Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Napi tipp: biztonság otthon

Image11.jpg

Ha törött üveggel kell munkát végeznünk, vegyünk fel vastag munkakesztyűt, zárt cipőt és napszemüveget vagy védőszemüveget, amely megvédi szemünket az üvegszilánkoktól.

Szétszedtem: CRT-monitor

A hagyományos katódsugárcsöves monitorok első generációi felelősek, hogy kortársaink nagy része szemüveget hord. Ormótlan méreteik, alacsony felbontás, a porkilövellés és enyhe gamma sugárzás jellemezte őket a kilencvenes években, de mi örültünk, hiszen a Junoszty tévé - mint monitor - után kitágította perspektívánkat a hatalmas felbontás és színek kavalkádja. Ma már olyan nosztalgiával gondolunk rá, mint a milliomos, ki régen egy tóban lakott.

crt15.jpg

Nem is kellenek szavak, nézzük egy galériában, mivel találkozunk, ha szétszedjük. A monitor működési elvéről itt olvashatnak.

LEGO-támaszték fúráshoz

Írtunk már itt a Furdancson a népszerű gyerekjáték alternatív felhasználási módjairól. Díszíthetünk vele, készíthetünk fali kulcstartót belőle, és még sorolhatnánk. Kedvenc amerikai lakossági barkácsoldalunkon leltünk egy ügyes megoldást arra az esetre, ha azt szeretnénk, hogy a függőlegesnek szánt furat valóban az legyen. Néhány építőkockát kell csak lenyúlni a gyerektől és már készíthetjük is a támasztékot.

Természetesen az ötlet nem rossz, de gyakorlati használhatóságával kapcsolatban vannak fenntartásaink. Már pusztán az egykezes fúrókezelés  rengeteg hibalehetőséget rejt magában. Pont a kis kütyü az, ami arra kényszerít bennünket, hogy egy kézzel tartsuk a fúrót. Valahogy labilisnak tűnik a rendszer, így a fotó alapján. A másik dolog, ami nem feltétlenül segíti munkánkat, az az acél és a műanyag találkozása. Ez ugyebár nem mondható surlódásmentesnek és nem nehéz kitalálni, hogy ezúttal a legó marad alul. Legalábbis ahogy mi látjuk, persze anélkül, hogy kipróbáltuk volna. Ha esetleg van tapsztalatotok, akkor kommenteljétek ide. Bővebben itt tájékozódhattok: http://www.instructables.com/id/How-To-Drill-Straight-Holes-with-a-Hand-Drill-Usin/

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Napi tipp: létrák használata

letra.jpg

Ellenőrizzük, hogy a létra szilárdan és biztonságosan áll-e. Elsősorban a kihúzható létrákat kell biztonságosan felállítani és rögzíteni. A létra legalább 1 m-rel érjen az alá a hely alá, ahol a munkát végezzük. Soha nem szabad a legfelső vagy az utolsó előtti fokra állni, mert itt könnyen elveszíthetjük az egyensúlyunkat.

Gyakorlat: Virágtámasz

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Image9.jpg

A belső és külső falakon észlelt repedéseket (a fafalak is ide tartoznak) lehetőleg gyorsan ki kell javítani, mert huzatot, esetleg beázást is okozhatnak. Évente kb. kétszer ellenőrizzük, hogy az ereszcsatornákban akadálytalanul folyik-e a víz.

A próbalámpán túl is van élet. Néha szükségünk lehet a van áram - nincs áram értéknél pontosabb mérésekre a ház körül. Bemutatom az alapméréseket frissen beszerzett multiméteremmel, mellyel igen elégedett vagyok.

Image20.jpg

Egy fontos figyelmeztetéssel kezdem. Legyen óvatos 25 V-nál nagyobb váltakozó- illetve 35 V-nál nagyobb egyenfeszültségeknél, mert már ilyen feszültségnél is veszélyes lehet a vezető megérintése.

Napi tipp: festmények kezelése

Image7.jpg

Ne tegyük ki festményeinket közvetlenül a napfénynek, de a túl sok mesterséges fény is káros lehet. Ne akasszunk festményt a fűtőtest fölé vagy olyan falra, amelyben a fűtés csövei húzódnak. A nehéz és nagy képkeretet alulról támasszuk alá, nehogy sarkai a súlytól szétváljanak. Esetleg úgy akasszuk fel a képet, hogy a keret egy lécre, polcra vagy bútorra nehezedjen, vagy támasszuk alá alulról kis falábakkal.

A hét műtárgya: a polírkorong

Polírozásról már írtunk több alkalommal is itt a blogon, azonban a tegnapi posztunk kapcsán talán nem árt újra körbejárni a polírozás témakörét.

A polírozás gyakorlatilag egy (finom-) csiszolási művelet. Célja a különböző anyagok (járművek, alkatrészek, háztartási- vagy épp antik tárgyak) fényesítése. Ugyanígy a polírozás egy fajtája a politúrozott bútorok vagy épp a márványpadlók fényesítése is. Eszköze a polírozó paszta, ami egy emulgálószerbe, pasztába homogénen bedolgozott csiszolószemcséket tartalmazó anyag. Ez a paszta a munkadarab és egy segédeszköz - a polírkorong - között elhelyezve, csiszolás jellegű folyamatban a felület egyenetlenségének megszüntetésével éri el a kívánt simaságot és fényességet.

butor04.jpg

Az ón, gyöngyház, gyöngy vagy elefántcsont intarziát puha kefével keféljük le, vagy a hajszárítót hidegre állítva fújassuk le róla a port. Ne használjunk portörlőt vagy szarvasbőrt, mert az a fémbe akadva megsértheti az intarziát. Az aranyozott részeket ne dörzsöljük, s főleg ne próbáljuk vízzel tisztítani, mert maradandó foltot hagy.

Karcos a fényszóró?

A mai autóknál egyre gyakoribb, hogy a fényszórók a korábban általánosnak számító, üvegből készült helyett műanyag burát kapnak. Ennek nyilván sok előnye van, azonban az bizonyos, hogy ezek a burák az idő előrehaladtával bizony sok apróbb-nagyobb karcot és sérülést szenvednek el. Az is előfordul - mint az itt bemutatott esetben is - hogy valamilyen vegyi anyag, például egy jégoldó spray megmarja, mattá teszi a fényszóró felületét. De szintén ártalmas lehet a gépi mosó keféje, vagy éppen a menetszél által a fényszóróra szórt por által gyakorolt koptató hatás. Szintén van némi roncsoló hatása az UV sugárzásnak is. Bár a fényszórók a gyárban kapnak UV védő bevonatot, azonban hosszabb idő, és a mechanikai sérülések ennek hatását is csökkenthetik.

Napi tipp: tárolás

tarolas10.jpg

Nagyon fontos, hogy házunkban vagy lakásunkban megfelelő nagyságú tárolóhelyünk legyen. Mindennek helyet kell találnunk, akár naponta használjuk, akár csak egyszer egy évben.

Sokunk gyermekkorának várva várt pillanata volt a termelési riport a tévében, azon belül is amikor üveggyári tevékenységről szólt a beszámoló. Csodás dolog volt nézni, ahogy Sanyi bácsi fújja az üveget, oldásként pedig olykor megmutatták, hogy Sanyi bácsi a kommunksta szombaton, unalmas perceiben valódi művésszé válik és bármilyen, épp aktuális önkényuralmi jelképet képes üvegből megformálni. Ezeket a pillanokat idézi az alábbi videó. Francisco Lopez Serrano, a mű elkövetője vélhetően egy spanyol Sanyi bácsi. Csodálkozzunk együtt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Műhelytrón percek alatt

Ez a "percek alatt" címtoldalék pompás szerkesztői fogás, mert az elkészítési idő rövidségére való hivatkozás felmentést ad az igénytelen megmunkálás és vizuális inkonherencia alól. Iparművészeti mellékletünk következik (percek alatt készült).

tron1.jpg

Azonban a gyarló kivitelezés az ismert jelmondattal is magyarázható: ami elkészült és működik, azt ne piszkáljuk.

Rusztikus gyertyatartó

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

A pneumatikus jazzdobos

Ezekkel az emberzenészekkel csak a baj van. Drágák, hamar elkanászodnak és a kocsijukban sokszor csaj van. Az automatizálás gyógyírt kínál e gondokra és a jövő költséghatékony rockzenésze már nem alternatív vagy klasszikus, hanem pneumatikus.

Míg a világ ortopéd sebészei tanácstalanul állnának a négykezű dobos vagy 78 ujjú gitáros megalkotása előtt, a legvalódibb metálcsapat (hiszen fémből vannak), a Compressorhead tagjainak nem jelent gondot néhány plusz végtagot növeszteni.

Az ötlet pár éves, de még mindig megbámulhatjuk a zenészek külsejét és mozgáuk koreografiáját (kedvencem a dobos). Mint egy Mos Eisle-i kocsma zenekara a Csillagok háborújából. Új kihívások a barkácsolás terén.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Két napja az új lakossági energetikai pályázatokról hírt adó posztunkban ígértük, hogy ha megvannak a részletek, megírjuk azokat is. Itt vannak a tudnivalók:

Mindhárom pályázat a lakossági fogyasztókat célozza meg. A fűtőberendezések és a homlokzati nyílászárók korszerűsítését célzó támogatásokra a magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemélyek, a háztartásigép-korszerűsítési támogatásokra a nyugdíjas és nagycsaládos lakosok nyújthatnak be pályázatot.

Napi tipp: vasalók

kk.jpg Három vasalótípust ismerünk; egyszerű száraz vasalót, gőzvasalót, valamint permetezővel és gőzölővel kombinált vasalót. A villanyvasalókba hőszabályozót építenek. A hőszabályozó tárcsán megadják, hogy melyik anyagot milyen hőmérsékleten kell vasalni, vagy pontok utalnak a kezelési címke megfelelő utasításaira. A régebbi típusokon a hőfokozatokat számok jelzik: 1 = hideg, 2 - meleg, 3 = forró, 4 = nagyon forró.

Ipari aprók

Rövid válogatás következik az elmúlt hetek technológiai és hobbi híreiből.
A gőzmozdonyok meglepően alacsony hatásfokúak, viszont az olajválságok idején még mindig megéri olcsó szénnel hajtott mozdonyokat fejleszteni. Ez trend hol fellángol, hol alszik egy sort. Legutóbb széngáz-tüzelésű gőz-elektromos mozdony terve látott napvilágot, ami elég érdekes, hogy elolvassuk ezt a cikket.

mozdony.jpg

Nálam szigetelnek - a másik ház

A Knauf Insulation 'Nálam szigetelnek" programjáról már igen sokszort hírt adtunk itt a blogon. Végigkísértük a programot a jelentkezők toborzásától a szigetelésen át a mérések havonkénti alakulásáig, és persze a végkövetkeztetéseket is bemutattuk.

A program célja az volt, hogy valós körülmények között, hiteles mérésekkel bizonyítsa: korszerű szigetelőanyagok alkalmazásával legalább 30-40%-os, de akár ennél nagyobb energia megtakarítás is elérhető. A kísérlet során a Knauf Insulation kiválasztott két teljesen egyforma házat a Hajdúságban. Egyiket leszigetelték, a másikat nem, és egyedi mérőórákkal mérték az eredményeket, melyekből az derült ki, hogy a szigetelt ház 46%-kal kevesebbet költött fűtésre a téli szezonban. A méréseket nyáron is folytatták, ami pedig azt mutatta meg, hogy a szigetelt ház folyamatosan 24°C-os hőmérsékletet tartott, azaz nem igazodott úgy a külső hőmérsékletingadozáshoz, mint a szigeteletlen ház.

Egy neve elhallgatását kérő hölgy olvasónk nemrég szemben találta magát egy gázszerelővel, akit ő maga hívott, hogy segítsen rajta. Volt oly kedves és elküldte nekünk élménybeszámolóját a műtéttel kapcsolatban. Alább olvashatjátok Vigyázat! Szókimondó szövegek!

"Nem, nem Kelemen Annácska politikuslerántós felnőtt regényéről, hanem a hazai szakikultúráról szól ez az írás.

Minden évben megroggyan a FÉG gyártmányú falimelegítőnk, meleg víz nélkül pedig nem jó lakni. Száz éve ugyanazt a gázszerelőt hívjuk, mert egy haverunk, haverja. De pofátlansága miatt megfogadtam, hogy soha többet, aztán mégis……Volt hogy belenézett a FÉG-be, megfújta majd távozott, előtte kért 12 ezer forintot a fújásért. Akkor szóvá tettem, hogy ezzel a tarifával az ország leggazdagabb emberei a trombitások, fagottosok, kürtösök, de nem vette a lapot.

Nem titkolt szándákunk mai posztunkkal, hogy kedvet csináljunk a multiszerszámokhoz, úgy általában. Gyártótól, márkától, előnyök vs. hátrányok kivesézésétől függetlenül. Egyszerűen jó, ha van multiszerszám az embernél. Ahogy az egyik gyártó egyik fejese egy interjúban elmondta: "egyszer legyen nálad egy hónapig multiszerszám, utána hagyd otthon. Egy héten belül hiányozni fog." Valahogy így szólt az okosság. Írtunk mi már ilyesmiről nem egyszer, de konkrét tapasztalatokat még nem osztottunk meg. A piacon szép számmal vannak jelen gyártók (Gerber, Leatherman, Victorinox), akik elvárható, vagy még annál is jobb minőségű multikat gyártanak. A kiválasztáskor sok szempontot vehetünk figyelembe: minőség, felszereltség, használhatóság, ár/érték arány, design. Furdancs úrnak elsősorban azért van olyan szerszáma, amilyen, mert ajándékba kapta. Másodsorban pedig azért, mert szerinte ez jól néz ki. Ennyit Mr. Furdancs jól átgondolt vásárlási szokásairól. Ezen a ponton átadjuk a szót a tulajdonosnak, meséljen ő, hogy miről is van szó.

3D-nyomtatott autó

Nagyon úgy néz ki, hogy most már talán mindenki számára érthető lesz, hogy mire is jó a 3D-nyomtatás. Azt ugye már tudjuk, hogy különböző emberi alkatrészeket, illetve azok pótlását tudunk így reprodukálni. Na de az orvostudomány, az egyre több öndiagnózis és önjelölt háziorvos ellenére még mindig egy elefántcsont toronyban csücsül, ami rendben is van így. De az autó, az más tészta. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy nem is olyan rég még egy békásmegyeri parkolóban simán összehoztunk egy motorgenerált, egy napsütötte szombat délután.

Íme a legújabb szenzáció a 3D-nyomtatás frontján. A Local Motors stábja nem volt rest és kinyomtatott egy autót, mindössze 44 óra alatt. Mindezt a chicagói International Manufacturing Technology Show-n tették, többezer látogató szemeláttára. Igazából a nyomtatás első fázisa tartott 44 órán át, de a videót nézve így is igen hatásos az eredmény.

A többezer megtervezett alkatrészt ezesetben egyetlen darabban nyomtatták ki. A Local Motors mérnöke James Earle elmondta, hogy számításaik szerint hamarosan 7000 dollárból (1,7 millió forint) ki tudnak hozni egy 3D-nyontatott autót. Ez nagy áttörést jelenthet az egyedi autók gyártásának terén. Nem beszélve arról, hogy ha meghúzzák az lökhárítónkat, akkor hamarosan ilyen párbeszédeket fogunk folytatni a karosszérialakatossal:

- Pista bátyám megrántották a lökhárítómat
- Semmi baj Sanyikám. Mi ez? Corsa? Holnapra nyomtatok egyet.

Az eseményről ITT olvashattok bővebben. Angolul tudók előnyben.

Szóval: "ez a jövő, egyétek"

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Poszterek a falon

Azt gondolom, vagyunk páran, akik valamilyen oknál fogva nem kedveljük a csupasz falakat, szeretjük ha mindenféle dekorációk, mondjuk képek takarják azokat. Volt is már pár posztunk a falak képekkel való díszítéséről itt a blogon is. Most azonban a kicsit nagyobb méretekben készült képekről írunk. Akiben van némi művészi hajlam, persze festhet magának bármekkora képeket. Akiben nincs az meg vehet. Azonban lehetnek olyanok, akiknek a hagyományos olaj vagy épp akvarell technikával készült képek kevésbé tetszenek, netán úgy gondolják, hogy az általuk birtokolt lakásba nem illenének. Az Ő számukra sokszor szimpatikusabb néhány jól sikerült fotó megfelelő méretű nagyítását a falra akasztani.

A falak fotó-poszterekkel való díszítése több okból is jó ötlet lehet. Egyrészt akár saját fényképeinket, számunkra fontos helyeket tudunk kitenni a szobánk falára. Másrészt, ha hajlandóak vagyunk valóban nagy méretekben gondolkozni, akár belsőépítészeti elemként is megjelenhetnek ezek a képek, hiszen egy teljes fal poszterrel való borítása igen érdekes hatást válthat ki.

Ámulunk és bámulunk, az emberi kreativitás láttán. Most épp az alábbi videón csodálkozunk. Hányszor, de hányszor volt már olyan, hogy a vasárnapi ebédhez nagyobbra kellett nyitni a Bonanza-asztalt, a megszokottnál. Több évtizetes darabok esetén egy ilyen mutatvány többemberes performanszt eredményezhet, szentségeléssel. Elvetemedett fa, berozsdásodott csavarok és még sorolhatnánk. Íme egy megoldás, ami ugyan eredetileg nem egy asztal, melynek felületét ha kell, akkor növelni tudunk, hanem egy kerti pad, amit egy mozdulattal át tudunk lényegíteni asztallá, amihez padok is dukálnak. Sőt ott van a kistetstvére is. Szerintünk nagyon menő.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Konyhai lopásgátló

Ha napi szinten keressük az ötletes megoldásokat, akkor legyen ez a mai. Az alábbi fotót Zsombor nevű kedves olvasónktól loptuk. Azt nem tudjuk, hogy maga fényképezte-e, vagy ő is nyúlta valahonnan. Nem egy nehezen értelmezhető fotó, de mi percekig néztük, annyira lenyűgözőnek találtuk. Nem pusztán a kreatív megoldás okán, hanem mert olyan jó elképzelni a napi harcokat az irodában, vagy akár a háztartásban fellelhető evőeszközök és étkezési kiegészítők frontján, ami aztán ilyen kreatív megoldást eredményez. Nyilván nem kevés dühvel jött az ötlet.  Nagyon szeretjük.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A gipszkarton gyakran használt és könnyen kezelhető építési alapanyag. Felújítási munkákhoz, lakás terek átalakításakor talán a leggyakrabban használt anyag. Sík felületek kialakításában szinte "verhetetlen", az ívelt felületekhez azonban csak előnedvesítés után használható, mégpedig elég nagy rizikóval. A modulos gipszkartont viszont e célra fejlesztették ki, amely már nedvesítés nélkül is íveltre hajlítható.

Asztal hulladékfából

Az alábbi videóra most találtunk rá, egyik kedvenc barkácsoldalunkon, az instructables.com-on. Az impozáns kisfilmben egy asztalos kolléga dönt úgy, hogy a műhelyben felhalmozódott, elvileg semmire sem jó hulladékfaanyagból készít valami értelmeset. Mondjuk egy asztalt. Maga a munkafolyamat, egy szakaszon legalábbis, valamiféle tetriszezésre hasonlít, némi ragasztóval. A ügyeskezű mesterember a végére készrevágja a terméket. Van itt minden: felsőmaró, csiszólógép, ragasztó, fúrógép. Gyönyörködjünk együtt a szakszerű munkavégzésben!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Ház raklapból

A cím nem sok kétséget hagy a poszt tartalma felől. Az alábbi linket most leltük, bár nem friss, de azért még aktuális. Raklapból annyi mindent építünk már, igazán itt az ideje a komplett épületek megépítésének is. A poszt ugyan sok szöveget nem tartalmaz, de ez annyira nem baj, mert úgysem magyarul tenné. Viszont a képek mindegyike mögött galéria van, tehát képanyag aztán igazán van bőven. Mindenki tekintse meg, aztán lehet véleményezni...

Egyedi faldíszítés tapétával

Olyan lakóhelyiségekben, ahol számottevő szabad falfelület van, számtalan módon lehet érdekessé tenni azokat. A sivárnak is mondható falakat képek, szabadon álló polcok felszerelésével, vagy egyéb dekorációs elemekkel pl. a falra ragasztható figurális matricákkal is lehet dekorálni. Ezek helyett azonban különféle mintázatú és struktúrájú tapéták kreatív felragasztásával is attraktívvá tehetők az ilyen falrészek.

A hét műtárgya: az esőkabát

Oké, az esőkabát kicsit kilóg a szerszámok sorából. Viszont jóval több ember használja, mint mondjuk a varázsvesszőt vagy épp a kerítésfogót. És esőkabátra, vagy pontosabban esőruházatra minden, a szabadtéren dolgozó munkásnak, ezermesternek is szüksége van. Szerencsére manapság már igen modern változatok vannak ezekből is, előbb azonban nézzük meg, mióta is létezik a mai értelemben vett esőkabát illetve esőruházat.

Kávé, siker, hab

Az előző részben megírtam, milyen macerákba ütköztem a kávéfőző javítás kapcsán. Az a poszt úgy is végződött, hogy feladtam a dolgot, túl költségesnek tűnt a javítás.

De a poszt megírása után azért csak motoszkált bennem a gondolat, különösen, hogy a neten elég sok anyag szólt erről a kávéfőzőről, úgy tűnt hogy ez valami kedvelt trendi modell, amit tényleg sokan használnak, és még a javítására sem sajnálják az időt.

Napi tipp: keményítés

bb.jpg

Pamutot és lenvásznat keményítsünk. Egyszerűbb a ruhát egy edényben keményíteni, mint a mosógépben. Ha a keményítést a mosógépben végezzük, a ruhákat előbb mossuk ki, utána keményítsük és végül centrifugáljuk; ezután a mosógépet öblítsük ki. A spray-es keményítők drágák, de használatuk egyszerű és kényelmes. Gallérok és kézelők keményítésére, valamint a ruhák két mosás közötti felfrissítésére nagyszerűen alkalmazhatók.

© Nagy háztartáskönyv

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Univerzális dugókulcs?

Időről időre találkozunk az újítás szándékával, mely olykor egy szerszámban ölt testet. Jelen esetben ez egy dugókulcs, ami ráadásul egy univerzálisnak szánt darab. Lehet, hogy sokatoknak megvolt már az alábbi videó, mi most futottunk bele először. Nekünk kicsit teleshopos érzésünk van a dologgal kapcsolatban, ami az emberben azonnal gagyiságérzettel mérgezi a kezdeti lelkesedést.

 

A videót látva tényleg praktikus darab, de első ránézésre a kopásállósággal kapcsolatban van némi aggályunk. Természetesen nem használtunk még ilyet, tartós tesztelésről pedig végképp ne beszéljünk. A kis kütyüt egyébként a Wiha szerszámcég gyártja. Itthon is lehet kapni, készletben potom 23000.- forintért hozzá lehet jutni. Ha használtatok már ilyen szerszámot, vagy hallottatok már olyan emberről, aki már látott valakit, akinek egy ismerőse dolgozott vele, írjátok meg nekünk tapasztalataitokat. Nagyon kíváncsiak vagyunk rá.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Gőzölt fal

Ajtócsere, festés, Nightmare on Dózsa Street. Viszont száraz és minőségi faanyagra leltem a kicsákányozott ajtókeretekben. Készítettem belőle egy képtartó rácsot, mert a hátsó, hideg fal nem nagyon szereti, ha felületeket borítok rá. Másrészt inkább csak két lyukat fúrok a kőfalba, mint huszonhármat. Steampunk témájú nyomatokat válogattam, ezért a címben említett gőzölés.

steamfal000.jpg

Ide kattintva nagyobb méretben és ízléstelenül átszínezve tekinthetik meg az írás tárgyát

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Ezek a svédek...

Az elmúlt napokban több olyan tartalom is szembejött a neten, amik így vagy úgy, de kapcsolódnak a híres-neves svéd bútoráruházhoz. Az egész az alábbi, összeszerelési útmutatót idéző képpel kezdődött. Ezt korábban már közzétettük Facebook-oldalunkon is. Szerkesztőségünk egyértelműen nagy rajongója az Alien-sorozatnak. Ez a nagy egyetértés az IKEA-ról már nem mondható el, de nagyot kacaktunk H.R. Giger kreaturájának tréfás feldolgozásán. 

Azután az Appleblogon találkoztunk az alábbi videóval, amiben iPad-szerűen reklámozzák a svéd bútoráruház legújabb katalógusát. Ennek úgyis most van az idénye. Felfoghatjuk paródiának, de valószínű, hogy kreatív és marketing szakemberek, brit tudósok és patikamérleg segítségével alkották meg ezt a hirdetést. Nálunk célba talált, szeretjük.

Kinek ne jutott volna eszébe, hogy rendetlenkedjen egy kicsit és adott esetben újrahasznosítsa IKEA-bútorait, vagy egyszerűen csak utat engedjen fantáziájának, és kreatívan hasznosítsa a svéd bútordarabokat, alkatrészeket. Ebben a témában ajánljuk figyelmetekbe az IKEA Hackers oldalát. Nagy mennyiségű és olykor igen remek ötlettel találkozhattok náluk. Itt van mindjárt ez a tatyó.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Köszönjük, Emese!

Boldogok a sajtkészítők - említi a mondás és tegyük hozzá, a harangöntők és fazekasok is. Ez utóbbi szakmába - életformába tekintünk be, ahogy beszélgetésre hívom Dudás Emesét, a Mesekerámia megálmodóját. Olvasóinkat elsősorban forgácsolással, betonozással és más, kevésbé lírai témákkal traktáljuk, így a keramikus szakma-művészet technológiai fogásaira koncentráltam volna kérdéseimmel, mikor rábukkantam a manóházak alkotójára. Lenyűgözött a fantázia, kreativitás és kidolgozás ilyen sokszínűsége és Emese bemutatkozása is.

mse01.jpg

A céges honlapok nem igazán szórakoztató és gondolat-magvakat hintő tartalmukról híresek, de a Mesekerámia ilyen. Következzen egy gigainterjú, mely nemcsak olvasmányosan vezet be a kerámiakészítés szakmai műhelyébe, de egy érdekes személyiség és művészi hitvallás bemutatása is.

Bár legutóbb, a szakállnyírós posztban hivatalosan halottnak nyilvánítottam kedvenc szőrzetápoló-masinámat, kísérletet tettem annak újjászülesztésére. Ez tulajdonképpen már megtörtént, de mint említettem: a végeredmény emberi szem számára fogyasztásra alkalmatlan minőségű lett. Azért mégis megmutatom, hogy lássátok honnan indultam el.

Mindenek előtt azonban felhívnám szíves figyelmeteket arra, hogy ha tehetitek, elektromos készülékek javítását bízzátok szakemberre. Bár igen kevés esély van arra, hogy például egy szakállnyíró esetében baleset legyen a dologból, de láttam én már éjjeliőrt nappal meghalni. Az érintésvédelmi szabványokat pedig nem véletlenül találták ki. Mint azt láthatjátok a mai gányolásban jó sok ilyen szabályt hágtam át. Szóval csak ésszel!

"A kilógó vezetékek összekötögetése és zöld-sárga szigetelőszalaggal (ilyet találtam otthon) való felöltöztetése nem emberi szemnek való látvány." Ugye?

A hét műtárgya: a zsugorcső

A zsugorcső az a kellék, amit bár szakemberek naponta használnak, otthoni javítgatás esetén csak utólag jut az ember eszébe, hogy de jó lett volna, ha van otthon. Egyszer kell venni csomagban, vagy akár kimérve és akkor úgy is el tudjuk felejteni. A zsugorcső legfőbb tulajdonsága, hogy hő hatására veszít az átmérőjéből, zsugorodik. A hossza jó esetben nem változik. Hogy mire jó ez? Például elektromos vezetékeket tudunk vele szigetelni, vegyi anyagoktól tudunk megvédeni kisebb-nagyobb dolgokat vagy akár mechanikai, illetve időjárási hatásoktól tudjuk megóvni az ezekre érzékeny szerelvényeket. Szakszerűbben megfogalmazva: védőburkolatokat tudunk létrehozni vele. Bármilyen meglepő, még a horgászok is használják! Erről később.

Kávé, kudarc, alkatrészek...

A kávéfőzés tudománya az emberiség fő létfeltételeinek egyike. Ha holnap úgy ébrednénk fel, hogy minden kávét elvittek az UFO-k, vagy az éjjel valamilyen sugárzás hatására mindenki elvesztette a kávéfőzés képességét, az emberek lakta világnak vége lenne 24 órán belül. Szerencsére ez még nem történt meg. Van azonban gond így is elég, hiszen bár van kávé, és tudunk kávét főzni, a MEGFELELŐ kávé elkészítése így sem egyszerű.

A kávé ugye a világ legegyszerűbb itala (mondjuk a víz után) forró vizet kell átnyomni némi őrölt kávén, és kész is. Persze mindenki tudja, hogy ez csak a felszín. Gyakorlatilag az összes paraméter (nyomás, hőfok, idő, kávéfajta és -őrlés) szabadon változhat, a végeredmény a változók szorzataiként alakul ki, gyakorlatban megvalósítva az 'ahány ház, annyi szokás' individualista eszméjét.

A szakállnyíró gép halála

Igen, szakállas vagyok, de nem azért, mert épp ez a divat. Nagyon régóta viselek szőrzetet az arcomon. Volt, hogy hosszú volt és leginkább egy rosszul értelmezett hajóskapitányhoz hasonlítottam, de ezek az idők már elmúltak.

Hegesztés III.

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek