Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Időkripta: Első ötletek

Az elmúlt napokban több írás érkezett Időrkipta pályázatunkra. Köszönjük és - változtatás nélkül - örömmel közöljük őket a beérkezés sorrendjében. A június 10-i határidő még messze van, tehát akiben eddig csak fogangatott az ötlet, még e-mailra vetheti gondolatait.

ido1.jpgEmlékeztetőül: Az ötleteteket a furdancsblog@gmail.com címre várjuk június 10. éjfélig, minimum 500, maximum 1000 karakterben. Nem kapcsolási rajz mélységű leírásokat kérünk, de több legyen, mint néhány "Napcella a tetőre" jellegű mondat.

Porvédő üvegburák

Mindenkinek vannak olyan személyes emléktárgyai, amelyek értékét a hozzá kötődő emlékek teszik becsessé. Lehet hogy ezek önmagukban nem túl dekoratívak, hogy díszként a polcra kerüljenek, ám hogy ne a fiók mélyén hánykolódjanak, kellő "körítéssel" viszont mégis lakásdísszé és védett emlékké tehetők.

A hét műtárgya: a körfűrész

A körfűrész ötlete az 1920-as évek elején, egy ültetvényen dolgozó embereket figyelő férfi, Edmond Michel fejében született meg. Látta, hogy mennyivel egyszerűbb lenne a munkásoknak egy hordozható, gépesített vágószerszám, ezért tervezett egy olyan eszközt, amin egy 15 centis fűrészlap mozgott - a motor egy elektromos mixerből származott. Így született meg az első elektromos kézifűrész.

További fejlesztések következtek, majd rövid idő alatt eljutottak ide:

A fűtési költségek csökkentésének módjait, az ingatlanok energetikai jellemzőit taglaló írásokat érdeklődve figyelők már biztos többször találkoztak a neten azzal a megállapítással, hogy ha minden szigeteletlen, rossz energetikai besorolású lakóingatlant sikerülne megfelelő hőszigeteléssel ellátni, akár egy komplett "atomerőműnyi" energiát megspórolhatna az ország.

Billentyűzet tisztítása

Bár a laptopok gyorsan teret nyertek, sokan mégis a hagyományos konfigurációjú gépeket használják még mindig. E rendszernek egyik fontos eleme a billentyűzet. Sok mindent kibír, ám ez sem tűri végtelenül sokáig a porosodást. Sokan ezért használnak billentyűzettakarót, ám nem mindenki ilyen gondos. Ezért azután egy idő múlva a gyakran használt billentyűk némelyike akadozva lesz használható, csak erősen megütve reagál, majd rossz esetben már erre sem. Ilyenkor ugyan el lehet gondolkodni a billentyűzet cseréjén, hiszen pár ezresért újat lehet vásárolni, ám ez a kiadás mellőzhető is, ha a tisztítás mellett döntünk. Végső soron ez egy esetleges sikertelen tisztogatás után is megtehető, ám egy alig félórás munkát követően talán mégsem lesz rá szükség.

Tartós vasak - a kék kesztyű

E heti tartós és minőségüket bizonyított tárgyainkról szóló posztunkban egy kesztyűről emlékeznék meg. Ez a kesztyű már bőven túl van a fénykorán, igazából ez az írás inkább csak egy megemlékezés a kedvenc kesztyűmről.

Időzítsünk!

A Furdancs blog pár napja meghirdetett egy játékot, ahol amolyan gondolat-kísérlet keretében egy 100 évig működő időzítő berendezést kell elkészíteni és energiával ellátni. A berendezés az idő lejártakor elindít egy előre beállított programot, esetünkben egy videó lejátszását.

Páramentes fürdőszobatükör

A kis alapterületű fürdőszobákban tusolás, fürdés után többnyire a tükör felületét pára homályosítja el. Különösen a tavaszi, őszi évszakban, amikor már a helyiség nem fűtött és a levegőben gyorsan felgyűlik a vízpára. Ez érthető, mivel a tükör felülete hideg így ott csapódik le leginkább láthatóan a vízpára. Ezt azonban meg lehet előzni, mégpedig nagyon egyszerűen, elektromos tükörfűtő fólia felragasztásával.

A hét műtárgya - a mellény

Korábban már szóba került az amerikai családi sorozatokban időnként felbukkanó szereplő, az ezermesterként is helytálló családfő. Az általános külső jegyek egyik meghatározó eleme az, hogy az ilyen mesteren különböző zsebekben és akasztókon gyakorlatilag egy komplett műhely szerszámkészlete lóg.

Milyen a jó falikút?

Falikutakkal már az ókorban is találkozhatott az akkori ember, leginkább súlyos, kőből készült változatban. Egy féreglyuk segítségével azonban ugorjunk a közelmúltba. Schmuck Andor célcsoportjából még bizonyára sokan emlékeznek a komfort nélküli lakásokra, ahol a falikút volt a mosdó, a mosogató és a kád is, ha éppen nem volt kéznél lavór. Talán ezek a rossz emlékek vagy a későbbiekben hozzákapcsolódott ipari jellegű asszociációk miatt nem terjedt el a falikút a lakóépületekben egészen az ezredforduló környékéig. Pedig hasznosságát mindenki elismeri, aki felmosáshoz a földszinten töltene meg egy vödröt, miközben a kád az emeleten van. Vagy aki a kerti munka után valahol lemosná a kosz nagyját magáról, mielőtt a házban maradt családtagjaival találkozik.

Vetemedik az ajtó?

Bár erről a témáról már ejtettünk szót korábbi posztjainkban, (például itt és itt) most egy olvasói kérdés nyomán újra előkerült. A konkrét kérdés egy újonnan beépített ajtó vetemedésével volt kapcsolatos. Ebben a posztunkban kicsit körbejárjuk a témát. (Előre bocsátjuk, hogy sajnos varázsszert nem fogunk tudni ajánlani…)

Ötletpályázat: Időkripta

2114-ben járunk. Az évszázada megírt DVD-k 90 éve olvashatatlanok, a tartós tej is rég megromlott. Blogunk hátrahagyott útmutatásai alapján tudósok kis csoportja hatol be a lezárt betonbunkerbe. A szerzők (béke poraikra) 2014. májusában zártak el és hagytak magára egy utókornak szánt, megrázó üzenetet. Olvasóink ötletei alapján konstruáltuk meg az energiaellátást, mechanikai túlbiztosítást, hogy biztosan működjön az időzítő szerkezet. Az óra 100. évre vált, a feszült figyelem közepette kivilágosodik a képernyő és a médialejátszón életre kel ez:

S milyen frappáns képzelettársítás nyomán választottam pont ezt a dalt? A lap alján kiderül!

Rönkhasítás versenytempóban

Már korábban a favágásról és a favágó-versenyekről szóló írásunkban említettük, hogy itthon is vannak versenyek ám. Egyrészt profi favágóversenyek, amelyeket általában erdőgazdaságok rendeznek hivatásos favágóknak és fakitermelő csapatoknak. Ez persze nem a civil fahasogatók terepe, már csak azért sem, mert ezeken a versenyeken általában feltétel a megfelelő szakképzettség megléte.

Egy vitorlás szigetelése

(X) Az utólagos hőszigeteléseket sokszor éri az a vád, hogy igazán patinás, régi műemlék épületek esetén kevésbé jól használhatóak. Pedig ez nem feltétlenül van így. Ebben a posztunkban bemutatunk egy különleges, nagy múltra visszatekintő épületet, melyet a Knauf Insulation Supafil Cavity termékével hőszigeteltek.

A klasszikus karabinereket persze mindenki ismeri. Ezek azok a Barba-papa formájú, rugós vagy menetes nyitható szakasszal rendelkező alkalmatosságok, amivel Valamit lehet egy másik Valamihez rögzíteni, méghozzá könnyen oldható módon. Ez a Valami lehet akár egy feneketlen szakadék felett himbálózó hegymászó, de akár egy kulcskarika is a derékszíjunkon.

A jó idő beköszöntével nem árt a kertben használt bútorokat alaposabban átvizsgálni, alaposabb tisztításnak alávetni és ha szükséges meg is javítani. Különösen, ha ezek az előző nyár idején a szabadban "parkoltak", kitéve esőnek, tűző napsütésnek. Mivel ezek anyaga elég változatos, a kezelésük is eltérő, és esetleg az eresztékeik is megerősítésre szorulhatnak, felületük pedig megérett egy alaposabb felújításra.

kert01.jpg

Forró téma!

forr_01.jpg

Sorozatunk folytatódik a pályára-irányítás és műszaki tudományok szolgálatában. A korábban bemutatott elektronikai oktató-kedvcsináló szett után a forrasztással véglegesített áramkörök készítését gyakorolhatja a vállalkozó kedvű vásárló. S ahogy előzőekben, most is dicsérem a készletben rejlő lehetőséget, mellyel felkelthetjük gyerekünk figyelmét valamelyik értékteremtő hobbi, szakma iránt. Ha egyszer lesz egy 3D nyomtatóm, elkészítem a gépészgyermek oktatókészletet fogaskerekekkel, lineáris hajtásokkal, bütykökkel és emeltyűkkel.

Kültéri mázolás

A házak környezetében számos fémből készült tárgy van, amelyek ki vannak téve az időjárás szélsőséges hatásainak. Ezek pedig korróziót okoznak, amelyek ellen többnyire mázolt bevonatokkal szokás védekezni. Ám ezek a bevonatok sem örökéletűek, az agresszív külső hatások elsődlegesen ezeket a bevonatokat károsítják a fémből készült kapukon, kerítéseken, korlátokon és egyéb kerti fémszerkezeteken. Az alapanyaguk korrodálódását megakadályozó festékrétegeket ezért időszakonként szükséges felújítani.

ker5.jpg

Itt a vitorlásszezon!

A régi fotóim között találtam egy nem túl jó minőségű képet, ami egy vagy 20 évvel ezelőtt készült bútort ábrázol. Maga az alkotás már nincs meg, de a poszt illusztrálására talán a kép is megfelel…

A hét műtárgya: vödör

Mire jó a vödör, azon kívül, hogy belerakunk 6 5 4 kilogramm narancsot?

A legtöbb háztartásban van felmosóvödör:

muanyagvodor.jpg

A divatmárkák alkonya

Egy korábbi írásunkban körbejártuk a munkaruhák világát. Azóta kicsit jobban elmélyedtünk ebben a univerzumban. Kiderült, hogy - mint a legtöbb a Furdancs blogon bemutatott téma esetében - ezen a területen is rengeteg új fejlesztés látott és lát folyamatosan napvilágot. A legújabb védőruhák sokszor egészen meglepő újításokat, technikai és technológiai fejlesztéseket tartalmaznak.

Úgy gondoljuk, érdemes lehet ezt a területet kicsit jobban bemutatnunk. A cipőkről, és a szoknyákról már szóltunk, most következzenek a nadrágok. Szerencsére már itt sem kell mindenféle divatmárka mutatós, de egyebekben nem túl hosszú életű modelljeit hordanunk. Van már valóban tartós nadrág is a piacon, de ne szaladjunk ennyire előre…

Mai posztunkat egy olvasói hozzászólás szülte, melyet legutóbbi bojleres cikkünk kapcsán intézett hozzánk egyik olvasónk. A komment így szólt:

"Esetleg lehetne egy cikk a bojler üzemeltetéséről, karbantartásáról. Pl. hány fokon érdemes a vizet tárolni, hogy gazdaságosabb, 40-50-60 fokon? Hogyan kell szétszedni, mit-hogyan tisztítsunk benne ill. milyen időközönként?"

Íme szakértőnk értekezése a témában:

Szétszedtem: mosógép II.

Mielőtt rátérünk az automata mosógépek vezérlésére, egy személyes visszaemlékezéssel kezdenék. A kilencvenes években szomszédomtól kaptam egy szovjet félautomata mosógépet. Gesztusa értékét nem csökkenti, hogy eredetileg ki akarta dobni, azonban hozzám csak egy emeletet kellett lehozni, szemben a mínusz negyediken lévő konténerrel.

mosogep37.jpg

Mai visszatekinésünkben szó lesz egy szétberhelt mosógépről, szúnyoghálóról, május elsejéről, kerti szerszámok karbantartásáról és a tükröt is új oldalásól mutatjuk be. Kellemes olvasást!

A hét műtárgya: a tükör

A tükrök kivitelük alapján három csoportba sorolhatóak.

homoru-tukor.jpg

Kép: Sulinet

Az egyenes tükrök - mint például az előszoba-, vagy hálószobatükör - egy az egyben visszaadják a képet. Ezeket használjuk öltözködésnél:

falitukor.jpg

Virsli, perec, vattacukor

Itt a munka ünnepe! Ez egy barkácsblogon nyilván különösen fontos esemény. Ünnepeljük hát mi is. Tehetjük ezt majálisozással, bár az igazi felvonulásokra már kevesebb alkalom kínálkozik, mint néhány évtizeddel ezelőtt. De azért némi nosztalgikus virsli-, perec-, és vattacukorevésre biztos találunk lehetőséget.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek