató segítségével készít sablont a másoláshoz.

kulcs2.jpg

Túlélőkészlet okostelefonból

Bear Grylls helyében biztos, hogy szenteltem volna legalább egy adást annak feltérképezésére, hogy miként tudjuk túlélőkészletté alakítani a kezünk ügyében lévő tárgyakat. Lehet, hogy volt ilyen, de én nem láttam, tehát nincs. Bármikor előfordulhat, hogy úgy találjuk magunkat túlélésre kényszerített helyzetben, hogy pont összetört a mobilunk. Nem feltétlenül kell olyan helyzetre gondolni, hogy mondjuk kényszerleszállást hajtunk végre Szibériában. Elég csak a BKV tetszés szerinti járatán utaznunk. Véssük az agyunkba az alábbi ábrát és hasznosítsuk az okostelefounkban rejlő lehetőségeket. A hasznosítható részek, úgymint az alaplap, hangszóró, kijelző, vezetékek, akkumulátor, alkalmasak arra, hogy vágószerszámot, iránytűt, élelem szerzésre alkalmas eszközt vagy jelzőtükröt készítsünk belőlük. Emellett az akkumulátorral és egy darab dróttal megkísérelhetünk tüzet "csiholni". Mondjuk egy lángoló buszon nem feltétlenül van rá szükség, és szerintem nem is működik, de ezt majd ti eldöntitek. Mindenesetre tanulmányozzuk át ezt a remekbeszabott kis összefoglalót!

mobiltulelo.jpg

Forrás: Survival-Spot

Bowlingpálya a garázsban

Nem mondom, hogy most azonnal álljatok neki egy otthoni bowlingpálya építésének. Inkább csodálkozzunk együtt, hogy mi mindenre érnek rá az emberek. Van ez a Tim nevű amerikai fazon, aki nyilván nagyon szeret bowlingozni, emellett a barkácsolást se veti meg. Egy szép napon gondolt egyet és vett az E-bayen egy leharcolt bowlingpályát. Jó lesz nekem ez ide a garázsba, gondolta. Nem sokat teketóriázott. Beépítette az autó helyére, a fűnyíró mellé. Hova máshova. A pálya jóval rövidebb, mint kellene. Szerintem sok értelme nincs, de egyébként remekül működik. Képek és videók alább.

8087-450x-bowling_1.jpg

A hét műtárgya - A ráspoly

Mai főhősünk egy igazi rosszfiú a reszelők között. Fajtársaihoz képest óriási fogakkal rendelkezik, melyek határozott megjelenést és tekintélyt kölcsönöznek neki. Ha jól emlékszem, akkor hallottam egyszer egy olyat, hogy "nem minden reszelő ráspoly, de minden ráspoly reszelő". Egyszerűbben: a ráspoly a reszelők "családjába" tartozik, mégis egy külön "kasztot" alkot. Ráspoly elnevezés a német "raspel" szóból ered, de angol nyelvterületen is a "rasp" kifejezéssel illetik ezt a nagyszerű szerszámot.

felkerek raspoly.jpg

A mai poszt nem egy "hogyan építsünk űrhajót gyufaszálakból" mélységű írás, de garantáltan tartalmaz hasznos információkat egy elsőre egyszerűnek tűnő szerelési munkával kapcsolatban.
Tegnap Norbert kollégánk, aki egyébként a Houdinis gitárosa, kétségbeesett kérést intézett hozzám, miszerint vásárolt a gitárjához egy úgynevezett strap lockot és be kellene építeni a régi helyére. A strap lock egy olyan kütyü, aminek segítségével egy mozdulattal le lehet szedni a hevedert, gitárpántot (Erdélyben átvető) a gitárról. Magával a cserével nem is lett volna gond, de az eredetileg a gitáron lévő hevedergombénál hosszabb és vastagabb csavart kapott az új "babához".

Photo 2013.02.04. 12 16 14 (1).jpg

Ingyenjegyek!

Örömteli hírünk van! 20 darab belépő landolt szerkesztőségünkben a 2013. február 20-22-e között megrendezésre kerülő, Tetők-Falak-Homlokzatok + Épületenergetika szakkiállításra. Ha mennétek, de kímélnétek a családi kasszát, nincs más dolgotok, mint egy e-mailt írni a furdancsblog@gmail.com címre, melyben kifejezitek igényeteket a belépőkre. Fejenként legfeljebb kettőre. Utána csak fel kell markolnotok a jegyeket.  A belépőket érkezési sorrendben osztjuk ki. Jegyüzérek kíméljenek!

TFHE banner 300x250.jpg

Milyen a jó pánikszoba

Meggyőződésem, hogy a pánikszoba kifejezést a hazai lakosság jelentős része soha nem hallotta, egészen 2002 - ig. Ekkor került ugyanis a mozikba az azonos című film, Jodie Foster főszereplésével. Részemről azt sem tudtam, eszik-e, vagy isszák. Gondolhatnánk, hogy a hidegháború folyamatos fenyegetettsége szülte ezt az objektumtípust, az Egyesült Államokban. Az alábbi leírás szerint azonban sokkal régebbre nyúlik vissza a vész esetére létrehozott menedékek története.  Az itt bemutatott objektumban viszonylag jó eséllyel élhetünk túl akár egy nukleáris vagy biológiai támadást is. Még nem döntöttem el, hogy ez vicc, vagy komoly. Az ára mindenképpen komolynak mondható, de ettől még lehet vicc. Tanulmányozzuk együtt! 

panic_room.jpg

Forrás: Survival-Spot

Irodai minifegyverek

A legokosabb az lesz, ha a hetet irodai barkácsolással kezdjük. Egy irodában elegendő kütyü áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy kis időre magára hagyjuk a nemzetgazdaságot, és felébresszük magunkban a kétkezi alkotás mélyen szunnyadó ösztönét. Egyébként pedig, bárki bármit mond, az ilyen tevékenység egyfajta meditatív állapotot eredményez, ami felszínre hozhatja a válaszokat, a világ nagy kérdéseire. Ha a főnök kérdezi, hogy mit csináltok, nyugodtan idézhettek szó szerint. Persze a balhét majd nektek kell elvinni. Találtam egy csinos kis gyűjteményt az irodai eszközökből megépíthető minifegyverekről. Katt a képekre! A teljes kollekciót ITT találjátok. Jó szórakozást!

Táblagépet régi laptopból

A tabletek korát éljük. Nem mondom, hogy nem kifizetődőbb szaküzletben vásárolni ilyesmit, de ha nagyon unatkoztok, magatok is készíthettek egyet egy leharcolt laptopból. Nem lesz szép, de legalább kicsit elfoglaljátok magatokat. Az első kérdés, ami megfogalmazódott bennem, hogy miként varázsolunk érintőképernyőt a szerkezetre. A részletes leírásban erre is választ kaptok. A dolognak ez a része igényel némi beruházást. Szép kis dolgozat hétvégére. Ha véletlenül valamelyiktek készített már ilyet, azt látni szeretnénk: furdancsblog@gmail.com. Részletekért katt a képre!

Amikor ezt a szerkezetet megláttam, csak néztem, mint Overdose a szántásban. Ha a gányolás témakörben az ajtógomb-"tuningolós" posztot szerettétek, akkor ezt imádni fogjátok. Már a miliő is csodálatos, ahol ez a "nem tudom mi" készült. Nevezzük gokartnak, bár a klasszikus formától azért messze van. Amit elsőre látni, hogy a meghajtást egy fél robogó biztosítja. Mondjuk ennyi pont elég hozzá, csak a jó felét kell használni. A fotón szereplő darab épp egy vízhűtéses példány, de jó hozzá a léghűtéses motor is. A másik dolog, amit kiemelnék a TÜV-tanúsítvánnyal nyilván nem rendelkező ülés. További részleteket ITT tudhattok meg. A végeredmény szerintem egész hatékony, de hogy néz már ki!?

gokart1.jpg

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek