Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ajtók, ablakok hézagtömítése

Az új nyílászárók természetesen huzatmentesen záródnak, ám a régi, fából készülteknél már aligha lehet erről beszélni. Az okok sokfélék lehetnek, ám többnyire az keretek vetemedése, a zárszerkezeteik kopása és a vastagon rájuk kent festékrétegek is okozhatnak zárt állapotukban huzatot okozó réseket, befeszüléseket, amik azután hézagosságot okoznak. Ez a fűtési idényben fokozott hőveszteséget okoz, ami ellen különféle módon lehet védekezni.

hokep.jpgForrás: ablakfelujitas.hu

A hét műtárgya: az öv

sornyitos-ov-1.jpgsornyitos-ov-2.jpg

Ennyi, innentől a többi már csak felesleges szócséplés. Szóltam előre.

Fával dolgozva, időnként adja magát a feladat, hogy nagyobb felületeket készítenénk, ami deszkákból összeállítva nem mindig megvalósítható. Erre a célra manapság már szinte végtelen változatban készülnek anyagok, ezekből szedjük össze a fontosabbakat itt:

mdf.jpg

A lelakott, kis lakótelepi lakás lakóhelyiségeit az új tulajdonos pár nagyjából már lakhatóvá tette, ám a fürdőszobát eddig csak annyira takarították ki, hogy a mindennapi tisztálkodásra alkalmas legyen. A felújítás utolsó felvonásaként most erre a helyiségre kerítettek sort. Oka, hogy e kis helyiségben számos problémát kellett úgy megoldaniuk, hogy az anyagi lehetőségeik már jelentősen megcsappantak. Így kénytelenek voltak lemondani az igényes változtatásokról, a cél csupán az volt, hogy tiszta és szolidan tetszetős legyen. A posztban látható fotók illusztrációk.

furdo01.jpg

Bútorcsere helyett frontcsere

Lakóhelyiségeink bútorzatát többnyire nem szokás gyakran cserélni. Ennek részben anyagi, részben szemléleti okai vannak. Ám a jelentősebb trendváltások mégis felvetik a berendezések lecserélésének az igényét. Ám ez a szándék gyakran a felmerülő költségek miatt nem jöhet létre. Ám feltétlenül cserélni kell a megszokott bútordarabokat? A kérdésre vannak pozitív és költségkímélő lehetőségek is, amelyek ráadásul viszonylag elég könnyen akár saját kezű kivitelezésben is megvalósíthatók.

Fotó: www.familyhandyman.com

A hét műtárgya: a vonalzó

Minden feladat megoldásában segít, ha lerajzoljuk.

A rajz pedig legyen pontos és méretarányos, ehhez kell a vonalzó.

staedtler-vonalzo.jpg

Oszlopos fúrógép házilag

Az megfelelő műhelyben járva talán az egyik legvarázslatosabb eszköz, amit felfedezhet az ember, az úgynevezett oszlopos fúrógép. Magában foglalja a praktikumot, emellett pedig szép is. Az ilyen szerszámokat illik acélból készíteni, mint azt az alábbi fotón is láthatjátok, de az gondolkodó ember alternatív anyagok felhasználásával is összeeszkábálhat valami hasonlót.

oszlopos.jpg


Mai ajánlatunk egy házilag, többek között PVC-csövekből elkészíthető oszlopos, vagy inkább állványos fúrógép, illetve maga az állvány. A szerkezet a célnak megfelel, mindössze egy nem túl nehéz fúrógépet (ebben az esetben Dremel) kell ráerősíteni. Ne álmodozzunk túl nagy előtolásról, de a függőleges irányú fúrási igényeinket tökéletesen kielégíthetjük vele. A leírást és még több fotót az elkészítésről ITT találjátok. Jó szórakozást!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Falfestés gyorsan

Aki ilyen feladat előtt áll, természetesen mielőbb és a lehetőleg a legkevesebb munkával szeretne a munkán túl lenni. Nos, ez nem lehetetlen, de csak viszonylagosan valósítható meg. Ehhez ugyanis számos ideális körülmény szükséges. Az minden bizonnyal kijelenthető, hogy maga a festés művelete talán a leghamarabb megvalósítható, ám előtte még számos részfeladatot kell elvégezni. Ezek pedig elég időigényesek, már ha végül minőségi eredményt szeretnénk produkálni.

fal01.jpg

A hét műtárgya: a dugóhúzó

Nemrégiben a sörnyitóról írtunk. De persze sokan vélik úgy, hogy igazi nemzeti italunk a bor, ezért most a dugóhúzót vesszük szemügyre. Végül is a bor épp olyan munkavédelmi ital mint a sör, és véleményünk szerint beltérben végzett, finomabb, precízebb munkákhoz sokkal jobban passzol.

dugó4.jpg

Buheráljunk pincét

Bár pincefelújításról már volt írás itt a Furdancs blogon, de az egy célszerű és hasznot hajtó akció volt, amelyet a szükséges és szokásos módon és technikákkal végeztek el. Jómagam azonban többre becsülöm a hasznot nem hajtó, cserébe viszont mindenféle, a szokványostól eltérő megoldással elkészülő produkciót. Ez sokkal szabadabb és művészibb tevékenység, arról nem beszélve, hogy bármilyen, kevéssé profira sikerült munkafolyamat után mondhatjuk azt, hogy ez direkt ilyenre lett csinálva, ez nem hiba, hanem művészet és önmegvalósítás…

p1.jpg

Ablakcsere

Manapság minden bizonnyal elég sokan gondolkodnak a régi ablakaik korszerűbbre cserélésén. Kétség kívül csábító ajánlatokkal lehet találkozni és szinte minden igényt kielégítő formai megoldások is kecsegtetik az ablakcsere után érdeklődőket. Ám ez nem is olyan olcsó mulatság és nem is mindenhol megvalósítható kompromisszumok nélkül. Gondoljunk csak a régi építésű lakások méretes ablakaira. Ám tagadhatatlan előnyei is vannak a műanyag keretes ablakok cseréjének, különösen a karbantartásukat illetően. Mielőtt azonban az ablakcserét illetően döntenénk, feltétlenül és alaposan tájékozódni kell a különböző gyártók ajánlatai között.

ablakcsere01.jpg

Mint azt sorozatunk első részében már leszögeztük: fával dolgozni jó. Különösen valódi faanyagokkal. Ebben az írásban néhány főbb fafajt mutatunk be. Ezek a talán legkönnyebben beszerezhető és leginkább használható fafajok. Tudni érdemes, hogy az én első osztályos anyagismeret könyvem több száz oldalon keresztül tárgyalja a faanyagok felépítését és tulajdonságait. Meglátjuk mire elég egy posztnyi terjedelem.

faanyag.JPG

Elindult a Magyarországon egyedülálló, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program. A Knauf Insulation által indított, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a Pannon Építőműhely Kft. szakmai támogatásával megvalósuló program célja, hogy egy szigetelt és egy szigeteletlen, közel azonos tulajdonságokkal rendelkező családi ház gázfogyasztásának és rezsiköltségének folyamatos mérésével a gyakorlatban bizonyítsa: a hőszigetelt családi házak téli fűtési energiafogyasztása, így rezsije 30-40%-kal is csökkenthető. A programba pályázat útján választották ki a 2 ingatlant, amelyeket egy fűtési szezon különbséggel hőszigetelnek. Az első ingatlan szigetelése most megtörtént, szeptembertől online is folyamatosan nyomon követhető lesz a két ház energiafogyasztása.

knauf1.jpg

A két épület a szigetelés előtt.

Ha eddig nem volt melegetek, akkor a mai posztot elolvasva garantáltan az lesz, vagy nem. Ismerjük az érzést, amikor a reggeli kávé közben próbálunk erőt gyűjteni, mert egész nap a metsző szélben kell majd dolgozni a szabadban. És tudjuk előre, hogy hiába húzunk fel több réteg termocuccot, legkésőbb délután kettő körül már az átfázástól belassulva zombiként fogunk csellengeni. Vagy amikor a hajnali félálomban szembesülünk azzal, hogy mégis leesett a hó, lehet korábban kelni havat lapátolni, és a forró tea hatása öt perc múlva már sehol se lesz.

A túraboltok tele vannak a jobbnál-jobb kabátokkal, pulóverekkel, mellényekkel, de tud ilyet valamelyik?

kabat.gif

Szifonok tisztítása, cseréje

Naponta tisztálkodunk, gyakran mosogatunk és nem is gondolunk arra, hogy az elhasznált vízbe, mennyi szennyeződés kerül. Ezek kis része ugyan fennakad a mosdók, kádak, mosogatómedencék felső szennyszűrő kosarán, ám az vízbe ezeken kívül még sok olyan anyag is keveredik, amelyek a lefolyócsövön át távoznak a szennycsatornába. Ezt részben összegyűjtik az ún. zsírfogó szifonok, amelyeknek az alján az ilyen üledékek fokozatosan lerakódnak. Ezért fontos, hogy ezeket legalább félévente kitisztítsuk. Ehhez ugyan némi szerelésre is szükség van, amely azonban esetenként tönkre is teheti e szerelvények menetes részét.

Forrás: hazilag.net

Lakásfelújítási munkák sorrendje

Aki teheti, a lakását időről időre igyekszik megváltozott életkörülményeihez igazodva felújítani. Lakáscserék alkalmával ez viszonylag könnyebben megvalósítható, míg lakott otthonokban ez már több-kevesebb nehézséget jelent. Az ám, de ilyen esetekben mi a helyes fontossági sorrend? Nos, ez mindig a felújítások volumenétől és az anyagi háttértől is függ. Az biztos, hogy ajánlatos ésszerű sorrendet kialakítani, mert az utólagos plusz munkák csak a kiadásokat fogják növelni.

DSC02782 (1).jpg

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek