Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

fem_aug_04.jpg

A kézzel való fűrészelés, ha nagyobb keresztmetszetű munkadarabot kell átvágni, időt rabló és fárasztó munka. Ezért a nagyobb fűrészelési munkákat túlnyomórészt fűrészgépekkel végzik. A fűrészgépeknek lényegében négy típusát különböztetjük meg: keretes fűrészgép, körfűrész, szalagfűrész és a kivágó vagy dekopír fűrészgép. Nagyobb teljesítményt gépfűrészekkel érünk el.

Gitárasztal újratöltve

Volt egy posztunk még tavasszal, amelyben egy gitár (méghozzá basszus) formájú asztal elkészítéséről értekeztünk. Azóta eltelt jó pár hónap. Augusztus elején egyszer csak jön egy kép a facebookon üzenetként az asztalt használó barátomtól, különösebb magyarázat nélkül... A mobillal készült, elég sötét képen (a hajtás után megtekinthető) látható volt, hogy a meglehetősen légies, a gitár pocakjánál alátámasztás nélküli asztallap bizony kissé elvetemedett. Mit lehet tenni, újra szerszámokat kellett ragadni, és közben kicsit átgondolni a koncepciót is.

Rozsdafoltok 2

Előző írásunkban arról értekeztünk, hogy bizony a rozsda azért egy új autó esetén sem pihen, különösen igaz ez egy jóideje használt jármű esetén. És nem érdemes túl sokáig halogatni a küzdelmet ellene. Nálam szerencsére még csak apró gondok és rozsdakezdemények vannak, hiszen ez a jármű még fiatal, alig múlt 24 éves. De azért talán a tél előtt még érdemes segíteni a bajokon.

Még le sem töröltük a kánikula izzadtságát, de lassan gondolnunk kell a bő egy hónap múlva érkező fűtési szezonra. Ha eddig elmulasztottuk, ideje a szükséges tisztítási-karbantartási munkálatokat elvégeznünk-végeztetnünk a fűtésrendszeren és beszerezni a tüzelőt, ha nem csőből jön a gáz.

fa00.jpg

A beszerzéssel szinte már elkéstünk, hiszen jobb, ha egész nyáron szárad a tüzelő. Ehhez kapcsolódik a fűtési szezonokban menetrendszerűen felbukkanó hír, miszerint álfavágók és facsalók járják az országot. Nem szeretnék általánosítani, de ha nem méretjük a fát, vagy kereskedőt váltunk, esetleg gyanúsan olcsó az áru, legyen alapelvünk: Ez az ember azért jött, hogy átverjen. A kriminalisztikai kitérő után a fafűtéssel kapcsolatos hasznos elméleti olvasni-néznivalókban tallózunk.

Tesla vs. Edison

Nikola Tesla népszerű és némiképp misztikus alak a mai ember szemében. Az irodalom és média számos műve az Igazi Feltalálót személyesíti meg személyében és ezzel más Igazi Feltalálók is egyetértenek. Például a Tesla autómárka atyja, Elon Musk. Filmek tucatjaiból köszön vissza rejtélyes kutatásainak vélt vagy valós eredménye, általában villámokat szóró eszközök képében.

tve5.jpg

Most életének egyik leghíresebb epizódját, a Tesla vs. Edison csatát elevenítem fel. A tét nem kevés, melyik áram táplálja a világot továbbiakban, AC vagy DC? Máig találkozhatunk az eset ihlette kulturális utalásokkal pólókon, rajzokon, még filmben is felbukkan (Murdoch nyomozó rejtélyei). Illusztrációkat is ennek szellemében válogattam.

Barkácsoljunk kosarat

Itt a Furdancs blogon időnként elég bátran ráncigálunk elő abszolút vegyes témákat (hiszen egy igazi furdancsost minden érekel), hogy aztán megpróbáljuk párezer karakterbe sűrítve bemutatni azokat. Ez időnként sikerül is, bár azért mi is tisztában vagyunk azzal, hogy egy szakma igazi elsajátításához ennél sokkal több kell. De kedvcsinálónak, az érdeklődés felkeltéséhez talán ezek a posztok is alkalmasak. Aztán időnként belebotlunk olyan témaötletekbe is, amelyeknél írás közben döbbenünk rá arra, hogy a téma bonyolultsága miatt még egy beharangozó-kedvcsináló poszt megírása sem egyszerű. Mert túl összetettek, egyszerűen nem férnek bele egy átlagos poszt terjedelmébe. Pedig ezek a témák is érdekesek, és nem kizárt, hogy egy-egy olvasónknak lenne kedve kicsit jobban elmélyedni ezekben.

Az idomfűrészelést általában a pontosabb, vagy a különleges megmunkálásnál használjuk. Ilyenek pl. a műszerészfűrész és a lombfűrész.

fem_aug_10a.jpg

A műszerészfűrész kerete igen vékony fűrészlap befogására való. A nyeles befogófejet állítható rész segítségével a kengyelen eltolhatjuk és csavarral rögzíthetjük, így különböző hosszúságú fűrészlapok foghatók be.

A tökéletes második szerszám

A múlt pénteken ígértem, hogy e héten bemutatom, hogyan is sikerült rendbe raknom az öregedő autómon lévő apró rozsdakezdeményeket. Akkor említettem azt is, hogy a legmacerásabb a megfelelő felület-előkészítés, vagyis a rozsda eltávolítása lesz.

Aztán úgy alakult, hogy egy, az olvasóink által már többször szóba hozott szerszám akadt a kezünkbe, ami a használat közben annyira megtetszett, hogy most gyorsan írunk is egy bemutató posztot a használatáról, az autó pedig inkább csúszik egy hetet. (Ez amúgy a időjárás miatt is indokolt, sajnos nem tudtam tökéletesen szárazzá varázsolni a festés előtt a hibákat, de a jövő hétre csak eláll az eső.)

Formula Student

Holnaptól egészen vasárnap éjszakáig az egyetemistáké a pálya a Győrben

Immáron hatodik alkalommal rendezik meg augusztus 20 és 23 között a Formula Student Hungaryt. A verseny során egyetemi és főiskolai hallgatókból álló csapatoknak kell működő versenyautót tervezniük és építeniük, és természetesen minél jobb helyen végezni a többféle feladatból álló megmérettetésen.

Barkács szépirodalom

Vannak órák, mikor kertészkedünk, szöszmötölünk a műhelyben, de semmi olyat nem végzünk, ami érdemben lekötné felesleges agykapacitásunkat.

bbb.jpg

Háttérként hasznos és kellemes szellemi enteriőrt alakíthatunk ki hangoskönyvek hallgatásával, melyet időnként félbeszakít a fémfűrész sikoltozása (vagy a miénk, ha nem figyelünk). Skandináv hörgőmetál vagy Fekete szemek hallgatása helyett okulunk és szórakozunk. Lássuk a kínálatot, melyet logikusan hangoskönyv borítókkal illusztrálok.

Amikor túl sok a meleg...

Ebben a hetek óta tartó sivatagi időjárásban talán kevesebbet gondolkozunk otthonunk hőszigetelésén. Pedig az a hőszigetelés, ami télen megakadályozza, hogy a meleg elillanjon a lakótérből, ilyenkor is hasznot hajthat, hiszen fordítva is működik... Az alábbi poszt a Knauf Insulation Kft által végzett felmérések adatai alapján készült. Lesz benne jó sok szám és százalék, az ilyenek iránt fogékonyak semmiképp e hagyják ki. De a többiek számára is érdekes olvasmány lehet...

ff1.jpg

Fűrészeléskor tenyerünk közepébe helyezzük a fűrésznyelet, négy ujjunkkal átmarkoljuk, hüvelykujjunkat pedig kinyújtva rászorítjuk. Másik kezünkkel megmarkoljuk a fűrészkeret tőlünk távolabb eső függőleges szárát. Fűrészelés közben teljesítményünket úgy fokozhatjuk, hogy karjaink mozgatásával egyidejűleg testünk lendületével is segítünk.

Rozsdafoltok 1.

Péntekenkénti öreg autós sorozatunk jó ideje szünetel, ugyanis az apropót szolgáltató 25 éves Escort semmi elmesélhető hibát nem produkál, csak megy és megy. Benzinen kívül más nem is kell neki.

Ettől függetlenül van pár olyan terület, ahol van némi nyoma annak, hogy bizony nem tegnap gördült ki a szalonból a jármű. És ezek igényelnek némi odafigyelést, még ha nem is azonnalit.

Üvegmetszés egyszerűen

u1.jpg

Ahány ház, annyi szokás, az Internet tele használt palackokból készült mécsesekkel, tárolóedényekkel és metszésük különféle módszereivel. Sokan vonzódnak a természetes anyagokhoz, mint fém, fa, bőr és üveg. Ezekből az üveget legnehezebb formázni, alakítani vágni, hiszen folyékony anyag létére annyi darabra tud törni... Talán számot tarthat érdeklődésükre videoválogatásunk, mely oktatófilmekben tallóz az egyszerű ablaküveg vágástól borosüveg gyertyatartó kimetszéséig.

Befőtteslámpa

Bikinifenék-Alsó (Spongyabob Kockanadrág hazája) vagy mérges viharfelhő hangulatát kelthetjük egy befőttes üveg és néhány apróság segítségével. Kék-zöld LED-ekre alapozott derengőlámpát készítettem minimális költséggel, két óra alatt, ezt szeretném figyelmükbe ajánlani.

lampauveg12.jpg

Ez csak két lehetőség a szinte végtelen variációs lehetőségek közül, melyet spontán (vagy kiérlelt művészeti koncepció mentén) önök is könnyedén megvalósíthatnak. Az alábbiak konzerves doboz, befőttes üveg, tengerparti szerves hulladék, kövek és vatta felhasználásával készültek.

Alapozzunk!

Ilyenkor nyáron az ember hajlamos arra, hogy hirtelen ötlettől vezérelten nekiálljon mindenféle dolgok festésének. Hiszen meleg van, ami a száradást nyilván gyorsabbá teszi, és a szellőztetés sem jelent gondot, ha esetleg a lakáson belül akarunk dolgozni. Festésről szóló posztjaink voltak már, amiről most szólnánk pár szót, az egy szükséges, mégis sokszor elhanyagolt momentum, mégpedig az alapozás.

Fémipari alapok: fémfűrészek

ff2.jpg

A kézi fémfűrész keret laposacélból készül. Két meghajlított szára mereven összefügg a kengyellel, ill. a nyéllel. A kengyelben négyszögletes nyílás van, amelybe négyszögletű csappal a fűrészlap-szorító szár illeszkedik. A fűrészlap-szorító száron és a befogófejen keresztnyílás van, hogy a fűrészlapot a keret síkjára merőleges helyzetben is be lehessen fogni.

Felvétel indul

A múlt héten azt ígértük, hogy beszámolunk néhány személyes tapasztalatról a mikrofonnal készülő házilagos hangfelvételek terén. A kezdeteknél persze én is a különböző felvevő eszközök saját mikrofonjait próbáltam használni, de hamar kiderült, hogy ezek bizony ritkán készítenek elfogadható felvételt.

Kerti építményekről mindent

Emlékeznek Holle anyó meséjére? A jó lány beszédül a kútba és ahelyett, hogy pár nap múlva a tűzoltók halásznák ki, átesik egy másik dimenzióba. Céltalanul őgyelegve a mező közepén egy kemencét vesz észre, melyben cipók sülnek. Ki tesz a kert közepére egy kemencét?

konyvcsomag12.jpg

És hogyan teszi oda? Megtudhatják bő lélegzetű ajánlónkból, mely a kerti építmények szakirodalmában tallózgat. Kemence, füstölő, kapuoszlop, valahány szócikk a lexikonban és még a füstölésről is megtudhatunk mindent.

Villanyszerelés porszívóval

Ha a férfiember elég hosszú ideig kénytelen hallás után vizelni, tekintve, hogy a mellékhelyiségben nincs világítás, két dolog történhet. Megszokja a dolgot és többet takarítja a wc környékét, vagy elege lesz és csinál villanyt az illemhelyre. Velem az utóbbi történt. A feladat mindössze annyi volt, hogy az eredeti, nem szabványos és amúgy is viseltes vezetékeket kellett kicserélni a lámpatest és a villanykapcsoló között.

Egyik vég

Másik vég

Majd egy éve volt egy posztunk itt a blogon, ahol a poszterek nyomtatásáról, és fali képpé alakításáról írtunk. Abban a posztban leírtuk, hogyan is kasíroztuk/ragasztottuk fel a posztereket egy HDF lemezre, majd hogyan lett azokból falikép. Az akkor bemutatott képek azóta is fent vannak a falon, de már jó ideje nem teljesen abban az állapotban, ahogy az akkori cikkben írtuk...

Rendületlenül folytatódik Fémipari alapok című sorozatunk, és most érkezett el az alkalom, hogy átültessük az elméleti anyagot gyakorlatba. Egy konkrét szerkezet elkészítése során felmerülő munkafázisokat mutatom be. Menet közben kis szerszámtesztelésre is sort kerítünk.

varia1focim.jpg

Felburjánzott az igény itthon egy változtatható polcmagasságú állvány elkészítésére. Befőtt és paradicsomlé tárolására szánom, de fontos, hogy szükség esetén 5-10 centiméteres lépésközökkel átszerelhető legyen. Rögzített polcanyag helyett M10-30 műanyag rekeszek alkotják alját és oldalfalát. Így könnyen leemelhető a tartalma és nem kell oldalhatárolót készíteni leborulás ellen.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek