Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Év végi statisztika - a második 10

Az év végi toplistás posztunk második része következik. Az bizonyos, hogy ebben már jóval több a klasszikus barkácstéma, de ide is jutottak azért már ismerős témák.

Érdekes, hogy ide szinte csak Tákolmányi kollégánk írásai fértek be. Persze igazából nem annyira meglepő ez, hiszen mostanában ő a legaktívabb fúr-farag ember közöttünk, ideje, és ami még fontosabb, indíttatása is van ezekhez a tevékenységekhez.

best of 2015 legolvasottabb posztok

Év végi statisztika - az első 10

És akkor jöjjön a szokásos év végi áttekintés első része. Évről évre rácsodálkozunk a jelenségre, hogy bizony általában nem azok a posztjaink a legolvasottabbak, amelyeket annak gondolnánk. Idén is vannak meglepetések, vágjunk is bele:

év vége statisztika olvasottság sláger 2015 best of

Barkácsolás karácsonyra

Egyszerű, olcsó, gyorsan és könnyen elkészíthető ajándék karácsonyra. Mondhatni gyerekjáték, a fiammal csináltuk a lányoknak. Épp ezért időzítettem e posztot az ünnep utánra, nehogy a lányok idő előtt kiszúrják, mi várja őket a fa alatt. Karácsony meg lesz jövőre is ugyebár. Íme a végeredmény. Az alábbiakban hevenyészve írtam le, viszont annál alaposabban dokumentáltam az egyedi mécsestartúk elkészítésének módját.

karácsony

Az idei a negyedik karácsony a Furdancs Blog életében, együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről az alábbi gyűjteménnyel kedveskedünk nektek, ha az izzószerelés, talpba faragás és egyéb karácsonykor szokásos nem feltétlenül kívánt barkácsfeladatok és az ünneplés mellett esetleg a neten is ténferegtek. Mai posztunkban arra teszünk ajánlásokat, mit tegyünk ha nem jutunk hagyományos (tűlevélből készült) karácsonyfához, de szeretnénk azért valami az ünnep jellegét kiemelő dekorációt. Talán még nem késő.

A képek idesorolása előtt azonban minden kedves olvasónknak barkácsolás mentes, nagyon boldog karácsonyt kívánunk!

Most pedig jöjjenek a fotók, kreatív, fura és néha kicsit ronda extravagáns karácsonyfákról, vagy ahhoz hasonlókról.

Kezdetnek rögtön itt van néhány italosdobozból készült alkotás:

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Erről van olyan kép is ami a készítés fázisából való:

Karácsony barkácsolás fura fa

De üvegből is lehet fát készíteni:

Karácsony barkácsolás fura fa

A következő fejezet a dísztárcsákból készült fáké:

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Igazából mindenből lehet karácsonyfát faragni, kreativitás kell csak, semmi más:

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Zongoraposzt, de dulván

Talán Önben is felrémlett már a vágy, hogy a Négyfarkú macskában elköltött romantikus vacsora után félretolja Kvasztics Fedort a zongorától és néhány ábrándos billentyűfutammal kedveskedjen szíve hölgyének. Ha zenei képzettség nélkül teszi mindezt, perceken belül előkerülnek a rohamkések és ütlegelni kezdik a légionisták, hiszen zongorázni nem könnyű, mint ahogy hallgatni sem egy kezdő előadót.

zongora

Ma a zongorát, mint egy zseniális mechanikus gépet - sőt, szerszámot - vizsgáljuk a gyakorlatban, szakirodalommal és parádés boogie-woogie válogatással körítve. Monstre írás következik, készítsen elő pattogatott kukoricát és folyadékot.

Guruló passzívházak

Guruló (majdnem) passzív házak a vasútnál

A vasúti pályaépítésben, pályakarbantartásban általános gyakorlat, hogy a kivitelezést végző szakemberek hetekre, hónapokra "kiköltöznek" a munkahelyre. Változó a munkahely, így folyamatosan költözni kell a munkát végzők kiszolgálását biztosító iroda-szállás-raktár komplexumnak is. Erre a célra speciális, az igények szerint átalakított vagonokat használnak, amelyek nappal irodák és raktárak, éjszaka pedig szállást nyújtanak a munkát végzőknek.

knauf vasút vasúti kocsik vasúti kocsik szigetelése lakókocsi szigetelés

A fúrót a kézi vagy gépi hajtású, hordozható vagy helyhez kötött fúrógépekkel forgatjuk. Néhány jellegzetes fúrógépet mutatunk be mai posztunkban.

A LÁDA - 2. rész

Ott tartottunk, hogy meglett a láda, már csak meg kell tölteni. Arról is szóltam, hogy ez a nehezebb fele a dolognak. Alapvetően persze asztalos szerszámok kerülnek a ládába, de azért kell ide más is. Minden munkánál vannak előre nem látható apróságok. Ezek sokszor igazán jó minőségben csak műhelyben oldhatóak meg, de néha azért a helyszínen is lehet varázsolni, ha van hozzá szerszámunk kéznél.

szerszám készlet szerszám láda szerszámok alap készlet

A LÁDA - 1 rész

Igazából itt a blogon már szóltunk több ízben az alapvető szerszámokról, illetve arról, mit is érdemes összeszedni a kezdő barkácsolónak. Nyilván függ persze ez attól, milyen jellegű munkáknak fogna hozzá, asztalos, lakatos, netán villanyszerelői babérokra pályázna inkább. De általában persze ezek mind egyszerre lennének érdekesek. A téma most onnan jutott eszembe megint, hogy szereztem egy szép új szerszámos ládát, ami mostantól az autóban utazna velem mindenfelé. És megpróbáltam kitalálni, mit is kéne belerakni, hogy alkalmas legyen amolyan "mindentmegoldó csodapálca" jellegű hasznosításra.

szerszámos láda láda szerszámkészlet alapkészlet asztalos szerszámok

Fiókmélyi apróságok 2.

Tesztekből kimaradt eszközöket vettem számba - ismertettem legutóbb és maradt egy kevés még. Néhányuk specifikus eszköz, talán nem is sejtjük, hogy létezik, vagy ennyire hasznos szerszám. Mivel nyakunkon az ajándékozás, gondolat- és pénztárcaébresztőnek szánom az alábbiakat.

Hölgyeim, ismerik biztosan a jelenetet, mikor az emberállat betrappol a konyhába, félretolja az edényeket és valami műanyagcsövet kezd melegíteni a gázon. Idegesebb asszonyok ilyenkor kidobják a fogyatékost polietilén-tereftalát csövükkel együtt a konyha szentélyéből, mások lemondó mosollyal toleránsabb alternatívát keresnek. E szituáció elkerülésére is adunk tippet ma.

Mágneses megoldások

Két egészen egyszerű, mégis nagyszerű termékre bukkantam a napokban. Mindkettő a mágnesesség varázslatát alkalmazza, egyebekben viszont alig bonyolultabb termékek, mint az ősemberek botjai voltak. Mégis sokat segíthetnek, bizonyítva azt a tételt, hogy a technikai fejlődés nem feltétlenül egyedüli záloga a minőségi munkavégzésnek...

mágnes mágneses tál mágneses bot

Fúrás és süllyesztés

furas4.jpg

A különböző alkatrészek szerkezeti összekötéséhez különböző nagyságú és alakú lyukakra (furatokra) van szükség. Ezeket a lyukakat a lyukasztáson kívül fúrással készítjük. Fúráson azt a forgácsoló eljárást értjük, amellyel fúrószerszámmal a teli anyagokból hengeres lyukat (furatot) munkálunk ki.

Növényház bontott ablakokból

Folytatjuk üvegházas posztunkat onnan, hogy a növényház méreteinek- esetleg alakjának meghatározásánál vegyük figyelembe a termesztési kapacitást-technológiát, elhelyezésénél pedig igyekezzünk minél több fényt biztosítani a növényeknek. A helykiválasztásnál tehát arra ügyeljünk, hogy a napfényt se épület, se fa árnyéka ne csökkentse, illetve a fákról termés vagy száraz ágak ne hulljanak az üvegfelületre.

grre.jpg

Ha kiválasztottuk a megfelelő helyet, gyári alapanyagokból vagy használt ablakokból is építhetünk szerkezetet. A Cser kiadó engedélyével ez utóbbi műszaki leírását közöljük a "Télikertek, üvegházak építése" (Klaus Fisch) című könyvből. Az elméleti ismereteket követő számos gyakorlati példa a szükséges szerszámok, felkészültség, idő és erőkifejtés mértékét is felsorolja.

Műhely egy dobozban

Nemrég írtunk pár karácsonyi ajándéktippet, ezek egyike volt az a szerszám, amelyről most külön is szólunk. Azt minden barkácshajlamú olvasónk tudja, hogy rengeteg olyan finom munka adódhat a ház körül, amihez a hagyományos szerszámok túl nagyok, túl robusztusak. Az ilyen munkákhoz célszerű egy finomabb berendezés beszerzése. Persze ezek a munkák is lehetnek sokfélék. Fúrás, csiszolás, marás, vágás is szóba jöhet, minden feladatra venni egy mini méretű célgépet nem biztos hogy járható út. A most bemutatott gép talán segít ezen a gondunkon.

extol mini fúró mini köszörű mini szerszám modellezés

Fiókmélyi apróságok 1.

Év végére összegyűlik néhány kisebb szerszám, melyeket tesztelésre kaptunk, de valahogy kimaradtak a szórásból és nem kaptak önálló posztot. Igyekszem bepótolni a lemaradást és egyben másodlagos ajándékötletnek is tekinthetik őket, hiszen olcsó apróságok ezek.

Nem, sajnos papírpénzt nem kapunk tesztelésre, de szeretnék rávilágítani (UV-lámpával) a forgalomban lévő bankjegyek biztonsági megoldásaira, ezért a hatásvadász főcímfotó.

Cseréljünk ajtót

Van egy csomó olyan ház körüli munka, amelyeknél a legtöbbünkben fel sem merül, hogy saját magunk oldjuk meg. Olyanokra gondolok, amelyek túlságosan bonyolultnak, túl sok szakmai tudást igénylőnek tűnnek. Pedig sok esetben alaptalan a félelmünk, ha végiggondoljuk a tennivalókat, rájöhetünk, hogy messze nem olyan bonyolultak.

Köszörülés a gyakorlatban

koszoru01.jpg

A köszörűkorong szabályozása: Köszörülés közben a köszörűkorong kopik, elhasználódik. Ez kétféle módon jelentkezhet: a korong eltömődik vagy egyenlőtlenül kopik. Az eltömődést az okozza, hogy lágyabb fém köszörülésekor a leváló fémrészecskék a korong szemcséi közé tömődnek, az elkopott szemcsék nem esnek ki, újabbak pedig nem kerülnek a felszínre. Ilyenkor a korong nem forgácsol, csak dörzsöl.

Karácsonyi szerszámtippek 1.

A karácsony általában okot és lehetőséget teremt mindenféle hasznos, vagy annak gondolt beruházásra. Végül is évente csak egy van belőle (mármint karácsonyból) és különben is, megérdemeljük. Ráadásul néhány beruházás tényleg hasznos lehet. Ebben a posztban 5+5 ötletet szedtünk össze, amelyek mindenképp szükségesek egy rendes barkácsoló kelléktárába.

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska

Építsünk üvegházat!

A szívem szakad meg, mikor olvasom, hogy már megint találtak 300 darab kidobott régi ablakot valamelyik város szélén, amit spórolós kisvállalkozások véletlenül az út mellé szórtak a hulladéklerakó felé menet (irónia). Pedig mekkora üvegházat lehetne építeni ekkora üvegfelületből! A fűtéskorszerűsítéskor kicserélt ablaktáblák mechanikailag stabilak és még a szellőztetéshez szükséges zsanérok is rajta vannak...

üvegház

A legelső kérdés, mely joggal felmerülhet Kedves Olvasóban, hogy miért? Miért most kerül terítékre az üvegház építés, mikor az idő rossz, műhelybe szorul vissza a barkácsoló. Mert most ér rá a hobbikertész. Másrészt ha kora tavasszal már betelepítjük az első palántákat és legalább májusig (vagy akár a teljes fejlődési-érési időszakban) ott is maradnak, akkor most kell nekiállni a modulok elkészítésének.

Mutasd! - Rönkhasítók

Fával fűtök. A miértre nagyjából ötödik indokom a sorban, hogy nincs bevezetve a gáz. Bár olcsóbb, mint a gázfűtés, a téli tüzelő beszerzése folyamatos harc a piac szereplőivel, ahol egy percre sem lankadhat figyelmünk. Eleve abból a feltételezésből kell kiindulni, hogy fakereskedő (mindig kínosan kerülöm a "faszállító" kifejezést) azért jön, hogy átverjen. Egy bevált kereskedő ezért értékes tagja ismeretségünknek, szinte családtag.

Kényelmesen konyhakész tűzifát rendelek, mert szeretném még 15-20 évig használni a gerincemet. Léteznek költségcsökkentő alternatív megoldások persze, mint a méterfa vásárlás. Ezek méteres (valóságban rövidebb) fatörzsek, amit nekünk kell méretre darabolni és hasogatni.

( avagy egy éjszaka érkezett email, teljes terjedelmében közöljük, felesleges a bevezető)

Kinyitod a szemed és itt a December! Amikor ezeket a sorokat lejegyzem, még November van, ismerős az érzés, az ajándékozás és a fényes ünneplés ugyan ilyen atomvillanásnyi sebességgel érkezik majd el, ugrásra készen állok tehát.

Karácsonykor mindenkinek egyedit alkotni...

A legnehezebb… Mégis, ízléses és jópofa megoldás kell, egy jól eltalált apró részlet is felkeltheti a figyelmét azoknak, akiknek valami különleges meglepetést akarsz szerezni. A csomagolás a lelke, az esszenciája, az első pillanat, amikor találkoznak ők és amit nekik szánsz. Ami csak nekik szól, ami személyessé teheti akár a plázában vásárolt illatcsomagot, ha utolsó pillanatos versenyző vagy, mert sok a meló, vagy épp szimplán a világot kell megmenteni, mert valahol, a jeges éjszakában felizzik a bőregér jel. Összeszedtem pár dolgot neked a naplómból, hasznos ötletmorzsákat, hogy a meglepetések elnyerjék tündöklő, megmosolyogtató, guszta végső formájukat. Nem is kell annyira sietned, és azon se aggódj, hogy miből, nem kell hozzá több nullás keret, hogy ezeket megcsináld, egyszerűen csak pár jól megválasztott anyag, kreativitás valamint a te ügyességed ,kitartásod és figyelmed. Hadd szóljon, vágjunk bele!

Csomagolás Karácsony meglepetés ajándék batgirl denevér

Az ismert világ vége?

Tegnap kezdődött Párizsban a klímacsúcs, azaz az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény 21. Konferenciája. A klímacsúcson a világ összes országa részt vesz, és több mint 150 állam-, illetve kormányfő lesz jelen. A kéthetes konferencia fő feladata, hogy számot vessen a 2015 során a világ államaiból beérkező kibocsátás-csökkentési vállalásokkal, és megállapodjon ezek betartásának ellenőrzésében és későbbi felülvizsgálatában.

klímacsúcs párizs klímaváltozás apokalipszis

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek