Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kérdezzetek!

Egy barkácsblogot azért többnyire olyanok olvasnak, akik maguk is szeretnek fúrni-faragni. Lehet, hogy egy-egy témához jobban is értenek nálunk, másokhoz viszont még annyira sem. Ezekben az esetekben pedig megoldás és tanácsok kellhetnek. Vannak akik ilyenkor hozzánk fordulnak, és az is megesik, hogy tudunk tanácsot adni. Most arra bíztatunk mindenkit, használja bátran a Furdancs Facebook-oldalát. Tekinthetjük akár úgy is, hogy ez is egyfajta szerszám. És hogy miért gondoljuk, hogy ez egy eszköz lehet a kezünkben? Elmondjuk.

facebook komment kérdések olvasók

Barkácsoljunk stompboxot!

Ezt az írást egy ismerősünk, Zsófi küldte, aki bizony tele van folyamatosan megvalósítandó fúr-farag tervekkel, és ezeket el is készíti, ha maga nem boldogul, addig hajkurássza segítségére számbavehető ismerősöket, amíg össze nem jön, amit elképzelt. Minket is megkérdezett az alábbi ötlete megvalósítása előtt, de mire hozzáláttunk volna, ő már meg is valósította.

stompbox cajon lábdob ritmus

Sörkollektor 3 - válaszok

Most, hogy végigvettük, hányféle szempontot is kellene figyelembe venni egy sörkollektor építésénél, itt az ideje, hogy hozzálássunk a sajátunk építésének. Ezt persze tudományosan, gondosan méretezve kellene elkészíteni. Azonban a helyzet az, hogy a korábbi értekezésünkben összeszedett rengeteg szempont igen sokrétű háttérmunkát igényelne. Konkrét számítások, amelyek alapján el lehetne indulni, sem nagyon léteznek. Ezért aztán arra jutottunk, hogy a mi projektünk egy olyan kollektor lesz, amiben több minden is változtatható/cserélhető lesz. És ha elkészül, elkezdünk mérni. Aztán hátha kikerekedik ebből az egészből valami használható segédanyag az utánunk következőknek...

sörkolektor légkollektor kollektor építés macskakajás konzerv konzervdoboz

3DPrint: Bevezető

Technológiai sorozatot kezdünk: 3D nyomtatás laikusoknak. Másfél éve írtunk először a témáról egy interjú keretében. A technológia már akkor ígéretesnek látszott, de az itthon kapható nyomtatók még kit (a vásárló által összeszerelendő) kiszerelésben is bőven 200e forinton felüli árcédulát viseltek. Ismerjük az átlagfelhasználót: elboldogul a számítógéppel, tervezni szívesen megtanul, de egy 800 (!) oldalas összeszerelési útmutató hibalehetőségeivel és fáradságával nem szívesen birkózik.

3D 3D nyomtató 3D nyomtatas

A kezdeti lelkesedést követően a hírekből is kikoptak a témáról szóló újdonságok. Vártam, hogy végre valamelyik profi nyomtatógyártó beszáll az üzletbe és szabványos, háttértámogatással ellátott, lehetőleg elérhető árú készüléket dob piacra, melynek kiforrott technológiája barátságossá teszi a különben sokváltozós nyomtatási folyamatot.

furo10.jpg

A fúró élét rendszerint folyadékkal hűtjük. Legjobban a víztartalmú folyadékok hűtenek, mert 100 °C-nál a víz elgőzölög és hőmennyiséget von el. A hűtőanyag szappanos és olajos alkotórészei hűtéssel együtt a kenést is elvégzik, s így sima furatfal keletkezik. A hűtő- és kenőanyagokat a fúrandó anyagnak megfelelően kell megválasztani.

A társasházak korszerűsítésével akár 60%-kal is csökkenthető lenne a lakások energiafelhasználása - ez derül ki az Energiaklub nemzetközi projektjének eredményeiből, amelyben konkrét épületeken vizsgálták a felújítási és megtakarítási lehetőségeket, valamint az alacsony beruházási kedv okait. A lakóközösségek ugyan nyitottak a korszerűsítésekre, ám a pénzügyi lehetőségeik korlátozottak, sokaknak már az előkészítés költségei is megterhelőek. Az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet legfrissebb kutatása szerint a lakosság közel kétharmada nem vág bele otthona korszerűsítésébe az elkövetkező három évben, ha ehhez csak saját megtakarításaira és hitelekre számíthat. Az elavult épületállomány megújulására vissza nem térítendő állami támogatások nélkül nincs esély. Az állam felelőssége tehát igen nagy, a rendelkezésére álló erőforrások megfelelő felhasználása akár 25000 új munkahelyet és akár 70 milliárd forint költségvetési bevételnövekedést eredményezhetne.

energiahatékonyság hőszigetelés knauf energiaklub rezsicsökkenés megtakarítás

45+45 néha 82

Többször hangoztattam, hogy néhány többletszolgáltatás és a fokozott megmunkálási pontosság nem ér meg nekem +50000 forintokat, így a barkácsgép-lumpenproletariátus képviselőiből válogatom szerszámkészletemet. Azonban ez esetben nem árt résen lenni a felhasználásnál.

0-90° szögben zártszelvényt vágni nem akadály kis táltos gyorsdarabolómnak (itt mutattam be), de egy percig sem bízom gyárilag felrovátkolt szögbeosztásának. Most figyelmetlenül ejtettem meg az első vágást, ráhagyatkozva a gyári 45 fokra. Látják az eredményt.

Sörkollektor 2 - kérdések

Sörkollektoros sorozatunk második részében egy rakás kérdést borítunk a tisztelt olvasók elé. Mint jeleztük már, egy ilyen szerkezet építésekor - a látszólagos egyszerűsége ellenére - igen sok, egymással néha nagyon is ellentétes szempont átgondolására lehet szükség.

sörkollektor légkollektor napeneria légfűtés

A különböző zenefelvétellel és zenehallgatással kapcsolatos elektronikák otthoni, saját kezünkkel történő építése régi keletű hobbija sokaknak. A rendszerváltás előtt, különösen a 60-as, 70-es években ezt a szükség is diktálta, hiszen készen csak nagyon esetlegesen és nehezen lehetett hozzáférni a szükséges berendezésekhez.

kína elektronika olcsó elektronika kész panelek áramkörök NYÁK

A fúrás munkaszabályai

befogas04.jpg

Csak akkor fogjunk hozzá a kézi fúráshoz, amikor már véglegesen meggyőződtünk arról, hogy a munkát csak kézzel lehet elvégezni. A gépi fúrás ugyanis pontosabb, gyorsabb és kényelmesebb.

Készítsünk mini ZEN kertet!

A japánban játszódó, japánról szóló filmekben többször láthattunk már homokkal borított kerteket, ahol láthatóan a nyugalom nagyon magas fokán álló kertész gereblyével rajzolt szépséges mintákat a homokba. De láthatunk ilyesmit akár New York-i menedzserekről szóló filmekben is, ahol a csúcsmenedzser az íróasztala szélén álló kis kertben végzi ugyanezt a nyugtató tevékenységet. Egy barátunk kért most tőlünk egy ilyen kis kertecskét, és ha már megcsináljuk, gyorsan meg is írjuk...

zen zen kert japán kert mini kert mini zen

Szétszedtem: LED izzó

"Na jó!" - kezdődtek már e szavakkal királydrámák, válások vagy komoly anyagi kárral járó verekedések. Nálam legutóbb egy konyhai világítótest átalakításába torkollott a kijelentés, mikor meguntam, hogy havonta kellett márkás fénycsövet cserélni benne.

A felesleges anyagok kitermelése után - tudták, hogy ma már a fojtótranszformátort egy áramkör helyettesíti? - három darab 3 wattos LED izzót szándékoztam beépíteni. Sajnos túl nagy helyet foglaltak még elfektetve is, illetve szívesen megspóroltam volna három E14 foglalat árát.

Itt a Furdancsnál már többször szóba került a sörkollektorok alapos körbejárásának igénye. Ezekről a szerkezetekről már sokan hallhattak, pár éve került be a köztudatba ez a kifejezés. Aki nem ismerné, annak egyelőre annyit mondanánk, hogy ez neve ellenére egy komoly fűtőalkalmatosság, a sör-előtag csak a készítéséhez felhasznált italos dobozokat jelöli, amelyek a nagyon kis falvastagságuk miatt különösen alkalmasak erre a célra. Szóval ne a név alapján ítéljünk, lássuk a szerkezetet.

sörkollektor napenergia sörös doboz fűtés olcsó fűtés légfűtés kollektor

Új év, új tervek. Fémipari sorozatunk már annyira bevezette olvasóinkat a fúrás, fűrészelés, köszörülés világába, hogy idei garázsproject keretében megfontolhatják akár egy harckocsi építését is. Miért pont harckocsit? Én is ezt kérdeztem, mikor rádöbbentem, hányan konstruálnak otthon hobbi harcjárművet. Újévi videoválogatásunk a barkács lánctalpas járművekre koncentrál.

Legtöbbjük terepjárásra, városnézésre alkalmas jármű, de egészen élethű, műhelyben összerótt Tigris replikát is találunk a kínálatban, hiszen nem mindenkinek telik rá, hogy saját gyári tankot vásároljon és szendvicset süssön rajta a barátaival.

Ha egy munkadarabba furatot készítünk, a forgácsolóerő forgatónyomatéka a munkadarabot forgatni akarja. Kis átmérőjű fúrók esetében kézzel tudjuk tartani a munkadarabot, nagyobb átmérőjű furatok készítésekor azonban már nagyobb erő kell a megtartáshoz.

befogas05.jpg

Bizonyos átmérőn túl már nem is lehet kézzel ellentartani. Ilyenkor a munkadarab hosszát valamilyen segédeszköz segítségével növeljük (sikattyú, párhuzamszorító).

Waxoljunk és viaszoljunk!

A minapi pc hangszórós posztomban említettem, hogy hátravan még a felületkezelés. Eredetileg lakkozni akartam a bükk vázat, de persze kint a műhelyben ahhoz hideg van most, ráadásul a lakknak azért kell egy nap száradás. Így aztán arra jutottam, hogy inkább viaszolni fogom a felületet, ez bent a meleg szobában egy ronggyal elvégezhető, nincs kosz és festékcsepp, ráadásul a viasz illata sem kellemetlen.

waxolás viaszolás viaszbevonat starwax viaszolt bútor felületkezelés

8 tonnás présgép házilag

Az olajemelő nagyszerű találmány és kivitelének köszönhetően nem csak gumicserére szorítkozik felhasználási területe. Építeni kezdtem egy többcélú állványt, mely - megfelelően edzett betétekkel - fémlemezek hajlítására, lyukasztására és nyomóformás préselésére szolgál.

PC-hangszóró gyorsan

Az új év nálam általában némi lakás átrendezéssel is párosul. Idén is így volt ez, máshová került a kissé át is alakított íróasztal. És ha már így alakult, gondoltam mégiscsak kellene két kis hangszoró a laptop mellé, mert a fejhallgató sokszor macerás, a laptop kis minihangszóróinak hangja meg azért érthetően nem az igazi...

pc hangszóró konzervdoboz hangdoboz

A fúróbefogás eszközei

aas.jpg

A hengeres szárú fúrókat fúrótokmányba, a kúpos szárúakat pedig hüvelybe fogjuk.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek