Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3DPrint: Egy egér élete

"Ne az egeret figyeljék, hanem a széket!" - mondaná Klapka. Igen, pár éve megpróbálkoztam forgácsoló eszközökre alapozva bababútorokat készíteni. Mivel a kudarc nyilvánvaló, fel is hagytam a próbálkozással. Megérkezett közben a 3D nyomtató, mely új lökést adott régi terveimnek. Így nem kell megállni a paleolit stílus egyszerűségénél és bátran belevághatok barokk játékbútorokkal díszített babaházak készítésébe is.

3D print 3d printing

Ma a kompozit tárgyakról és a nyomtatás méretpontosságáról írok. Nyilvánvaló, hogy nem tanácsos nagy felületű, homogén mintázatú vagy minta nélküli alkatrészeket nyomtatóval elkészíteni. Ronda, drága és kevésbé szilárd, mint egy rétegelt lemezből készült fal például, melyet papírral kasírozhatunk.

A felkelő palánta háza

Még most sem késő üvegházat építeni az idei palántáknak. Bár a Habanerók már javában zöldellnek a chilitermesztők lámpái alatt, minden más növényt elég márciusban elvetni. Csírázgatnak a kazánházban két hétig, majd elfoglalják az ablakpárkányt. Tehát bő hónapunk van összeeszkábálni egy üvegházat.

üvegház palánta melegágy kertszkedés

Újabb üvegházas könyvvel kedveskedünk olvasóinknak, ezúttal a legfrissebb kiadással. Megyeri Szabolcs "Üvegház a kertben" című kötete. Szabolcs közismert kertész, gyakran feltűnik a televízióban, saját Youtube-csatorna oktatóvideókkal, kertészet és webáruház, tehát hihetünk neki kerti ügyekben.

3D nyomtató

A szenzációhajhász cím hasznos apróságok gyűjteményét rejti, melyeket a napokban terveztem és 3D nyomtatóval materializáltam. Kezdjük mindjárt egy tésztaszaggatóval, gépész módra. Hasznos lehet felmutatni, mikor otthon megkérdezik: "Mire is költötte kend az évi tüzelő árát?"

A fehér bőrönd

Rendszeres olvasóink tudhatják, hogy itt a blogon viszonylag sűrűn olvashatóak az otthonaink hőszigetelésével és úgy általában az energiahatékonysággal foglalkozó írások. Ez a téma egyrészt valóban szívügyünk, másrészről persze az sem titok, hogy - többek között - a Knauf Insulation is támogatja a blogunkat, így sokszor első kézből kapunk tájékoztatást egy-egy új fejlesztésükről, vagy új termékekről. És persze közvetlen közelről követhettük végig a "Nálamszigetelnek" programjukat is.

knauf heraklith ecose üveggyapot szigeteés fagyapot

Macskaház

Bár az idei tél igazán nem volt kemény, azért a ház körüli jószágok éjszakai szállására érdemes áldozni némi munkát. Egy barátomnál jártam tegnap, aki amúgy zongorista, de roppant igényes barkácsoló is. Nála találtam ezt a házikót, épp akkor készült el vele, még ragadt rajta a festék.

macskaház állatszállás kerti lak

Brutális üvegvágás

uveg01.jpg

Kevés kudarcosabb és gyűlöletesebb barkácsmozzanat létezik számomra, mint az üvegvágás. Fogod az üvegvágót, megkarcolja az üveget, megütöd finoman, bereped. Láttam már üvegest ívet kivágni egy mozdulattal, de nem vagyok üveges. Felkavaró tartalom következik!

Mosógépmotor bekötése 2.

Mielőtt újabb mosógépmotor-bekötést mutatunk be, szemlézzük a vezérlést, azaz a forgásirány és a sebesség változtatásának eszközeit. Sebességváltásnál legegyszerűbb eszköz erre a váltókapcsoló. Két bemenetet (fázis, segédfázis) vagy az első érintkezőpárral (mosógép tekercs) köt össze vagy a másikkal (centrifuga).

A feladat elektromos áramot bocsátani két érintkezőre, egy időben - pontosabban egy kicsit korábban - pedig megszakítani az eddigi kettőre adott táplálást. Ezek értelemszerűen a fázis és segédfázis vezetékei. Vélelmezhető, hogy ipari környezetben használja Kedves Olvasó, ezért a kapcsoló kivitele is feleljen meg a fokozott védelmi szabványoknak. Bár van aki rugalmasabban oldotta meg a problémát (videó). Ehhez tartozik kötelező felhívásunk is, hogy:

Újratervezés

Az elhasznált alkatrészek otthoni, főképp dekorációs célú újrahasznosítása örök divat. Persze hogy ezek épp illenek-e egy lakásba, az mindig egyedi elbírálás kérdése, mint ahogy az is, hogy milyen szintig vagyunk hajlandóak felújítani az így hasznosított alkatrészeket. Sokan pont azt szeretik, ha ezeken látszik hogy bizony nem újak, történt velük már egy és más... ilyenkor épp csak a nagyon potyogós leveles rozsdát kell eltávolítani, és már mehet is a lakásba mondjuk a roncstelepen talált tekercsrugó, vagy épp a műhelyben már nem használt rámpák...

újrahasznosítás autóalkatrész design dizájn diy PM

Építsünk gyerekházat

Mai posztunkban megint egy videót mutatunk, és megint a Better Homes and Gardens műsorból. A gyerekeknek házat építeni mindig mókás dolog. Persze az akaraton kívül több minden kell hozzá, például hely, ahol felépítjük és persze némi pénz is. Vagy, mint a videóban szereplő házhoz, némileg több pénz...

gyerekház kert ház bungaló játékház cubby house

3DPrint: Buli van a manóházban

Volt egyszer egy manó, Fritónak hívták. Ízléskárosodottként jött világra, később 12 törpével és egy munkanélküli bűvésszel komoly összeget sikkasztottak a Sárkány & Fia Banktól. Szabadulása után vásárolt egy leselejtezett bakterházat. Lakóingatlan céljából hasznosítva, tetejére rézborítást tett és nem spórolt a korinthoszi oszlopokon nyugvó gipszoroszlánokkal sem. Az objektum felkavaró forma- és színkavalkádjáról válogatott trágárságokkal tűzdelt vezércikk jelent meg az Építészet és esztétika című hetilapban.

3D print 3D nyomtatas

A kötelező, öncélú hülyeség után komoly téma következik: 3D tervek ellenőrzése és hibakeresés a geometriában, a nyomtatványok alátámasztása és festése. Sőt, a gyengeáramú elektronikával is kacérkodunk, mikor kivilágítjuk makettünket.

Az elvesző tudás

A gépesítés, a különböző munkafolyamatok minél egyszerűbbé tétele mindig is (de az ipari forradalom óta mindenképp) célja és vágya volt az embereknek. Halad is a dolog szépen, tudjuk, ma már szinte emberi érintés nélkül készülnek a legbonyolultabb ipari termékek is. Azonban az otthoni munkák esetén és az igényesebb kézműves tevékenységeknél ez a legutóbbi időkig nem volt jellemző. Gépeket, vagyis motoros szerszámokat persze használtunk, de azért a végeredmény az adott ember kézügyességén múlott. Mostanában viszont ez megváltozni látszik. És hogy ez jó-e, azon azért lehet talán merengeni egy sort...

cnc 3d gépesítés kézi munka mesterség hagyomány tudás szerszám

Az évek óta tartó fejlődés során népszerűvé vált a 3D nyomtatás, így kialakult az a szakmai közösség, mely szívesen megosztja tapasztalatait és munkáit a neten. Zömében ingyen férhetünk hozzá százezres nagyságrendű tervhez, amit azonnal vagy módosítások után már nyomtathatunk is. Egyszerűbb tárgyak esetén kézenfekvő szétnézni az erre a célra szakosodott gyűjtőoldalakon. Rendkívül széles a skála. Ötletes, hasznos, szép példányokkal egyaránt találkozunk. Közzétevője megspórolja nekünk a tesztelést is.

3D 3D nyomtatas

A nyomtatott műanyag szilárdságára voltam kíváncsi és ehhez egy sokoldalúan felhasználható tárgyat találtam, a csavaros szorítót. Lehet, más a hivatalos neve, lényeg, hogy műanyag fej, melybe beleillik egy hatlapfejű csavar és rászoríthatunk dolgokat más dolgokra vele (közben kiderült: marokcsavar a neve). Nem mellékes, hogy dekoratív kivitelben.

 A tökéletes pihenőhely 

A hirtelen jött tavaszban biztos többünknek eszébe jutott, hogy hát a kerti munkáknak meg az udvar rendbetételének ideje is itt lesz hamar. Akinek van kertje vagy udvara, annak rendszerint folyamatosan vannak ötletei és elképzelései a kert pihenést szolgáló funkciójának fejlesztésére. Én sem vagyok ezzel másképp, azonban a minap felfedezett videócskában szereplő megoldásnál jobbat nemigen fogok kitalálni...

kert ágy fűágy pihenő sarok kertépítés garden

Börtönbarkács: Alcatraz

Milyen ideális környezet is az, hol napi munkánk közben, míg ujjaink zacskóragasztással bíbelődnek, egy magányos szigeten merenghetünk az élet értelmén, szabadidőnkben pedig barátainkkal közösen barkácsolhatunk egy távolabbi cél megvalósításán ügyködve!

Alcatraz büntetésvégrehajtási intézet. 1962. június 11. reggel 5.30. Stirlitz A fogdaőr szokás szerint beszól a cellába - "Elvtársak, ébresztő fel!" (vagy valami hasonlót), de a mélyen alvó elítélt nem mozdul. Az őr belép, meglöki vállát, mire annak leesik a feje... Az első ijedtséget a felismerés követi: mesterien elkészített műfej és kitömött ágynemű helyettesített három foglyot, akik az éjszaka során megléptek.

Barkácsoljunk kikapcsolódást! 

Ez a mai egy kicsit rendhagyó poszt lesz. Ráadásul a címe is becsapós... Itt a blogon főképp a munkáról szokott szó esni, még ha ez a munka sokszor kikapcsolódást is jelent annak, aki épp végzi. Azonban jól tudjuk, hogy a kiegyensúlyozott élethez, - sőt, igazából a nagyjából elviselhetőhöz is - fontos, hogy néha úgy igazából is kikapcsolódjunk. Mondjuk zenehallgatással.

koncert kikapcsolódás feltöltődés

Tükrösítés fúrógéppel

t0.jpg

A tükrösíteni kívánt csövek forgatással való csiszolása nem új ötlet. Kézenfekvő fúrógépbe fogni a vékonyabb munkadarabokat. Ha épp nincs otthon tokmányos esztergagépünk, a fúrótokmány maximum 11-13 mm-es kapacitása felett befogóeszközt kell barkácsolni.

Ötből egy...

Csak minden 5. magyarországi otthon szigetelt megfelelően.

Az év leghidegebb hónapjában, januárban a magyar családok 54%-a átlagosan 25-30 ezer forintot, 11%-a pedig 30-40 ezer forintot költött fűtésre, 12%-uk esetében viszont ez a kiadás a 45-50 ezer forintot is elérte vagy meghaladta. A magas fűtési költségek ellenére a magyar családok 79%-a nem, vagy nem megfelelően szigetelt ingatlanban lakik és mindössze 21%-ának otthona szigetelt teljes körűen, azaz a falakon és a tetőtérben is - derült ki a Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország közös felméréséből. A szigetelőanyag gyártó és a portál közös, lakossági kérdőíve rávilágít arra, hogy a nem szigetelt otthonban élő családok 70%-a tervezi szigeteléssel javítani otthona energiahatékonyságát, ám közülük minden második család csak valamilyen támogatást igénybe véve tudna belevágni a "nagy projektbe".

szigetelés hőszigetelés knauf energiahatákonyság

Mosógépmotor bekötése

Mosógépünkben két fődarab meghibásodása, a vezérlés és a motor okozhat "javítása gazdaságtalan" státuszt, illetve ha annyira régi és szétrothadt, hogy egy csapágyat sem éri meg cserélni benne. A motor megússza a jó eséllyel, így a házibarkács kedvelt alkatrésze.

A mosógépgyártók nem jeleskednek a bekötés feltüntetésében, így magunknak kell utánajárnunk a tápvezeték csatlakoztatásának. Rövid sorozatunkban legalább két, itthon hozzáférhető motortípus bekötését és a sebesség/forgásirány-váltást mutatjuk be némi elméleti felvezetés után, válaszolva az Önök - Facebook-oldalunkon feltett - kérdéseire. Köszönjük az érdeklődést!

Sörkollektor 4 - lássunk neki 

Bárhogy is próbálkozzék az egyszeri barkácsoló, előbb-utóbb elérkezik az idő, amikor is a tervezgetéssel töltött napok/hetek után neki kell látni a fizikai megvalósításnak. Pedig tervezni, valljuk be, jóval egyszerűbb, ráadásul remekül lehet végezni a fűtött szobában is. És sokkal egyszerűbb ceruzával a kézben rajzolgatni egy kockás papírra, lendületes vonalakkal felvázolni a leendő kollektorunk körvonalait, mint a hideg, téli műhelyben fagyoskodni egy csomó deszka, és egy komolyabb bádogemberhez elegendő konzervdoboz között. A tervezés emelkedett hangulatában elegáns nagyvonalúsággal siklunk el az olyan földhözragadt problémák felett, hogy például hogyan is fogjuk a csöveket rögzíteni a gyűjtődobozokhoz.

sörkollektor konzervdoboz légkollektor csináld magad fűtés

Saját nyomtatóm beszerzését részben az igény szülte, hogy a fémből készített szerkezetekhez ne boltból kelljen beszerezni irracionális árakon a műanyag kiegészítőket - ha léteznek egyáltalán a kívánt méretben és alakban - hanem a pillanatnyi szükségleteket azonnal, olcsón kielégítsem.

A beszerzés és fenntartás költségeit nem árt figyelembe venni a tervezett kihasználtság mellett, aranyszabály. Sorozatukban igyekszem életszerű példákat felhozni a 3D nyomtatás szinte háztartási használhatósága mellett. Első saját tervezésű és nyomtatású hasznos tárgyam egy 25/21.3 mm átmérőjű fémcső összekötésére szolgáló kónusz, azaz üreges kúp volt. Ennek készítésével szeretném illusztrálni a "Mi ez az egész 3D izé?" jogosan felmerülő kérdést.

Fémipar: Süllyesztés

Süllyesztéssel a szerszám, ill. a kész furat tengelyének irányában végzünk furatbővítő és mélyítő forgácsolást. Leggyakrabban a süllyesztett fejű csavarok és szegecsek fészkének, csavarok, ill. alátétek felfekvési helyének megmunkálására alkalmazzuk. A süllyesztést a fúráshoz hasonlóan fúrógéppel végezzük erre a célra alkalmas több élű süllyesztőszerszámokkal.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek