Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Anyagismeret: Nemvasfémek

konyvborito.jpg

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A lakatosműhelyben használatos fémek közül most a nemvasfémekkel folytatjuk a sorozatot. Ha nem tudja káros izgalmak nélkül kivárni a könyv végét, rendelje meg a Cser kiadó webáruházában!.

NAPO

Gondolom kevesen tudják, hogy van az Európai Uniónak egy munkavédelemmel foglalkozó szervezete is. Hivatalosan az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) névre hallgat, és küldetésének tekinti, hogy Európát biztonságosabb, egészségesebb és termelékenyebb munkavégzési hellyé tegye. A kockázat-megelőzés kultúráját népszerűsítik, hogy javítsák az európai munkakörülményeket.

Remek ugye?

A család kedvenceit, nevezetesen a kutyákat és macskákat főleg a házi kertekben nehéz kordában tartani. A nevelésük mellett a mozgásukat korlátozandó számos eszköz használatával az esetleges károkozásuk, kóborlásuk azonban számos módon és különféle eszközökkel hatékonyan csökkenthető.

Lemez-, vagy akrilkád?

Lakás felújítások alkalmával többnyire a fürdőszoba berendezését mindenki az új igényeknek megfelelően igyekszik átformálni. Ebben a helyiségben viszont többnyire egy terjedelmes eszköz foglalja el a főhelyet és ez a kád. Ilyenkor szinte mindig felmerül a kérdés, hogy nem kellene ezt is újra cserélni és főként hogy milyenre?

A hét műtárgya: a beton

A betont, mint anyagot elsősorban a városi ember környezetének jellemzésével kapcsolatban szokták szóba hozni. Pedig a beton a vidéki ember egyik legközelebbi barátja is (talán még a google is csak utána következik). A betonozás igénye előbb utóbb minden kertes házban élő embert elér. Egy-egy házkörüli járdaszakasz, a kerti asztal alá szükséges betonplacc, kapuoszlopok, vagy épp - haladóbb szinten - egy vízóraakna… csupa olyan dolog, amit egy rendes Furdancsos férfiember bizony magának csinál, esetleg szomszéddal-baráttal közösen, amolyan kalákaszerűen.

A fém művészete

konyvborito.jpg

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A következő két részben megismerkedünk a lakatosműhelyben használatos fémekkel. Ha nem tudja káros izgalmak nélkül kivárni a könyv végét, rendelje meg a Cser kiadó webáruházában!.

Használjunk esővizet!

Az esővíz összegyűjtése és hasznosítása legtöbbünk számára a kiskertekben, hétvégi házak mellett látható műanyaghordót juttatja eszünkbe. A tetőről ebbe folyik az esővíz, aztán ebből a hordóból lehet öntözni a paradicsomot a kertben. (Ez a hordó továbbá remek lehetőséget biztosít a kertünk és a házunk szúnyoggal való folyamatos ellátására is.)

Azt már kevesebben tudják, hogy az esővíz összegyűjtésére és megfelelő hasznosítására a műanyaghordónál jóval profibb berendezések is vannak, és ezeknek helyük lehet a legmodernebb hi-tech épületben is.

Nyilvános mosdók állandó problémája, hogy hogyan lehet civilizáltan befejezni a kézmosást. Egy kollégánk szerint a tökéletes megoldás, ha a ruhánkba töröljük a kezünket. Én ebben nem vagyok biztos, ezért ennek a megoldásnak az alternatíváit vesszük most górcső alá.

Utolsó figyelmeztetés!

Blogunkon már többször is említettük, hogy a minőségi munkaruháiról ismert Blaklader II favágóversenye közeleg. Június 28.-a már alig egy hét, tehát ez az írás olyan, mint a repülőtéren az utolsó beszállásra felhívó üzenet.

Raklapokból bútordarabok

Ezek a durván összerót és teherbíró faszerkezetek eredetileg terjedelmesebb rakományok tartgoncás mozgatására, szállítására szolgálnak, ám e kész alkotmányokból több-kevesebb átalakító munkával különféle bútordarabok is készíthetők.

A hét műtárgya: a talicska

A talicskáról az első élményem, az amikor a nővérem, a még járásképtelen öccsét, azaz engem megtalicskáztatott. Tudjátok, ez az a játék amikor az egyik embernek, aki a talicska, a kezén kell járnia, miközben a másik fogja a lábát. Ennek az akciónak a nyoma, ma is ott virít a homlokomon. A küszöböt találtam el, szüleim legnagyobb örömére. Legközelebb trágyahordás közben találkoztam a talicskával, ekkor már egy igazival. Rögtön egymásba szerettünk. Lássuk, mit is érdemes tudni erről a szállítóeszközről.

talicska2.jpg

Időkripta: FRISSÍTVE!

Eljött a pillanat Időrkipta pályázatunkban, mikor az utolsóként beérkezett ötletet bemutatjuk, majd egy emlékeztetőnek szánt rövid összefoglaló után olvasóink megfontolt véleményét kérjük a nyertes kiválasztásához.

Ne farigcsáld, nyomtasd!

A 3D nyomtatással csak annyi baj van, hogy nekem még nincs ilyen eszközöm. Érdekel a téma, ezért a szélsőséges címadás köpenyébe burkolt interjú következik a téma egyik beavatottjával.Az egyre csökkenő árú és ezáltal házi felhasználásra is elérhető 3D nyomtatás bő irodalommal rendelkezik, hiszen nem annyira új ez a technológia. Most egy csokorba szedve a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, beszélgetésre invitáltam Blaske Bencét, a 3D nyomtatás blog szerkesztőjét. Bence, aki nemcsak használja a nyomtatót, de ezek forgalmazásával is foglalkozik webshopjában.

Paks 2 - vannak-e alternatívák?

Pénteken posztolt írásunk Paks 2 témájában meglehetősen olvasott lett. Ráadásul elég szép számú véleményt is generált, még levélben is kaptunk néhány kevésbé szalonképes üzenetet. Ez ugyan időnként már korábban is megesett velünk, például a beltéri hővisszaverő vakolat, vagy épp a saját kezűleg épített kandallót bemutató írásunkban, de a mostani visszajelzések más jellegűek voltak. Ennek kapcsán jött létre ez a mostani poszt, amely várhatóen egy sorozat bevezető darabja leend.

Bár a Furdancs blog elsősorban barkácsblog, azért mi is a való világban élünk. (Már nem abban az RTL félében persze…) Szóval, minket is érintenek a körülöttünk zajló események. Van véleményünk is többnyire. A paksi bővítés páldául egy olyan fontosságú ügy, amit még egy főző- vagy kertészblognak sem volna szabad említés nélkül hagynia.

Ráadásul, az általunk népszerűsített tevékenységek végzéséhez bizony általában szükség van elektromosságra, tehát az áram ára nem lehet közömbös egy Furdancs olvasó számára sem. És talán az sem, hogyan is "készül" az az áram.

A hét műtárgya: a légkalapács

A légkalapácsot Amerikában jackhammernek, az angoloknál pneumatic drillnek nevezik. Az angoloknak külön szavuk van az elektromos légkalapácsra, ez pedig a kangos - ez a celluxhoz és a xeroxhoz hasonlóan egy márkanév köznevesülése.

Manapság ugyan már monoblokkos, vagy falba épített vécéöblítő tartályok az igényes megoldások, ám még nagyon sok otthonban a hagyományos, falon kívül elhelyezett tartályok látják el a vécécsészék leöblítését. Igénytelen szerkezetek, ám időnként kellemetlen meglepetéseket és jelentős vízfelhasználást okozhatnak a szivárgásukkal. Az ilyen hibák viszonylag könnyen javíthatók, ám ha mégsem, akkor ezeket új tartályra kell cserélni. Volt már szó ilyesmiről itt a Furdancson, most újra körbe járjuk a témát.

Az „igazi” lakatosműhely

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

Az első részben a lakatosműhely berendezése kerül terítékre, de ha nem tudja kivárni a könyv végét, megrendelheti a Cser kiadó webáruházában is.

Már csak három hét...

Korábban már írtunk a Blaklader favágó, pontosabban fahasogató versenyéről. A június 28.-i időpont már közeleg, de még van idő nevezni a versenyre.

A verseny igazi családi rendezvény lesz, a gyermekek sem fognak unatkozni. Természetesen a Blaklader által gyártott ruhák és cipők is megnézhetőek, sőt, kedvezményes áron meg is vásárolhatóak lesznek.

Új ötletek az Időkriptához

Időkripta pályázatunkra érkezett ötletek újabb sorával kopogtatunk. Részletek itt, az energia-ellátásra koncentráló megoldások pedig alant. Emlékeztetőül: Az ötleteteket a furdancsblog@gmail.com címre várjuk június 10. éjfélig, minimum 500 karakterben.

Magastetők hőszigetelése

A tetőtéri szigetelés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ugye nem szeretnénk, ha a meleg miatt nyáron nem tudnánk aludni a tetőtérben, vagy a külső zajok beszivárognának a lakótérbe? Télen pedig rengeteg energiát pazarolhatunk el, mivel a meleg levegő felfelé száll, így ha a földszinten szeretnénk elérni egy kívánt hőmérsékletet, akkor a tetőtérben 3-4 fokkal annál melegebb lesz.

Ott fejeztük be a múlt héten, hogy gyakorlatilag majdnem mindent tudunk már a körfűrészekről. Remek. Azonban a körfűrész mint gép félkarú óriás a kiegészítők, és elsősorban a fűrészlap nélkül.

Barátunk, az üveg

A lakberendezési magazinokat nézegetvén sokszor találunk üvegből készült bútorokat, üveglapos asztalokat, polcokat. Ezek igen mutatósak, és általában légies, könnyed megjelenést biztosíthatnak az egész helységnek.

Azonban, amikor az otthoni barkácsolásra kerül a sor, az üvegtől a legtöbben tartanak kicsit. Mert törékeny, mert könnyen okozhat sérüléseket. Ebben a posztban megpróbálunk kicsit közelebb kerülni ehhez az anyaghoz, talán sikerül kedvet csinálnunk a gyakoribb használatához.

CAD-vezményes ajánlat

Elnézést kérek a címben elkövetett kínos szóviccért, de a szabatos, "Ingyenesen kipróbálható CAD-programok letölthető verziói" nem fért el a címsorban. Gépészeti sorozatunkban sok munkával készült, de ettől még felszínes gigaposzt következik a számítógéppel támogatott műszaki tervezésről. A pályára-irányítás és műszaki tudományok szolgálatában, persze.

fooldal.jpgNéha még ma is tanulmányaimmal álmodom, s élemedett koromból kifolyólag adok egy tanácsot a fiataloknak. Úgy élj, hogy mikor lepereg előtted életed filmje, maradjon ki belőle az a rész, mikor tussal kell kihúzni egy műszaki rajzot.

Erdőt az előszobába!

De legalább egy fát. Mert a fa jó. Ez a poszt egy konkrét megrendelés nyomán íródott. A megrendelő egy fát formázó előszobafalat szeretett volna. Az google képkeresője elég sok lehetséges alternatívát dobott ki. Persze ezek némelyike azért elég nehezen (értsd: drágán) kivitelezhető lett volna. Végül is a megrendelő kívánságát és a megvalósíthatóság lehetőségét sikerült összeboronálni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek