Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Folytatódik üvegház-építéses írásunk. Az előző részben bemutatott modulokkal tetszőleges hosszúságban bővíthetjük méretét, pusztán a falak összetartására kell ügyelnünk. Amíg az oldalfal mindkét oldalát a homlokzathoz. illetve hátfalhoz erősítettük, a szilárdság garantálva volt.

üvegház

Most viszont komoly esélyünk van, hogy a tető tömege oldalra kinyomja. Lehetséges keresztmerevítőt építeni a tetőmodulok közé, csak akkor be fogjuk verni a fejünket gyakran. Köztes megoldás a csúcs közelébe tenni egy méretre vágott fém összekötőt.

A szükséges élettér

Hogy egy embernek mekkora élettérre is van szüksége, arról megoszlanak a vélemények. Nyilván megvan az előnye az igazán nagyméretű lakásoknak és házaknak is, sokakat jó érzéssel tölt el, ha mondjuk az emeletről lefelé vezető lépcső egy valóban terem méretű nappaliba érkezik.

Egy nagy lakás persze több gond is, sokkal több takarítani való, és mindenből több kell bele, például este fényből, télen melegből... szóval a rezsi bizony nem lesz kicsi.

minilakás élettér garzon apartman

dorzsoles12.jpg

A kézi dörzsárakat a fordítóvassal forgatjuk, ezért a kézi dörzsárakon a fordítóvas ráhelyezésére szolgáló négyszög van. A fordítóvasban három különböző nagyságú négyszögnyílás található, ennek megfelelően egy fordítóvas több különböző méretű dörzsárhoz is felhasználható.

Nyúlünnep

Az ünnepek lassan abszolút mumusokká válnak itt a blogon. Amikor még nagyjából egy hónap távolságban vannak, ez persze nem látszik, olyankor kifejezetten örülünk nekik, hiszen módot adnak mindenféle mókás ünnepi poszt elkészítésére...

húsvét nyúl tojás alkotói válság

3DPrint: Mérlegen a Furdancs

A permetezőszer olyan, mint a rum. Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben drága. Káros is, persze. Kertemben csak a legszükségesebb mértékben használok növényvédő szert és régóta gondot okoz kis mennyiségek kimérése.

A digitális konyhai mérleg +/- 1 grammos hibahatárral mér, miközben legtöbbször összesen egy grammra van szükségem. Eddig szemmértékkel adagoltam, azaz a gyárilag négy grammos adagot kiöntöttem és négy részre osztottam, de ez a módszer nem az igazi. Valami van, de nem az igazi.

Megjavítva: rezgőcsiszoló

rezgőcsiszoló javítás gépjavítás szétszedtem szerelés

Egyszerű történet következik egy Kínába szakadt Strauss rokonnal és az ő furcsa titkáról, amit markolatában rejtegetett. A "Megjavítva" sorozat kezdetben mindig "Szétszedtem" címet kap, mert elromlott, szétszedtem, aztán majd lesz valami. Most épp sikerült életre kelteni boncolás közben. Lássuk be, ez orvosprofesszoroknak sem sikerül mindig. Mellékhatások tekintetében forduljon nekromantájához vagy kérdezze műszerészét.

Újragondolt klasszikusok - MPN 037

A különböző modern szigetelőanyagokról már számos esetben írtunk. Beszéltük fújható, tapasztható, vagy akár szerkezeti elemként is használható hőszigetelésekről.

Azonban a legtöbbünk számára, - különösen, ha az elmúlt 30 évben volt szerencsénk saját tetőteret beépíteni - a hőszigetelés szót meghallván, még mindig a padláson és a tetőtérben lefektetett, vagy a szarufák közé behelyezett szálas, üveg- vagy közetgyapot anyagú, paplan vagy tábla jellegű szigetelőanyagok ugranak be.

Knauf Szigetelés hőszigetelés MNP037 Ásványgyapot

Fémipar: dörzsölés

Csigafúróval nem lehet pontos és sima felületű furatokat készíteni. Ha a furatnak pontosnak és a felületnek simának kell lennie, akkor a furatot dörzsölési ráhagyással kell elkészíteni, és utána megfelelő méretű dörzsárral fel kell dörzsölni.

dorzsoles13.jpg

A dörzsölés furatbővítő megmunkálás. Főleg abban különbözik a fúrástól, hogy igen vékony fémréteget választ le. Dörzsöléshez, akárcsak a fúráshoz, egyidejűleg két mozgásra van szükség; forgó mozgásra és a forgástengely irányában egyenes vonalú haladó mozgásra.

Csak lazán...

Egy hosszú és fárasztó hét végére értünk. Három munkanap mindenképpen túl hosszú ahhoz, hogy egymás után ledolgozzuk. De nincs mit tenni, az élet nem csupa móka és kacagás. Mi is igen elfáradtunk, ezért a mai poszt kicsit rövidebb lesz, egy fényképválogatást szedtünk össze.

A képeken ötleteket mutatunk arra, hogyan is éljük túl a munkás napokat. Igaz, most hétvége jön, de hát ha esetleg vasárnap nem lenne vége a világnak, akkor hétfőn újra indul a verkli, jobb felkészülni.

iroda munkaunalom vidám iroda

Ha olvasóink is szeretik nézni, ahogy mások dolgoznak, fogadják szeretettel ezt a kertészbarkács etűdöt. Az épülő Halálcsillag üvegház kész alapanyagokra improvizált elkészítésének fotósorozata csak egy epizód kedvenc témánkból, az üvegház-építésből, melyet könyvajánlóval is megalapoztunk korábban.

Sikerült beszerezni egy nagyobb adag dupla üvegtáblát. Némelyikből kiszökött a gáz, kettőben még víz is lötyögött, de nem finnyáskodtam. Eleve nem az űrben hasznosítom, illetve az üveg nem olcsó, nagyjából huszadáron jutottam hozzá, mintha üvegestől vásároltam volna. Előfordulnak ilyen kedvező hirdetések, érdemes félretenni egy kis barkács forgótőkét.

Pirx kalandjai megvolt? Emlékszünk a fantasztikus filmsorozatra, a felnagyított konyhai krómedények és majolika virágcserepek közt tehenész gumicsizmában botladozó színészekre? Ne legyünk igazságtalanok, az Alfa Holdbázis és az Orion űrhajó kalandjai pont ilyen gagyinak tűnnek az idő távlatából, csak több keret állt rendelkezésükre a műszerfalba épített vasalók számára.

A blue screen technika kezdeti időszakában még látszottak a kék (később zöld) háttér előtt felvett jelenetek hibái, de aztán kiokosodtak a videoszerkesztő rendszerek. Házilag is barkácsolhatunk ilyen effekteket. Előtte azonban tekintsük meg "Pirx kalandjai" ajánlóját.

Tüntessünk!

Alábbi írásunk a naptár és a közhangulat inspirálta. Nem kizárt, hogy nyomokban némi iróniát tartalmaz.

Itt a tavasz, ilyenkor az emberek szívesen tódulnak a szabadba, ahol az egyik legjobb elfoglaltság manapság a tüntetés. Ez egy közösségi élmény, az együvé tartozás érzésével ajándékozza meg a résztvevőket. Ha mi is beállunk egy ilyen menetbe, igazolva látjuk, hogy milyen helyesen gondolkodunk a világról, szemben AZOKKAL a majmokkal ott, a másik oldalon. (Tudjuk, AZOK mindent elhisznek, amit olvasnak. De hát nem is lehet mást várni tőlük, nincs agyuk.)

Tanulmányi hírek

oktatás okj tanfolyam felnőttképzés

Két jó hírem van a barkácsismereteket vagy új szakmát intézményes keretek között tanulni kívánók részére. Legörvendetesebb, hogy az állam meglepő nagyvonalúsággal elérhetővé tette az összes OKJ tanfolyam anyagát az Interneten. Az illusztrációkkal és képletekkel is ellátott pdf-fájlok rendszerezett formában érhetők el ezen a linken.

Nem mindegy, hol dolgozunk...

Bár a Furdancs egy barkácsblog, és a saját kezünkkel végzett munkát népszerűsíti, azért tudjuk, hogy a fizikai munka nem csak hobbi, hanem sokaknak pénzkereset is. Egy friss videó kapcsán megint eszünkbe jutott, hogy azért az élet bizony nem teljesen igazságos.

Munkahely Mooserboden Villanyszerelő katbantartó

Fessünk csövet!

Egy olvasói levél érkezett pár napja, írója arról panaszkodott, hogy egy régi kertibútor-garnitúrát próbál lefesteni. A bútor fémcsövekből áll, és a probléma az, hogy bármit is tesz, mindenképp megfolyik a festék, akár ecsettel, akár spray kiszereléssel próbálkozik.

festés spray ecset cső vascső

Csíráztassunk chilimagot!

A chilitermesztés fénykorát éli, kifejezett divattá vált minél mérgesebb terméseket nevelgetni a kertben, vagy akár a balkonunkon is. És nem is csak eleve 'kertközeli' barátai támadtak ennek a hobbinak, hanem egész mással foglalkozó, kifejezetten városi emberek is kedvet kapnak ehhez a foglalatossághoz.

chili Chiliiroda chilitermesztés kert palánta csíráztatás

Végére értünk nyomtatós sorozatunknak. Láthattak az élet minden területéről vett ötletek tervezését, megvalósítását. Könnyed ujjgyakorlatnak tűnhetett mindez, de biztosan felvetődött a kérdés Önökben, hogy adódott-e probléma a nyomtatás során.

3dp6_6.jpg

Válaszom: rengeteg. Nem egyszerű egy olyan folyamatot kordában tartani, ahol 190-240 fokos olvadt műanyag szálat rétegezünk egymásra. Mindamellett az ember elvár némi sikerélményt egy több éve létező technológiától, lehetőleg minimális hibakeresési kínlódással.

Mosógépmotor bekötése 3.

Mosógép- és más elektromos motorral hajtott gyártmányaink vezérlésére bevált eszköz a mágneskapcsoló. Biztonságos, mert nem a kapcsolót kell megkeresnünk és elfordítanunk, miközben ujjainkat forgácsolja valami brutális eszköz, hanem egy nagy piros gombára ütünk rá.

mosógép

Vezérlést is megvalósíthatunk vele, mert a behúzótekercs áramkörét különféle érzékelők ki- vagy bekapcsolhatják. Végálláskapcsoló, folyadék szintmérő és hasonlók, melyek szintén nem tudnák elfordítani a kézi kapcsolót. Széles alkalmazási spektrumban, talán olcsóbban megoldhatjuk az ipari vezérlést szilárdtest relékkel és más, félvezető alapú építőelemekkel, de ma nosztalgiázzunk kicsit a hagyományos, elektromechanikus mágneskapcsolót bemutatva.

A legjobb alapanyag

Itt a blogon általában én írom a fával kapcsolatos posztokat. Eredeti szakmám is faiparos, de a fa szeretete korábbra nyúlik vissza, gyermekként is természetes volt, hogy apám minden délután és minden hétvégén gyárt valamit fából, szekrényt, verandát, faházat, vagyis mindent, ami épp kellett.

Matthias Wandel gépek házilag gépek fából faipar barkácsgép

Konzervcsövek és koncertek

Kicsit elmaradtam a kollektoros írásokkal, mert a gyakorlati megvalósítás lassan halad. Elég sok egyéb munka és dolog van, ráadásul ez már mindenképp inkább a következő télen fog -remélhetőleg - hasznot hajtani. De azért van fejlemény.

kollektor csövek reggae konzervdoboz OLR

CSOK egyenlő energiapazarlás?

Az új CSOK sokakban ébreszthet reményt arra, hogy belátható időn belül álmaik otthonát teremtsék meg. Azonban kicsit jobban végiggondolva a lehetőségeket, szembesülhetünk pár buktatóval is. A kicsit sebtében összehozott program például felmentést biztosít a programban épült épületek számára az energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet alól, tehát ezeknél az épületeknél nem előírás az 'A' energetikai besorolás, akár 'D' energetikai besorolású házak is épülhetnek Magyarországon, noha a közeljövőben épülő ingatlanok várhatóan 2018-ra készülnek el, vagyis az lenne szerencsés, ha ezek is megfelelnének az akkor már érvényben levő szigorúbb energiahatékonysági szabályoknak.

csok energiahatákonyság szigetelés hőszigetelés családi otthonteremtés

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek