Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Könyvajánló: Fatüzelés

fatuz.jpg

A fával való fűtés egyre népszerűbb, mert a gázhoz képes olcsó, a központi fűtéstől eltérően szabályozható (mármint felfelé is), illetve nem kell figyelni a gázcső végét, hogy szomorúak-e az oroszok. Több munkával, szennyeződéssel jár, mintha csak megnyomjuk a gombot a gázkazánon, ez igaz. Ellenben korlátlanul felhalmozható és skálázhatjuk a költségeket, hogy konyhakész, kugli vagy méterfa alakban vásároljuk és magunk fűrészeljük-hasogatjuk fel a szomszédok nagy örömére.

tolo.jpg

Pontosabb (0,1-0,05 mm pontosságú) méréseket tolómércével végzünk. A tolómérce a műhelygyakorlatban legáltalánosabban használt mérőeszköz. Többféle mérésre alkalmas (hosszúság, vastagság, külső és belső átmérő, magasság, mélység).

Ide való?

Jött két privát hozzászólás a lemezjátszós sorozathoz, ezek adták ennek a posztnak az apropóját. (Jött több is, de ez a kettő volt úgymond negatív.) Szóval, a hozzászólások lényege nagyjából annyi volt, hogy ez egy fúró-faragó blog, ahol az emberek mindenféle, a napi használati tárgyaikkal kapcsolatos problémára keresnének megoldásokat, ezekkel kapcsolatos információkat. Vagyis, hogy mit tegyenek a csöpögő csappal, wc tartállyal, vagy épp hogyan és mivel ragasszák meg a szétesőfélben lévő széket. És a hozzászólók nehezményezték, hogy mi bizony írunk mindenféle 'úri huncutságról' például házi lemezjátszó-építésről.

Mutasd! - Szalagfűrész

szf2.jpg

Egy nagyobb teljesítményű szalagfűrész drága és súlyos alkotmány, komoly mennyiségű fémet kell beépíteni, hogy stabilan viselkedjen. Néhány alkatrészét megkerülhetetlenül a kereskedelemből kell beszerezni, de a szerelési munkán és árréseken megtakaríthatunk annyit, hogy érdemes legyen készíteni egy saját gépet. A fémipari gépeken kívül szükséges egy tervrajz, vagy legalábbis konkrét elképzelés a kivitelezésére.

Még mindig varázslatosak a hangok

Előző posztunk végén ott hagytuk abba, hogy most akkor a lemezjátszóról szólunk pár szót. Kezdetnek itt van két állítás:

  • Nincs egyszerűbb szerkezet a lemezjátszónál. Motor, lemeztányér, hangkar és hangszedő. Nem véletlen, hogy gramofonok már a dinók korában is készültek, akár pattintott kőbalták használatával is összeállíthatunk egy ilyen gépet.
  • A lemezjátszó a legösszetettebb elektroakusztikai szerkezetek egyike. Zajtalan motor, gondosan kiegyensúlyozott, tökéletesen csapágyazott lemeztányér, kecses és könnyű hangkar, érzékeny hangszedő. Csupa olyan alkatrész, aminek a megfelelő elkészítésére a legmodernebb technika is csak bizonyos korlátok közt képes.

Bármely gyártmány előállításakor - akár kézi, akár gépi megmunkálással készül - a megkívánt méret és a pontosság betartása céljából mérésre vagy ellenőrzésre van szükség.

tolomero.jpg

A munkadarabokat a vas- és fémiparban rajz alapján készítjük el. A rajz tartalmazza a munkadarab alakját, méreteit, a felületi megmunkálás és a minőség követelményeit.

A munkahelyen tartott rendnek nagy jelentősége van a munka helyes megszervezésében, általában a nagyobb munkateljesítmény egyik fontos feltétele.

m1.jpg

Minden szerszámnak meghatározott helye legyen. A gyakran hasznait szerszámokat úgy helyezzük el a satupadon, hogy azokat munka közben kinyújtott karunkkal elérjük.

butor07.jpg

A törött nádat a törés helyén kontaktragasztóval összeragaszthatjuk. Kosarakon és kosárszéleken az erősen törött nádat távolítsuk el és fonjuk át új náddal.
Nádszélek felfrissítése. Ha a nádfonat megnyúlik, szorítsuk két, nátriumhidrogén-karbonátba vagy 50% víz és 50% ecet keverékébe mártott ruha és nádfonat alá és fölé. Ezután száraz ruhával dörzsöljük át, lehetőleg a napon szárítsuk meg.

A hang varázslata

A meghatározott rend szerint sorba rendezett hangok, vagyis a zene sokunk életének képezi igen fontos részét. Néhányan maguk is művelik ezt, játszanak valamilyen hangszeren, de a legtöbbünk csak fogyasztja a zenét, vagyis csak hallgatjuk a mások által eljátszott dalokat.

butor03.jpg

Hogyan tüntessük el a fa apró mélyedéseit, horpadásait?
A felületi bevonatot távolítsuk el egy puha ruhára öntött denaturált szesszel. Ezután terítsünk egy nedves ruhát a horpadásra. Tegyünk forró vasalót a vizes ruhára. A fa felveszi a nedvességet, rostjai fellazulnak és a horpadás kisimul. Ezt a műveletet többször ismételjük meg, amíg a horpadás teljesen ki nem simul. Ez több óráig is eltarthat. Hagyjuk a fát teljesen megszáradni. Ezután finom csiszolópapírral csiszoljuk meg, majd ismét pácoljuk és fényesítsük.

Mutasd! - Satutalp

A téli hideg romantikus ábrándokat csalogat elő lelkünk legmélyéről. Kiben a festői Bali emléke, kiben a betonozási szezon alkotó percei iránti nosztalgia kap szárnyra. E nosztalgia jegyében saját satum öntött betontalpát szeretném bemutatni, kapcsolódva fémipari sorozatunk első részéhez, melynek tárgya a satupad volt.

satutalp_03.jpg

"Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot." Mire célzott ezzel Arkhimédész? Talán neki is elege lett a nyiklő-nyakló satupadból vagy műhelyasztalból és szeretett volna stabil alátámasztással flexelni, midőn kétkarú emelőjét barkácsolta.

butor01.jpg

A csavarok időnként meglazulnak és olyan nagy lyukat vájnak a fába, hogy már egyáltalán nem tartanak. A csavart csavarozzuk ki és a lyukba töltsünk enyvet. A lyukba tegyünk műfát vagy egy szál gyufát. Most visszacsavarozhatjuk a csavart, biztosan tartani fog.

Tervezzünk!

Egy ilyen barkácsolós blogon általában a saját kezű munkáról szóló posztok jelennek meg. De a munkát bizony általában meg kell előzze a tervezés időszaka. Egy rendes, családi házban vagy épp tanyán élő fúr-farag ember ilyenkor tél derekán már javában szövi a tavaszi munkálatok terveit. A környezetünk alakításának, építésének ez - vagyis a tervezgetés - talán a legjobb időszaka. Ez gondolom mindenki számára érthető, de azért az alábbiakban kibontom kicsit részletesebben is:

lab.jpg

Ha a mozgó lábat szárnyas anyával rögzítették, legtöbbször elég, ha ezt ismét meghúzzuk. Ha a rögzítés csavarral történt, akkor a régi csavarokat kissé vastagabbakra kell kicserélni, de ezek ne legyenek hosszabbak a régieknél.  Ha a lábak különböző hosszúságúak, tegyünk alájuk alátétet. Ez egyszerűbb, mint levágni belőlük, mert ha rosszul mértünk, az alátét könnyebben korrigálható. Az alátéteket a-láb végén pontosan a láb méretére vágjuk és ragasszuk oda.

Lábak megerősítése: A lábak ragasztásakor várjuk meg, amíg az enyv teljesen megszárad. Ezután mindegyik lábhoz a belső sarokba ragasszunk egy kis fakockát.

© Nagy háztartáskönyv

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A műhely egyik legfontosabb berendezése a satupad és a rajta levő satu. A satupad magassága kb. 0,75 m, szélessége kb. 0,85 m, hosszúsága a rajta elhelyezett satuk-gépek számától függ. Lábazata fából vagy acélból készül. Felső lapja deszkával borított. A satupadon a legkülönbözőbb munkák végezhetők el.

m2.jpg

Munka közben különböző nagyságú és irányú igénybevételnek van kitéve, ezért a lábazatot megfelelő merevítéssel kell ellátni. A munka közben ide-oda mozgó, nem kellően merevített satupad akadályozza a munkát.

butor02.jpg

Facsavarok: A csavarokat húzzuk meg vagy szükség esetén cseréljük ki. Ha laza az illesztés, a fa meghasadhat. Ha erősen rögzített csavart, anyát vagy csapszeget kell eltávolítanunk néhány csepp kenőolajjal lazítsuk előbb meg. Megfelelő méretű csavarhúzót használjunk, nehogy a csavarfejben lévő vájatot szétroncsoljuk, mert akkor egyáltalán nem fogjuk tudni a csavart kivenni. Ha nincs kéznél olaj, ecettel is próbálkozhatunk.

A természetes kövek, elsősorban a gránit, az egyik legelegánsabb padlóburkolat. A gyémántvágó használata ugyan nem egyszerű, az eredmény szépsége azonban kárpótol a fáradságért. Amatőr burkolók inkább az itt bemutatott vékonyágyazatú eljárást válasszák.

cs3_01.jpg

Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvéből idézzük az először kemény diónak ígérkező munka kivitelezésének menetét. A kötet anyagismerettől a gyakorlati kivitelezésig végigvezeti olvasóját a hagyományos és modernebb burkolási technikákon. Néhány részen keresztül a gyakorlati kivitelezés fejezeteiből szemezgetünk.

butor04.jpg

A felületről minden viaszt távolítsunk el finom acélgyapottal, denaturált szesszel vagy csiszolópapírral. A piszkos politúrt rézfényező anyaggal szedjük le. A rézfényező gyenge csiszolószer, mely az alatta lévő fafelületet nem sérti fel. Ennek ellenére óvatosan bánjunk vele.

Építsünk hajót?

Régen tervezünk egy cikksorozatot az otthoni hajó vagy legalább csónaképítésről. Jómagam hosszú ideje vonzalmat táplálok a téma iránt, gyerekként sokat jártam egy tihanyi vállalati üdülőben, ahol a helyi vitorlás szakosztály mellett volt egy kis hajóépítő műhely is. Az itt dolgozó mester nem csak javított, hanem időnként egy-egy új (kalóz osztályú) vitorlást is épített. És bizony az ott látottak elég mély nyomot hagytak bennem.

Egy ilyen cikksorozat megalkotása azonban nagyobb lélegzetű dolog. Jó volna, ha kiderülne, olvasóink igényelnének-e egy ilyen sorozatot, és ha igen, milyen jellegű írásokat olvasnának szívesen? Egy konkrét építés lépésein haladjunk végig, pontosan bemutatva a folyamatokat, vagy inkább több lehetőséget mutassunk be? Milyen méretű és stílusú hajó legyen a megépítendő darab? Örülnénk, ha ezen első írás elolvasása után minél többen írnák meg nekünk, akár itt kommentben, akár a facebookon, hogy mi a véleményük.

lakk.jpg

A fa felületi kezelésének a módját megállapíthatjuk, ha egy csepp terpentint eldörzsölünk rajta. Ha a terpentin feloldja az anyagot, akkor a felületet olajjal vagy viasszal kezelték. Ha nem, akkor a fát lakkozták vagy pácolták. A festék eltávolításához egy darab ruhával dörzsöljünk szét a fán valamilyen lemosható festékeltávolítót. A festéket ne vakarjuk semmilyen éles tárggyal, mert a fa megsérülhet.

Térfigyelő VHS kamera

Sok idő eltelt, mióta Kovács úrral együtt megvettem életem első kameráját. Akkorra kifutóban voltak a szalagos készülékek, viszont a digitálisok ára még elérhetetlen magasságokban. Állapota máig kiváló, de a legolcsóbb telefonkészülék is felülmúlja szolgáltatásait (ha a valódi üveg optikától eltekintünk) és a digitális tárolás praktikussága - nulla költsége végképp elavulttá teszik a szalagos bíbelődést.

grabber02.jpg

Szomorú látni, hogy 10-20e forintnál többet nem kapnánk érte, de nem is adnánk el ennyiért, ha egyetértenek velem. Ez egy finom és működő opto-elektro-mechanikai berendezés, tehát inkább találjunk neki másodlagos funkciót, vagy egészítsük ki a szolgáltatásait...

Napi tipp: fűtésköltségek

fzt.jpg

A fűtési költségek a háztartásra szánt pénz tetemes részét emésztik fel. Ezért megéri, ha időről időre átgondoljuk, milyen energiatakarékossági módszereket vezethetünk be. Az ipar mindig újabb és újabb kínálattal jelentkezik.

Én gépem - betonszegbeütő

Talán az X-akták, két ünnep közötti, egyben történő vizuális feldolgozása, vagy valami egészen más lehet az oka, mindenesetre mostanában jó érzékkel találok rá olyan tárgyakra, melyek vagy valamire valók, vagy hasonlítanak valamire, de legalább annyira misztikusak, mint a népszerű amerikai sorozat. Ilyen hosszú mondat is csak a mesében van. Mondom: valami fura történik velem. Talán emlékeztek rá, hogy minap bemutattunk nektek egy őskori csavarbehajtót, melyet nagybátyám szerszámai közül halásztam elő. Már akkor szemezett velem egy HILTI felirat, mely egy olyan bádogdobozon foglalt helyet, amilyenbe még akkor csomagolták a szerszámokat, amikor még minden jobb volt, szóval régen. Ez volt az:

win.jpg

Ablaktáblák esetében az üvegtörés gyakran komoly probléma. Elsősorban esős, szeles és hideg időben a javítást az üveges nem tudja olyan gyorsan elvégezni, amint ez szükséges lenne. Egyszerű, fényáteresztő megoldás az, ha takarásként plasztik- vagy építőfóliát használnak. Előbb ki kell venni a törött üveget, hogy az ne sértse a fóliát. A fóliát télen az ablakra műanyag (polyetilén) fóliát.

Konyhapult burkolása

cs2_01.jpg

Egy kerámiaburkolatú főzőpulttal a régi építésű konyhát rafináltan át lehet alakítani. Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvéből idézzük ezt a tippszerű, nem túlbonyolított leírást. A kötet anyagismerettől a gyakorlati kivitelezésig végigvezeti olvasóját a hagyományos és modernebb burkolási technikákon. Néhány részen keresztül a gyakorlati kivitelezés fejezeteiből szemezgetünk.

teto.jpg

A födém szigetelése ne legyen túl drága és a fűtési költségek megtakarításával kb. 3 év alatt térüljenek meg költségei. A legegyszerűbb, ha a szigetelőlapokat a gipszfödémen keresztül hozzászegezzük a keresztgerendához. A lemezeket tapétázni is lehet. Ezt a munkát szakemberrel végeztessük el.

Csavarbehajtó az őskorból

Minap, az ünnepektől megfáradva, illetéktelen turkáláson kaptam magam nagybátyám szerszámai között. Nem volt hiábavaló a bűnözés, mert az alábbi fotón látható korabeli csavarbehajtóra bukkantam. A kis túlzással élve, légkalapács méretű és súlyú darab azonnal könnyeket csalt szemembe, olyan szép.

fa.jpg

A régi, fénytelen fát egy friss lakkbevonattal új életre kelthetjük. Előtte azonban távolítsuk el a régi festéket, hogy a felület teljesen sima legyen. Az eltört bútordarabokat a lehető leghamarabb javítsuk meg, nehogy még jobban tönkremenjenek.

Fessünk üveget!

Az üvegfestészet, pontosabban a festett üvegablakok, eredetileg mindenféle katedrálisokból, meg szecessziós bérpalotákból lehet ismerős. Általában hatalmas és lenyűgöző alkotások, a rajtuk beömlő ezerszínű fény fantasztikus hatásokat képes létrehozni a megvilágított helységekben.

ablak.jpg

Külső ajtókhoz csak vízálló szigetelőanyagot használjunk. Léghuzatot okozhatnak a "macska-ajtók" is. Szereljünk a kijáratra mágnessel záródó ajtót. A macska számára semmiképpen sem kell mindig egy ajtót nyitva hagyni. Próbáljuk meg macskánkat télen "macska-alomra" szoktatni. Ha az ajtók felső pereme nem zár tökéletesen, ne szigeteljük le, mert az nem okoz huzatot, viszont szellőzteti a lakást.

Távcsőből teleobjektív?

Miért a kérdőjel? - vetheti fel Kedves Olvasó, miközben már a címlapfotón egy - miért is szerénykednék - hihetetlenül menő külsejű optikai eszközt látunk, sejtetve a cél megvalósulását.

tavcso09.jpg

A tetszőleges Dolph Lundgren kommandós filmre asszociáló berendezés alakja nagyrészt a fényképezőgép és távcső gyártójának köszönhető, csak az állványzat saját munka. Hogy ezek házasításának elve működik-e a gyakorlatban és mindennek van-e értelme... a végére kiderül.

Napi tipp: padlók szigetelése

padlo.jpg

Hőszigetelésre legalkalmasabb a szőnyegpadló (főképpen az, amelyik alján gumiréteg van). Kiegészítésképpen tehetünk még alája parafa- vagy falapot, esetleg PVC-burkolót. Előzőleg azonban a padlódeszkák között minden rést ki kell tölteni, mert különben még a legjobb szőnyegpadló sem képes tökéletesen szigetelni. A parkettaburkolat alatti szigetelőmunkát legjobb szakemberrel végeztetni, mert a parkettát fel kell szedni.
Az ezzel összefüggő költségek igen különbözők, de idővel ez az utólagos szigetelés a fűtési költségek megtakarítása során megtérül.

© Nagy háztartáskönyv

 
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

Főzés és toalettpapír

A főzés bizony a legtöbb furdancsos számára sem megkerülhető feladat. Néha azonban nincs kéznél megfelelő főzőalkalmatosság. Az alul található videót nemrég fedeztük fel. A benne látható megoldás igazi furdancsos választ kínál a problémára. De megtekintése előtt járjuk kicsit körbe a különböző tábori főzőalkalmatosságok világát.

butor06.jpg

Ha bútorunk értékes, hívjunk hozzá szakembert, mert ha saját magunk próbáljuk megjavítani, akár még jobban tönkretehetjük.

Új padlóburkolat a konyhába

Hideg van mostanában, ezért frappáns ötlettel hidegburkolási gyorstalpalót indítunk Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyve felhasználásával. A kötet anyagismerettől a gyakorlati kivitelezésig végigvezeti olvasóját a hagyományos és modernebb burkolási technikákon, mint például a hálóra ragasztott greslap. Néhány részen keresztül a gyakorlati kivitelezés fejezeteiből szemezgetünk.

cs1.jpg

Anyagszükséglet: Fényes greslap (hálóra ragasztott közepes mozaik), elszórtan elhelyezett dekorcsempék, por alakú ragasztó, diszperziós ragasztó, epoxiragasztó, szürke fugázóhabarcs, szilikon fugázómassza, mosogatószer.

Ezt a rövid posztot egy barátunk facebook megosztása alapján írtuk gyorsan meg, amolyan optimistább évindításként...

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek