Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Polisztirol vs. kőzetgyapot

Az épület hőszigetelések kapcsán sokszor felmerül a tűzveszély kérdése. Időnként sajnos látunk egy-egy horror esetet a híradókban, például utólag szigetelt panelépületekről, ahol a tűz igen látványos "eredményt" képes elérni. Persze nem csak éghető anyagokkal lehet szigetelni, és bár igaz, hogy általában ezek drágábbak mint a polisztirol, de mint látni fogjuk, azért az árkülönbség messze nem olyan jelentős, mint a legtöbben gondolnák.

knauf3.jpg

arm1.jpg

A kerti ösvény alatt 30 méteren át vizet és áramot vezettem a konyhakert felé. Végpontjára ideiglenes jelleggel biggyesztettem ezt a szabadtéri "áramszekrényt".

A csaptelepek cseréje többnyire akkor válik esedékessé, ha a régi már nem javítható, vagy tetszetősebb kivitelűt szeretnénk a helyére szerelni. Nem nagy ügy, ezt némi műszaki érzékkel bárki elvégezheti. Ám nem árt néhány szempontot az ilyen cseréknél figyelembe venni. A modern, korszerű forma ugyanis nem minden, célszerű a csaptelepek más adottságait is szem előtt tartani, hogy az új csaptelep ne csak jól funkcionáljon, de örömünk is teljék benne.

csapcsere01.jpg

A hét műtárgya: a bit

csavartipusok.jpg

20 féle csavar, és ez még csak az, amiről a Wikipedia tud. Ha átlagosan minden típusból 4 méret van, akkor ez összesen 80 különböző csavarfejet jelent. Ha mindegyik csavartípushoz megfelelő csavarhúzót szeretnénk magunknál tartani, és feltesszük, hogy egy csavarhúzó körülbelül 3x3x25cm-es téglatestbe foglalható bele (0,000225m3), akkor ennyi csavarhúzó 0,018m3 helyet foglalna el. Mivel az ömlesztett csavarhúzók elég jól kitöltik a teret, legyen ez csak 0,01m3, vagyis 10 liter. Hát ez nagyon sok, nem véletlenül találták ki a biteket.

Nemrég volt egy írásunk a kerítések rendbetételéről. Ez a mostani poszt reflektál az abban írottakra. Egy barátom festett, vas zártszelvény kerítését raktuk rendbe. Sikerült elkapni azt a pillanatot, amikor még igazából nem volt komoly rozsdamennyiség a vaskerítésen, ránézésre csúnyábbnak tűnt, mint amilyen vészes valójában volt a helyzet. Gondolom, sokan ismerik azt a mondást, hogy "manapság mindenki építeni akar, de a karbantartáshoz senkinek sem fűlik a foga". Ez persze ránk is érvényes, de most erőt vettünk magunkon.

ker1.jpg

Bizonyára emlékeztek rá, hogy nemrég stábunk egy legénylakásban járt, ahol az élet utat tört magának a lefolyón keresztül, két sziklevél formájában. Ma délelőtt telefont kaptunk a szerkesztőségben, hogy a takarítás ellenére - anya ugyanis kezelésbe vette a mosogatót - egy újabb izé nőtt ki a lefolyóból. Nem szeretnénk botanikai bloggá alakulni és a Kapanyél babérjaira sem törünk, de mint kétkezi alkotó és természetközeli emberek nagy örömmel tárjuk elétek az élet ehhez hasonló apró csodáit. Gyönyörködjünk együtt! Valószínű, hogy ez is paprika. Vagy?

Photo 2013.09.24. 11 15 10.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Képkeret hulladékból

A lambéria univerzális alapanyag. Relatíve olcsón gyalult-csiszolt, mérettartó faanyagot vásárolhatunk, ami kis kompromisszumokkal nagy felületekké építhető. Amennyiben díszlécnek vagy vékony polcnak használjuk fel, az oldaláról hulladékként levágott "C-profilból" költséghatékony képkeretet készíthetünk.

keret4.jpg

Már elég régen megy a Furdancs blog ahhoz, hogy egy-egy poszt megjelentetése előtt viszonylag pontosan meg tudjuk jósolni, milyen jellegű hozzászólások fognak érkezni rá. A tapasztalat azt mutatja, hogy minden olyan poszt esetén, amelyik valamilyen házilagos szerelésről szól, különösen, ha érintve van elektromos-, víz-, fűtés-, vagy gázhálózat, vagy ahol bármilyen elektromos készülék javítását végezzük el, menetrendszerűen megjönnek a szakemberek. Ők bennünk látják az ördög evilági megtestesülését, amiért olvasóinkat azzal a métellyel próbáljuk mérgezni, hogy ezek a tevékenységek szakember segítsége nélkül is elvégezhetőek.

image.jpeg

Új csempeburkolat a régire

A lakásfelújítások során gyakran felmerül a kérdés, hogy a régi, már megunt, avítt kerámiaburkolatok cseréjét nem lehetne-e elkerülni. Az eddigi gyakorlat során ugyanis ezeket el szokás távolítani az új burkolat felrakása előtt. Ezért is adódik a kérdés: nincs-e a burkolat felújításnak egyszerűbb kivitelezési módja? Nos, van erre is lehetőség, ám megfelelő kompromisszumok mellett. Ha a régi burkolatot ugyanis alapként lehet használni, lehetőség van erre új kerámialapos burkolatot ragasztani, természetesen bizonyos kötöttségekkel.

Photo 2013.07.31. 8 48 18 (1).jpg

Ha az ember nem csak otthon dolgozik, hanem különböző helyszíneken, sokszor felmerül a kérdés, milyen szerszámokat is vigyen magával, mire lesz és lehet szükség? Persze lehet azt mondani, hogy az autó elbír mindent, rakjuk tele, aztán legalább minden nálunk lesz. De ha mondjuk egy lift nélküli ház negyedik emeletén kell dolgozni, ráadásul két utcával arrébb tudunk csak parkolni, azért a helyzet nem ilyen egyszerű, különösen, ha mi is a csupán két kézzel rendelkező életformák közé tartozunk.

box1.jpg

Az alapanyagok után úgy gondolom, pár szót érdemes ejteni a ragasztókról, pácokról, lakkokról. A modern vegyészet csodákat kínál, persze a használatukat meg kell tanulni, de biztos hogy nagyon sokat segíthetnek a szemrevaló végeredmény elérésében.

IMG_5123.jpg

Fali dekoráció hulladékból

A "dekoráció" kifejezésnek van egyfajta kézimunka szakkör feelingje. Nem hiszem azonban, hogy a kreatív kismamák felsőmarón tolnák az anyagot, illesszük hát be a faliképekkel való kísérletezést a barkácsolás kategóriába. Az elkészült művek stílusát némi David Lynch-es romantikával fűszerezett naiv (erdei) fantasy és a népi absztrakt irányzat közé lőném be.

borito.jpg

Az igényesen kivitelezett kerámia burkolatok kialakításánál ma már elengedhetetlen a különféle anyagú és színkombinációjú szegélyidomok használata. Ezek akár a barkácsáruházakban is könnyen beszerezhetők és alkalmazásukkal megoldható a különféle külső sarkok lekerekítettsége, vagy a kád pereme mellé beépített vízvetőkkel a szivárgó víz elvezetése, illetve a különféle anyagú padlóburkolatok elegáns szegélyezése is.

LP35__99355.jpg

Bolygónk benépesítésének egyik fontos eszköze volt, hogy megtanultunk közlekedni a vízen. Aki olvasott már Heyerdahl Kon-Tiki és Ra expedícióiról, netán látta a filmet tudhatja, hogy néhány összekötözött fatörzsön vagy nádkévén akár óceánokat is át lehet szelni. Manapság házilagosan persze inkább fából érdemes építeni, vagy mint ebben a cikkben látjátok majd, acélból.

lux-1350-34.jpg

Zuhanykabin beépítése

Többen a fürdőszobájukban sok helyet foglaló kádjukat a helytakarékosabb zuhanykabinok valamelyikére szeretnék cserélni. A választék bőséges, ám nem árt a célnak leginkább megfelelőt alapos megfontolás után kiválasztani. Ugyanis fontos a méretük, formájuk és a beépítésük ideális helyének a megválasztása. A megfelelő típus kiválasztása után azonnal felvetődik a beépítésüknek a problémája. Az egyszerűbb változatoknál ez nem is tűnik olyan nehéz feladatnak. Az igényesebb változatok teljes beépítését azonban célszerű szakemberre bízni. A szerényebb kivitelű változatok azonban - némi segédlettel - saját kezűleg is beépíthetők. A posztban látható fotók illusztrációk!

zuhany01 (1).jpg

belevagtak.jpgBelevágtak az áramba. Szigetelt volt, nem lett baj.

Minden gyerek megtanulja, hogy áramhoz nem nyúlunk. Ez egyeseknél így is marad életük végéig, másoknál szintén, csak nem úgy (bocsánat), és vannak páran, akiknek viszont muszáj hozzányúlniuk, mert ezért kapják a fizetésüket.

Az épületek hőszigetelése terén manapság szinte már naponta találkozunk új fejlesztésekkel. Bár már ma is rendkívül széles választékban elérhetőek ezek a rendszerek, még mindig vannak olyan területek ahol a meglévő megoldásoknál lehet jobbat találni. A külső szigetelések két visszatérő problémája a párazáró, nem szellőző kivitel, valamint a szerelés/szigetelés kapcsán esetlegesen keletkező hőhidak kérdése. A már általunk is bemutatott Supafil fújható üveggyapot egy új rendszer egyik alkotóelemeként erre is megoldást kínál.

Cavity1.jpg

Összkomfortos csirkeingatlanok

Emlékezzünk néhány perc fényképnézegetéssel mai posztunkra. Délelőtt tártunk elétek egy csodálatos, házilag készített, alaposan dokumentált csirkeólat. A cikkből kiderül, hogy nem csak a pipik de gazdájuk is kényelmesen tartózkodhat az építményben. Gondoltunk egy nagyot és körbenéztünk a a világban, hogy mi a helyzet a csirkeingatlan bizniszben. Egyáltalán nem biztos, hogy mindegyik fotón csirkeól látható, de képzeljétek azt, hogy mégis. Íme:

csirkeol_13.jpg

csirkeol_06.jpg

Műparaszt mobil csirkepanel

Mikor az ember családi házba költözik, óhatatlanul megragadja a vidéki élet bukolikus idillje és rögtön természetközeli terveket kovácsol. Nálam ez egy autentikus csirkeól képében realizálódott. A poszt dicsérete lesz a gipszkartonnak, mely olcsón és meglepően időjárás-állóan használható a szabadban is.

csirke 01 (1).jpg

Lakásfelújításoknál, vízvezeték bővítéseknél a hagyományos fémcsöveknél előnyösebben használhatók az ún. ötrétegű műanyagcsövek. A csövek viszonylag olcsók, és alkalmazásukkal a vezetékhálózatok, vagy bővítések gyorsan kialakíthatók akár saját kezűleg is.

otretegu02 (1).jpg

Kandallófantáziák

Ma egy könnyed, kimondottan vasárnapi poszttal emlékszünk, nagy port kavart pénteki cikkünkre. Két napja olyan kandallóépítésről számoltunk be, melynél szükség volt némi kreativitásra a megvalósításhoz. Körülnéztünk, hogy milyen dizájnos megoldások léteznek még a világban. Az alábbi, megvalósult építményeket és látványterveket ábrázoló fotók segítségével tárjuk elétek, hogy végül mit is találtunk. Íme:

kandallo_01.jpg

kandallo_02.jpg

Breaking news - Mi lehet ez?

Ezen a napsütötte szombati napon stábunk egy legénylakásban járt. Az alábbi látvány fogadott bennünket a konyhában. Kíváncsian várjuk, hogy mi nő ki belőle. Amatőr botanikusok tippelhetnek is kommentek formájában. Ha jól sejtjük, hamarosan egy újabb szifonos poszttal jövünk.

Photo 2013.09.07. 18 34 47.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Jön a tél, építsünk kandallót!

Amikor vidékre költöztem, a házban egy cserépkályha biztosította a fűtést. Aztán persze csináltunk egy szilárd tüzelésű kazánnal üzemelő radiátoros központi fűtést, de azért a cserépkályhát még használtuk néha, bár egyre ritkábban. Kezdett is füstölni kicsit, aztán meg jobban, úgyhogy idővel teljesen nyugállományba vonult. Én viszont elkezdtem gondolkozni azon, hogy azért egy kandalló mégiscsak kéne egy vidéki házba. Akkoriban még a kandallóbetétek elég drágák voltak, de támadt egy alternatív ötletem…

fireplace.jpg

Polcot szerelünk a falra, és szeretnénk, ha vízszintes lenne? Helyére kell igazítani az ajtót, és ki kell mérni a függőlegest? Pont erre találták ki a vízmértéket.

Átlót kell vágni egy hosszú deszkán? Egy falszakaszon szükségünk van a vízszintes vonalra, hogy a szerelvények szépen fussanak? Keressük egy falszakasz közepét? Csak egy kicsapózsinór kell nekünk, és már kész is az egyenes, lehet vágni, szerelni.

Szeretnénk egy földtől plafonig virágállványt vagy macskabútort? Csak elővesszük a függőónt, máris megvan a csavarok helye.

Ácsi.

leica-lezer.jpg

Kerítések felújítása

Az idei nyár igen száraz és mondhatni forró is volt. Nedvesség ugyan nem sok volt, annál több napsütés erős UV-sugárzással párosulva. Ez nem csupán a kültéri faanyagból készült tárgyak védelmét károsította, hanem a festett kültéri felületeket is erősen megviselte. Az ugyan még nem tudható, hogy milyen lesz a téli időszak, viszont a felületvédelmet szolgáló bevonatok felújításával jelentősen lassítható a kerítések, kertkapuk és egyéb kültéri tárgyak felületeinek nyáron elkezdődött erodálása.

kerites_poszt01.jpg

Fura kerítések

Pusztán azért, hogy jobban csússzon a holnapi poszt, egy tetszetős gyűjteményt tárunk elétek a témában. Páratlan vaslogikátokkal kitalálhattátok, hogy holnap a kerítésről lesz szó, illetve annak karbantartásáról. Erről az egyszerű építményről, a Wikipédia is megemlékezik. Sok újdonságot nem olvashattok róla, ellenben az alábbi gyűjtemény szépen összefoglalja, hogy azért nem kell minden esetben túl komolyan venni saját életterünk behatárolását. A kerítés lehet vidám és/vagy kreatív építmény is. Íme:

kerites_01.jpg

kerites_07.jpg

Buheráljunk pincét - 2.

A romkocsma-projekt sem merült a feledés homályába, bár az már látszik, hogy nem lesz sokkal gyorsabb egy átlagos metró-beruházásnál...

A legfontosabb, és a legnagyobb feladatnak a falak rendberakása látszik. Most nagyjából 50-50% a lepotyogott vakolatú tégla és a többé-kevésbé ép vakolat aránya. Elsőre úgy gondoltam, két megoldás lehetséges a rendberakásra: az első, hogy leverem a vakolatot mindenhol, aztán kezelem valamivel a téglákat, és kész is. Nem lesz persze olyan szép, mint egy direkt erre készült téglaborítás, de a rusztikusság és az esetleges hibák még jól is nézhetnek ki.

fal1.jpg

Faházak időszaki karbantartása

A faházak, különösen régebben, többnyire hétvégi telkek időszaki tartózkodására készültek. Mára ez a helyzet ugyan némileg változott, ám a fa mint építőanyag legfeljebb a minőségében, az alkalmazott építési technológia pedig a kornak megfelelően igényesebb lett. A lényeg azonban, hogy minden faház rendszeres karbantartást és hosszabb idő elteltével alapos felújítást igényel. Megéri a fáradságot, ugyanis a jól karbantartott faépületek akár a 100 évet is megérhetik.

fahaz01 (1).jpg

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek