Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A furdancsos vasárnapja

Gondolom, többen vagyunk olyanok itt a Furdancs blogon, akiknek a hétvége, vagy épp egy-egy nap munkaszünet arról szól, hogy: "de jó, végre meg tudom csinálni otthon ezt, meg azt, meg amazt…" Mert csinálni való mindig van, és mindig több, mint amennyi idő. Állítólag léteznek olyan idegen galaxisokban élő létformák is, ahol az a szokás, hogy hétvégén leülnek a fotelbe pihenni, de olyanokat erre felénk még nem látott senki, nem is igen hiszik el ezt a mesét az itteniek.

Találtunk egy mutatványt, ezúttal a házilagos hőelőállítás tárgykörében. Igen, tudjuk, volt már. Az alábbi videón egy hőálló edényből, két virágcserépből és négy darab temetői mécsesből összeállított kompozíciót láthatunk. A "feltaláló" úr végigvezet bennünket a minikandalló elkészítésének menetén. A hőálló tálban négy mécses ég, mely fölé egy kisebb mértű virágcserepet helyezünk. A kis cserép már önmagában is csapdába ejti a mécsesek hőjének egy részét. A kicsire egy nagyobb cserép kerül. A két edény között esik csak igazán csapdába a hő, ezt eresztjük szép lassan szabadon. Az úr elmondása alapján, nyilván nem egy gyárcsarnok fűtésére használja a szerkezetet, de a kis vitorlásán például jó meleget csinál. Nem vagyunk szkeptikusak a dologgal kapcsolatban, biztos, hogy működik, de vajon milyen hatásfokkal és valóban alkalmas-e arra, amire kitrükközte az úriember. Illetve elképzelhető, hogy 15 fokból csinál 17-et, de lássuk be, azért az még mindig kevés. Nem beszélve arról, hogy négyóránként be kell gyújtani. Ennyit bír ugyanis egy mécses. Szóval szerintetek?

Mint azt már említettük, ez a téma feldolgozásra került már az Interneten, pont egy éve. A bizonyítást az alábbi videóban találjátok. Ha kicsit számolgatnátok, vagy törnétek még a fejeteket, akkor semmiképp ne nézzétek meg.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Image3_3.jpg

A szivárgó csővezetékek hosszú távon . komoly károkat okozhatnak, még akkor is, ha csak egy kis lyukról van szó. A víz a fában nedves korhadást okoz, ezenkívül, ha az elektromos vezetékek vizesek lesznek, fennáll az áramütés veszélye. Ha saját magunk nem tudjuk a bajt elhárítani, hívjunk szerelőt.

Padlót fog a hőszigetelés

Vannak olyan döntések, melyeket utólag nehezen, vagy sehogyan sem lehet korrigálni. Ilyen az is, amikor az épülő házunk padló hőszigetelését határozzuk meg. A falak, tetők utólagos szigetelése könnyen megoldható, de a házat nem tudjuk megemelni, hogy aládugjunk pár centi plusz hőszigetelést. Belülről, a padlóra pedig azért nem szeretünk újabb rétegeket tenni, mert a belmagasság csökkenése és az ajtók magassága jelent komoly problémát. Érdemes tehát a készülő házat alulról alaposan leszigetelni.

Van nekünk egy anyánk, a Cser Kiadó és vannak testvéreink is, a Színes Ötletek és a Kapanyél. Hármunk közül a Furdancs a leglustább és persze a legszemfülesebb is. Mi is írhattunk volna egy posztot anyánk Fekete Pénteki akciójáról, de inkább lenyúltuk a tesónkét. Itt lejebb olvashatjátok.

Ha eddig csak szemezgettél az áhított kreatív könyvekkel, akkor most érdemes a tettek mezejére lépni! Fekete péntek alkalmából tényleg kihagyhatatlan kedvezmények várnak rátok az ország legnagyobb kreatív könyves kiadójánál! Nézzük csak:

A lényeg - és ezzel mindent el is mondtam- minden, azaz minden könyvre 40% kedvezmény jár november 28-án (péntek) 0 órától éjfélig!

Image9_2.jpg

Portalanításhoz használjunk nagyon tiszta tollseprőt vagy puha kefét. Az értékes festményeket ajánlatos üveg mögött tartani, így kíméljük őket a legjobban. Értékes festmények javítását, tisztítását bízzuk restaurátorra. Ha a kép penészes volt, akasszuk ezután melegebb, száraz helyre. A penész puha kefével eltávolítható. Portalanítás után egy leheletnyi bútorfénnyel csillogóbbá tehetjük a színeket. Többet ne várjunk el a képtől magunktól se. Ha egy kép nagyon füstszagú, töröljük át ammóniákba mártott vattacsomóval. (Egy csésze vízhez fél kávéskanálnyit tegyünk.)

A hét műtárgya: az autó

Az autó az igazi fúr-farag embernek nélkülözhetetlen, hiszen folyamatosan szállítania kell mindenfélét. Nagyobb dolgokat épp úgy mint kisebbeket: tábla lemezt, betont, fűrészgépet, olajos hordót, de persze léceket, deszkákat, rönköket is.

Ráadásul állandóan készenlétben kell lennie, nem tudni, mikor ugrik az ember orra elé egy megmentésre váró valami a lomtalanításon, vagy mikor talál egy lezuhant repülőt vagy épp drónt, amit persze rögtön el kell vigyen haza.

Napi tipp: a gombásodás jelei

bb_1.jpg

A száraz gombásodást és a nagyobb területen fellépő nedves gombásodást szakemberrel kezeltessük.

Gépipari hipnoaprók

A hiba nem az ön készülékében van. Ne próbálja beállítani a képet! Folyamatosan ellenőrizzük az adást. Mi uraljuk mind horizontálisan, mind vertikálisan. Eláraszthatjuk önt ezer csatornával, vagy kinagyíthatunk egyetlen képet kristálytisztává. És ez még semmi! Irányítani fogunk mindent, amit csak lát és hall... (Végtelen határok bevezető főcím)

Tudatbefolyásoló hatású videoválogatásunk a gépipar területéről merített hipnotikusan ismétlődő folyamatokat. E képsorokra alapozva az ozorai goa-fesztiválon külön gépész sátrat lehetne felállítani drogmentes pályára-irányító célzattal, mert azon kapják magukat, hogy tekintetüket nem tudják felelmelni a képernyőről és már csak a hiányszakmára beiskolázó űrlapot kell aláíratni velük. A "Gyáróriások" vagy "Hogyan készült" sorozatok rajongói is imádni fogják a lentieket.

Image4_3.jpg

Az ezekből az anyagokból készült tárgyakat ne tegyük ki közvetlenül á napfénynek, ne állítsuk a fűtőtest, kályha vagy erősebben melegítő lámpa közelébe. Ott ugyanis kiszáradnak és megrepedeznek. Az elefántcsontnak, illetve csontnak azonban mégis szüksége van közvetett fényre, máskülönben megsérül. Ha ezeket a tárgyakat egy időre el kell tennünk, előzőleg csomagoljuk be őket.

A Furdancs szerkesztőségében ritkán ugyan, de azért adódik olykor szerelnivaló. Épp a napokban képződött egy hulladék forgószék, a sok éves közel rendeltetésszerű használatnak köszönhetően, vagy épp annak ellenére. Az úgynevezett gázlift adta meg magát benne, melynek következtében nem csupán a forgási képességét, de tulajdonképpen a szék mivoltát is elvesztette. Mikor először megláttam a roncsot, meggyőződésem volt, hogy kocsmai verekedésben használták és attól esett darabjaira a gázlift. Hajlamosak vagyunk gondolkodás nélkül alávetni magunkat a fogyasztói társadalom diktátumainak, és bármennyire is szeretünk szerelni és barkácsolni, első utunk az irodai forgószék-szaküzletbe vezetett. Jellemzően ez az első út, szokásos temponkhoz méltón eltartott két hétig. Ennyi időnk volt legalább arra, hogy megérkezzen az ihlet a javításra, illetve legalább arra, hogy szemrevételezzük a lehetőségeket.

Nincs mese: ide új gázlift kell, és akkor minden jó lesz.

Image5_1.jpg

A falfelületek nedvesedése okának megállapításához használjunk alufóliát. Ha a külső felületén nedvesség képződött, ezt a helyiség páratartalma okozta, amit több, szellőztetéssel, illetve fűtéssel meg lehet szüntetni. Ha a fólia külső felülete száraz marad, fal felőli oldala pedig benedvesedik, a nedvesség a falon át jön. Ezen azonnal, segíteni kell. Hasonló tesztet lehet PVC-fóliával is végezni. Ha a fólia külső felületén jelenik meg a nedvesség, akkor ennek az az oka, hogy a helyiség párás. Ha mögötte keletkeznek a vízcseppek, kívülről behatoló nedvességre kell gyanakodni.

Image5.jpg

Számos lakáshoz viszonylag nagy hall tartozik, amelyben lakni is lehetne, ha nem kellene attól tartani, hogy bárki, aki éppen becsönget, közvetlenül a lakás közepébe toppan be. Ideális lenne tehát egy leválasztott kis előtér. Nemcsak számos régi épületben adódik hasonló probléma, de néha az újabban épült lakásokban is. A nagy helyiségek használata gyakran gondot okoz, mivel a családtagok lakásigényeit nem könnyű egy kalap alá hozni. Egyikük szívesen hallgatna zenét vagy tévézne, míg másikuk nyugalmat keresne vagy csendben szeretne olvasni, tanulni.

Image2_4.jpg

Ha az emeleti falakon nedves foltok jelennek meg, vizsgáljuk meg a tetőt. A vízfoltokat gyakran az ereszből csöpögő, vagy az azon túlfolyó víz okozza. Az ereszeket tartsuk tisztán, és a lyukakat bádogoztassuk be. Ha a földszinti falak nedvesednek, nézessük meg szakemberrel. Mikor a külső házfalat újra festetjük, a festés előtt használjunk a jobb szigeteléshez víztaszító szilikonos szigetelő folyadékot. Belső falak esetében a tapéta és a festék eltávolítása után szigeteljük le a falakat. Az új rétegeket csak ezután vigyük fel.

Ott hagytuk abba, hogy a hőszigetelő táblákat felragasztottuk a homlokzatra. A következő lépés a felületet becsiszolása. Erre azért van szükség, mert egy egész háznyi felületen nem lehet milliméter pontosan dolgozni - de az ilyen kis eltéréseket is észre fogjuk venni. Hogy ezt elkerüljük, a táblák illesztéseinél előforduló kisebb eltéréseket egy durva smirglivel le kell csiszolni. Ez a munkafázis nem hagyható el. A Grafit® Reflex használatánál a védő festéket is ilyenkor távolítjuk el.

Amennyiben új építésű, tiszta beton- és téglafalak hőszigetelése a feladat, úgy a ragasztás kellően rögzíti a hőszigetelő anyagot. Minden más esetben viszont további rögzítés szükséges (dübelezés), különösen régi épületek vakolt falai esetében. Négyzetméterenkén legalább 6, a falazat anyagának megfelelő, és a falazatban kellően tartó dübelt kell választani. Utóbbiba az is beletartozik, hogy a vázkerámia téglában a dübel helyét nem ütvefúróval fúrják ki, mert az ütő igénybevétel szétroncsolja a tégla vázát, és alaktalan, rögzítésre alkalmatlan üreg keletkezik a hőszigetelés mögött.

Napi tipp: képkeretek

Image3_2.jpg

A fakeretet áttörölhetjük mosószeres oldatba mártott tiszta kendővel, majd dörzsöljük be bútorfénnyel. Kevésbé értékes aranyozott keretet magunk is tisztíthatunk száraz oldószerrel. Ha terpentint vagy háztartási benzint használunk, azt előzőleg langyosítsuk meg oly módon, hogy az üveget meleg vízbe állítjuk.

A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló emberekre jellemző, hogy gyorsan, masszívan, de azért oldhatóan szeretnénk rögzíteni valamit. Ez lehet egy összetekert fülhallgató vagy laptoptöltő vezeték, egy kerti locsolócső vagy a kompresszor tömlője, de akár egy szerszám is, amit munka közben nem szeretnénk letenni a sárba.
GearTieFullColor.jpg

Napi tipp: falak

Image7_1.jpg

A falakon a legtöbb repedés azért keletkezik, mert a ház süllyed. Még a nagy lyukak és repedések is javíthatók fugázással. A fugamasszát egy tányéron kikeverjük, és spaklival jó bőven a repedésbe kenjük. A felesleget lekaparjuk. Száradás után a falat csiszolópapírral simára csiszoljuk. Csak annyi masszát keverjünk, amennyit néhány percen belül feldolgozunk, mivel gyorsan megköt.

Drótfonatos paplanok

A cím persze megtévesztő lehet, sok olvasó fejében talán elsőre nem is áll össze, miről is lehet szó... Steppelt paplant, tollal töltött paplant, műszállal töltött paplant, téli-nyári paplant persze már láttunk, de mi a fenének kellhet oda drótfonat?

hg.jpg

A zománc nagyon óvatos bánásmódot igényel. Fémalapon egymás fölé égetett üvegrétegekből áll, ezért nagyon törékeny. Az értékesebb tárgyak, ill. műtárgyak részben Európából, részben a Távol-Keletről származnak, s minél régebbiek, annál értékesebbek. A legértékesebb darabokat múzeumokban csodálhatjuk meg. Magántulajdonban rendszerint csak néhány kisebb ékszer található.

Gitár-ráncfelvarrás

Előrebocsátom, hogy nem egy professzionális hangszerről van szó. Egy igazán drága gitárnak hasonló módszerekkel ne essünk neki!

Jelen gitár inkább csak számomra képvisel értéket, mivel már 26 éve használom. Én még a néhai Skála áruházban lévő hangszerbizományiban vettem, ahova egy akkori zenésztársam adta be. Ő pedig a Curia utcai hangszerboltból szerezte be, szintén használtan, tehát a hangszer valódi korát nem lehet tudni. Egy Japán gyártmányú Stagg az alanya a mostani bejegyzésnek.

Az eredendő probléma, amiért belekezdtem a felújításba, a nyak sérülése volt. Egy korábbi sérülésből kifolyólag egyszer volt már javítva, az alábbi képen látható módon. Most a javítás mellett a nyak továbbrepedt a fej irányába, ami részben a három (akkoriban még elég pici) gyermekem nem túl kifinomult gitárjátékának is volt köszönhető. Úgy is mondhatnám, hogy nem éppen rendeltetésszerűen játszottak rajta.

Napi tipp: akadozó ajtók

Image2_3.jpg

Ha az ajtó túl feszes a vasalásnál, minden bizonnyal túl sok festék került rá. Kaparjuk le és fessük újra. Ha a keretnél feszes, a vasalásnál a fából a fölösleget egy vésővel távolítsuk el. Ha az ajtó karcolja a padlót nyitáskor és záráskor, csúsztassunk egy csiszolópapírt alá, így nyitogassuk néhányszor, amíg könnyen nem kezd járni. Ha valósággal rátapad a padlóra, emeljük le és annyit gyaluljunk le az aljából, amennyit szükséges.

Gipszkartonozás ragasztással

Image6.jpg

Teherbíró, sík falakon, amilyenek a panellakások betonfelületei, különösen helytakarékos kialakítási módszerként kínálkozik a gipszkarton lapok közvetlen felragasztása pl. ragasztógipsszel vagy ásványi anyagokból készült ragasztóhabarccsal. Ezáltal a felhasznált lapok vastagságától függően csak mintegy 10 vagy 13 mm-rel nő meg a falvastagság.

Image6_1.jpg

A régi bútorok érzékenyek, a lehető legkevesebbet mozgassuk őket. Soha ne emeljünk meg nehéz bútort egyedül, még akkor se, ha kicsi. Ez a bútornak is, nekünk is árt. Mielőtt a bútort megmozdítjuk, távolítsuk el a fiókokat és egyéb mozgatható részeket, nehogy kiessenek. A bútor ajtaját csukjuk be. Amennyiben nem zárható, rögzítsük ragasztószalaggal. Ha az ajtó nem akar csukva maradni, rögzítsük a sarkait ragasztószalaggal, majd kössük körül a bútort spárgával.

Faanyag felületkezelése

Faipari tanácsok következnek lakkozás, lazúrozás előtti felületkezelésről. Bátorkodtam egy ártatlan lambériadarabot csíkokra vagdalni és áztatni, kenni, pácolni, ezzel illusztrálva a leírtakat. Ha a kis felbontású fotókon szinte egyformának tűnik is mindegyik állapot, de az ecset "húzásán" és a festék fogyásán meglátszik a különbség a kezelt és kezeletlen anyag között.

csiszoltalap.jpg

Az alapanyag, száraz lambéria némi csiszolás után

Tökéletes felületkezelés csak megfelelően előkészített fafelületen lehetséges. Nagy szerepe van a szakszerű csiszolásnak. Az első hibát itt követik el a legtöbben. Hiába a drága lakk, minőségi viasz vagy lazúr, bútorunk nem lesz tetszetős, ha nem készítünk megfelelő alapot neki. Ha a felület kitöredezett, karcos, kezdjük durva csiszolóanyag használatával.

vilagitas16.jpg

A fényforrások sose vakítsanak. A lakás forgalmas helyein (pl. lépcsőn) úgy helyezzük el a világítótesteket, hogy ne vessenek árnyékot.

Műhely áram nélkül?

Pár napja érkezett egy kérdés a Furdancshoz. Ebből a levélből olvashattok pár mondatot:

"Hobbi barkácsoló vagyok és gyakran fordulok a bloghoz tanácsért, tippekért. A mostani problémámra viszont nem találtam választ a korábbi posztok közt.

Úgy hozta a sors, hogy nagyobb lakásba költöztünk, régi pesti bérházba, amihez jár egy nagyobbacska pincehelység is. A pince zárható, száraz, nem büdös, kb 15 nm, ideális műhely lehetne (és lesz is). Az egyetlen problémám, hogy nincs lent áram, és nem is nagyon tudom megoldani. A lent végzett munka főleg bringaszerelés és karbantartás, kisebb bútorok átalakítása, csiszolása, festése, stb lenne, tehát elektromos szerszámok nélkül megoldható. A gond a világítás, szükségem lenne egy (vagy több) olyan fényforrásra ami egy ekkora helységet viszonylag jól bevilágít akár 2-3 órára és szórt fényt biztosít, hogy ne kelljen vinnem vagy állítgatnom ha körbe akarom járni a munkadarabot."

Incredible machines

Talán többen emlékeznek a címben hivatkozott - jó 10 éves - számítógépes játékra. A feladat az volt benne, hogy az adott feladványban rendelkezésre álló, mechanikus, vagy épp elektronikus eszközök felhasználásával kellett megoldani feladatokat, mondjuk egy vödör vizzel leönteni egy macskát. Megvoltak a szabályok, tehát hogy egy motor, egy mágnes, vagy épp egy kalapács mire használható, ezek mentén a szabályok mentén lehetett a feladatokat végrehajtani, az egymás hatására működésbe jövő eszközöket megfelelően sorba rendezve.

Ez jutott eszünkbe az imént, amikor kedvenc kormánymű specialistánk műhelyében ezt a szerkezetet fedeztük fel:

vilagitas.jpg

Az ilyen lámpákat használhatjuk mennyezeti világításra és dolgozósarkunk megvilágítására is. Ha a lámpát olyan karosszék mögé állítjuk, amelyben olvasunk, ügyeljünk arra, hogy a fénycsóva a könyvre essen, s az olvasó és a könyv között ne keletkezzen árnyék. A fölül szűk, alul kiszélesedő lámpaernyő jó megvilágítást tesz lehetővé, ha a lámpa elég magas.

Lakópark az ágak között

Tavasszal készítettem egy mesterséges odú prototípust, mert rengeteg madár megfordul a kertünkben. Meg sem próbálkoztam Thoreau dizájn-madárházának igényességével kimunkálni a faházat, mert (ide eredetileg egy jól hangzó magyarázat került, de inkább legyünk őszinték) béna vagyok ilyen finom munkához.

madar3.jpg

Összeróttam tehát azzal az ígérettel, hogy majd tökéletesítem, mikor érdeklődést látok iránta a kis szárnyasok részéről. Nem láttam nyáron madármozgást a környékén, mikor azonban tüzetesen szemügyre vettem a napokban, egy igazán kényelmes kis fészket találtam benne. A lakásfoglalók rejtetten költöztek be.

konyv1.jpg

Ne legyen túl meleg a szoba, amelyben értékes könyvek állnak. Sose álljanak a könyvek a fűtőtest fölött. A helyiség, ahol könyveinket tartjuk, ne legyen túl száraz, különben a papír töredezni kezd és a kötéstáblák elengednek. A nagyon vastag köteteket tároljuk inkább fektetve. Költözéskor rakjuk értékes könyveinket rongyokkal kibélelt ládákba, így nem tudnak elcsúszni. Ne hagyjunk könyvet az autó hátsó ülésén.

Falszigetelés fúróval

Itt a Furdancs blogon már volt szó az ingatlanok nedvesség elleni szigeteléséről, és arról is írtunk korábban, milyen egészségügyi problémákat okozhat a huzamosan nedves, penészes falu lakás. Az ilyen problémák persze általában az ingatlan építésekor elkövetett technológiai hiányosságok következtében jönnek létre. A 30, 50 vagy akár 100 éve épült épületek esetében a fal és az alapok közti szigetelés hiánya szinte biztosan problémákat okoz, amihez még az elmúlt években - a szokásosnál szélsőségesebb időjárás következtében - a belvíz és a helyi vízkárok is hozzájárultak. A talajból érkező, onnan a falak kapilláris rendszerén felszívódó nedvesség pedig a legveszélyesebb az épületek számára.

Pályára-irányító sorozatunkban már bemutattunk analóg-digitális elektronikai tanulókészletet, forrasztottunk és NYÁK-készítésére is sor került. Most teszem fel az i-re a pontot, mikor gyakorlati demonstrációval körítve egy rendkívül sokrétűen felhasználható eszközt, a mikrokontrollert mutatom be. Egy kísérletező panel változat, az olaszos nevű Arduino Leonardo írásom tárgya.

ar1.jpg

Célszámítógépek tucatjai vesznek körbe bennünket. Mosógép, digitális hőmérő, médialejátszó, gépjárművek. Mindegyikük a külső érzékelők jeleinek függvényében reagáló programot futtat. Felszínes terjedelemben szeretnék bemutatni egy vezérlőelektronikát, mellyel LED-villogtatástól kezdve bonyolult szerszámgépek komplett vezérléséig olcsón, könnyen programozható módon kiválhatunk egy folyamatvezérlő számítógépet.

ablakjav.jpg

Az ablakkereten található lyukakat fagittel vagy szilikon-fugamasszával töltsük ki. Kitöltés előtt valamennyi felületet gondosan tisztítsunk meg, ellenkező esetben az anyag nem köt meg rendesen. Az ablaktáblák repedéseit rövid időre' átlátszó ragasztószalaggal rögzíthetjük. Ragasztószalaggal ideiglenesen az ablaktáblában lévő lyukat is tömíthetjük. Az eltört ablaktáblát átmenetileg fóliával is lehet helyettesíteni. Ha a fogantyúk vagy pántok meglazulnak, húzzuk meg a csavarokat. Ha az ablakot nem szigetelték le, ragasszunk szigetelőszalagot az ablakkeret és a tok közé. Energiatakarékossági okokból ajánlatos az ablakot hosszú távon kicserélni.

Gipszkarton tartóvázzal

x.jpg

Aki szívesebben dolgozik fával, mint habarccsal, a nyers falat tartólécezésre szerelt gipszkarton lapokkal is burkolhatja. A 3 × 5 cm-es gyalulatlan tetőlécekből álló tartóvázat kb. 42 cm-es középvonal-távolsággal, dűbelekkel vízszintesen a falra rögzítjük. Függőleges lécezést is kialakíthatunk 30 cm-es középvonal-távolsággal. Mindkét esetben a léc vastagsága elegendő teret ad ahhoz, hogy a burkolat mögé vezetékeket rejtsünk el. Kondenzvíz keletkezésének megakadályozására a hidegvíz vezetékeket mindig párazáró szigeteléssel kell ellátni.

De mi az az energiaszegénység?

Mint arról a blogon már beszámoltunk, szigetelték és átadták azt a családi házat is, amely a Knauf Insulation - régiónkban mindenképp elsőként - valós körülmények között végzett energiahatékonysági összehasonlító vizsgálatában ezidáig a szigeteletlen ház volt. Ebben a programban egy szigetelt és egy szigeteletlen ház példáján keresztül az derült ki, hogy egy szezon alatt hőszigeteléssel 46% fűtési célú gázt, mintegy 114 ezer forintot lehet megspórolni.

Barátság és szigetelés

Van úgy, hogy egy-egy szakmai sajtóeseményen az ember - ha nyitott szemmel figyel - más, nem kifejezetten az adott témával kapcsolatos dolgokat is észrevesz. És persze az is előfordulhat, hogy az erről az eseményről szóló blogposzt sem pont úgy kerekedik, ahogy annak kellene. De ez talán nem is akkora baj.

Napi tipp: biztonság otthon

vill.jpg

Elektromosság: Legyünk óvatosak, ha falakon és padlón ütvefúrót használunk, nehogy kábelt vagy vízvezetéket találjunk el (a kereskedelemben kaphatók "kábeljelzők", amelyek jelzik, hogy a falban fém, illetve áramvezető kábel van). Elektromos vezetékeken végzett munkák esetében mindig legalább kétszer ellenőrizzük, hogy a kábel feszültség alatt van-e még, vagy nem. Ennek legegyszerűbb módja, ha valamilyen elektromos készüléket bedugunk és bekapcsoljuk.

Csőtörésből mozaik

Ha a témához szorosan nem is, de az igazsághoz mindenképpen hozzátartozik, hogy jelen esetben igazából a csőlyukadás lenne a megfelelő megnevezés. Történt ugyanis, hogy egy sarokpolcot akartam a falra felszerelni és eközben sikerült megfúrni a falban húzódó vízcsövet. Mivel ez nálam rézből van, és mint ilyen nem túl kemény, az ütve fúrónak nem jelentett komolyabb akadályt, mindenféle átmenet nélkül simán átvitte. Aki teheti, az ilyen munkához használjon fém detektort, azzal talán megelőzhető a probléma, nekem sajnos nincs. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a melegvízcső esett áldozatul, így nem maradtunk teljesen víz nélkül, csak a melegvizet kellett másnapig nélkülözni. Ekkor jött a falbontás és a lyukas szakasz kicserélése, amit pár könyökkel és forrasztással sikerült megjavítanom.

vilagitas01.jpg

Konyhánk megtervezésénél három szempont érdemel különös figyelmet: a tárolóhely (hűtőszekrény, éléskamra), a munkahely (mosogató, asztal ill. előkészítőlap) és a főzőkészülékek (tűzhely, grillsütő, sütő) helye. Ezeket egymáshoz közel kell elhelyezni, s mégis úgy, hogy közöttük szabadon mozoghassunk.

A kereskedelemben kapható zombi- és vámpírelhárító eszközöket taglaló múltkori írásunk után figyelemfelkeltő célzattal milliók létező hobbijára, s annak szerszámaira fókuszálunk.

tulel1.jpg

Globális vagy kiterjedt helyi krízis esetén, mikor sem az élelem-utánpótlás, sem a közbiztonság már nem biztosított, kétféle stratégia közül választhatunk. Összeállunk jó szándékú más polgárokkal, hogy biztosítsuk a rendet és alapvető biológiai szükségleteink kielégítését, vagy családunkkal kiköltözünk a vadonba. Van harmadik stratégia is persze: várhatjuk a megmentő sms-t a mindenkori kormánytól. "Kérjük, üljön át egy másik autóba". No komment, no szmájli...

butor03.jpg

Egy antik bútor súlyának egyenletesen kell a lábakon eloszlania. A hosszabb időn át helytelenül felállított bútor megvetemedhet, s ezen később már nehéz segíteni. Néha nem is lehet. Ha nem egyenes a padló, helyezzünk haladéktalanul éket a bútor lába alá, hogy kiegyenlítsük. Régi bútorainkat évente legalább egyszer vizsgáljuk át, akár használjuk őket akár nem. Legegyszerűbb, ha ezt összekötjük a bútor fényezésével.

Az előző részben előkészítettük a terepet, most már jöhet az érdemi munka. Tudjuk, hogy az alapok mindig nagyon fontosak. A homlokzat szigetelésnél is az első sor hőszigetelő tábla fogja megalapozni azt, hogy a következő sorok mennyire illeszkednek egymáshoz. Ezért az első táblákat nagyon precízen kell elhelyezni, különben a sorok emelkedésével egyre nagyobb hibákat kell korrigálnunk. Mivel a ragasztó nem pillanatragasztó módjára köt, a táblák alátámasztásáról gondoskodni kell. Ez a legjobb esetben a lábazati hőszigetelés lehet.

tarolas06.jpg

Az anyag teherbíró képessége: A fa, a műanyagok és a fémek teherbírásuk szempontjából igen eltérőek. Döntésünknél mérlegeljük a bútor önsúlyát ill. teherbíró képességét. A nyitott polcokon igen jól mutatnak a növények, virágok. Ügyeljünk azonban arra, hogy esetleges vízfoltok ne okozzanak jóvátehetetlen károkat a felületen. Végül nem mindegy, hogy átmeneti időre rendezkedünk-e be egy lakásban, és a beépített bútorokat költözés kor magunkkal akarjuk-e vinni, vagy hosszabb ideig maradunk egy helyben.

A zaj elleni védekezés

Kritikus zajterhelést mértem előző írásomban a műhelyben előforduló elektromos szerszámokat tesztelve. Hogyan védhetjük hallásunkat ennek ismeretében?

1.jpg

Négy hallásvédő eszközt találtam itthon. Az idők során, innen-onnan összeszedve állt össze a készlet, ezért a típusok pontos jellemzőit a Conrad áruház hasonló áruinak katalógusából merítettem, köszi. Legfontosabb érték a hangnyomás-csillapítás mértéke, decibelben megadva.

butor02.jpg

Nedvesség
A víz párolgásakor vagy nedvesség keletkezésekor penész képződhet, a bútorok megvetemednek, a sima felületek felpúposodnak, a textil dohosodik. Ezért emberek és tárgyak számára egyaránt fontos a helyiség jó szellőzése. Ne állítsuk a bútorokat puszta kőre, égetett téglára vagy közvetlenül az épület külső fala mellé, mert ezek hidegek lehetnek, s gyakran nedvesek is. Nedves falnak se támasszuk őket. Néha elég, ha a bútor és a fal közé kartonpapírt vagy hungarocellt helyezünk.

Szárazvakolat szakszerűen

xx.jpg

A gipszkarton lapokat ragasztóanyaggal közvetlenül a nyers falra erősíthetjük. A ragasztócsomók között elegendő levegő marad ahhoz, hogy a gipszkarton lapok mögé kis keresztmetszetű vezetékeket (pl. villanyvezeték) rejthessünk. Az elosztó- és kapcsolódobozokat úgy kell elhelyezni, hogy felső élük kb. 2 cm-re álljon ki a fogadó alapszerkezetből. Alternatív megoldásként a gipszkarton lapokat az alapszerkezetre dűbelezett egyszerű tartólécezésre is csavarozhatjuk. A tartólécezés vastagsága lehetővé teszi, hogy a falra szerelt elektromos és gépészeti vezetékeket a lapok alá rejtsük.

Egy újító kismadár

mad1.jpg

Kertemben bukkantam erre a lehullott madárfészekre. Építője talált valahol kék műanyagszálakat és beépítette a fészekbe. Lehetne tréfálkozni, hogy a kismadarak követik a modern építészeti-hőszigetelési trendeket és a természetes anyagokat korszerűekkel vegyítve építik otthonukat, de szerintem inkább szomorú látvány. Széthagyunk mindenféle szemetet és bár egy madár beépíti a fészekbe, de másik tíz elpusztul a környezetszennyezés káros hatásaitól.

A minőségi Halloween

A Halloween ünnepe ugyan már jó ideje ismert nálunk is, megítélése azonban még mindig vegyes. Vannak akik jópofa, vidám ünneplésre lehetőséget biztosító alkalomnak tekintik, és vannak, akik a magyar néplélektől idegen (nyilván azért, mert vidám, nincs benne semmi sírva vigadás és panaszkodás, túl könnyed és vicces) ünnepnek tekintik.

Mi most nem foglalunk állást a kérdésben - bár a fentiek azért elárulnak valamit. A hétvégére két posztot is készítettünk a témakörben, a mai azoknak szól, akik kedvelik ezt az ünnepet.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek