Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Manó odút minden kertbe!

Ennek a posztnak az apropóját leginkább a naptár adta. Holnap ugyanis március 1-e leend. Vagyis, egycsapásra tavasz lesz. Ami azt is jelenti, hogy a mostanáig halogatott tavaszi munkák hirtelen esedékessé válnak.

Ilyen munka például a kertünkben élő madarak lakásainak elkészítése. A címben persze manókat emlegetek, de azért valószínűbb, hogy ezekben az odúkban madarak fognak tanyázni, bár kétségtelen, hogy időnként manók is költözhetnek beléjük.

A hét műtárgya: az okostelefon

rock-phone.jpg

Ha nincs eszed, legyen noteszeokostelefonod!

A fürdőszobák egyik legfontosabb része a csaptelep, köznapi nevén a csap. Nem nagyon kell elmagyarázni, hogy miről van szó, azt viszont sokan tapasztalhattátok már, hogy a nem megfelelő csaptelep kiválasztása egy soha véget nem érő szappanoperává alakíthatja a fürdőszobai létet. Kezdjük azzal a helyzettel, hogy mi van akkor ha viszonylag rövid időn belül kezd csöpögni a nemrég felszerelt csap. Hamar vízkő képződik, és egy állandó nemkívánt párbeszéd arról, hogy kellene már csinálni valamit vele. A férfilakosság részéről egy darabig elodázható a dolog, a fürdőszoba ritkább látogatásával, főleg a feleségünkkel együtt. A vízkő vörös posztó a háziasszonyok szeme előtt. Ne játszunk vele! Aztán könnyen bevonódnak a szomszédok is a szappanoperába (érted: szomszédok), ha mondjuk nem figyelünk arra, hogy a csapoknak bizony van úgynevezett akusztikai besorolásuk. Egy társasházban tud az elviselhetetlenségig hangos lenni egy csaptelep.

Posztunkkal abban próbálunk segítséget nyújtani, hogyan válasszuk ki a szédítően széles választékból a legmegfelelőbb terméket. Nem térünk ki az esztétikai és design szempontokra, hiszen ez nagyon szubjektív és mindenki jól ismeri a saját ízlését. Igyekszünk ellenben, minél részletesebb technikai és műszaki tájékoztatást adni. Kezdjük!

A tokmánycsere

A mai fúrógépeknél már általános a különböző gyorstokmányok használata. Ezek sokszor célszerűek is, hiszen nincs szükség szerszámra (tokmánykulcsra) a használatukhoz. Azonban az élettartamuk általában nem közelíti meg a hagyományos, kulcsos tokmányokét. Több megoldást használnak a gyártók, ezek különböző hatékonyságúak. Sajnos időnként előfordul, hogy ezen tokmányok kézzel történő megszorítása már nem elégséges. Van, hogy a tokmányba fogott fúrószárat egyszerűen nem vagyunk képesek elég szorosan rögzíteni, és az a munka közben megcsúszik/megforog a tokmányban.

Régi ablakok felújítása

Manapság aki csak teheti, a régi ablakait korszerű, műanyag keretszerkezetesekre cseréli. Ám ez azon túl, hogy sokba kerül, kockázatokat is jelent. Ezzel ugyanis megszűnik a lakás eddig természetes légcseréje ami szélsőséges esetben a helyiségek penészesedését is okozhatja. Mielőtt döntenénk, nem árt megvizsgálni, hogy nem kifizetődőbb-e egy általános ablakfelújítás a csere helyett. Mivel az országban sok régi épület van, érdemes ezek ablakait kellő szakértelemmel felújítatni.

Bútorlap vagy tömörfa?

Asztalosként dolgozva sokszor belefutunk abba a kérdésbe, hogy egy-egy bútor, vagy akárcsak polc, vagy épp párkány miből is készüljön. A tipikus megrendelő sokszor úgy gondolja, hogy a "természetes" anyagokból, tömörfából készült polc biztos jobb, mint a "mű" bútorlapból készült. Nézzük, valóban így van-e?

Szétszedtem II.: láncfűrész

A láncfűrész pompás eszköz fák kivágására, gallyazására és bár intarziás asztalt nem készíthetünk vele, meglepő vágásélessége miatt használják asztalosok és ácsok is gerendák, vastagabb lécek szabására. Emellett a darabolós horrorok és zombifilmek elmaradhatatlan kelléke.

Létezik elektromos és benzinmotoros változata sőt akkumulátoros is, bár ez utóbbi ötlet már egyfajta mérnöki L'art pour l'art, öncélú művészeti filozófia jegyében születhetett. A kétütemű benzines több alkatrészt tartalmaz és bonyolultabb, viszont használatához nem kell hosszabbítót kivonszolni az erdőbe.

0_000.jpg

Ez a példány a "Soha ne vegyél használt hőerőgépet!" kampány reklámarca is lehetne. Bizonyára derekasan szolgált korábban, de hozzám már erősen leamortizált formában került, sorsa néhány próbálkozás után megpecsételődött.

A hét műtárgya: a kerítésfogó

Mije van a farmernek? Földje. Mi van a föld körül? Kerítés. Úgyhogy akár farmer fogónak is hívhatjuk. Hívják is, ha ilyenre van szükségünk, ezen a néven is érdemes keresni.

A drótkerítés építése papíron nagyon egyszerű: oszlopokat ásunk/betonozunk a földbe, vezetődrótokat húzunk ki közéjük (3-at vagy 4-et), majd a dróthálót kötöződrótokkal rögzítjük a vezetődrótokhoz és szegecsekkel az oszlopokhoz. Mindeközben szükség lesz drótok hajlítására, vágására, szegecsek kalapálására és kihúzására.

Erre jó a kerítésfogó:

Gyermeksarok: Hogyan készül?

Értelemszerűen nem ősz gépészeknek szánom a ritkásan megjelenő Gyermeksarok epizódokat, hanem szülőknek, akik verés nélkül szeretnék kicsinyeik figyelmét ráirányítani a műszaki- és természettudományos szakmák alkotó és érdekes voltára. Vagy puszta önző módon szeretnék, ha idős korukban már nem kellene helóta életpályát választó gyermekeik eltartásáról gondoskodniuk és ennek megoldását egy menő villamosmérnöki vagy más műszaki szakmunkás/értelmiségi pályára-irányításban látják.

Image4.jpg

Tévéműsorok, könyvek és kísérletező készletek bemutatása adja a sorozat gerincét, de szóba kerülhet akár az oktatási rendszer is. Lássuk először kedvenc esti mesénket, a Hogyan készül? tévéműsort.

Ha lóg az ajtó...

Aki már lakott régebbi építésű lakásban, ismerheti a jelenséget, amikor a szobák ajtajai kezdenek kissé nehezebben csukódni. Sőt, aki élt igazi régi bérházban, az emlékezhet, hogy a klasszikus masszív faajtók esetében inkább az volt a ritka, ha valamelyik korrekten és pontosan működött.

Ma már megszokott látvány, hogy egy lakóhelyiség padlóburkolatát különféle anyagú padlóanyagok alkotják. Ez esetenként kisebb felületi szintkülönbségeket okoz. Ezt régebben küszöbökkel, vagy kiálló szegélylécekkel határolták le, ma viszont speciális szegélyidomok beépítésével oldják meg. Ezek a fém idomok nemcsak esztétikusan szegélyezik az eltérő burkolati anyagok szélét, hanem ideális átmenetet biztosítanak az eltérő anyagú burkolatrészek között még szinteltérések esetén is.

Joggal merül fel a kérdés, hogy napjainkban van-e létjogosultsága a reluxának. Simán lehet, hogy van, és csak az én fejemben kötődik szervesen a nyolcvanas évekhez ez az árnyékoló eszköz. Mindenesetre itt a szerkesztőségben többen érezzük úgy, hogy a hazánkban fellelhető ilyen redőnyök nagy része csak úgy ott ragadt és nem volt elég pénz, elképzelés, kreativitás a lecserélésükhöz. Lépjünk is túl ezen. A reluxa él és virul. Nem beszélve arról, hogy a 9 és fél hét című filmben is jó szolgálatot tett.

A barkácsolásra fogékony ember olyan szemmel jár a lakásban, hogy folyamatosan azt vizslatja, hogy hol akadhat valami kis csinosítani, javítgatni való dolog az ingatlanban. Mitagadás a ma feldolgozni kívánt problémát már hónapok óta nézegettem, de csak most jutottam el odáig, hogy ki is találjak valami okosat. Amit kiötlöttem inkább kreatív és praktikus, mint szép megoldás.

Hangszereket mindenhová!

Aki játszik valamilyen hangszeren, vagy akár csak fanatikus zenerajongó, biztos örülne, ha kedvenc hangszerei nem csak hangszerként volnának elérhetőek, hanem bár más funkciókkal, de állandóan a szeme előtt lennének. Az alábbi válogatás ilyen darabokat gyűjt egybe. Gyakorlatilag szinte mind elkészíthető házilag is, erre fogunk is tippeket és tanácsokat adni rövidesen.

Szétszedtem: szalagcsiszoló

Szerszámpatológiai sorozatot kezdünk, "Szétszedtem" címmel. Alapkoncepciója a gépek, berendezések ideiglenes (vagy ha rosszul végződik, akkor végleges) szétszerelése és működésük bemutatása. A szakembereknek esetleg magától értetődő magyarázat ne bosszantsa Kedves olvasót, tudatosan igyekszem bárki által megérthető formában leírni a mégoly kézenfekvő ismereteket is. Senki nem születik rakétatudósnak. Viszont ha becsúszik egy hiba, szívesen fogadom a kiigazítást.

001.jpg

A hét műtárgya: a furdancs

Reneszánszukat élik a kéziszerszámok. Amerikában komplett képzéseket tartanak hobbiasztalosoknak, elektromos fúrók helyett kézifúrókat, fűrészgépek helyett kézifűrészeket, csiszológépek helyett csiszolópapírt használva.

Nem véletlenül van az egyik legnevesebb szerszámgyártó kínálatában az alábbi pár szerszám:

(leevalley.com)

A fenti két szerszám és pár kiegészítő összértéke több mint 40.000 forint.

Ha csöpög, csurog….

Igen, a vízcsapok eme hibái időről időre előfordulnak és viszonylag könnyen orvosolhatók is. Az közismert tény, hogy a csepegő csapoknál sok víz kárba vész, az egyrészt anyagi veszteség, másrészt vízkövesedési következményekkel is jár. Ez "örökzöld" téma, amire mindig ajánlatos odafigyelni. Előidézője, hogy a csapok tömítése a gyakori használat miatt már nem zár tökéletesen. A javítás pedig egyszerűen kivitelezhető: a tömítést ki kell cserélni.

Köszöntés

Üdvözlünk minden kedves régi és új olvasót!

Bár a POST-R felületén újnak számítunk, a Furdancs története nem most indul. Korábbi lakhelyünkön, a blog.hu felületén több mint egy éves múltra tekintünk vissza. Ez idő alatt kiderült, hogy igenis van igény egy jól összeállított írásokat tartalmazó, főképp az otthoni barkácsolóknak szóló blogra.

Akkus csavarbehajtók

Ezek a kisméretű szerszámgépek az apróbb szerelőmunkáknál nagyon előnyösek, meggyorsítják és könnyebbé teszik a munkát, ám a hagyományos csavarbehajtókkal szemben van néhány hátrányos tulajdonságuk is. Ezekre pedig már a beszerzésükkor célszerű jobban oda figyelni.

boschixo.jpg

Megint posztbejegyzést kell írni. De miről? Ez a nap is pont úgy kezdődött mint a többi. Egyszer csak reggel lett, kikászálódtam az ágyból, kerítettem kávét, stb-stb… most meg már este van. Mindjárt lehet menni aludni megint. (Mondtam már, hogy milyen gyorsan elszáll az élet?)

doboz1.jpg

Amikor régen épült ingatlan szigetelését kellene feljavítani a mai kor elvárásainak megfelelően, számos kérdés merül fel. Tekintettel kell lennünk az épület födémszerkezetére. Továbbá ki kell találnunk, hogy milyen jellegű legyen a szigetelés, ha a padlásfödémet kellene szigetelni. Hogyan lesz használható a födém, ha továbbra is terhelhetőnek kell lennie? Milyen módon szigetelhető ilyen feltételek mellett?

Screen shot 2014-01-27 at 12.21.26 PM.png

Olvasók, témák, trollok

Már volt szó itt a blogon arról korábban, mit is gondolunk az otthoni barkácsolásról, és egyáltalán az saját kezünkkel végzett munkáról. Azt a posztot IDE kattintva el tudjátok olvasni.

Ez a pár sor most inkább arról szólna, hogy hogyan is viszonyulunk az olvasóinkhoz. A Blog ugye már több mint egy éve működik, látogatottsága folyamatosan nő. Nem volt titok sosem, hogy ez nem egy egyszemélyes blog, hanem többen - különböző végzettségű és különböző szakterületeken dolgozó emberek - írjuk. Aki figyelemmel követ már a kezdet óta minket (talán meglepő, de vannak ám ilyenek is!) észreveheti, hogy a posztok szerkezete, a blog tartalma folyamatosan alakul. Nyilván mi is próbálkozunk, a bevált témák mellett folyamatosan keresünk olyan új területeket, amiről érdemes írni.

vintage-typewriter-scott-norris.jpg

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek