Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem is olyan rég a Furdancs Facebook-oldalán mutattunk be néhány, gördeszkából készült gitárt. Sokan szerettétek, úgyhogy ezen felbuzdulva körbenéztem, hogy mi mindent lehet még használt gördeszkából készíteni. Ahogy nézem, leginkább "bútorokat", de van néhány igazán ötletes megoldás is. Nekem főleg a gitárok tetszenek. És nektek?

gordeszka02.jpg

gordeszka03.jpg

Kólalopó robotkar

Rögtön az elején szeretném felhívni a figyelmet, hogy elhatárolódunk minden törvénybe ütköző cselekménytől. Ennek ellenére ne menjünk el szó nélkül az alábbi videón látható ügyes kis szerkezet mellet. Nyilván nem szép dolog, amire ez a robotkar való és csak remélni merem, hogy a dicséret mellet azért apuka lekapta a tíz körméről az innovatív kölköt. Részemről belelátom srácba, hogy egyszer majd egy nagy cég fejlesztőmérnöke lesz. Maga a szerkezet egy robotkar, amivel gond nélkül, távirányítással lehet egy dobozos üdítőt kiszabadítani az automata fogságából. Óvadék bedobása nélkül. Ügyes a srác na!

robot-steals-soda.png

Forrás: Hack a Day

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A hét műtárgya – A csipesz

Úgy rémlett, mintha láttam volna már nőknél csipeszt, ezért beírtam a csajos blog keresőjébe, hogy "csipesz", de aztán alig mertem kattintani.

csipesz01.jpg

Ezt azért meglengetem az asszonynak, ha legközelebb felmerül, hogy valóban szükség van-e a nagyobb fúrógépre.

A csipesz alapvetően három dologra jó: megvéd engem valamitől, megvéd tőlem valamit, vagy segíti a mozgáskoordinációt. Füstölgő kémcsövek, érdekes sejtkultúrákkal teli Petri-csészék, feszültség alatt lévő vezetékek, bélyegek és aranylapocskák, kullancsok, ezekhez mind csipesszel közelítünk.

Előre szólok, hogy a mai poszt nagyon beteg témát boncolgat. Szó szerint!

Felhívom gyengébb idegzetű olvasóink figyelmét, hogy óvatosan kattintgassanak, valamint ezúton határolódunk el minden állatkínzásra irányuló tevékenységtől.

Olyan linket találtam az egyik kedvenc "csináld magad" oldalamon, amin napokig gondolkodtam. Főleg azon, hogy bemutassam-e nektek. Végül úgy döntöttem, hogy lesz ami lesz, hadd menjen. Nagymamám, Lujzi néni (egyébként Alojzia) annak idején nem értette, hogy egy darab műanyagot miért hívnak egérnek. Aztán családilag elmagyaráztuk neki, hogy azért, mert a számítógép ezen beviteli eszköze leginkább egy egérre hasonlít. Szerinte persze nem, de annyira nem is érdekelte a dolog, hogy mint a család "matriarchája" tovább foglalkozzon vele. Nos valószínű, hogy az alábbi képen látható egérrel Lujzi mama is könnyebben megbarátkozna. Igen, ez egy igazi egérből készült számítógépes egér. A leírás szerint, egy már eleve elpusztult egeret használt a bizarr alkotás készítője. Nehéz elképzelni, de a szerkezet működik. Hozzávalók: egy darab preparált egér és egy kisebb méretű számítógépes egér. Mindkettőt szét kell szerelni, utána csak bele kell tenni egyikét a másikába. Ha bírjátok az ilyesmit, akkor IDE kattintsatok. Ha nem, akkor nézegessetek fura gitárokat.

eger01.jpg

Pingpongasztal-bicikli

Bohó fejjel azt gondoltam, hogy ilyentájt időszerű előhozakodnom valami bringás témával, de úgy látszik az időjárás másképp döntött, és csak nem akar alám dolgozni a szép idővel. Nem érdekel, egyszer csak eljön a tavasz és akkor jól jöhet a mai barkácsfeladat. Nem állítom, hogy egyszerű dolgozat a mai, de a végeredmény akár üzleti vállalkozásnak is elmegy, a mai riksás időkben. Hősünk nem más, mint egy pingpongasztal és egy kerékpár szerelemgyermeke. Elkészítéséhez az átlagnál nagyobb felkészültség szükséges, de ha elkészül akkor aztán bárhova eltekerhettek asztaliteniszezni. Arra azért kíváncsi lennék, hogy mi a helyzet az oldalszéllel. Van egy olyan érzésem, hogy ennek a szerkezetnek a nyergében, erős szélben egy pillanat alatt Mary Poppinsszá válhat a gyanútlan sportember. Nézzük együtt ezt az ügyes szerkezetet, amiről számomra nem feltétlenül derült ki, hogy valójában elkészült-e. Majd ti megmondjátok. Katt a fotóra, vagy IDE!

pingbringa.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Fura gitárok

Hétvégén szóba kerültek azok az idők, amikor még, szinte gyerekként, a zenei önkifejezéshez a hangszeres tudás mellett csak egy dolog hiányzott: a hangszer. Cintányér gyanánt fedőket aggattunk a plafonra és darabonként összeszedett Jolana gitárokon szerencsétlenkedtünk. Ennek kapcsán aztán megpróbáltuk megfejteni, hogy miből és hogyan lehet legegyszerűbben gitárt készíteni. A Furdancson is volt már szó ilyesmiről. A társaság tagjai közül nyilván mindenkinek volt némi netes élménye a témával kapcsolatban. A beszélgetés nagy közös böngészéssé alakult. Ennek eredményét alább láthatjátok. Némelyik "gitár" valóban nagyon házi készítésű, van amelyik csak simán fura, néhány darab pedig pusztán gitár által inspirált használati tárgy. Nekem a benzinkannás a kedvencem.

iskolaslany.jpg

Kalucsni gumiabroncsból

Hétvégére egy rendkívül gusztusos kis darabot találtam nektek. Egy olyan kalucsnit, ami inkább praktikus, mint szép. Tervezője szerint ezt az alkalmatosságot a gumicsizmájára szokta felhúzni, hogy mikor belép a lakásba a sáros kalucsnit még azt ajtó előtt le tudja rúgni. Ne kelljen már a gondosan lábra szerelt gumicsizmát is levenni, ha épp csak be akar ugrani valamiért a lakásba. Szeretem azokat a házi újításokat, melyeket a napi életben adódó problémák szülnek. Szeressétek ti is! A kalucsni elkészítési módját ITT találjátok.

kalucsni.jpg

kalucsni2.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Talán emlékeztek Andrásra, ő az a srác, akinek segítettünk bekötni a mosógépét. Kár lenne azt gondolnunk, hogy az azóta eltelt időben nagyobb érdeklődéssel fordult a műszaki felkészültséget igénylő tevékenységek felé. Azt viszont kitalálta, hogy a rendelkezésére álló, borzalmas állapotban lévő pincéjét emberi tartózkodásra alkalmas állapotba kellene hozni. A lehető legegyszerűbb megoldást választotta: szakembereket hívott. Nevezetesen Zolit és az ő hű társát, Lajost. A munka során bőven volt alkalmunk megismerkedni jó pár kétkezi tevékenységgel. A bontástól a betonozáson át a gipszkartonozásig. Az alábbiakban inkább élménybeszámolót olvashattok, semmint egy szakmai értekezést a pincefelújítás mibenlétéről. Szinte biztos vagyok benne, hogy lesz szakirányú mondanivalótok. Semmiképpen ne fogjátok vissza magatokat.

A munka elvégzéséhez, először is be kellett jutnunk az objektumba. Kulcs persze nem volt, de valahogy mégis át szerettünk volna kerülni a pinceajtó másik oldalára, hogy a mesterek elkezdhessék a munkát. Épp azon gondolkodtam, hogy segítségül hívom ügyes kezű nőgyógyász barátomat, aki simán kitapétáz egy lakást a kulcslyukon keresztül. Szerencsére nem volt szükség finom kezekre, mert előkerült Andris aki rögtön javasolta, hogy szabaduljunk meg a lakattól, bárhogyan. Szóba került a flex, de Zoli végül úgy döntött, hogy inkább rombol, és az alábbi megoldást választotta.

Photo 2013.03.11. 10 52 14 (1).jpg

A hét műtárgya – A dörzsár

Igen, tudom: ez egy fura szó. Én is csak néztem, amikor az iskolában előhozakodott vele a szakoktató. A tanműhelyben koronaékszerként vigyáztak erre a misztikus nevű szerszámra. Addig azt hittem, hogy a menetmetsző és a menetfúró az a két eszköz, amire a legjobban kell vigyázni. Emlékeimben valahogy úgy él a dörzsárazás, vagy ha úgy tetszik dörzsölés, hogy az valami annyira precíz és nagy odafigyelést igénylő művelet, mint űrhajót juttatni a Holdra. Persze ez nyilván egy egyszemélyes móka. A szakoktatók a dörzsárat annyira túlmisztifikálták hogy még annak is elment a kedve a használatától, aki eredetileg csillogó szemmel kezdett hozzá minden új feladathoz. Például én. Javaslom, ismerjük meg együtt ezt a fura szerzetet!

dorzsarak.jpg

Mára egy igen komplex dolgozatot ajánlunk figyelmetekbe. Volt már példa arra, hogy foglalkoztunk a számítástechnikai vallás Alma egyházával. Általában házilag is elkészíthető, egyszerűbb és bonyolultabb kiegészítőket ajánlottunk barkácsolásra, ma sem lesz ez másképp. Az eddigi megoldásokkal ellentétben ma egy picivel komolyabb felkészültséget igénylő feladatot mutatunk be. Első ránézésre valóban mindössze egy tálra és némi faanyagra van szükség a "kihangosító" elkészítéséhez. Ha jobban elmerültök az elkészítési mód leírásában, látni fogjátok, hogy az egyszerűség kedvéért érdemes segítségül hívni némi technológiát. Szerintem kéziszerszámokkal is elkészíthető a kütyü, de majd a kommentekben megírjátok, hogy nem. Egy biztos: High End bemutatóra ne menjetek vele, mert bár "kihangosodik" a telefon, de szebb hangja nem lesz. A leírást ITT találjátok, a készülék tervrajzát pedig ITT. Hajrá!

iphone_kihang01.jpg

Kéményfelújítás

Sok szó esik manapság kiváló hatásfokú kazánokról, utólagos kandalló beépítésről ill. CO2 semleges fűtésről. Ilyenkor nem szabad megfeledkezni az épület füstgáz-elvezető rendszerének - azaz a kémény - korszerűsítéséről sem. Mielőtt nagyon felbátorodnátok és a cikk elolvasása után azonnal nekiállnátok kéményetek felújításának, képzeletben fogjuk meg egymás kezét és olvassuk el együtt az alábbi piros betűs részt!

Kéményépítés vagy felújítás előtt kérjünk tanácsot szakembertől!

Kazáncsere előtt érdemes a meglévő kéményt bevizsgáltatni, hogy alkalmas-e pl. az új kondenzációs kazánhoz. Jó példa az utólagos kandalló, pellet kályha vagy faelgázosító kazán telepítése is, ugyanis ezekhez a megújuló energiát hasznosító tüzelőberendezésekhez megfelelően szigetelt, a magas hőmérsékletnek és a nedves üzemnek egyszerre ellenálló kéményrendszer szükséges.

P3208438.JPG

Ötletes kulcstartók

Ma reggel megint nem találtam a kulcsomat. Nálam a reggeli kulcskeresés mára a vallási rituálék szintjére emelkedett. Időről időre elhatározom, hogy felszerelek egy nagyon menő és nagyon ötletes fali kulcstartót, és rákényszerítem magam arra, hogy használjam is. Ma egy lépéssel közelebb jutottam ördögi tervem megvalósításához és vettem a fáradságot, hogy ötleteket gyűjtsek hozzá. Szerintem egész jókat találtam, úgyhogy nézzük őket együtt, hátha nektek is tetszik.

key_holders.jpg

1230-diy-rj-45-key-rack.jpg

Túlélés hideg időben

Tekintettel a hóhelyzetre, minden jópofáskodás nélkül ajánlom nektek a katonai kiképzés túlélésre vonatkozó praktikáit. Sokan, akik a járhatatlan utakon ragadtak, nem feltétlenül ilyen túlélőtáborra vágytak. Sosem baj, ha ilyen szorult helyzetben birtokában vagyunk olyan tudásnak, ami segíthet átvészelni, vagy ha úgy tetszik túlélni, azt a hosszabb rövidebb időt, amíg megérkezik a segítség. A Katonasuli oldalon egy csinos kis oktatóanyagot találtam a túlélési ismeretekről. A legfontosabb talán, hogy valahogy tüzet tudjunk barkácsolni. Ezt a részt ITT találjátok. Az alábbi ábrákat pedig úgy ahogy van ideloptam nektek. Olvasnivalót is ajánlok a témában, mégpedig Alexander Stilwell Túlélési enciklopédia című könyvét.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A hét műtárgya - A fázisceruza

Rögtön az elején leszögezném, hogy bár műszaki végzettségem van, az áramhoz mindig hülye voltam, tehát kommenteléskor ne kíméljetek. Mai főhősünk egy igen egyszerű szerkezet. Kisebbek kedvéért a fázisceruza nem rajzolásra való, és inkább egy csavarhúzóhoz hasonlít, mint ceruzához. Gyerekkoromban nyilván csavarozásra is használtam, apám legnagyobb örömére. Egyszerűen megfogalmazva, a fázisceruza arra való, hogy kiderítsük, van-e a vezetékben áram. Van nekem egy sógorom, aki egy felújítás alkalmával azzal ejtett ámulatba, hogy kézzel nézte meg, hogy melyik vezetékben van áram. Később megtudtam, hogy bizonyos körökben ez egy igen kedvelt sport. Most olvassátok el az alábbi, piros betűs részt!

Soha ne próbáljátok kézzel ellenőrizni a fázist! Életveszélyes!

fazisceruza.jpg

A LEGO nem (csak) játék

Gyerekkoromban, amikor a barátaimnál legóztam, mert nekem nem volt, nem gondoltam volna, hogy felnőtteket is megihlethet e népszerű játék. Az alábbi kis gyűjteményből kiderül, hogy mekkorát tévedtem. A legót, kis kreativitással könnyedén fúzióra bírhatjuk hétköznapi eszközeinkkel. A telefondokkolótól a bútorokon át a designlámpáig, sokféleképpen hasznosíthatjuk a játékot. Sőt, akár egy komplett házat is építhetünk belőle. Végül is mi másra lett kitalálva, ha nem építésre. Csodálkozzunk együtt!

Konyhai kiegészítő

LEGO07.jpg

Fali kulcstartók

LEGO16.jpg

Tetoválóeszközök házlag

Börtönbarkácsos posztunkban már volt szó ilyesmiről. Akkor elhatároztam, hogy keresek egy használhatónak tűnő, házilag is elkészíthető tetoválógép-leírást. Végül az ITT található mellett döntöttem. Nem hiszem, hogy ezzel nekiállnék összefirkálni magam, de annak idején, amikor a seregben ötszáz forintért az "ANYÚ" és "METÁL" szavakat kellet felvarrnom különböző kiskatonák alkarjára, jól jött volna. Hozzáteszem, hogy kézügyességem egy barnamedvéével vetekszik, de valamiért nagy sikere lett a tetoválásaimnak. Szerintem nem volt benne köszönet, de ez már igény és ízlés kérdése. Ha már itt tartunk, elkészítettem nektek azt a tetoválókészséget, amit annak idején én használtam. Tudom, szemét munka, de higgyétek el, nagy pénzt kerestem a segítségével. Fontos szempont volt, hogy egy laktanyában is fellelhető eszközöket használjak a "szerkezet" elkészítéséhez. Ha jól emlékszem, "Púder" nevű katonatársam javasolta, hogy cérnából, varrótűből, gyufából és némi celluxból alkossuk meg a tetoválótűt. Íme:

Photo 2013.03.12. 8 54 54 (1).jpg
Hozzávalók egy személyre: cellux, varrótű, gyufa, cérna. Utóbbi természetesen elkésett a fotózásról

Tisztában vagyok vele, hogy emberiség elleni bűntett hétfőn sokkolni a lakosságot az alábbi videóval. Ennek ellenére nem szeretnék szó nélkül elmenni a videón látható ébresztőszerkezet mellett. Bár találmányát a világ legnagyobb ébresztőórájaként hirdeti készítője, szerintem mégsem a mérete, hanem inkább a komplexitása az igazán figyelemre méltó. Meg fogjátok látni, hogy aki magának készít ilyen órát, az alapvetően korrekt énképpel rendelkezik, tisztában van azon tulajdonságával, hogy nehezen tud felébredni reggel. Ezzel a szerkezettel menni fog, az biztos. Csodálkozzunk együtt!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A hét műtárgya – A létra

A létra olyan természetességgel tartozik mindennapjainkhoz, hogy bizton állíthatjuk, nincs felnőtt ember a világon, akinek ne lenne határozott fogalma róla.

A létrát legegyszerűbben úgy definiálhatjuk, hogy: "távolság (jellemzően magasság) áthidalására szolgáló eszköz". A létra funkciója több más, hasonló eszközzel sokszor összemosódik. Így például a heveder, a hágcsó, a lépcső, mind egy-egy előnyös kiviteli alak a távolság áthidalásához. A létra, mint objekt számos megoldását találjátok ITT.

letra001.jpg

Star Wars-tervrajzok

Talán tíz évvel ezelőtt esett meg velem, hogy majdnem sikerült pincérfogásban kidobatnom magam a biztonsági őrökkel egy könyváruházból. Történt ugyanis, hogy a könyvek között bóklászva kezeme akadt egy olyan olvasni-, vagy inkább nézegetnivaló, amit a mai napig nem hiszek el. Ez az egyébként impozáns és persze drága kiadvány a Star Wars-sorozatban szereplő járművek részletes műszaki leírását tartalmazta, csodás ábrákkal és műszaki rajzokkal illusztrálva. Ezen annyira felvidultam, hogy azt nem lehetett nem észrevenni. Próbáltak csitítgatni, de nem tudtam uralkodni magamon. Olyan könyvet tartottam a kezemben ugyanis, ami gyakorlatilag nem létező eszközök, nyilván nem létező műszaki specifikációit tartalmazta. Azóta lecsillapodtam és minap, mikor a neten ténferegtem, belefutottam pár ilyen ábrába és leírásba. Arra gondoltam, idegyűjtök nektek párat ezekből a tervrajzokból. Gyönyörködjünk együtt! Nagyításért katt a képekre!

falcon.jpg

blueprint.jpg

Építsünk madárodút!

Lassan, de könyörtelenül beköszönt a tavasz. Ilyentájt érdemes gondoskodnunk a bennünket körülvevő élőlényekről is, például az úgynevezett állatokról. A városi ember hajlamos figyelmen kívül hagyni, hogy milyen színes fauna veszi körül. Ma arra buzdítanék mindenkit, hogy formálja barkácsolássá a, természettel együtt éledező, madarak iráni érdeklődését. Miért pont a madarak? Már csak azért is, mert segédeszköz nélkül tudnak repülni, vagy ahogy Mr. Furdancs kolléga szokott fogalmazni: "Tök jó fejek".
Ősszel már építettünk madáretetőt, és a Kapanyél blogon is jelent meg a témába vágó írás. Most a madárodún a sor. Sokan összetévesztik a kettőt. Az alábbi képen egy madárodút láthattok (kékcinkével), ami nem etetésre, hanem fészkelésre szolgál.

madarodu.jpg

Tekercselőgép házilag

Mindennapi életünk során bármikor hozhatja úgy a sors, hogy egy kis tekercselésre szottyan kedvünk. Olyan készséget ajánlunk ma, amely elkészítésével élvezetessé tehető a tekercskészítés. Nyilván nem a bejglire gondolunk, hanem az elektromos tekercsre. Az ITT található tekercselőgépen még egy számláló is található, ami nagy segítség, amikor tekercselés közben valaki egy oda nem illőt kérdez: nem felejtjük el, hogy hol tartottunk. A lenti videón a már elkészült gépet láthatjátok működés közben. Hajrá!

tekercs.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Rögtön az elején szeretnénk leszögezni, hogy amennyire csak lehet elhatárolódunk a fegyverektől és az erőszaktól. Olvasónk, Dani hívta fel figyelmünket egy igen "impozáns", szíriai felkelők által, házilag készített fegyvereket bemutató képsorozatra. A fotókat, amelyekről ismét kiderül, hogy a kényszer olykor igen érdekes megoldásokat szül, a "The Atlantic" magazin közölte nemrégiben. A teljes galériát ITT találjátok. Ezzel a habkönnyű témával kívánunk kellemes hétvégét.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek