Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kerti szerszámok karbantartása

A kellemes idő beköszöntével előtérbe kerülnek a kerti munkák, már akinek van telke, vagy családi háza. A kerti munkákhoz természetesen számos kéziszerszám is szükséges, ezek pedig csak akkor használhatók ideálisan, ha jó az állapotuk. Ezért még az elvégzendő munkák előtt hasznos az állapotukat megvizsgálni és amelyik javításra szorul, rendbe hozni. Ezek egyszerű, de szükséges feladatok, hogy később ne tegyék kínlódássá az éppen aktuális teendők elvégzését.

Szúnyogok és hálók

Beköszöntött a repülő rovarok szezonja. A különböző legyek, darazsak és persze a szúnyogok túl közeli barátságát sokan kerülnék, az Ő megnyugtatásukra most szúnyog- és rovarhálókról fogunk írni…

Szétszedtem: mosógép I.

Az automata mosógép előnyeit nem kell ecsetelni azoknak, akik láttak már mosógépszagú, gombóccá összetekeredett zokniadagot egy fél délelőttnyi keverőtárcsás mosóprogram után, amit a hagyományos centrifuga kopogós tánca festett alá. Talán nem túlzás hétköznapjaink egyik leginkább innovatív felfedezésének tekinteni, bár története 247 évre nyúlik vissza, mikor az első, fából készül mosógép ötlete kipattant Jacob Christian Schäffer német lelkész fejéből.

1.jpg

A könnyen mozgó fiókok titka

A hagyományosnak mondható fiókok - attól függően, hogy mit tárolnak benne - gyakran elég nehezen mozgathatók. Ez érthető, hiszen általában egymásra fevő lécek határozzák meg a helyüket és ezeken húzkodva lehet a fióktesteket mozgatni. Az egymásra fekvő felületek súrlódása viszont megnehezíti a mozgatásukat és még a szappanos kenés ellenére is elég nehéz a kihúzásuk, helyükre tolásuk. Ezt még a műanyag sínes megvezetések is csak részben képesek csökkenteni, kopásuk esetén pedig egyre nehezebb az ilyen fiókok mozgatása is. Ezen azonban bizonyos esetekben könnyű segíteni, ha ezeket az elavult fiókvezetőket korszerűbb, görgős, vagy golyós vezetősínek váltják fel.

A lábuk védelmét sokan elhanyagolják. A strandpapucsban történő flexelés vagy fűnyírás sokunk számára ismerős lehet. Még ha magunknak épp van is elegendő józan eszünk, a szomszédban biztos láttunk már ilyet. Pedig a lábunk védelme nem közömbös téma, bár reneszánszát éljük a különböző alternatív gyógymódoknak, de igazán hatásos lábujj-visszanövesztő kezelésről nem nagyon olvashatunk a magazinokban.

A kerti talajművelés alapvetően szükséges szerszámain kívül számos egyéb vágó szerszám is szükséges a kerti munkák végzéséhez. Ha ezek nem megfelelő állapotúak akkor csak kínlódás velük a munka. Ezért még a szezonális munkák megkezdése előtt célszerű használható állapotba hozni a különféle ollókat, fűrészeket, és a baltákat, különös tekintettel az élükre.

Javítása gazdaságtalan

Mindig hálás téma elővenni a "Drága vagy olcsó szerszámot vásároljunk?" témát, mert sok kommentet generál és a példák szélesítik látókörünket. Legutóbb már kezdett kibontakozni egy konszenzus a minőségibb berendezések mellett, sőt, egy háti permetező megszemlélése után én is letettem a voksomat: olcsó kínai eszközt soha többé nem vásárolok. Most élő példán keresztül a minőségi szerszámvásárlás egy nem kevésbé fontos aspektusára szeretnék rávilágítani, az alkatrészellátásra.

vakondviki.jpg

Mit látott Vakond Viki utoljára?

Nyúl és barkács

A rendszeresen posztolók élete nehéz. Folyamatosan kell a nagyérdemű érdeklődésére számot tartó írásokat feltölteniük. Ráadásul az sem baj, ha ez a tartalom kapcsolódik az épp aktuális évszakhoz, szezonhoz, vagy az aktuális ünnepekhez...

(X) Sokan vagyunk abban a helyzetben, hogy háztartásunk, lakásunk fűtése és ezzel kapcsolatosan melegvízellátása átépítésre, felújításra szorul. Az első gondolat, ami ilyenkor megfogalmazódik: "mi legyen az energia forrása".

A hét műtárgya: a rugó

Ez a helyzet:

A válasz: 46!

Aki ismeri a Galaxis Útikalauz stopposoknak című klasszikust, tudhatja, hogy a válasz az életre, az univerzumra és mindenre: 42. Sokáig én is így tudtam, de egy tegnapi sajtótájékoztatón ráébredtem, hogy a válasz valójában 46!

Hol vásároljunk? - I. rész.

A konkrét faipari munkákat bemutató posztjaink nyomán időnként kapunk olyan kérdéseket, hogy hol érdemes vagy egyáltalán hol lehet beszerezni az épp bemutatott munkák alapanyagait, eszközeit. Adná magát a válasz, hogy az internet korában ez már nem lehet igazán kérdéses… Ugyanakkor persze az is igaz, hogy aki nem szakmabeli, az lehet, hogy magukkal a keresendő kifejezésekkel sincs tisztában. A most induló sorozatunk talán segít kicsit jobban átlátni a lehetőségeket.

Bútor, dobozokból

Sokan kedvelik a szokatlan formájú bútordarabokat, és kellő fantáziával bárki kialakíthat magának ilyen berendezési tárgyakat. Alapként csupán kétféle szélességű, ám azonos magasságú és mélységű dobozokat kell készítenie és azokat a saját elképzelése szerinti összeállításban egy nagyobb hátlapra erősítve alkothatja meg a saját egyedi dobozos kompozícióját. Az egyes elemek akár káva közé záródó teli- vagy üvegajtókkal is elláthatók és természetesen polclapokkal is kiegészíthetők. A dobozok elrendezésénél fő a kreativitás és a jó formaérzék, amelynek eredménye egy, vagy akár több dekoratív bútordarab lehet.

Szokásos, heti válogatásunkban ezúttal szó lesz kerámiapadlók javítgatásáról, egyedi asztalokról, egy fényképezőgépről, ragasztópisztolyról és szoknyás férfiakról. Kellemes olvasgatást!

A "tartós vasak" sorozatunk második írása rögtön kivétel lesz. Nem szerszámról szól, legalább is hagyományosan nem szokás szerszámnak tekinteni egy fényképezőgépet. Ugyanakkor nyilván sokan vagyunk, akiknek a fényképezőgép bizony munkaeszköz. Itt a blognál is készítünk épp elég képet mondjuk a posztok illusztrálására, tehát számunkra egy ilyen masina például igenis szerszám.

Van élet a technokol rapidon túl.

Ez a szerszám egy dolgot tud, de azt nagyon: ragasztani. Gyerekjáték használni, a cső egyik végén bedugjuk a ragasztórudat, meghúzzuk a ravaszt, és a másik végén pedig kijön a megolvadt, folyékony ragasztó. A ragasztó a lehűlés után megszilárdul, és a megfelelően zsírtalanított felületen stabil kötést biztosít.

Asztalok gyorsan, méretre

Bár a bútorüzletekben elég sokféle asztal közül lehet választani, ám a méretük adott, és a szín sem mindig passzol a meglévő berendezéshez. Akinek ettől eltérő az igénye, más megoldást kell találjon. Az alábbiakban erről, vagyis a gyorsan és tetszőleges méretben megvalósítható asztalokról olvashattok.

Dolgozzunk szoknyában!

Jól olvastátok, szoknyában. Igen, mi itt a Furdancs blognál is férfiak vagyunk, de ennek az egészhez semmi köze. A szoknya ugyanis célszerű és jó! Dolgozni pedig még annál is jobb. Mindjárt meg is mutatjuk miért.

Kerámiapadlók foltozása

A kerámiapadlók sokféleségük és dekoratív látványuk mellett a könnyű tisztán tartásuk miatt is nagyon kedveltek. Felületük ugyan nagyon kemény, ám mégsem sérthetetlenek. A leeső nehéz és éles tárgyak esetenként nagyon is szembeszökő sérüléseket okozhatnak a felületükön, kagylósan kitörik a mázas felületük és ha nem tökéletes tapadnak a lapok az aljzathoz még el is repedhetnek, vagy akár fel is válhatnak. Az ilyen sérülések nagyon szembetűnőek lehetnek, eltüntetésük pedig csak körülményesen, többnyire a sérült lap cseréjével korrigálható. Feltéve, ha az ilyen javításhoz van néhány félretett "pótlap".

Heti összefoglalónkban szó lesz sajtbarkácsolásról, benzines kerti gépekről, megismerkedhetünk egy gyengeáramú oktatókészlettel, és még egy tartósnak bizonyult kéziszerszámot is bemutatunk. Kellemes vasárnapot!

Aktuális - menjünk Kőbányára!

Azt gondolom, olvasóink osztoznak abban a véleményünkben, hogy a különböző szakmai kiállítások és seregszemlék mostanában jóval kisebb jelentőségűek, mint korábban. Az Internet elterjedésével az ilyen kiállítások információ közvetítő szerepe elveszett. Bármire is legyen szükségünk, célirányosan megtalálhatjuk a net segítségével.

A vásárok igazából már inkább csak két okból lehetnek érdekesek. Egyrészt egy helyen láthatunk több (minden?) minket érdeklő terméket, másfelől, ha valóban vásárolni kívánunk, jó eséllyel némi kedvezménnyel tudjuk megtenni ezt.

Tartós vasak - Makita 6015 (1996)

Egy új sorozatot indítunk itt a Furdancs blogon. Miután sokszor és sok posztunkban törtünk már lándzsát a minőségi termékek mellett, úgy gondoltuk írunk néhány posztot olyan szerszámokról és termékekről, amelyeket magunk használunk, és élettartamukkal, megbízhatóságukkal valóban bizonyították a minőségüket. Mielőtt valaki megjegyezné: ezek nem pr cikkek, tehát nem az adott gyártók támogatásával jöttek létre, egyszerűen a szerint kerülnek ide a bemutatott termékek, hogy milyen tapasztalatokat szereztünk velük.

image001.jpg

Beiersdorf AG? Ismerős valakinek? Nekem nem volt az, a feleségem viszont egyből rávágta, hogy Nivea. A XIX. század végén Oscar Troplowitz gyógyszerész irányításával nőtt nagyra ez a cég, van pár ma is ismert név, amit nekik köszönhetünk:

image003.jpg

Mr. Furdancs mereven elzárkózott attól, hogy a testápoló krémekről írjak ezen a héten, úgyhogy maradunk a ragasztószalagoknál.

Legózás gyengeáramon

Sötét titkok kútjába tekintünk ma. A gyengeáramú technika működése láthatatlan, szemben a gépészettel vagy az erősárammal, mely tapinthatóan van jelen mindennapjainkban. Maradnak a műszerek és a végeredmény észlelése a működik - nem működik értelmezési tartomány valamely értékén. Ez a jórészt elméleti síkon zajló szakterület riasztóan idegen lehet megfelelő alapismeretek nélkül.

Image4.jpg

Préseljünk sajtot!

Mostanság reneszánszát éli a házi sajtgyártás. Minden főzőblog teli van "hogyan csináljunk házilag sajtot" receptekkel. Bár ezek sokszor nem igazán autentikus receptek, de az legalább biztos, hogy valódi tejből, hozzáadott módosító anyagok nélkül készülnek, tehát mindenképp egészségesebbek, mint a boltokban kapható olcsó sajtok. És hogy hogyan kapcsolódik mindez egy barkácsbloghoz? Elmondom:

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek