Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Falazás: habarcsok

A habarcs homok, kötőanyagok és víz keveréke. Vannak olyan habarcsok, amelyeket falazáshoz és vakoláshoz egyaránt lehet használni, de olyanok is, amelyek csak az egyik vagy a másik célnak felelnek meg.

homokfo.jpg

A legtöbb habarcs fő alkotórésze a homok. Elsősorban ez határozza meg a habarcs tulajdonságait. A szokásos habarcshoz általában 0…4 mm szemcseméretű homokot használunk. A készhabarcs általában kisebb szemcseméretekkel készül. Finom vakolatokhoz finom homokot használunk. A vakolóhabarcs homokjához adott durva adalékok célja a felület struktúrájának kialakítása.

Megjavítva: fúrógépek

A barkácsmitológus nem az élet fonalát lassan elrágó párkákkal szimbolizálja az időnk fogyását, hanem szénkefével. A szén-grafit anyagú hasáb ugyanúgy elfogy idővel, s akkor vége az olcsó fúrógépnek. Javítása gazdaságtalan. Ezen emós életérzéssel nyitom a fúrógépreparáló képsorozatot, mely az évek során elhalálozott gépek megjavításra tett kísérletet dokumentálja.

furojav01.jpg

Többször emlegetett történet, mikor megveszi az ember a fúrógépet a nagyáruházban, kedvező áron. Hazaviszi, nem indul. Visszaviszi nem túl boldogan. Az ügyfélszolgálatos hölgy ad egy másik fúrót, ezt pedig bedobja egy ládába, ahol már több példány hever. Valószínűleg megy a kukába, vagy pedig a gyárba és az ottani kukába, mert nincs az a bangladesi rezsiórabér, amiért érdemes lenne felnyitni és megjavítani.

Békazárak

A fedéllel rendelkező dolgok (dobozok, ládák, rack-ek) lezárására sok lehetőség adódik. Ezek egyike a címben szereplő szerelvény fajta. A név eredetére nem találtam semmi indoklást, talán az ültéből felugró béka lábának a zárak mechanikájához való hasonlósága lehet a magyarázat, hiszen ezek a zárak csukott állapotban feszülnek, és a nyitáskor felpattannak, akárcsak a megijesztett békák... A békákat kevésbé kedvelők használhatják a 'patentzár' kifejezést is.

Fémipari alapok: hajlítás

A termelési gyakorlatban sokszor szükség van arra, hogy idomanyagokat, lemezeket, csöveket megfelelő szögben vagy ívben meghajlítsunk. A hajlítás célja, hogy a képlékeny anyagú munkadarabot forgácsolás nélkül úgy alakítsuk (hajlítsuk), hogy az a műszaki rajz által megadott követelményeknek megfeleljen.

h1.jpg

A hajlítás elmélete: a középső, ún. semleges réteg, amely a keresztmetszet súlypontján halad át, megtartja eredeti hosszúságát. Jól szemlélhetjük ezt a folyamatot, ha a hajlítandó test felületeire hossz- és keresztirányban vonalakat rajzolunk. Hajlítás után a vízszintes vonalak a hajlítás alakját követik, a külső vonalak megnyúlnak, a belsők pedig megrövidülnek. A függőleges vonalak sugárirányban helyezkednek el.

RECCS, azaz építsünk tésztahidat

A tésztából való hídépítés nem feltétlenül ismeretlen az érdeklődőbb furdancs olvasók előtt. Pár éve már időről-időre hallani erről a főképp egyetemisták által űzött vetélkedőről. Egy tegnapi sajtóesemény kapcsán azonban személyesen is találkozhattam két építővel (Horváth Bence és Vincze Miklós személyében) és igazán sok érdekes háttérinfót sikerült megtudni erről a szórakoztató, de cseppet sem egyszerű hobbiról.

Statikai alapfogalmak

statika.jpg

A statikusnak feladata, hogy számításai segítségével gondoskodjék a ház vagy egy meghatározott épületelem stabilitásáról. Kiszámítja a várható terheléseket és nyomó igénybevételeket, ezek alapján pedig méretezi az erkélyeket, a födémeket és vasalásokat, a falakat és az alapokat.

Mutasd! - Kistraktorok

Itt a tavasz, ideje felszántani a kiskerteket. Kreatív elmék - megfelelő műhelyfelszereléssel - nem költenek egymilliót egy kistraktorra, hanem építenek egyet. Videoválogatásunk ezekből szemléz.

traki.jpg

Némi ellentmondás, hogy spoilerként már az első képpel ellentmondunk a "kis" fogalmának és a világ legnagyobb traktorát látjuk főcímképként. Az utolsó videónk ráadásként róla szól.

Az igazi kávé

A kávéfőzőm körüli bonyodalmakról már írtam többször itt a blogon. Végül is a jól bevált szivattyús masina megadta magát, jelenleg egy hagyományosabb kávéfőzőt használok, azonban az ezzel készült kávé minősége messze elmarad az elvárásaimtól. Persze be lehetne szerezni egy új masinát, de a minap eszembe jutott, hogy talán itt volna az ideje egy saját kávégép megalkotásának.

Fémipari alapok: pontozás

A határvonalak és a furatközéppontok bejelölése után a pontozás következik. A pontozás az előrajzolt méretek tartós megjelölésére való, szerszáma a pontozó.

q88.jpg

A pontozó anyaga edzett szénacél. A legkisebb szabványos pontozó hossza 100 mm, átmérője 8 mm, a legnagyobbé pedig 160 mm, átmérője pedig 18 mm.

Madárvédő madarak

Első olvasatra talán többen gondolják, hogy az e posztban vázolt probléma és a megoldása őket nem érinti. Azonban tapasztalatom szerint rengetegen vannak, akik nem is tudják hogy érintettek lehetnek. Szóval érdemes megfontolni az itt leirtakat.

A falazási munkák biztonsága

falazatok1_10.jpg

Az épületen végzett munka sok veszélyt rejt magában. Helyes magatartással azonban elkerülhetők a balesetek és sérülések. Védjük kezeinket, viseljünk megfelelő méretű erős kesztyűt! A durva falazóelemekkel és habarccsal végzett, szokatlan munka könnyen bőrsérüléseket okozhat. Csak biztonsági szárral ellátott vésőt használjunk, amely felfogja a félrecsúszott kalapácsütéseket.

Hipszter vasököl

Forma- és betonbontó kalapácsot készítettem az újrahasznosítás jegyében. Babkaró leverésnél is érvényesül a fizika, azaz kell a tömeg a sebesség mellé, hogy nyomatékot adjunk ütéseinknek. Ezt egy félkilós kalapács legfeljebb az ujjunkon tudja produkálni. Műhelynapló következik képregény formában.

kalapacs0_02.jpg

Gyarlók vagyunk, s mindannyiunknál porosodik jobb sorsra várva egy-egy súlyzókészlet, basszusgitár vagy az elolvasásra váró Nyelvészeti szemle hatodik évfolyama, hogy majd ha időnk és kedvünk engedi, végre használatba vegyük.

A macskák haszna...

Múlt héten szóba került itt a blogon, hogy rendrakáskor rengeteg apró szerelvényre, csavarra, alkatrészre akadhat az egyszeri Furdancsos. Amit persze jó volna fajtánként és méretenként szétválogatva elrakni, de hát megfelelő számú doboz és rekesz a földön nincs.

Pedig van. És ehhez nem is kell más, csak néhány éhes macska...

Az előrajzolás szerszámai

sokep00.jpg

Síkbeli előrajzoláskor lényegében ugyanazok a tennivalók, mint a papíron való rajzok készítésekor, azzal a különbséggel, hogy lemezek, acélszerkezetek, öntvények, kovácsolt munkadarabok felületére kell rajzolni. Ez a különbség a rajzeszközök, a mérő- és ellenőrzőeszközök anyagában, alakjában és használatában is megmutatkozik.

Kincs avagy szemét?

Korábbi posztomban említém, hogy a tavasz bizony a műhelyben is a rendrakás ideje. Nem tudom ugyan, az olvasóinknál ez hogy működik, de azt gondolom, ez a tevékenység sehol nem megy teljesen zökkenő mentesen. A kulcsszó alighanem a szelektálás, vagyis a címben említett dilemma megoldása. És ez nem egyszerű...

Falak nedvesség elleni védelme

Eljött a tavasz, elmúltak a fagyok. Itt az ideje, hogy szántás-vetés mellett beizzítsuk a betonkeverőt és "gránitszilárdságú" építményekkel őrizzük meg emlékünket az utókor számára.
E műfajban könnyű hibázni és nehéz korrigálni, ezért ajánlatos áttanulmányozni a szakirodalmat.

falazas00.jpg

Nem lehetünk eléggé hálásak a Cser kiadónak, mikor átadva néhány szerzői jogot, megkímél bennünket és Önöket, hogy kizárólag saját kútfőből sarjadó gondolatainkat osszuk meg a nagyérdeművel. Ez a hasznos stratégia most a betonozás világába vezeti olvasóinkat. Max Direktor (ezzel a névvel lehetetlen tévedni) építőipari könyvének kivonatait közöljük néhány részben. Mint egy nem túl sikeres járdaszakasz elkövetője, minden számító érdektől mentesen tanácsolom: vegyék meg a könyvet, mielőtt az első lapát cementet bedobják a keverőbe.

Tavasz lett!

Itt a Furdancs blognál jobbára én írom a faipari témájú posztokat. Egyrészt az eredeti végzettségem okán is, másrészt mert fával dolgozni úgy általában is jó dolog. Azonban a jelenlegi műhelyem nem fűthető, így jó néhány hónapja nem igazán dolgoztam ott, így poszt sem nagyon készülhetett a témában.

Az utolsó védvonal

Bevezetésként tűnődjünk el, hogy ha Ladó Gyula Lajos (Tüskevár) majdnem rosszul lett a hegyes paprikától (3000 SHU), hogyan reagált volna a Habanero Mustard chili paprika (350000 SHU) csípésére, melyet termeszteni készülök. Az SHU (Scoville heat unit) megmutatja, hány gramm vizet kell önteni 1 gramm paprikára, hogy ne csípjen. Tehát például a Trinidad Moruga Scorpion egy grammjához 1500 liter vizet. A konyhás néninek figyelnie kell az adagolásnál...

image16.jpg

Származási helyükön, Mexikóban és a karibi térségben más a klíma, így a hosszú termésidőt idehaza korai vetéssel kell ellensúlyozni, hogy éretten szüretelhessünk. Két hétig csíráznak a kazánházban, egy hónapot eltöltenek az ablakpárkányon, de mikor eljön a csomóba vetett magoncok külön edénybe való átültetése (ez a tűzdelés), már kevés a hely idebenn. Remélhetőleg addigra elmúlik a fagyos időszak - írom ma, mikor hózáport látunk a Kékesen.

Szereljünk zenét - 2. rész

A dolgok a legritkább esetben alakulnak úgy, ahogy az ember eltervezi őket.

A múlt héten megírtam, hogy az épp használt öreg Vitarában hogyan kezdtem rendbe rakni a meglehetősen elhanyagolt audió rendszert. Megírtam azt is, hogy találtam egy rakás kontakthibára kész vezetéket, amelyeket sikerült is rendbe rakni. Azzal fejeztem be a posztot, hogy a második részben bemutatom, hogyan építettem be az új hangszórókat.

Áprilisi tréfa

Egy műszaki blogon elkerülhetetlenül szóba kerül előbb-utóbb Murphy törvénykönyve és a köré épült demotiváló univerzum. Ezért április elsejei tréfaként most...Mi? Másodika van? Kicsit megcsúsztunk a határidővel. Ez érthető, hiszen Keopsz törvénye kimondja: "Határidőn vagy költségvetésen belül még semmi sem épült fel."

murphy1.jpg

"A törvény Ed Murphy századosról, a labor fejlesztési mérnökéről nyerte a nevét. Egy rezgésátalakító kengyel sehogy sem akart szuperálni, mert a terhelésmérő áthidalásokat hibásan huzalozták. A százados kifakadt: - Ha el lehet szúrni, holtbiztos, hogy elszúrja - ti. az a szerelő, aki az áthidalásokat huzalozta a laborban". - írja Arthur Bloch, a Murphy törvénykönyve című könyv szerzője. Innen idézünk néhány sort.

Falazás: a kötőanyagok

kotoanyagok.jpg

A kötőanyagok ragasztják össze a habarcs és a beton adalékanyagait és alapvetően meghatározzák azok tulajdonságait.

Vannak otthon kimerült elemek?

A tegnapi nap találtunk egy igazán jópofa videót, amelyik az emberiség egyik komoly problémájára kínál igazán frappáns megoldást. Tudjuk, az életünk menetét sok esetben valóban megkönnyítő modern kori vívmányok és a folyamatosan használt technikai fejlesztések sajnos néhány esetben azért új problémákat is képesek okozni. Igazán üdvözölhető, ha egy egyszerű megoldás képes megszabadítani legalább egy ilyen problémától.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek