Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szigetelés a szarufák felett

Magyarországon a családi házak, társasházak többsége magastetővel készül. Ezek a szerkezetek megfelelnek az építési hagyományainknak, és jól beillenek a tájba, de többségük a fokozott energetikai követelményeknek már nem minden esetben felel meg. (Különösen, hogy az ilyen tetőterek egyre nagyobb számban kerülnek utólagosan beépítésre.) Újfajta hőszigetelési megoldásokat kell tehát találni.

Tet_felújítás Manzárd Grafit(R) .jpg

A legjobb tök az utcában

tok-3.jpg

Nálunk életkori sajátosságok miatt a töklámpás még mosolygós és vidám, és Tök bácsinak nevezzük, de ha kicsit nagyobbak lesznek a gyerekek, egészen biztosan nem a Vidám kiscserkészek 1001 kópésága kézikönyvből fogunk meríteni, hanem az Evil Mad Scientist oldalról.

A Netszerszám volt olyan kedves és a Furdancs Blog születésnapja alkalmából egy hasznos kis kütyükből álló ajándékcsomagot állított össze, melyet egyik szerencsés olvasónk meg is nyert. A héten zajlott játék során a legügyesebb válaszadók közül Loós Gyula volt a legyszerencsésebb. Az alábbi képekre kattintva irigykedhettek, hogy mi mindent nyert Gyula, akinek ezúton gratulálunk. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.

Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Falikar faágból (Hobbit style)

Az úgy volt, hogy egy barátomnál járván mutatott egy frissen vásárolt T…. gazdaságos lámpaernyőt, amelyről csak otthon állapította meg, hogy E14-es foglalathoz való, nem a vastagabbik E27-hez, amire szüksége lett volna. Miután az ernyő szerintem mutatós, magamhoz vettem, hogy kitalálok hozzá valami hasznosítási módot.

kar2.jpg

Munkalapok és alkalmazásuk

A munkalapok különlegesen kialakított un. postformingolt termékek, amelyeket általában konyhák munkapultjait szokták elkészíteni. Felületük különféle kopásállóságú bevonattal ellátott, MDF vagy faforgács alapanyagú, 60 cm szélességű és 4-5 m hosszúságú táblákban szerezhetők be. A vastagságuk 28 és 40 mm között van. Elülső hosszanti élük lekerekítése is különféle profilú lehet. Mintázatuk igen változatos és a felületük kopásállósága sem azonos. Általában a HPL bevonatúak magasnyomással előállított 0,7-0,9 mm vastagságú, míg a CPL bevonatúakat alacsonyabb nyomású 0,4-0,7 mm bevonat fedi. Felületük különböző fényvisszaverő képességű, magas-, normál, és matt kivitelű, normál, vagy magas kopásállóságú lehet.

munkalap.jpg

Számítógépek takarítása

Az asztali számítógépek ugyan dobozba zárt szerkezetek, ám ennek ellenére porosodnak, ami fokozatosan rontja az elektronikus egységek hűtését. A por ugyanis elég jó hőszigetelő, a különféle hűtőbordákra rakódva gátolják a hőre érzékeny alkatrészek hatékony működését. Szélsőséges esetben még automatikusan le is kapcsolhatják a gépet. Ezt pedig jobb elkerülni, ezért a kitakarítását legalább egy évente ajánlatos elvégezni.

pc01.jpg

Szerszámfal másképp

Nemrég volt egy írásunk itt a Furdancs blogon a perforált szerszámtartó falakról. Több megoldást is bemutattunk, azonban a beérkezett kommentek és hozzászólások azért azt tükrözték, hogy bár legtöbbünknek tetszenek ezek a profi megoldások, de egy átlagos hobbyműhely tulajdonos számára ezek a rendszerek legtöbbször túl drágák. Nem is feltétlenül maguk a perforált fém vagy fa lemezek, hanem a hozzájuk tartozó, a különböző szerszámokra optimális rögzítési megoldást kínáló rögzítő elemek tudják igencsak megterhelni a pénztárcát.

falt1.jpg

Légies polcok

polc1.jpg

Semmi sem indokolja, hogy polcaink hátsó- és oldalfalait tömör, egybefüggő anyagból készítsük.
A súlyos és relatíve drágább kockaszörnyeket kiválthatjuk szellősen. Most az oldalfal (levegővel történő) kiváltását mutatom be. A kereskedelemben méteres kiszerelésben kapható fahenger átmérője 4-30 mm. Nekünk a 8-20 mm közötti vastagságúak az érdekesek, azok már nehezebben görbülnek és kellően szilárdak.

Olvasói levél - Fura polc

Fura polcokat bemutató gyűjteményes posztunk kapcsán ismét levelet kaptunk egyik olvasónktól. Úgy gondoljuk, Mónika munkája érdemes arra, hogy elétek tárjuk. Alább olvashatjátok a levelet, mégalább pedig a Mónika által mellékelt fotódokumentációt nézhetitek meg, főszerepben a készítővel.

"Kedves Furdancs csapat!

Egy ideje zugolvasója vagyok a blogotoknak, de mióta a "Színes ötletek"-nél gyakran szerepeltek, egyre többet jövök.
Nem tudom mennyire szokás saját alkotásokat beküldeni, de a mai poszt hatására gondoltam elküldöm az otthoni fura polcot, melyet egy hasonló (külföldi) blogposzt után csináltam. Egyáltalán nem praktikus, de jól néz ki. :) szerintem.
A festés az én munkám, a két polcot úgy csináltattam egy asztalosműhelyben, de a felfúrásnál aktívan részt vettem! :)
(a függőágy is egyedi barkácsolás eredménye: fúrás nélkül van megoldva, a galérián átvezetve, kicsit barbár módon sajnos)

Egyre hűségesebb olvasótok:
Móni"

361 (1).jpg

20120920_192644 (1).jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

 

Most már elárulhatjuk, hogy ma 1 éves a Furdancs Blog. Ennek örömére a héten ezt meg is kérdeztük tőletek. A helyesen válaszolók közül három szerencsés olvasónknak egy egy menő könyv üti a markát. A nyertesek tehát:

Kiss Éva - Lakás és bútor 1920-1948 között című könyvét Ráncsik Mónika nyerte

image_2.jpg

Kurt Jeni - Télikertek tervezése és építése című könyvét Török András nyerte

image_1.jpg

Aidan Walker - A faanyagok enciklopédiája című könyvét Szira István nyerte

image.jpg

Gratulálunk!

A játéknak azonban nincs vége! Újabb kérdésért újabb ajándékot sorsolunk ki a helyes megfejtők között. A nyeremény ezúttal néhány hasznos kütyü a Netszerszám felajánlásával. Részletek ITT.

Felvirradott az második nap reggele. A nap sütött, de nem volt valami meleg. Mindenesetre folytatni kellett, ha már belekezdtem. A tegnap készült szerkezetekből semmi nem dőlt össze, sőt, egész fickósan áll. Jó érzés volt belépni a műhelybe. Még a reggeli kávém ittam, mikor megjöttek az ablakokba való üvegek, úgyhogy azoknak a behelyezésével kezdtem.

müh2-0.5.jpg

A fakopáncs sorozat végén ígértem, hogy fogunk csinálni mindenféle hasznos dolgot fából. Hát akkor most itt a lehetőség. Miután jó ideje már nem dolgozom itthon asztalosként, a korábbi műhely inkább garázzsá lett átalakítva. Némi falazás, új ajtó- és ablaknyílás készült, ezekbe azonban nem került nyílászáró. Most viszont úgy alakult, hogy dolgozni kéne a műhelyben, tehát aktuálissá vált a dolog, és miután hirtelen rendes téli hideg is lett, gyorsan kellett megoldani a kérdést, és persze olcsón. Ja, és azért mutatós végeredményt akartam…

muh4.jpg

A hét műtárgya: a hőlégfúvó

15_dragons_breath.jpg

A férfiak hajszárítója.

Fura polcok

Merüljünk el a polcok világában! Ma már olvashattatok a rendkívül izgalmas polctartókról. Posztunkban leginkább a különböző fajtájú és diszkréciójú megoldásokat vettük sorra. A polcok világa azonban nem ér itt véget. Ez az alapvető tárolóalkalmatosság, bármennyire is furcsa, de sok kreatív szakinak, vagy akár designernek indítja el a fantáziáját. Összegyűjtöttünk párat a legjobbak közül. Csodálkozzunk együtt!

polcok_17.jpg

polcok_02.jpg

Polctartók

A polcok számtalan formában gazdagítják a lakások berendezését. Ezek többnyire nyitott tároló helyek, amelyeket azonban a célnak megfelelő módon szokás rögzíteni a falakra, vagy akár a bútordarabokba. Alátámasztásukhoz azonban mindig valamilyen konzol, azaz a polclapot alátámasztó tartó egység szükséges.

polctarto01.jpg

Láncfűrész mint sörnyitó

Itt a Furdancson számtalanszor beszámoltunk már a sörről és a hozzá tartozó kiegészítőkről, mint a barkácsolás nélkülözhetetlen kellékeiről. Azt is leszögezhetjük, hogy olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó. Misem bizonyítja ezt jobban, mint az alábbi videó. Nem kell megrettennünk, ha egy bontatlan sör környezetében találjuk magunkat és csak egy láncfűrész van nálunk. Használjuk az alábbiak szerint. Egészségünkre!

Még több sörös téma ITT

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Sziasztok!

Zsibbant vagyok a zsibbantbarkacs.blog.hu oldalról.

A Furdancs Blogos srácoknak megígértem, hogy a következő agymenésemet náluk publikálom. Bő két hónapos késéssel, íme. Egyes bekezdéseknél igyekeztem nagyképű és kioktató lenni .

A kettlebell ugye a funkcionális edzés hívei között elterjedt. Ami amúgy egy piszok jó dolog, szeretem. Én alapvetően a saját testsúlyos gyakorlatokat perforálom, egyszerűen azért, mert. Tök jó a súlyzós edzés is, egyszerűen "not my cup of tea", de néha fűszernek jó. Aztán egyszer volt egy olyan, hogy meséltem ilyen testsúlyos gyakorlatokról egy ismerősömnek, aki mondta, hogy jajaja, az milyen jó dolog, mennyivel jobb, mint a súlyzózás, és el is akar kezdeni megint kettlebell-ezni.

Találós kérdés: ha nem rúdra szerelt tárcsa, hanem füles gombóc formája van egy vasnak, akkor az már nem súlyzó?

Nem akarok belemenni semmilyen vitába a funkcionális vs. testépítő, súlyzós vs. testsúlyos, izolációs vs. teljes testet megmozgató edzéseket illetően. Szerintem mindegy mit csinálsz, ha nem haragítasz magadra másokat, és ésszel csinálod. És ugye többet ésszel, mint ész nélkül.

Mindenképpen szeretnék idézni az ellentmondásokkal teli életű, de szakmailag zseniális Mike Mentzer-től. Az alábbi mondatot egy Marcus nevű német testépítő edzeményének mondta: "Ne feledd, testépítők vagyunk, nem súlyemelők."

Tehát, ha már fűszernek szeretek súlyzós edzéseket is űzni olykor, meg a kettlebell amúgy is egy mókás külsejű dolog, és én szeretem a mókát, akkor miért ne csináljak ilyen kis izéket, amik jók funkcionálisos súlyzósasos mindent megmozgatósos ugyanakkor olykor egyben izolációs gyakorlatokhoz is?

Íme a recept:

Keress fel egy rönk lelőhelyet.

1.jpg

Bőrbútorok tisztítása, ápolása

A bőr kárpitozású bútorok főként tartósságuk és eleganciájuk miatt kedveltek. E bútordarabok azonban különféle kikészítésű bőrökkel kárpitozottak és csak akkor lesznek valóban sokáig tartósak és szépek, ha rendszeres ápolásban részesülnek. Ez többnyire a bőr fajtájától és kikészítésétől is függ, ám a rendszeres ápolást mindenképpen igénylik. E tekintetben számos házi praktika is van amelyek azonban valójában nem igazán hatásosak, és sokszor ártanak is a bőrkárpitoknak.

borbutor01.jpg

A hét műtárgya: perforált fal

Rend a lelke mindennek.

fa-szerszamtarolo-szekreny.jpg

www.woodworkersworkshop.com

Fémtárgyak tisztítása

Otthonunkban egyre több a fémből készült használati tárgy, amelyeket nagyon gyakran, vagy akár mindennap használunk. A csillogó felületük azonban idővel veszít a ragyogásából, foltos lesz, ami általában a nem rendszeres vagy nem megfelelő tisztításuk következménye. Ez esetenként akár higiéniai problémát is okozhat, ám elsődlegesen az elhanyagoltság látszatát kelti. A fémtárgyak ugyan könnyen tisztán tarthatók, de ez nem jelenti azt, hogy nem igénylik a rendszeres tisztítást.

Photo 2013.09.23. 10 19 11.jpg

Hulladékból: játékkocka

Az expandált polisztirol (Nikecell, Hungarocell) hulladéka a leghulladékabb hulladék, nála kényelmetlenebb hulladék talán csak az apróra őrölt üvegcserép és az urán-235. De mi mégis kardfűrészt hordunk és megpróbálkozhatunk valami hasznosat készíteni belőle.

nikevar4.jpg

Szigetelünk megint. Kedvelt téma, és a fejlesztés tempója már-már megközelíti a számítástechnikai eszközökét, ha ráállnánk, akár hetente lehetne új anyagokról blogolni. Az egyre dráguló energia mind hatékonyabb hőszigetelést kíván. Az elvárásainkat vagy extrém vastag hőszigeteléssel, vagy minőségileg jobb szigetelőanyagokkal tudjuk kielégíteni. (Vagy a kettő kombinálásával akár, de erről még később...)

Austrotherm GRAFIT REFLEX (1).jpg

Felhívással fordulunk a Furdancs blog olvasóihoz. A helyzet az, hogy meglehetősen nagy állatbarátok lévén igen komoly mennyiségű állateledeles konzervdobozunk gyűlt össze. Persze konzervdobozból sok mindent lehet csinálni, a mellékelt képeken van is pár ötlet lámpástól a virágcserépen át a cipősarokig. Mi azonban azt gondoljuk, a Furdancs blog olvasói talán ezeknél is jobb és újszerűbb felhasználást tudnak javasolni.

konzerv2.jpg

Szőnyegtisztítás

A lakások a szennyeződéseknek leginkább kitett darabjai a szőnyegek. Használatukból adódóan folyamatosan elpiszkolódnak még akkor is, ha az utcai cipő helyett otthon papucsban járkálunk. A levegőben levő por mellett pedig még óhatatlanul foltok is kerülhetnek a felületükre. A porszívózás csak késlelteti az elszennyeződésüket, ám egy idő múlva elkerülhetetlen a teljes kitisztításuk, viszont a rájuk került foltokat ajánlatos mielőbb eltávolítani.

szonyeg_03 (1).jpg

WD-40: a Jolly Joker.

joker-2.jpg

Hulladékból: műhelyplayer

Sokak szerint az olcsóbb elektronikai eszközök már a gyárból kiszállítás után hulladéknak számítanak. Van benne valami, mert már a harmadik aktív hangfalat selejtezem ki pár éven belül. Azonban egy talpas törölközőtartó bevonásával egyedi műhelyhangosítást készítettem és így nem vesztek kárba az értékes fröccsöntött műanyag alkatrészek (irónia, persze).

szurke_ok.jpg

Padlók tisztítása

Padlóink gyakori tisztítása nem csupán higiéniailag fontos, hanem kellő ápolásukkal a tartósságuk is növelhető. E feladatok egyszerűek, ám megfelelő tisztítószerekkel és hatékony takarító eszközök használatával gyorsan elvégezhetők.

padlo01.jpg

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek