Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Volt már szó itt a Furdancson a sörnyitás megannyi módjáról. Bemutattunk mobiltelefonos kupaktalanítást és megemlékeztünk számos más sörnyitási technikáról is. Ma egy igazán menő darab elkészítési módját tárjuk elétek, amely láttán a társaság hölgy tagjai simán elhiszik rólatok, hogy legalább egyszer megmásztátok a Mount Everestet, vagy körbevitorláztátok a Földet. Főleg ha az is kiderül, hogy ezt a sörnyitót a két kezetekkel készítettétek. Ez olyan férfias dolog, mint egy darab uszadékfából kifaragni valami nagyot. Csak ez kisebb. Ehhez a sörnyitóhoz mindössze egy darab fa, egy nagyobb szeg és kettő darab apró gombmágnes szükséges. Elkészítése nem annyira bonyolult, mint amennyire ötletes. Szerintem. Az alaposan dokumentált elkészítési útmutatót ITT nézegethetitek. Ha sikerült elkészíteni, küldjetek róla fotót: furdancsblog@gmail.com

sornyito01 (1).jpg

Hangszerek bármiből

A szemfüles megfigyelő észrevehette, hogy furdancsék meglehetősen rá vannak gyógyulva a hangszerekre. Főként azokra, amik olyan anyagokból készültek, melyek első ránézésre nem igazán tűnnek alkalmasnak arra, hogy hangszeralapanyagként szolgáljanak. Itt a Furdancs Blogon többször is beszámoltunk már bravúros megoldásokról. Volt szó szivardobozból készült gitárról, zöldségekből készült komplett zenekari szettről, fura gitárokról és bemutattunk egy angol srácot is, aki egyenesen a szeméttelepről szedi össze a hangszernek valót. Ennek ellenére úgy látjuk, hogy a "hangszert bármiből" kimeríthetetlen téma, így hát jöjjön a következő adag házi készítésű zeneszerszám.

water-bottle-acoustic-guitar.png

deszkagitar.jpg

Amit egy kéménynek tudnia kell

Ha kisiskolásokat kérdeznénk arról, hogy mi az a kémény, akkor nagy százalékban azt a választ kapnánk, hogy egy cső, ami füstöl a ház tetején. Hozzáteszem, hogy valószínűleg felnőttek esetében is hasonló válaszokat kapnánk, némi kiegészítéssel.

A kémény magában álló vagy építményekkel szervesen összekapcsolt függőleges gáz- vagy levegőelvezető csatorna. A gázelvezető kémények rendszerint valamely tűzhellyel kapcsolatosak s céljuk az, hogy a huzat növelésével az égést elősegítsék, a levegőelvezető kémény feladata pedig az épületekben összegyűlő romlott levegőnek eltávolítása, s e réven friss külső levegőnek beszívása, vagy pedig friss külső levegőnek bevezetése. Bővebben: Wikipédia

A kémény tehát, mint azt fent is is olvashatjátok, ennél sokkal bonyolultabb, a jó kémény pedig kimondottan bonyolult dolog. Számos olyan tényezővel találkozhatunk, ami nagyban befolyásolja füstelvezető-rendszerünk hatásfokát. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár hatásfoknövelő megoldást, amire érdemes odafigyelni kéményünkkel kapcsolatban.

kemeny.jpg

Az esőerdőket manapság láncfűrésszel és fakitermelőgépekkel vágják ki, itt sem látni baltát, a tüzelőfa a tüzép telepeken terem, mégis minden magára valamit adó szerszámgyár tart a kínálatában néhány baltát.
A címben szereplő tárgyak nagyjából ugyanazt jelentik: egy fanyélre rögzített, a nyéllel párhuzamos vágó éllel rendelkező acélfejet. Szekercének a kisebb méretű, általában fafaragásra használt szerszámokat hívjuk, a balta szintén kisebb vagy közepes méretű, a fejsze pedig a három közül a legnagyobb. Angolul a kisebb méretű eszközökre a hatchet, a nagyobb méretűekre pedig az axe szót használják. (Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban jobbára a balta és a fejsze megnevezést fogom használni.)
Ezeknek a szerszámoknak a méretét a fej tömegével és a nyél hosszával jellemzik: a kisebb méretű szekercék és balták feje 300-1000g körül van, a nyelük hossza 25-50cm, a nagyobb balták és fejszék feje 1000-2500g, nyelük 60-90cm.
A balták és a fejszék fejét kovácsolással készítik acélból. Ez lehet gépi kovácsolás, de nagy kereslet van a hagyományos, kézi kovácsolással készült baltákra, az akár 50-70.000 forint körüli árak mellett is.

Hogy megértsük, egy kézzel gyártott fejsze mennyire nemes szerszám, íme egy idézet a Lee Valley & Veritas, a tengerentúlon nagy népszerűségnek örvendő szerszámgyártó és szerszámkereskedő honlapjáról (a svéd Gränsfors fejszék leírásában):

"Ezek speciális felhasználási célra készített fejszék. Ha egy sima fejszére van szüksége, kérjük vásároljon egyet a helyi szaküzletben vagy üzletláncban. Ezek nem arra valóak, hogy fák gyökereit csapkodják velük."

("These are special-purpose axes. If you want a utility axe, please buy one from your local hardware or chain store. These are not for chopping roots.")


A nyél általában hikorifából készül, de használnak még kőrist is. A fa erezetének természetesen a nyél hosszanti irányával párhuzamosan kell futnia. A fejet ragasztással és ékkel rögzítik a nyélhez.

Hangulatos videó egy lett manufaktúrából (Neeman tools)

Nagyobb gyártók kínálnak acél (akár a fejjel egybekovácsolt kivitelben is) és üvegszálas nyelű baltákat is.

image001.jpg
Acél balta

image003.jpg
Fejsze üvegszálas nyéllel

Ha jól érzékelem, manapság a szigetelés korát éljük. A növekvő energiaáraknak köszönhetően egyfajta népi mozgalommá kezd nőni a dolog. Hasonló érzésem támad ezzel kapcsolatban, mint amikor a nyolcvanas években minden háziasszony konyhapultján ott figyelt a japánkristály. De félre a tréfát, szerencsére manapság "divatos" lett átgondolni lakásunk, házunk hőszigetelési paramétereit. Jobb későn, mint soha. Időről időre rálelhetünk olyan kezdeményezésekre, melyek megpróbálják az ember fejébe verni, hogy szabad szemmel is jól látható összeget tudunk megtakarítani egy rendesen szigetelt lakás fenntartása során.

nalamszigetelnek06 (1).jpg

Telefontartó bankkártyából

A mai mutatványt nyugodtan nevezhetjük villámbarkácsolásnak, tekintettel arra, hogy egyszerű, mint a barlangrajz. Irodai környezetben szinte biztos, hogy munkatársaink elalélnak kreativitásunktól, hölgy kollégáink pedig még azt is feltételezhetik rólunk, hogy akár még fát is tudunk vágni. Félmeztelenül! A legszebb az egészben az, hogy ezt az érzetet egy nyomorult, használaton kívüli bankkártya szétvágásával tudjuk elérni. Én legalábbis ezt vizionálom, de lehet, hogy csak nehéz gyerekkorom volt. A mai feladat tehát egy telefontartó, amihez mindössze egy bankkártya és egy komolyabb olló szükséges. Az alábbi fotókon az elkészítés menete. Hajrá!
Innen: Instructables

bankkartya02.jpg
Kotorj elő egy tetszés szerinti bankkártyát. Lehet pontgyűjtőkártya is, mindegy.

bankkartya03.jpg
Első vágás, a telefon vastagságához mérve. (ez ugyanaz a kártya, csak fordítva)

bankkartya01.jpg
Második vágás.

bankkartya05.jpg
bankkartya07.jpg bankkartya06.jpg
Kész!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

Fura bringák

Nyakig benne vagyunk a bringaszezonban. Szerencsére az elmúlt években sokan újra rátaláltak a kerékpározásra. Ki ezért, ki azért pattan nyeregbe napi rendszerességgel. Soha jobb divatmozgalmat. Nem beszélve arról, hogy a kerékpározás életre hívta a tavasztól őszig bármikor játszható, "autósok versus kerékpárosok" nevű népi játékot. Emellett pedig a kerékpározás szárba szökkenti a praktikumra való törekvés, az alkotásvágy és az önkifejezés sokakban ott szunnyadó csíráit. A Furdancs nem kimondottan bringás blog (a Kerékagy viszont az), így most javaslom, hogy szakmázás helyett csodáljuk meg az alábbi, furábbnál furább bringákat bemutató képgyűjteményt. Mondjuk a Critical Mass emlékére.

furabringa02.jpg

Steadicam házilag

Na jó, de mi a fene az a steadicam? Magamtól én sem tudnám megfogalmazni, úgyhogy megnéztem az úgynevezett Interneten. Ezt írja a Wikipédia:

A steadicam egy kamera-stabilizációs rendszer, amely kiszűri a kézikamerás felvételek során jelentkező rázkódásokat, így a rögzített kép olyan érzetet kelt, mintha a kamera a föld felett körülbelül másfél-két méteres magasságban "repülne". Segítségével bonyolult kameramozgások érhetőek el, sínrendszerek és egyéb állványzat kiépítése nélkül. Filmes és televíziós környezetben is széleskörűen alkalmazott eszköz. Bővebben: Wikipédia

steadi01.jpg
Egy gyári steadicam így néz ki

HangoldUjra_microsite_940x140.jpg

Tudjuk, hogy benned is ott lakozik a kétkezi alkotás ösztöne. Ezen kár is vitatkozni. Itt a lehetőség, hogy szabadon engedd a benned szunnyadó kreativitást és alkotásvágyat.
Vegyél részt a Furdancs, a Lángoló Gitárok és a Conrad Electronic közös játékában! Nézz körül a környezetedben és készíts egy működőképes hangszert. Tényleg bármiből. A lényeg, hogy a hangszered megszólaljon és legalább néhány ismertebb dallamot tisztán játszani lehessen rajta, vagy összetett (4-5 különböző hangzást  produkáló) ritmushangszerként használni.
Ha igazán jó hangszert sikerült építened, tiéd lehet a játék első három helyezettjének járó díjak egyike!

1. díj: 100.000.- Ft értékű Conrad Electronic vásárlási utalvány
2. díj: 70.000.- Ft értékű Conrad Electronic vásárlási utalvány
3. díj: 50.000.- Ft értékű Conrad Electronic vásárlási utalvány

hangold_ujra_logo.png

Pályamunkádat illusztris zsűri bírálja el, ötleted eredetisége, használhatósága és újrahasznosítási együtthatója alapján.

A zsűri tagjai:
Bicskei Titusz (Belga, The Carbonfools)
Andrásik Remo (Hangszeresek Országos Szövetsége - HANOSZ)
Novák Tamás (Cser Kiadó)
Urbán Szabolcs (Furdancs Blog)
Kacsóh Gergely (Conrad Electronic)
Az elkészült pályamunkádat 2013. május 31-ig küldheted el nekünk: furdancsblog@gmail.com

Elfogadunk képeket, videókat, lehetőleg dokumentáljátok az elkészítés lényegesebb fázisait is, ez egyrészt izgalmasabb a többiek számára, másrészt előnyt jelenthet az elbírálás során az azonos minőségű művek esetében! Nagy csatolmányok helyett szívesen fogadunk hivatkozásokat is, főleg a videók esetében.
Az előzsűrizés során legjobbnak talált 10 pályaművet fizikailag is el kell majd juttatni hozzánk, mivel a végső eredményhirdetés előtt élőben is ki fogjuk próbálni őket!
További részletek a játékszabályzatban, kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésedre a fenti e-mail címen!

HangoldUjra_microsite_940x140.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Vattacukorgép házilag

Javaslom, hogy idézzük fel a nyolcvanas évek május elseji felvonulásainak és a manapság is népszerű falunapok világát. Ehhez az életérzéshez az egyik elengedhetetlen kellék a vattacukor, és az annak előállítására szolgáló gép. Gyerekkoromban nem is az édesség, hanem a gép kötött le leginkább. Hosszú percekig néztem a forró és forgó béléssel rendelkező masinát, hogy vajon hogyan működhet és hogy miként lesz a kristálycukorból vattacukor. Nyilván nem sikerült rájönnöm, de ha az iskolapadban is felöklendeztem volna az idevágó kérdéseimet, mondjuk kémia vagy fizika órán, akkor rövid gondolkodás után akár rá is jöhettem volna a dolog nyitjára. Nem így történt, úgyhogy utánanéztem.

vattacukor01.jpg
Állítólag ez a világ legnagyobb vattacukra. Forrás: exposay.com

A hét műtárgya - A dugókulcs

Múlt héten a csavarkulcsokról volt szó, jöjjenek most a dugókulcsok, úgyis rokonok.

dugokulcs01 (1).jpg

A legutóbbi hőszivattyús posztunkhoz született kommentek kapcsán úgy gondoltuk, hogy szakértő segítségét kérjük és megpróbálunk tisztába tenni néhány fontos részletet és tudnivalót a hőszivattyúkkal kapcsolatban. Segítendő a megfelelő készülék kiválasztását a későbbi csalódások elkerülése végett.

levegos hoszivattyu.jpg

A csodálatos iratrendező-kapocs

Nemrég már megemlékeztünk az irodai környezetben fellelhető iratrendező-kapocs, külföldiül Binder-clip, alternatív felhasználási módjairól.Például ITT. Sőt! Magunk is készítettünk egy iPhone-dokkolót belőle, ami a mai napig funkcionál. A neten kóvályogva belefutottam még néhány érdekes és ötletes megoldásba, a kábelkötegelőtől az irodai szobrászaton át a komplett ruháig. Idegyűjtöttem nektek őket. Csodálkozzunk együtt!

binder18.jpg

Az idei tél régóta nem tapasztalt intenzitással tette próbára türelmünket ám ha visszagondolunk, ugyanezt mondhatjuk el a tavalyi forró nyárról is. A globális felmelegedés hatásaként persze lassan természetessé válik, hogy nyárból télbe és télből nyárba ugrunk különösebb átmenet nélkül.

A szélsőséges időjárásra célszerű idejében felkészülni, ne a forróság beköszöntekor rohangáljunk klíma készülék és szakember után, kockáztatva a hosszabb határidőket, a "hirtelen munkát" és esetenként a magasabb árat. Ennek örömére sorozatot indítunk, amelyben körbejárjuk a klímákkal és azok üzemeltetésével kapcsolatos fontos tudnivalókat. A mai, első részben a klímatisztítás fontosságáról ejtünk néhány szót.

AR09FSSYAWTNEU side.jpg

Lőjünk ki papírrepülőt!

Egy habkönnyű barkácsfeladat a közelgő hétvégére, annak is az esős részére. Kápráztassátok el gyermeketeket az alábbi kilövőszerkezettel. Legalább felhasználhatjátok a padláson porosodó kétkazettás magnó, még működő motorjait. Többek között. Nem bonyolult a mutatvány, nem is feltétlenül hatékony, de egész látványos a végeredmény. Aztán ha kész vagytok, indulhat a reptetés. Elkészítési útmutató ITT. Videó egy kicsit lejjebb.

kilovo.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A hét műtárgya – A csavarkulcs

A csavarkulcsokat használjuk csavaranyák és hatlapú fejescsavarok meghúzására, valamint a reklámok fontos kellékei: akinél csavarkulcs van, az kemény fizikai munkát végző ember. Az úr például se nem bölcsész, se nem közgazdász:

csavarkulcs01.jpg

Igen, nem is csavarkulcs van nála, hanem Stillson kulcs, érdemes megfigyelni a fogazott szájat, azzal tud rámarkolni a csőre. Aki ezt kiszúrta, annak felesleges tovább olvasnia.
Forrás: lexmachinaphoto.com

Pinceprojektünk első felvonásában túljutottunk a kipakoláson és a betonozáson. Némi pihenő után következhetett a gipszkartonozás és a téglafal gatyába rázása. Tekintettel arra, hogy a gipszkartonra várni kellett, kicsit összekuszálódtak az eredetileg tervezett munkafázisok. Először a keretet szereltük fel helyére. Erre kerültek később a gipszkarton táblák. Mondjuk eredetileg is ezzel kezdtük volna.

Photo 2013.03.14. 11 49 39 (1).jpg Photo 2013.03.14. 11 49 27 (1).jpg
Némi méricskélés után valahogy így nézett ki a tartóváz.

Egyszerűen fogalmazva, a csőhéjak csövek szigeteléséhez használatos műszaki eszközök, melyek esetünkben tekercselt eljárással készülnek. Az utóbbi időben két új termék is piacra került e tárgykörben. Ezek az új fejlesztésű csőhéjak, tervezésüknek köszönhetően, nagyban megkönnyítik a velük való munkát, a felhasználók legnagyobb örömére. Ismerkedjünk meg velük!

Ezek tehát a tekercselt kőzetgyapot csőhéjak, melyeket sima és alukasírozott felülettel is megtalálunk, ha a megfelelő helyen keressük őket. Mint az a nevükből is kiderül, ezek a termékek az úgynevezett tekercselt eljárással készülnek, amellyel simább felület és jobb hőszigetelő képesség érhető el. Az IPS 620 tekercselt koncentrikus szálelrendezésű, csiszolt felületű kőzetgyapot csőhéj fűtő- és klimatizációs csővezetékek hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésére alkalmas. Maximális üzemi hőmérséklete 620°C. A termék A1 tűzállósági besorolású. Ez lefordítva, hogy a nagyi is megértse, a nem éghető kategóriába tartozik. A minimális gyártási tűréseknek köszönhetően nagyon jó méretpontosságú. A csőre való felhelyezés megkönnyítése érdekében egyik oldalán hosszirányú hasíték található (a szemközti oldalon félig vágva).

IPS620.jpg

Fura hangfalak

Néhányunknak volt olyan időszak az életében, amikor mágikus vonzódást éreztünk az elektronikai eszközök iránt. Nálam például ez a hangfalépítésben nyilvánult meg. Hamar alábbhagyott a lelkesedés, amikor rájöttem, hogy ehhez olyan kézség és tudás szükségeltetik, amivel nem rendelkeztem. Ellentétben például Jani bácsival, aki az egyik technika tanár volt a suliban. Na ő aztán számolatlanul építette a hangfalakat, amiket spontán "osztálykirándulások" alkalmával meg is mutatott a szerencsésebbeknek. Általában Dire Straits lemezekel tesztelte az elkészült darabokat, ráadásul a jelenlétünkben. Mi ezt akkor még nem annyira értékeltük, mert mi ugye metálosok voltunk. De már elmúlt. Szerencsére azért páran nem adták fel olyan könnyen és otthon, különböző újrahasznosítható alkatrészből és a Rádiótechnika vagy az Ezermester magazinok vonatkozó iránymutatásai alapján, el is készítették saját hangfalukat. Némelyik egész jól szólt, bár annyi idősen nálam ez nem volt olyan fontos szempont. Emlékezzünk ezekre az időkre egy kisebb gyűjteménnyel. Az alább látható hangszórók, hangfalak és izék közül párat házilag készítetek, némelyik ötletes és van köztük, amelyik egyszerűen csak fura.

img_1107.jpg

Programajánló: CONSTRUMA 2013

A LEGSZÍNESEBB ÉPÍTŐIPARI ÉS LAKBERENDEZÉSI KIÁLLÍTÁSOK

Új koncepció mentén felépített építőipari, épületgépészeti, otthonteremtési kiállításcsokor várja a látogatókat 2013. április 10-14. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban: a CONSTRUMA (építőipar), HUNGAROTHERM (épületgépészet), RENEO (megújuló energiák) és az OTTHONDesign (lakberendezés, design) együtt. A ház alapjainak lerakásától annak berendezéséig, a kerttervezésig mindent megtalálnak egy helyen a felújításra, építkezésre készülők.

construma_hird.jpg

Teherbicikli

Az utóbbi időben párszor már kezdtem úgy a mondandómat, hogy lehetne már tavasz. Most már tényleg lehetne. Az időjárástól függetlenül ismét egy kerékpáros mutatványt ajánlok figyelmetekbe. A legutóbbi, pingpongasztalos csoda óta megint belefutottam egy "re-biking" ötletbe. Ez a szerkezet első ránézésre egy talicska és egy kerékpár szerelemgyermeke. Aztán másodikra az is eszembe jut róla, hogy milyen jó szolgálatot tehet ez a bringa, egy alkohollal túlfűtött éjszakán, amikor ittas barátunkat kell valahogy hazajuttatni és letámasztani az ajtó mellé. Megint csak azt mondom, hogy üzleti vállalkozásnak sem utolsó. Mint azt a leírásban is láthatjátok, ez a szállítóeszköz házilag is elkészíthető. Kell hozzá némi flex- és hegesztőtudomány. Nekem az átalakított kormányszerkezet a kedvencem. Részletekért IDE kattintsatok!

teherbringa.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A hét műtárgya - A mérőszalag

meroszalag01.jpgForrás: xkcd


Pár ezer évvel ezelőtt az volt a kiindulópont, hogy ha szeretnénk méregetni, akkor a mérőeszköz legyen minél strapabíróbb: készüljön kőből, fából, fémből. És már akkor is tudták, hogy nem egységnyi hosszú mérőeszköz kell, hanem olyan, amivel többféle távolságot lehet mérni:

meroszalag02.jpg
51,85cm hosszú sumér könyök Kr. e. 2650. Forrás: Wikipedia

Az ilyen hajánál fogva előrángatott megoldások egyrészt tetszenek, másrészt viszont olyan érzésem támad tőlük, mintha a Tokajit kólával innánk. Egyszer láttam ilyet. Borász ismerőseimhez, akiknek ezt elmeséltem, rendre mentőt kellet hívni. A ma bemutatott eszköz esetében egy távcsövet eszkábáltak egy mobilra, mondjuk arra az esetre ha túl messze lenne a szomszéd ablakban meztelenül feltűnő hölgy. Persze párunknak "a madarakat szeretnék fényképezni" sztori fog jobban tetszeni. A lényeg, hogy okostelefonunk, általában használhatatlan digitális zoomját valahogy kiváltsuk egy analóg, optikai megoldással, a vélt jobb képminőség érdekében. Az alaposan dokumentált elkészítési útmutatót ITT találjátok.

tavcso01.jpgA kész cucc a távcsőre szerelve

Légvédelmi sziréna fából

Azt ne kérdezzétek, hogy vajon mire is kellhet egy ilyen a mindennapi életünk során. Mindenesetre figyelemreméltó kis szerkezet. Ezt a légvédelmi szirénát egy villanymotor bírja forgásra. Matthias, a szerkezet készítője, úgy tervezte meg a szirénát, hogy forgása során a belsejében keringő levegő nyomáskülönbsége szólaltassa meg azt. Szerintem a légvédelmi szirénák nagy része ezen az elven működik, legfeljebb nem fából készülnek. Az alaposan dokumentált munkafolyamat leírását ITT találjátok. Lejjebb két videót is megnézhettek a sziréna elkészítéséről és arról, hogy hogyan funkcionál. Szép kék.

painted.jpg

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek