Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Boldog új évet!

Kellemes barkácsolásokban gazdag, boldog új évet kívánunk mindenkinek, és másoknak is!

buek2013.JPG

Flex vs. disznó

Hazánk egyik legnépszerűbb csapatsportja a disznóvágás. Ezen kár vitatkozni. Minden olyan jellemzője adott ennek a tevékenységnek, ami valódi sporttá teszi. A semmivel össze nem téveszthető sportruházattól kezdve a speciális étrend kiegészítőkig (pálinka). A hobbiböllérek országában  nem is számít embernek, aki legalább egyszer nem vett részt disznóvágáson. Az alábbi videón megfigyelhetjük, hogy miként dolgoznak az igazi profik és hogyan hívják segítségül a technológiát. Az embernek könny szökik a szemébe ennyi remek és vidám sportember láttán.

Megvan a nyertes!

Örömmel jelentjük be, hogy nagy nehezen megszültük karácsonyfatalp játékunk végeredményét. Rengeteg csodálatos fotót küldtetek. A mi egybehangzó választásunk Szenyó nevű olvasónk kompozíciójára esett. Ez a fotó egyben tükrözi a karácsonyi készülődés izgalmát, és a talpba faragó ember magányosságát. Érződik a fotóról, hogy a munka végeztével a főhős, felesége és gyermekei elismerő pillantásaitól megrészegülve, igazi férfiként áll majd a kész mű mellett.

Gratulálunk Szenyó! Választhatsz egyet a Cser Kiadó kiadványaiból.

Íme a nyertes fotó

Photo 2012.12.23. 11 50 41.jpg

Tűzijáték házilag

Most, hogy lassan vége a bejglikómának, ideje felkészülnünk a szilveszteri mulatságra. Sok mindennel elkápráztathatjuk barátainkat, ivótudományunk mellett például házilag készített tűzijátékkal. Nyilván egyszerűbb és biztonságosabb szaküzletben beszerezni az ilyenkor használatos robbanó kütyüket, de ha mindenképpen szeretnétek egy kis izgalmat csempészni a következő pár napba, akkor IDE kattintva egy egészen korrekt leírást találtok arról, hogy hogyan és miből készíthettek tűzijátékot házilag. Vigyázat! Angolul van.
Hangsúlyozom még egyszer, hogy inkább szaküzletben beszerzett petárdákkal és tűzijátékokkal köszöntsétek az újévet! Nem jó dolog, ha Győrfi Pál mondja az újévi köszöntőnket.

Barkácsmentes boldog karácsonyt!

Ezzel a gyönyörűen feldíszített létrával kívánunk boldog karácsonyt mindenkinek. Ne feledjétek el lefotózni karácsonyfátok talpát, hogy aztán nyerjetek a játékunkon. Részletek ITT!

Dolly Rambo a Furdancson

Azt az olvasóvesztést nem kockáztatnánk meg, ami azzal járna, hogy az alábbi videóval kívánunk boldog karácsonyt. Mindenesetre egyik barátunk (Roby) felhívta szíves figyelmünket Dolly Rambo művészetének furdancsos vonatkozására. Nem tudjuk, hogy mi ez, de biztos vagyok benne, hogy a Subbán már volt róla szó, sőt szorgalmaznék egy tényfeltáró cikksorozatot e nagyformátumú művész munkásságával kapcsolatban. Lássuk, halljuk!

Karácsonyfatalp-játék

Ilyentájt hazánk piacvezető barkácsmutatványa a fenyőfa befaragása a talpba. Összehozza a családot, néhány esetben pedig szétzilálja azt, szerencsére csak rövid időre. Mindannyian részesei voltunk már annak a pillanatnak, amikor a család együtt énekli a "mennyből az angyalt", közben mindenki a fát nézi, rajta a sok fényes kütyüvel. Csak apuka bámulja büszkeségtől könnyes szemmel a karácsonyfa talpát. Jól sikerült, mondogatja magában. Nos arra gondoltunk, hogy szívesen osztoznánk büszkeségetekben! Küldjetek fotót karácsonyfátok talpáról. Akár a már elkészült művet szívesen látjuk, de küldhettek "így készült" fotókat is. A pályamunkákat a furdancsblog@gmail.com címre várjuk. Szerkesztőségünkben kézfeltartással szavazzuk meg a nekünk legjobban tetsző talpat. A nyertes választhat egy könyvet a Cser Kiadó webshopjában fellelhető készletből. A fotókat december 28-ig várjuk.

Egyelőre elmaradt a világvége, így még érdemes elgondolkodni egy jó kis bunker telepítésén. Talán van még rá idő. Jól jön ilyenkor, ha példát veszünk a hidegháborúban edződött, állandó atomfenyegetettségtől frusztrált amerikaiakról. Ilyenkor ők semmit nem bíznak a véletlenre.

Bár manapság már inkább villanyégőkkel kölcsönzőnk megfelelő megvilágítást a karácsonyfának, akadnak sokan, akik inkább az analóg megoldást választják és gyertyával díszítik fájukat. A csillagszóró pedig nem nagyon helyettesíthető elektromos készséggel. Évről évre hallani lángoló karácsonyfákról a hírekben. Egy szó, mint száz: nincs lehangolóbb annál, amikor éneklés, vagy ajándék bontogatás közben lángra kap a fa. Apropó: ide kattintva is lángoló karácsonyfát találtok, de ennek azért lehet örülni, még holnapig.

Ettől a látványtól elkedvetlenedik az ember

Úgy gondoltam, hogy a fentiek okán emlékezzünk meg néhány tűzoltásra alkalmas eszközről. Nézzük!

A kispolskiból készült hókotróról szóló megemlékezésünk kapcsán, Szenyo nevű olvasónk hívta fel figyelmünket az alábbi videóban látható házi készítésű szíriai tankra.

Kívülről elég sufninak tűnik, viszont egész jól felszerelt kis harckocsiról van szó. A páncélzattal nincs gond, a navigációt négy kamera segíti. Az ötödik kamera a célzásban van a tüzér segítségére. A tankra szerelt gépfegyver célzóképe, egy LCD képernyőn látható a tank belsejében, a fegyver mozgatásában egy PS1 kontroller segít. Gyaníthatóan ezzel lehet tüzelni is. Csodálatos.

Forrás: hackaday.com

A karácsonyi készülődés napjait éljük. Érdemes elgondolkodni talán azon is, hogy milyen hangszeres kísérettel adjuk majd elő a "Mennyből az angyalt" a fa árnyékában. Itt alul ez a két kínai fickó, egész jól elvan. Zöldségekből barkácsolnak hangszereket. Ugorjatok neki ti is, aztán ha kész vagytok, még marad pár napotok kigyakorolni és összepróbálni a harmóniákat.

Forrás: GreenThing

Fura karácsonyfák

Karácsony közeledtével egy határozott feszültségforrás maga a karácsonyfa. A családi konfliktustól a barkács-sérülésig, sok minden előfordulhat a karácsonyfa körül. Nyilván sokan az utolsó pillanatig halogatják a fa beszerzését. Ha ez nem sikerülne, vagy valami igazán különleges fa alatt szeretnétek elhelyezni az ajándékokat, akkor alternatív megoldásokért böngésszétek át EZT az oldalt, vagy EZT. Persze ne vegyétek túl komolyan!

Nekem ez a kedvencem

Miénk a gyár! Vigyük haza!

A legenda szerint ez volt az üzemi szarkák jelmondata az átkosban. Ezzel figurázva ki a rendszer egyik fontosnak tartott üzenetét. Az alábbi fotón látható lépcsőre nyilván valami selejtezéskor tett szert emberünk. Arra azért kíváncsi lennék, hogy milyen arcot vágott az illetékes repülőtéri kolléga, mikor meglátta a lépcsőről szóló igénylőlapot.

lepcso2.jpg

Zombiálló iPad-tok

Felgyorsult világunkban bármikor előfordulhat, hogy zombik népesítik be a Földet. Szerintem az lesz a legokosabb, ha rögtön hozzálátunk egy zombiálló iPad-tok elkészítéséhez, ennek az oldalnak az iránymutatásai alapján. Ki tudja, mikor lesz rá szükség. Vigyázat! Angolul van!

ipadcase2.jpg

Ajtót a helyére - 2. rész

Árpival elkezdtük betenni az ajtókat a helyükre. Kalandos körülmények között ugyan, de elég szépen haladtunk. Az előző részben ott hagytuk abba, hogy lemerült a telefonom, besötétedett, nem volt áram, illetve híján voltunk megfelelő mennyiségű pillanatszorítónak.

A hét műtárgya - A pajszer

Mai főhősünket számos olyan névvel is illetik az idevágó leírások, melyeket ha egy szerszámboltban kiejtünk a szánkon, akkor pincérfogásban dobnak ki az ajtón. Kért már valaki az eladótól pajszer helyett emelőrudat, vagy emeltyűt? Ugye, hogy nem. Ráadásul ezek a nevek nem is ezt az eszközt jelölik. Ennek a szerszámnak a tisztességes neve ugyanis a pajszer vagy feszítővas. A Ponyvaregény idetartozó jelenete (18+) óta az utóbbi elnevezés szépen felzárkózott.

Pajszer.jpg

Szóval ez a finom kis szerszám arra való, aminek kinéz. Nevéből is kiderül, hogy feszíteni lehet vele. Ajtók, ládák kevésbé szofisztikált felbontására tökéletesen alkalmas. Használjuk értelemszerűen. Ennyi.

A pajszerről találtam egy írást is, amiről nem sikerült megfejtenem, hogy pontosan mit is akar, de ti majd rájöttök. ITT olvashatjátok. Aztán még egy zenekar is üzemel Pajszer néven. Nyilván nem karibi latin-zenét játszanak.

Macskabiztos karácsonyfa

Nyakunkon a karácsony! Simán lehet, hogy a legnyugodtabb kis házikedvenc is kifordul önmagából a karácsonyi készülődés forgatagában. Olykor előfordul, hogy ez ámokfutásba csap át, és ha például ez a kis kedvenc egy macska akkor a pszichózisnak a frissen felállított karácsonyfa láthatja kárát. A neten találtam egy megoldást e probléma elkerülésére. Szerintem nem kell túl komolyan venni!

Forrás: fuck yeah dementia!!1!

Elérkezett a nagy nap! Véget ért Leatherman nyereményjátékunk.

A nyertesek:

1. díj - Wave multiszerszám - Kocsis László
2. díj - Rebar multiszerszám - Kovács András
3. díj - Wingman multiszerszám - Virág Joe


Gratulálunk, használjátok egészséggel!

leath-banner.jpg

Főszerepben: Fregoli Pech

Szombat volt, tehát leszakadt a fregoli. Mint tisztes családfő azonnal ugrottam, hogy megjavítsam. Persze csak ebéd után. Évek óta azon gondolkodtam, hogy mi lesz velem, ha véletlenül ki kell cserélni a fregoli kötélzetét. Annyira bonyolultnak tűnt az a csiga-rendszer ott fönt a magasban.

Jön a hó! Kell egy ilyen.

Vélhetően kispolszkiból készült az alábbi alkalmatosság. Biztos vagyok benne, hogy hókotrásra is alkalmas. Ahogy elnézem, ebbe a járműbe születni kell, mert sehogy nem tudok rájönni, hogyan kell beszállni. Azt sem értem, hogy minek kellett kettévágni és egy még kisebb "autót" csinálni belőle. Lehet, hogy a fészerben volt két fél Polski és így hasznosították újra, nem tudom. Gyönyörködjünk benne együtt!

kispolszki.jpg

Sokan belefuthattatok mostanában ebbe, a szerintem holland (Ün drill) fiatalemberbe. Nem éppen Michelin-csillag kompatibilis étkezési praktikáját mutatja be az alábbi kisfilmben, egy fúró és egy kukorica segítségével. Inkább foggal darálás, mintsem evés, mindenesetre szerintem szórakoztató. Ezek a hollandok?!

Újabb olvasói levelet kaptunk, egy magát Furd Ancsa névvel illető, vélhetően hölgytől. Kazános kalandjáról olvashatunk alább. Én remekül szórakoztam rajta.

Történetem lett egy kazánnal. Az előző fűtési szezonban kezdődött a szappanopera, az első fejezetek azzal teltek, hogy próbáltam rájönni: miért nincs időnként meleg víz, másik időnként pedig fűtés. Kijött a főbérlő által hívott, kazántípusilag felelős szerelő, mókolt ezt-azt egyszer a berendezésen, másszor a termosztáton, harmadszor mindkettőn, de változás nem történt.

Egyik barátom, nevezzük Árpinak, vett egy házat. Hónapokkal ezelőtt nekiállt, hogy saját, és családja képére formálja az ingatlant. Tekintve, hogy egy zenekarban játszunk, ennek én kimondottan örültem, mert tudtam, hogy annyira elfoglalt lesz, hogy nem fogunk próbálni. Mint tudjuk, a gyakorlás a tehetségtelenek utolsó mentsvára, vagy aki gyakorol az a zenésztársát szúrja hátba (forrás: J.A.). Szép lassan elfelejtettük Árpit. Eltűnt, nem jelentkezett. Már épp elkezdtünk volna új dobost keresni, amikor jött tőle az e-mail:

A hét műtárgya - A sikattyú

Jó kis név mi? Ahogy elkezdtem utánajárni ennek az eszköznek, azon kaptam magam, hogy annyi helyen használják, hogy nehezemre esik pontos felhasználási területet megnevezni. Azt mondom, rendeljük a sikattyút a fémmegmunkálás eszközei közé. Ha én sikattyú lennék, örülnék neki.

Mosógépet minden falra!

Csodálatos fotót találtam arról, hogy miként tudunk kihasználni minden rendelkezésre álló helyet. Arra kíváncsi lennék, hogy hányadik centrifugálásra szakad ki a falból a tartókonzol. Mindenesetre csodálatos ötlet, még ha nem is az. Köszönöm neked Internet.

mosogep a magasban.jpg

Rögzítsünk lyukba! - 2. rész

Nemrég megígértem, hogy folytatjuk a "Rögzítsünk lyukba" posztot, amely eddig a vékony gipszkarton mögötti üres tér (lyuk) problematikájával foglalkozott és kínált fényképekkel illusztrált megoldást a megfelelő rögzítésre. Most azt követjük nyomon, hogyan rögzítsünk üreges műanyag panelbe.

Nyilván sokan találkoztatok már ezzel a fotóval, de úgy érzem, hogy nem mehetünk el mellette szó nélkül. Első ránézésre nem az ipari formatervezés remeke, de működik. Tartja a telefont és a kis guriga még a hangot is felerősíti valamelyest. Azt ugye nem kell leírni, hogy miként kell elkészíteni. Jó szórakozást!

iphoneguriga.jpg

Mi mással töltenénk a vasárnapot, ha nem azzal, hogy szétszedünk egy grillgyújtót és összeeszkábálunk egy mini ágyút. Alább két videó. Az elsőben az ágyút, a másodikban pedig a belevalót készítik el. Kellemes vasárnapot!

Ez de menő! Repülnek!

Impozáns videót találtam még tavalyról egy, a Marylandi Egyetem fiatal mérnökei által tervezett és épített, emberi erővel hajtott repülő szerkezetről. A cél: függőlegesen felbiciklizni három méter magasba, legalább egy percig a levegőben maradi, és ezzel megnyerni a Szikorszkíj-díjjal járó 250000 dollárt. Nézzük, sikerült-e nekik.

A projekt wikipedia szócikkét ITT találjátok.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek