Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fémipari alapok című elméleti sorozatunk gyakorlati mellékletében egy változtatható polcmagasságú és szétszedhető polc készítését követhetik nyomon. Első részben a tervezés, szerkezeti elemek darabolása és letisztítása került terítékre.

fem_aug_b28.jpg

Már majdnem hozzáért a hegesztőpálca az összeállított elemekhez, mikor elértük a még feldolgozható hosszúságú írásterjedelmet. Folytatjuk az ismertetőt, közben bemutatok néhány szerszámot és kiegészítőt, mely a kocahegesztő életét teszi könnyebbé.

Tömörfa konyhapult? Biztos?

Egy hirtelen jött felkérésnek engedve most pár este (munkaidő után) egy budapesti irodaházban kell konyhapultokat cserélgetnünk. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy bár már volt erről szó itt a blogon, de talán nem butaság újra írni a konyhapultokról, különösen a tömörfa pultokról pár szót. (A képekért elnézést, mobillal készültek, és gyorsan, nem volt idő finomkodni...)

femszept24.jpg

A különböző vastagságú hézagmérő lapok védőkeretbe szerelve készletet alkotnak. Egy-egy készlet több hézagmérő lapból áll, a teljes készlet 30 db-ból (0,05...1 mm-ig), a legkisebb 7 db-ból. Minden hézagmérő lapon maratással feltüntetik névleges vastagságát is.

Csiszoljunk

A múltkori autópolírozós posztban jeleztem, hogy egy polírozógép jó móka, de persze nem valószínű hogy igazán sűrűn használjuk majd. Kivéve, ha valami más feladatra is alkalmas, például csiszolásra. Most alkalmam adódott kipróbálni, hogyan is funkcionál csiszológépként. Lássuk hát a tapasztalatokat.

Holt szövet a fémvázon

kárpitozás kárpit zongoraszék

Van hova felnőnünk laikus kárpitosként, mikor tekintetünk előtt kitisztul az alkotás köde és első ösztönös, alapismeretek nélkül készített székborításunkat megszemléljük. Tekintsék meg a hegesztőpálca és tűzőgép által összerótt kísérletet, azaz: így készül a zongoraszék mifelénk. Megnyugtatásul, az írás végén valódi szakmai mankót nyújtok a kárpitosipar iránt érdeklődőknek. A kondiszobában lakik írásunk tárgya, azért van szőnyeg a falon - szögezem le elöljáróban.

Egy raklap bébiétel

Az újrahasznosítás virágkorát éljük. Ez valahogy mostanában divat lett, még ott is igyekszünk újrahasznosítani mondjuk a csomagoló anyagokat, ahol ez nem feltétlenül indokolt. Vannak azonban olyan esetek, amikor az újrahasznosított anyagokból készült tárgyakról szinte meg sem lehet mondani, hogy nem direkt az adott funkcióra készült gyári darabok. Egy nemrég nyílt kávázóban jártam a minap, és rögtön két dologra is rácsodálkoztam, gyorsan le is fotóztam őket, hátha ötletet és tippet adnak valakinek.

Fémipari alapok: a szögmérő

femszept34.jpg

Szögek pontosabb mérésére a mechanikai (egyetemes) szögmérőt használjuk. Részei: (1) álló szár, (2) mozgó szár, (3) szárrögzítő, (4) osztáskorong a főbeosztással, (5) nóniusz korong a nóniusz beosztással és (6) korongrögzítő.

Ami késik, nem múlik

Az öregautós sorozatunk egy ideig szünetelt, mert a rendelkezésünkre álló öreg (na jó, igazából csak '91 évi) autóval semmi nem történt, nem akart elromlani, működött, jött és ment, pusztán benzin kellett bele, az sem sok. Kénytelenek voltunk rádiószereléses, meg polírozásos írásokat készíteni róla.

De hát semmi nem tart örökké. Közeledett a tízezrenként esedékes olajcsere időpontja, amikor egy délután egy piros lámpánál való fékezéskor egy hatalmas csattanás hallatszott az autó elejéből. Gurult tovább, működött is, úgyhogy nem álltam félre, lévén hogy már csak pár sarokra volt a cél.

Kockáztatunk

Hogy a fenyő puhafa, azt több motoros - akik már gázoltak eléjük ugró fenyőfát - vitatja. Belőle készül a népszerű cserépléc és más építőipari szálanyag. Gyalulva dekoratív és árszintje, elérhetősége igazán alkalmassá teszi házi barkácsolás alapanyagának.

kocka_000.jpg

Az építőipari fenyőléc puhább az asztalosmunkához jobban ajánlott (nagyobb gyanta-tartalmú) borovi fenyővel vagy a gyárilag hossztoldott alapanyagokkal szemben és hajlamos vetemedni. Mai ajánlatunkban a vetemedés egyáltalán nem játszik szerepet. Árérzékeny jellegű tippet adunk időben a karácsonyi ajándékozáshoz, ha most nekilátunk, nem ég körmünkre a munka.

Címkék és piktogramok

Munkaruhákról és mindenféle védőfelszerelésről már írtunk itt a blogon korábban többször is. Persze egy magára valamit is adó férfi még mindig papucsban flexel, szemüveg nélkül, kicsit hunyorítva hegeszt, és persze puszta kézzel fogja az épp köszörült, kicsit még vörösen izzó vasdarabokat is. Ez érthető, hiszen nem vagyunk cukorból, és különben is, az izgalom és a kihívások az élet szerves részét kell képezzék.

Műhelyzene - zenei műhely

Nemrég szó esett a barkácsolgatás közbeni háttérzenéről, pontosabban hangoskönyveket ajánlottam figyelmükbe. Most a lejátszásra-hallgatásra alkalmas, kifejezetten műhelybe termett hardverekből szemlézek. Ezek a fejhallgatók kiszűrik a zajt és kívánt tartalmat sugároznak.

f6.jpg

Színesítésként zeneajánlóval taglalom a gyári leírásokat. Hátha nem ismerik az együtteseket és megtetszik valamelyik. Német nyelvterületen dolgozik legtöbb szakmunkásunk-mérnökünk, így osztrák zenészekkel tisztelgünk a távoli munkahelyek frontján harcolók előtt.

Fémipari alapok: mérőóra

femszept18.jpg

A mérőórát a munkadarab méreteinek szabványméretekkel való összehasonlítására, a tömeggyártásban a megmunkálás alatt álló és kész alkatrészek pontosságának meghatározására, a gépek ellenőrzésére (pl. prizmák párhuzamosságának ellenőrzésére), orsók és hengerek hengerességének vizsgálatára stb. használjuk.

Ragyogjon a verda!

Az autók polírozása sokaknak kicsit misztikus dolog, olyasmi, amit házilag egyáltalán nem lehet szépen elvégezni. Szerintük a nagy becsben tartott autójukon csak szakemberek - nyilván nem olcsón - végezhetnek szép munkát. Mások ezzel szemben azt vallják, hogy hiszen az áruházak polcai dugig vannak csodaszerekkel, nincs itt semmi misztika, bárki hipp-hopp elvégezheti ezt otthon is.

Mi itt a furdancsnál folyamatosan a saját kezünkkel végzett munkát népszerűsítjük, ugyanakkor azt is sokszor leírtuk, hogy igazán jó munkát általában csak profi anyagokkal lehet végezni. Nem meglepő, hogy az autók polírozása terén is a fenti két álláspont között van a miénk.

Favágó bakik

Kicsiny szerkesztőségünk emberbarát intézmény. Mi sem áll távolabb tőlünk, mint felkacagni némely rosszul kidöntött fán, mely a család egyetlen büszkeségét, a lepusztult Merdzsót zúzza porrá. Inkább szeretnénk példákon keresztül rámutatni a munkafolyamat megtervezésének szükségességére és a szerszámok (itt láncfűrész) megfontolt használatára.

image4.jpg

Lassan lombjukat vesztik a fák és a kiskertekben kezdődik a feleslegessé vagy veszélyessé vált fák kidöntése. Összeállításunkban szeretnénk ellenpéldákkal kedveskedni, hogyan ne csináljuk. Bónuszvideóban viszont a bolygó legprofibb favágói a két épület közötti, néhány lábnyi résbe döntenek egy vastag törzset.

Takarékos ötletek - nyerstégla fal

A natúr, vakolat nélküli téglafal évek óta divatos és mutatós lakásdekorációs elem. Egyformán jól mutat egy elegáns Chippendale komód mögött, mint egy letisztult, modern acél/üveg térben, de akár egy tarka és szedett-vedett bútorokkal berendezett romkocsmás közegben is.

Mosdók felszerelése

Legbiztosabb módja ellenségeket szerezni egy társasházban, ha eláztatjuk az alattunk lakókat. A víz nyomás alatt van távollétünkben és csak arra vár, hogy kitörjön. A vízelfolyás miatti veszteség mellett a biztosítóval vívott harc is megterhelő lehet. Az épületgépészet, azon belül a vízvezeték tehát kritikus pontja lakásunknak.

mosdo.jpg

Nem lehetünk elég hálásak ezért egy közérthető és pontosan illusztrált szakmai kötetért, ha vagyunk bátrak magunk belefogni a fürdőszoba környéki hibaelhárításba vagy felújításba. Erre nyújtunk gyógyírt könyvajánlónkban, miközben az egyik mozzanat - a mosdó beszerelése - leírását nyújtjuk át csaliként vagy ajándékként, értelmezés kérdése.

Fémipari alapok: Mikrométer

femszept32.jpg

A vas- és fémiparban, a műszeriparban gyakran szükség van bonyolultabb, pontosabb mérési és ellenőrzési feladatok elvégzésére. A következő fejezetben ezekkel ismerkedünk meg.

Magyar Termék Nagydíj - 2015

Idén 54 cég 57 pályázata vehette át a Parlamentben a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy használati jogát. A független szakértői testület javaslata alapján már 18. alkalommal díjaztak olyan vállalkozásokat, amelyek innovációra épülő, kiváló minőségű termékeikkel hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez és export törekvéseihez. Az idei év további újdonságokat, változásokat is hozott az immár "nagykorúvá" vált pályázati rendszer életében: az egyre erősödő piaci verseny szigorította a követelményeket. Új pályázati főcsoportok jelentek meg a kiírásban - mint a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek, a közétkeztetés, a szabadidő kulturált eltöltését segítő szolgáltatások vagy a kulturális rendezvények -, amelyek jól mutatják a fogyasztói, illetve a keresleti-kínálati trendek, igények változásait is. A Magyar Termék Nagydíj védjegyhasználatot elnyert vállalatok képviselői ünnepélyes keretek között, a Parlament Felsőházi Termében vehették át a védjegyhasználatot szimbolizáló trófeákat, a tanúsító díszokleveleket és a pályázati rendszerhez kapcsolódó különdíjakat.

Betonfilm

betonvideo.jpg

Még nem késő betonozni, bármit. Késő nyári összeállításunkban mozgóképes keretet adunk korábbi sorozatainknak, mellyel a házi építészet alapjait igyekeztünk bemutatni. Időutazás a nyolcvanas évek ismeretterjesztő sorozataiba, az orosz népi gépészet alkotta betonkeverő, lépésről-lépésre tippek aljzatbetonozáshoz. Ennyit mára a kiegyenlítő aljzatbetonozás világából - mondaná Kudlik Júlia.

Én gépem: oszlopos fúró

Az oszlopos fúrógépek feltalálását a megfigyelés támasztotta alá, hogy kézi fúrógéppel kevesen tudnak két oldalról is pontosan derékszögben, nagy szorítóerővel dolgozni.

o_furo07.jpg

Itthon is felburjánzott az igény egy ilyen beszerzésére és igazán szerencsésen választottam a minőség - teljesítmény - ár háromszögben vergődve. Reklámmentesen (hiszen ebben a kategóriában a típus lényegtelen) bemutatom a német-kínai-lengyel koprodukcióban fogant példányt. Egyébként itthon miért nem gyártunk mi ilyeneket? Nem nagy kihívás lenne.

Hőszigeteljünk fóliasátrat

A mezőgazdasági termelési időszakok kinyújtásának vágya alighanem egyidős magával a mezőgazdasággal. A külső természeti körülményektől legalább részben függetleníteni a termelést, valóban jól hangzó idea. Ezek egyik, jól ismert és nem is drága megoldása a fóliasátor. Persze azért ez csak korlátozott megoldást jelent, a nappali felmelegedést egyfajta hő- vagy fénycsapdaként gyorsítja, de az igazán hideg éjszakák esetén nem sokat ér. Fűteni persze lehet, írtunk is már erről itt a blogon, de ez nem olcsó, és ha csak egy vékony fólia van a fűtött belső tér, és a külső hideg levegő között, nem is igazán hatékony.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek