Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

koszoru10.jpg

Eredményes munkát csak jól élezett szerszámmal tudunk végezni. A köszörülés (szerszámélezés) célja, hogy a kéziszerszámok élezését a megmunkálandó anyagtól függően a legmegfelelőbben hajtsuk végre.

Erkélyek felújítása

Szorongásos álmaim visszatérő eleme egy leszakadni készülő, billegő erkély, amiről menekülni igyekszem. Ha pillantott már ki valaki 7+ emelet erkélyéről és nem hegymászó, bizonyára megérti a talpalatnyi erkély karbantartásának szükségességét, mert onnan nagyot lehet esni. Ezért is érdeklődve lapoztam fel az "Erkélyek, lodzsák, teraszok felújítása" című könyvet, a Cser kiadó szívességéből kölcsönözve.

erkely2.jpg

Macskaszállás télire

Nyakunkba szakadt a tél. Igaz, erre azért valamelyest számíthattunk, de hát a holnap mindig egy másik világ, mint tudjuk, így aztán a különböző téli előkészületek messze nem haladtak úgy, ahogy kellett volna. Vonatkozik ez például a mindenféle ház körüli jószágok téli szállásának kitalálására is.

Nálam ezek közül is a leginkább kérdéses a macskák elhelyezése. Nyáron sok gond nincs velük, alszanak ahol épp kedvük van:

macska macskaház macskaszállás téli macska

LEGOlas és a Vörös Királynő

A művészi barkács-önkifejezés népszerű eszköze az egyedi számítógépház építése, mert nemcsak szépnek, de működőképesnek is kell lennie a végeredménynek. Egyszer már szemléztünk steampunk gépházakat, most modernebb stílusokból következik néhány példány.

Az sem mindegy, hogy egy jól végzett munkát lokálisan értékelik (Dies ist das schönste Erfahrung der Schweißwerkmeister - mondja a főnökünk) vagy a fél Internet rajong érte. Ezért bemutatjuk a Technabob honlapot, ahol hazai aspiránsok is beégethetik művüket a képkeresők találatai közé.

 A japán fűrész

A kézi fűrészek mostanában kicsit kimentek a divatból, legalábbis ami az otthoni barkácsolást illeti. Míg gyermekkoromban mindent rókafarkú-, illesztő-, lomb- vagy épp keretes fűrésszel és a karunk erejével szabtunk, manapság már különböző elektromos fűrészgépekkel kaszabol mindenki. Ez végül is érthető, bár azért ennek is vannak hátrányai.

kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek

Minden más a reszelésről

reszel001.jpg

A reszelők megóvása: A reszelőket mindig a satu jobb oldalára kell helyezni, de egymásra dobálni nem szabad, mert a fogak kitöredezhetnek. A munkahelyen ne helyezzünk el több reszelőt, mint amennyire szükségünk van. A reszelőt óvjuk meg minden erőszakos behatástól, ütődéstől, leejtéstől.

Csövesek


A félvezető-alapú elektronikus kapcsolóelemek látványa senkit sem hoz lázba. A kis tranzisztor egyszerű életéről sem írnak könyveket, ahogy 170 millió társával egyetemben várakozik a processzorban valami jelentéktelen művelet elvégzésére és nem írnak szinte már szerelmes hangvételű teszteket üzemi jellemzőikről.

elektroncso9.jpg

Bezzeg az elektroncső! Ha felizzik egy méregdrága HiFi-erősítő tetején (mert ezeket sosem dugják a ház mélyére), mindenki ilyeneket mond, hogy "Hűha!", "Ez már döfi!", meg hogy "Le akarok feküdni magával!" - mármint a tulajdonossal, nem a csővel. Mire fel ez a népszerűség?

A racsnis franciakulcs

Időnként még egy tapasztalt fúrfarag ember is rácsodálkozik egy-egy szerszámra, amit korábban még nem látott. Esetemben ilyen volt ezen poszt szereplője is. Hiszen különböző racsnis karokkal rendelkező dugókulcskészleteket már mindenki használt. Mostanában terjednek a racsnis villáskulcsok is. De ennek a klasszikus, állítható franciakulcsnak a megoldása egész másféle...

A szép szerszám

Kezdjük ott, hogy egyáltalán szép kell-e legyen egy szerszám. Végül is az igazán fontos az, hogy használható legyen, funkcionális és lehetőség szerint tartós. Kérdés, hogy van-e összefüggés a két szempont, az esztétika és a funkció között...

Csengők és dallamok

A spanyolok Cortez óta nem nyomultak ennyire globálisan és dicséretükre legyen mondva, beleadnak apait-anyait. Ha zombifilm (REC), akkor zombik potyognak az égből is, ha mocskos humor (Torrente), akkor öklendezel és ha zene (David Giorcelli), akkor még Áder János is elmosolyodna egy picit légzongorázás közben.

A postás nálunk kétszer csenget, mióta felszereltem egy második rádiós csengőt is, műhely végponttal. Ennek alkalmából körbejárom a rádiós dallamcsengők kereskedelmi kínálatát. Csengő, dallam > zene, ezzel a primitív képzelettársítással egy zeneajánlót is csaptam a száraz műszaki anyag mellé, ezúttal a latin országok zenei kínálatból.

Fémipar: reszelési módszerek

Ahhoz, hogy egyenes vonalú sík felületet kapjunk, úgy kell reszelni, hogy a kézi erőtől származó nyomatékok a reszelő minden helyzetében egyensúlyban legyenek. Sík felületeken a reszelés irányát változtatni szoktuk.

reszel1.jpg

A reszelést felváltva keresztirányban végezzük, ezáltal egyenletesebb felületet kapunk. A reszelőnyomok egyben tájékoztatást is adnak arra, hogy síkban reszeltünk-e. A keresztirányú reszelés esetén is mindig hossztengelyének irányában mozgatjuk a reszelőt.

Újrakonyha

Pár korábbi posztunkban már szóba került, hogy én időnként még asztalosként is dolgozom, amolyan besegítés képen. A tegnapi nap is így alakult. Barátom (akinek segítettem) egy irodák bérbeadásával foglalkozó cégnek végez asztaos munkákat, amibe beletartozik az irodák beépített bútorzatának alkalmankénti szét- és összeállítása is, ha valami változás történik valahol. Ezzel nem is szokott gond lenni, ha mindkét munkafázist ő végzi.

Black Friday Kívánságlista

Panasz van ránk. "A férjem egyszerűen nem bír magával, mikor a fémipari sorozatot olvassa a Furdancson" - meséli egy háziasszony - Gépészeti tervekkel zaklat ebédnél. Már nem is iszik, mert oszlopfúróra spórol! Hát hova vezet ez?

játék Black Friday fekete péntek

Az adventi kampány felpörgött a kereskedelemben, nekünk is ideje elkészíteni ajánlónkat a karácsonyi bevásárláshoz. Kis szerencsével és némi fáradsággal most félmillió forint értékű nyereményhez juthatnak a vállalkozó szellemű olvasók. És messze nem decemberi sétahajózást Grönlandon vagy műanyag játék ekét nyerhetnek, hanem egy Önök által összeválogatott termékcsomagot visz haza a kamion.

Az amerikai Popular Mechanics újság és annak online változata már többször szolgáltatott ötletet a Furdancs blog posztjaihoz. Hiába, az otthoni barkácsolásban azért arrafelé elég erős a mezőny, van honnan ihletet nyerni. Most egy olyan írásra bukkantunk, ahol megtakarításra alkalmas tippeket adtak a szerszámbeszerzések esetében. Az abban a cikkben található ötletek ugyan nem mind alkalmazhatóak a mi országunkra és az itteni piacra, de a cikket olvasva megszületett a fejemben egy itthoni verzió, ez található itt alább.

reszel2.jpg

A reszeléshez a munkadarabot általában satuba fogjuk. Igen fontos, hogy a satu magassága megfelelő legyen. Ha a satu magas, nem tudunk a reszelőre megfelelő nyomást gyakorolni, ha alacsony, idő előtt kifáradunk. A munkadarabot lehetőleg a satu közepébe helyezzük.

Ha áram van, minden van

Sokan emlékszünk talán erre a korábbi ELMŰ reklámból való szlogenre. És biztos sokan vagyunk, akik saját tapasztalatunk alapján folytatni is tudjuk: "ha áram nincs, semmi nincs"...

És itt nem az aktuális Mad Max univerzumra kell gondoljunk, hanem elég csak arra, ha otthon esik ki az elektromos hálózat egy időre. Mert mondjuk karbantartanak, vagy épp oszlopokat cserélnek.

Védd magad!

plakat09.jpg

Ó, elfelejtettem megetetni a macskát!

Csettegők

Mai posztunk tisztelgés a vidéki Magyarország autentikus művész-konstruktőrei előtt, akik bátran szemébe nevetve a Volkswagen hazudta károsanyag-kibocsátási normáknak, szinte illegalitásban őrzik és ápolják járműgyártási népszokásainkat.

tricikli1.jpg

A hajtómotortól függően négykerekű segédmotor kerékpár vagy lassú jármű kategóriába tartozó csettegőről szól mai videoválogatásunk.

Azt gondolom, a legtöbb fúró-faragó ember számára vannak olyan ismerős és rossz emlékű hangok, amelyeket bizony igyekszik kerülni, és amelyek, ha egyszer-egyszer mégis megszólalnak, a hirtelen beálló jeges félelem szorítása készteti egy-egy ütemnyi kihagyásra egyébkén bátor, és semmitől sem rettenő szívük.

Mielőtt hozzáfognánk a reszeléshez, ki kell választani a munkához legalkalmasabb reszelőt. A reszelő kiválasztása a lereszelendő anyag minőségétől és mennyiségétől, az elérendő felületi finomságtól, a munkadarab alakjától és nagyságától függ.

reszel4.jpg

A reszelő kiválasztásakor mindig a gazdaságossági szempontokat tartsuk szem előtt: minél kisebb fáradsággal, minél rövidebb idő alatt, minél kisebb szerszámfogyasztással kell elkészítenünk a munkadarabot.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek