Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Év végi köszöntő

Elértünk hát megint az év végére. Történt már ilyen velünk korábban is, de a 2014-es év különösen veszélyesnek tűnt tavaly ilyenkor.

Mint látjuk, nem lett vége a világnak. Nem vittek el az ufók, nem támadtak ránk a zombik, nem törtek ki ketrecükből a velociraptorok. Sőt, éjszakánként nem motoznak a tetőnkön vámpírok, és még a régóta dédelgetett Mad Max járművünkre sem volt szükség. Van villany, gáz, még melegvíz is. Sőt, különadó mentes internet is.

Szóval, igazából nem történt semmi.

De a következő év, 2015 talán végre igazán izgalmas lesz. Mindenesetre mi készülünk, jövőre is megmutatunk mindent amit tudunk, segítünk megküzdeni a vízkő vagy épp a penész rémével, elmondjuk hogyan ragasszuk meg a letörött lábosfület, hogyan rögzítsük a lötyögő kilincset.

És persze továbbra is az olvasóink elé tárjuk az igazán energiahatékony és környezettudatos erődépítések mintáit, csakúgy, mint a motoroskapák zombiirtásra való átalakításának módozatait. Segítünk csapdát és szögesdrótkerítést tervezni, valamint megmondjuk hogyan válasszuk ki a megfelelő láncfűrész vagy balta modellt, ha hatékonyan kívánjuk védeni otthonunk.

Tehát az 2015-ben is számíthatnak ránk olvasóink, és persze mi is számítunk rájuk.

Addig is kívánunk boldog és eredményes új évet minden látogatónknak!

ajto.jpg

A huzat elleni szigetelés könnyű, olcsó és gyorsan megtérül. Vizsgáljuk át lakásunkat ebből a szempontból, olyan helyen is keletkezhet huzat, amire nem is gondolunk (pl. szellőzőnyílásoknál). Az olyan helyiségekben, ahol gázkonvektorral fűtünk és nagy az oxigénigény, biztosítani kell a folyamatos levegőcserét.

Visszatekintés 2014 - második rész

Ott tartottunk, hogy ma a legolvasottabb posztjainkat szedjük össze. Az elemzések áttanulmányozása után az alábbiakra jutottunk:

A legolvasottabb a vízkőmentesítésről szóló posztunk volt. Igazából nem értjük miért, mert bár a poszt tényleg jól sikerült, de azért olyan egetrengető újdonságra nem mutattunk rá benne. Úgy látszik ez valami igazán sűrűn előforduló problémára tapintott rá.

A következő érdekes posztunk a szalmabála házakról szólt. A témára a kiadónk egyik könyvében bukkantunk, és némi nyomozással kiderült, hogy itthon is vannak ezzel foglalkozó csoportok. Az elgondolás mindenképp érdekes, de igazából akkor és annak lehet célszerű gondokozni ezen a megoldáson, aki a szalmabálák élőhelye környékén lakik. És persze kiderült az is, hogy azért a magyar engedélyeztetés és szakhatóságok nem mindig tolerálják az ennyire szokatlan építőanyagot, tehát ha valaki ilyesmire adná a fejét, mindenképp a területen illetékes építésügyi hatóságnál kezdje az érdeklődést.

A további kedvelt posztjaink már inkább a valódi furás-faragás és javítások témaköréből kerültek ki.  A régi festékrétegek eltávolítása, vagy épp a gáztűzhelyek tisztítása épp oly kedvelt téma volt,  mint a szakállnyíró gép javításáról szóló poszt, vagy a már említett bojlerszerelésről szóló. Általában is sokan olvasták a vízszereléssel kapcsolatos posztokat, úgy látszik a víz slágertéma, igen sokan olvasták az esővíz gyűjtéséről és felhasználásáról szóló posztot is.

Szintén sokan olvasták a már említett szétszerelős sorozatot is, de az elektronika alapjait boncolgatókat is, amelyekhez elkészítéséhez hathatós segítséget kaptunk a Conrad részéről.

Az év első felében volt egy sorozatunk a munkaruhákról is, hiszen legtöbben még mindig az utcára már nem alkalmas kinézetű ruháinkat használjuk az otthoni munkához. Pedig a profi munkaruhák szinte szuperhősökhöz méltó védelmet is képesek biztosítani, márpedig erre néha szükség van. A munkaruhás és munkavédelmi postjaink elkészültében a Blaklader segítségét vettük igénybe.

Ezek voltak a Furdancs bloghoz igazán illő témáink. Volt azonban néhány olyan témánk is, ami csak rövid kiruccanás volt egy-egy másik területre. Írtunk több esetben kerékpárszerelésről, és volt egy-két autós támájú írásunk is. Ezek közül a juhász kerékpárját bemutató posztunk, és a 3M támogatásával létrejött fényszóró felújításról szóló írásunk volt a legolvasottabb. Ez utóbbi olyannyira kedvelt volt, hogy elgondolkoztunk, talán még más hasonló témájú írások is jöhetnek az új évben.

Mindenesetre továbbra is szívesen fogadunk mindenféle ötletet és kérdést, az ötleteket megfontoljuk, a kérdéseket megválaszoljuk. Ezzel kapcsolatban készülünk is januárban egy játékkal. Kiadónk, a Cser kiadó nagyon sok olyan szakkönyvet ad ki, amely témájában kapcsolódik a blogunkhoz. Szoktunk is ezekből közölni részleteket, és könyvbemutatók is készültek már.

A vélhetően hideg és borongós januári napokban egy olyan játékot tervezünk, amivel az olvasóinkat szeretnénk bevonni a Furdancs blog alakításának folyamatába. Szeretnénk minél több olvasót rávenni arra, mondja el a véleményét, ötleteit a blogról, és arról, milyen témákat látna szívesen. A fáradozást persze könyvekkel fogjuk honorálni, a részletekkel jövünk nemsokára.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Napi tipp: befagyott csövek

ftr.jpg

A befagyott csöveket haladéktalanul ki kell olvasztani, különben biztosan megrepednek. Az olvasztást lassan végezzük, mert lehet, hogy a jég már megrepesztette a csövet és olvadás után elönthet bennünket a víz. Ha a befagyott cső a padláson van, különösen óvatosan járjunk el a felolvasztásnál. Ha a befagyott cső a házban van, minden vízcsapot nyissunk ki, hogy a vezetékek kiürüljenek és a nyomás kiegyenlítődjön. Hajszárítóval, esetleg forró kendőkkel vagy melegítőpalackokkal kell a csövet óvatosan és lassan felmelegíteni.

cimlap.jpg

Az utolsó részlettel befejeztük az idézést Jakub Vrána Vízszerelés című könyvéből. Reméljük felkeltette figyemét ez a rövid kivonat is. Ha igen, a könyvet megrendelheti a kiadónál.

Visszatekintés 2014 - első rész

Így év vége tájt már szokássá vált, hogy írunk néhány visszatekintő posztot, amelyekben megemlékezünk az elmúlt év többször is visszatérő témáiról, valami miatt emlékezetes posztjairól. Idén sem lesz ez másképp. Azt gondoltuk, hogy elsőként a legtöbb alkalommal felbukkant témáinkról írunk. Aztán majd előkeressük a legolvasottabb posztokat is.

Karácsonyi tennivalók

Nemrég megírtuk, milyen is egy furdancsos hétvégéje. Na, most kiderült, hogy a karácsonya sem másmilyen. Úgy látszik, egy igaz furdancsos bizony mindig szerel valamit.

Napi tipp: túlfolyás

tul.jpg

Amennyiben a WC-öblítő túlfolyását észleljük, a víz folyását a zárószelep zárásával vagy az úszó felemelésével (jobbra fent) állítsuk le. Ezzel időt nyerünk, amíg a hiba okát megtaláljuk. Meg kell vizsgálni az úszószelepet, esetleg a szelepbetétet ki kell cserélni. Az állócsavarral kell az öblítőszekrény megfelelő töltési magasságát beállítani. Ha a WC-tartály túlfolyik, támasszuk alá az úszókart egy faléccel vagy egy ruhafogassal, hogy a szelep zárjon.

Ipari aprók: fakitermelés

A fakitermelési szezon közepén járunk, erre a témára alapoztuk mai videoválogatásunkat. Egy jó láncfűrész sokat segít a munkában, de mit tegyünk, ha egy igazán nagy, NAGY fát kell kivágnunk?

predator.jpg

porc.jpg

Hogyan javítsuk meg a törött porcelánt?
Az egyes darabokat összeragasztás előtt állítsuk össze, hogy lássuk, minden darab megvan-e. Az összeillesztendő darab széleit kenjük be ragasztóval és nyomjuk össze. Ragasztószalaggal rögzítsük a friss ragasztást, s csak száradás után vegyük le. A következő darabot mindig azután ragasszuk, miután az előző megszáradt és a felesleges ragasztói az illesztésről letöröltük.

Vízvezeték-szerelvények

cimlap.jpg

Hasznos kiadványt mutatunk be mikor, egy teljes fejezetet idézünk Jakub Vrána Vízszerelés című könyvéből. A teljes könyv részletezi a csatornázás és a vízvezeték-rendszer tervezésének alapvető lépéseit, tájékoztat a leggyakrabban használt csövekről, vezetékekről és egyéb szerelvényekről. Tárgyalja a vízvezeték csatlakoztatását a közüzemi vízhálózathoz, de megoldást mutat a saját vízforrásból való víznyerésre is. Ha tetszett, a könyvet megrendelheti a kiadónál.

Ajándéktippek karácsonyra

Folytatjuk a csak hölgyeknek szóló tipphalmazunkat két nagy szerszámcsoport, a fűrészelés és csiszolás gépeinek ajánlását. Mindkettő változatos lehetőségeket kínál a megmunkálás módszereiben, ezért egy kis barkácsműhely sosem teljes nélkülük. Mindig okozhat kellemes meglepetést egy eddig hiányzó gép a fa alatt.

furtipp2.jpg

Ha egy ajándék barkácsgép megvásárlásán töri a fejét, kedves asszonyom, a döntés előtt tartson szemlét a műhelyben vagy szerszámos ládában. Szűrje ki a meglévő gépeket és már lehet is válogatni a következő (fontossági sorrendbe sorolt) listáról. Fontos: Nem a fotókon látható konkrét gyártmányokat, márkatípusokat ajánlom figyelmükbe, hanem a gépkategóriát, melynek példányai a gyártótól függetlenül eléggé hasonlítanak egymásra.

Napi tipp: csőtörés

Image3.jpg

Mit tegyünk egy hirtelen csőtöréskor?
Kapcsoljuk ki az áramot, ha a víz elektromos vezetékek közelébe ér. Mivel a víz vezetheti az áramot, fennáll az áramütés veszélye. Lehetőleg gyorsan töröljük fel a vizet, és szüntessük meg a vízfolyást. Az áramot csak akkor kapcsoljuk be újra, ha megbizonyosodtunk, hogy a vezeték száraz, különben a kapcsoló érintése életveszélyes.

Rengeteg hőszigeteléssel foglalkozó posztunk jelent meg ebben az évben. Sok mindent megtudhattatok a témával kapcsolatban, de előfordulhat, hogy maradtak bennetek kérdések, melyekre nem kaptatok választ. A szakértelemnél olykor erősebb a szájhagyomány, ezért az alábbiakban egyfajta tévhiteloszlatásra teszünk kísérletet.

cer.jpg

Ha kerámiát vagy üveget akarunk javíttatni, bizony kinyithatjuk a pénztárcánkat, ha egyáltalán találunk valakit, aki a javításokat elvégzi. Egy kevés tapasztalattal és önbizalommal azonban sok mindent saját magunk is elvégezhetünk. Az eltört porcelánt és üveget azonnal javítsuk meg, hogy ne sérüljenek tovább. A törési felületeket összeillesztés előtt tisztítsuk meg.

Mit hoz a január?

Azt már megszokhattuk, hogy a január általában mindenféle változásokat hoz az életünkbe. Az év első hónapjában szoktak életbe lépni a legkülönbözőbb új szabályozások, rendeletek is. Most sem lesz ez másképp, de ez nem feltétlenül baj. Mint már említettük korábban, 2015 január 1-jétől az eddigieknél sokkal szigorúbban kell szigetelnünk az uniós vagy központi forrásból épített, illetve felújított köz- és lakóépületeket. Ennek oka, hogy változik az épületek egyes szerkezeti elemeinek megengedett hőátbocsátására vonatkozó határértéke, az úgynevezett "U érték".

A karácsonyfatalpak titkos élete...

Bizony, közeleg az évi rendes faállítás ideje. Azoknak a száján, akik csak évente egyszer foglalkoznak ezzel, és évközben sem nagyon gyakorolnak, ilyenkor bizony kicsúszik egy-két ünnepietlen kifejezés. Pedig a fa felállítása nem ördöngősség...

Napi tipp: központi fűtés

fute.jpg

Évente egyszer szakemberrel mosassuk át a központifűtés-rendszert, hogy megszabaduljunk az esetleges rozsdától, amely károsítja a fűtőtesteket. Ha hosszabb ideig nem használtuk, engedjük le a fűtőtesteket, pl. a fűtési idény előtt (lásd alább). Ha fűtéskor a fűtőtest alul melegszik, de felül hideg, vagy állandó gurgulázó hangot ad, valószínűleg légbuborék van a rendszerben. Ebben az esetben is le kell engedni. Ha gyakran keletkezik légbuborék, szakemberrel nézessük meg.

LED szalagot mindenhová!

A bútorok (vitrinszekrények, könyvespolcok, stb.) rejtett megvilágítása mindig is különleges hatások elérésére volt alkalmas. Azonban korábban ehhez izzólámpákhoz való foglalatokat, vagy később fénycsőfoglalatokat kellett felszereljünk a szekrények, polcok mögé, amelyek méretük miatt minden esetben külön tervezést és előre gondolkozást igényeltek, ráadásul figyelni kellett arra is, hogy a fényüket megfelelő terelő és takaró elemekkel csak a kívánt irányban adják le. Szintén problémát okozhatott - különösen hagyományos izzólámpákat használva - a melegedés, tehát kellő légréseket és szellőzést is kellett biztosítsunk.

Ezt a villámposzot a baráti körömben, a karácsonyfa esztétikumáról folytatott, még most is tartó, végtelennek tűnő vita szülte. Egy kedves barátom, egykori főnököm, Zoltán kétségbeesett kérdést intézett virtuális barátaihoz a Facebookon, hogy honnan is szerezhetne egy a múlt század hetvenes, legfeljebb nyolcvanas éveiből származó, hagyományos izzókkal ellátott fényfüzérhez világítótestet. Kiégett ugyanis, és mint az köztudott és a soros kapcsolásról az iskolában megtanultuk, épp a karácsonyi izzósorral szemléltetve, ha a sorba kötött izzók közül akár csak egy is kiég, akkor az egész karácsonyfa sötétségbe borul. Tekintve, hogy az említett úr már nem a főnököm, az utóbbi időben egész jóban lettünk, és őszinte érdeklődéssel fordultam kérése, kérdése felé. Nem mintha nekem lett volna ilyen izzóm. Valahol a második hozzászólásom tájékán indult el a beszélgetés a karácsonyfa esztétikai létjogosultságáról. Ez most mindegy is, viszont Zoltán a kommentfolyamban egy igen érdekes információt tett közzé. Főleg azon olvasóinknak lehet ez hasznos, akik Zoltánhoz hasonlóan a hagyományos fényfüzér segítségével előállított karácsonyi hangulatban hisznek. Íme:

"végül, de nem utolsó sorban, egy hasznos tipp a furdancs blog olvasóinak: hogyan növeljük meg az ilyen régebbi tipusú karácsonyfaizzók élettartamát?
nos, mi sem egyszerűbb. ezeket az izzósorokat még a 220 V-os hálózati feszültséghez tervezték, egy sorba 16 db izzó van kötve. ha a 220-at elosztjuk 16-tal, akkor azt kapjuk, hogy 1 db izzóra 13,75 V esik, ehhez ugye anno meg is feleltek a 14 V-os izzók.
csakhogy! időközben változott a szabvány, és a hálózati feszültség már jónéhány éve 230 V! így ma már 230/16 = 14,375 V esik egy-egy izzóra, vagyis folyamatosan enyhe túlfeszültséget kapnak az izzók, így nem is csoda, hogy hamar kiégnek.
mi hát a megoldás? egyszerű, mint egy faék — mondhatnák erre a furdancs blog kedves olvasói: kössünk be plusz 1 db, tehát egy tizenhetedik izzót is a sorba (már persze, ha tudunk szerezni hozzávaló foglalatot is), így újra 14 V-nál egy picivel kisebb feszültség — konkrétan 230/17 = kb. 13,53 V — fog egy izzóra esni, ami az izzók fényerejét tekintve szabad szemmel észrevehetetlen csökkenést, élettartamukra nézve viszont jelentős hosszabbodást eredményez!
remélem, ezzel a kis hasznos praktikával sikerült hozzájárulni az ünnep fényének emeléséhez!
és most zene."

Köszönjük Zoltánnak az ötletet, melyet itt lejjebb, kommentek segítségével cincálhattok szét. Ez itt alább pedig Zoltán, hagyományos izzósorral felszerelt karácsonyfája.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Napi tipp: régi fegyverek

fe.jpg

A régi fegyverek gyűjteményekbe valók; használatuk vagy javításuk kizárólag tapasztalt szakemberek dolga. Semmi esetre se nyúljon a laikus saját felelősségére régi fegyverhez, ne próbálja meg használni. Túl nagy a veszélye annak, hogy kárt tesz a fegyverben, önmaga vagy más testi épségében. Ne cseréltessük ki az értékes fegyverek alkatrészeit. Az új alkatrészek csökkentik a fegyver értékét. A dekorációnak szánt fegyvert akasszuk a falra, így nem kerülhet avatatlan kezekbe. Ha gyermek van a családban, szúró- vagy vágófegyvereket még dekorációképpen se tartsunk.

© Nagy háztartáskönyv

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Megelevenedett társasjáték

A társasjáték kellemes időtöltés, összehozza a családot vagy barátokat. Jobb, mint a monitor előtt magányosan gunnyasztani. Karácsonyi tippként kézenfekvő, nem túl bonyolult ötletet vetek fel: használjunk táblaként egy hátára fektetett lapos monitort. A lehetőségek végtelen perspektívája nyílik ezután a saját grafikával, történettel, szereplőkkel színesített játékok tervezése előtt.

tarsas04.jpg

Technikailag semmilyen akadálya nincs és nem visszafordíthatatlan folyamat megfosztani egy lapos monitort a talpától, majd hátára fektetni. Az alaptáblát bármilyen irodai szoftverrel elkészíthetjük, nem okozhat gondot animált gifek, grafikák, hangok és videók beillesztése sem. A táblán elrendezzük a dekorációnak szánt tárgyakat, a bábukat és indulhat a játék.

Napi tipp: dugulások

wc.jpg

Mi a teendő, ha a WC eldugul?
Ne használjuk a vízöblítőt. Helyezzünk a lefolyónyílásba egy gumipumpát vagy egy ronggyal körbetekert WC-kefét és mozgassuk erősen fel-le, hogy nyomás és vákuum keletkezzék, egészen addig, amíg a dugulás meg nem szűnik és a WC ismét használható nem lesz.

Műanyag vízvezetékcsövek

cimlap.jpg

Hasznos kiadványt mutatunk be mikor, egy teljes fejezetet idézünk Jakub Vrána Vízszerelés című könyvéből. A teljes könyv részletezi a csatornázás és a vízvezeték-rendszer tervezésének alapvető lépéseit, tájékoztat a leggyakrabban használt csövekről, vezetékekről és egyéb szerelvényekről. Tárgyalja a vízvezeték csatlakoztatását a közüzemi vízhálózathoz, de megoldást mutat a saját vízforrásból való víznyerésre is. Ha tetszett, a könyvet megrendelheti a kiadónál.

Csak hölgyeknek!

Komolyan imádjuk a lángvágóval szobrászkodó, szétesett villanyfúrót bekötött szemmel, időre összerakó hölgyeket, azonban statisztikák szerint a barkácsolás mégis férfimunka. Az ajándékozás sokaknak gondot jelent. Közeleg a karácsony, s mi sem kézenfekvőbb (szerkesztőségi álláspontunk szerint), mint valamilyen hobbieszközzel, szerszámmal meglepni társukat.

furtipp1.jpg

Mit tegyen, madame, hogy őszinte legyen a mosoly a csomag kibontásakor? Nehogy a kiválasztott tárgyból már pont ez álljon kilószámra a műhelyben, nem illik bele a tokmányba vagy nincs is otthon az a szerszám, amibe passzolna az ajándék?

Imaggf.jpg

Ha a javítást nem tudjuk azonnal elvégezni, tegyük az eltört darabokat egy műanyag zacskóba és zárjuk le, hogy se por, se zsír ne érhesse. Mielőtt a ragasztást elkezdjük, tisztítsuk meg a törési felületeket, hogy a ragasztó jól tapadjon. A széleket selyemdarabbal töröljük le, mert a pamut szálakat hagy maga után. Ha a törési felületek erősebben szennyezettek - elsősorban régi töréseken - akkor gyenge mosószeres vízzel mossuk le, és szárítsuk meg. A törés helyét tisztítás után már ne érintsük meg, mert zsírnyomok maradnak rajta, és a ragasztó nem fog tapadni. A törött porcelánt nem szabad főzni, mert tovább reped.

Fűtsünk infrával!

Az elektromos fűtés előnyeit nagyjából mindenki ismeri. Tiszta, jól és könnyen szabályozható, akár távirányítással is. Nincs szükség kéményre, és a legtöbb rendszer telepítése gyorsabb és könnyebb, mint bármilyen más fűtésrendszeré. Nem kell külön kazán, így nem kell kazánház és mindenféle csövezés sem.

Image1.jpg

Ha egy lefolyó eldugul, ki kell tisztítanunk. Használhatunk szódat, vagy különböző lefolyótisztító-maró vegyszereket. Ezek a vegyszerek veszélyes mérgek, vigyázzunk, nehogy szemünkbe, vagy bőrünkre kerüljenek. Csak az erre a célra kapható anyagot használjuk, mert vannak olyan anyagok, melyek a zsírral vegyülnek, s végképp eltömik a lefolyót.

Másodlagos szerszámpiac

piac01.jpg

Szerszámot a szerszámboltból - idézhetnénk a korabeli hirdetés (cipőt a cipőboltból) parafrázisát, de ha a másodlagos piacon nézelődünk szerszámok és berendezések után, több lehetőség is adódik. Az olcsóbb ár, speciális igények vagy házhoz szállítás miatt kifizetődő lehet egy kihasználatlanság miatt leértékelt tárgy megvásárlása. Néhány pontba szedtem a legkézenfekvőbb lehetőségeket minden mély bölcsesség vagy szellemi útravaló igénye nélkül.

Napi tipp: régi babák

baba.jpg

A gyerekek évezredek óta szívesen játszanak babákkal. A görög vagy római kislányok már az ókorban is mozgatható karú babát kaptak ajándékba. Közép-Európában a XV. század óta foglalkoznak iparszerűen babakészítéssel. Az értékes, régi babák feje rendszerint porcelánból van, tagjaik és testük fából vagy textilből.

Ne veszítsük el a fejünket!

Ha mégis, akkor még mindig próbálkozhatunk a javítással. Egy teljesen új, szállítás közben sérült akusztikus gitárt került hozzám javításra. Mivel a törésen kívül egyéb sérülést, sőt szinte karcolást sem találtam rajta, el nem tudom képzelni, hogyan sikerül eltörniük a nyakát.

Napi tipp: a káros vízgőz

goz.jpg

Főzőedényekre mindig tegyünk fedőt. Ott, ahol gőz keletkezik, mindig legyen nyitva egy ablak, vagy kapcsoljunk be egy ventillátort. A fürdővizet úgy készítsük el, hogy előbb hideg vizet engedjünk a kádba, csak azután meleget, így kevesebb gőz képződik. A zuhanyozófülkét zuhanyozáskor lehetőleg csukjuk be. A ruhaszárító gépek elhasznált levegőjét közvetlenül a szabadba vezessük.

A futógép karbantartása

Image4.jpg

Sült kacsa párolt káposztával, csülök pékné módra, sajttal-gombával-velővel töltött csirkemell, Mrs. Lipton meggyes pitéje… Na, álljunk meg egy szóra - mondja idővel az okos fürdőszoba mérleg, vagy önnön bensőnkben burjánzik fel az igény, hogy suttyomban felgyűlt kilóinktól megszabaduljunk… Egy elsőre talán periférikusnak tűnő berendezés, a futógép karbantartásáról szól mai posztunk.

Napi tipp: Elektromos hibák

Image5.jpg

Hívjunk villanyszerelőt, ha a biztosító kiégése után nem találjuk a hibát. A probléma valószínűleg a vezetékhálózatban van, a hálózat régi és elhasználódott. Minden olyan esetben hívjunk villanyszerelőt, amikor nem vagyunk biztosak abban, hogy a hibát meg tudjuk javítani.

Fém vízvezetékcsövek

cimlap.jpg

Hasznos kiadványt mutatunk be mikor, egy teljes fejezetet idézünk Jakub Vrána Vízszerelés című könyvéből. A teljes könyv részletezi a csatornázás és a vízvezeték-rendszer tervezésének alapvető lépéseit, tájékoztat a leggyakrabban használt csövekről, vezetékekről és egyéb szerelvényekről. Tárgyalja a vízvezeték csatlakoztatását a közüzemi vízhálózathoz, de megoldást mutat a saját vízforrásból való víznyerésre is. Ha tetszett, a könyvet megrendelheti a kiadónál.

Szeretem: LED-izzó

ledlampa.jpg

A hullaképű hajnal beteges árnyalatú fénye úgy csapott le nappalimra, mint leprás keselyű a sakálmarta tetem rothadó cafataira - jutott eszembe a goth gyermekvers, mikor először kipróbáltam az akciós árú kompakt fénycsövet.

Napi tipp: szivárgó csövek

Image2_5.jpg

Ha a cső szivárog, ez annak a jele is lehet, hogy elrepedt. Ebben az esetben zárjuk el a főcsapot, és valamennyi vízcsapot nyissuk ki, hogy a vezetékek és esetleg a bojler kiürüljön. Ideiglenes javításként tekerjünk a repedésre szigetelőszalagot.

Engem vigyen fel a padlásra!

Épületek utólagos hőszigetelésén a legtöbbször a homlokzat szigetelését értjük, pedig családi házak esetében van egy másik lehetőség is a fűtési számla csökkentésére. Sok épület beépítetlen padlásterén semmiféle hőszigetelés sincs (a salak és a sártapasztás nem hőszigetelés!), és így a födém valósággal kiszívja a meleget a lakásból.

Image8_3.jpg

A felszálló nedvességet a földszinten vízszintes "áradásvonalak" jelzik, melyek időről időre változnak. A falakat ugyanúgy vizsgáljuk meg, mint ahogyan azt a fentiekben ismertettük. Ellenőrizzük, hogy a falakat alászigetelték-e. Ez a réteg ugyanis meggátolja, hogy a nedvesség az alapfalakból feljebb szivárogjon. Ilyen szigetelőréteget - PVC-fóliából vagy kátránypapírból - utólag is be lehet építeni. Ehhez szakembert hívjunk, mert a szigeteléshez az alapfalat el kell fűrészelni.

Játszunk tudományosan!

A karácsonyi ajándékötletekről lesz még pár írás itt a blogon. Ez a mostani főképp a gyerekek számára készült csomagok tartalmához ad néhány tippet. Különösen, ha a kérdéses gyerek szeret tevékenyen és kreatívan játszani, van benne némi kisérletező vagy épp barkács hajlam.

Nem mellesleg ezen ajándékok bármelyikének a furdancs közösség meglett férfitagjai is örülnének, tehát egyáltalán nem kizárólag gyermekeknek ajánlottak.

Napi tipp: felhúzós órák

Image8_4.jpg

A felhúzós óra egyszerű "gép" a következő fő alkatrészekkel: Motor: az óraszerkezet hajtóerejét szolgáltatja; régi óráknál ez egy súly vagy rugó. Mutatók: az órával mért idő pontos leolvasását teszik lehetővé (a számokkal ellátott számlapon). Járásszabályozó: az egyenletes meghajtást biztosítja. Ingából vagy billegő-kerékből áll. Gátszerkezet: a járásszabályozó mozgását viszi át az óraszerkezetre. A mutatókat mindig csak az óra járásának megfelelően (jobbra) mozdítsuk el.

Gyászjelentés

Pár hete/hónapja írtam két posztot itt a Furdancs blogon előbb a betegeskedő, majd a meggyógyított kávéfőzőmről. Akkoriban nagy volt az öröm, hogy sikerült kifogni a tervezett avulás rémén, és némi vízkőmentesítés meg tisztogatás rendbe hozta a masinát.

Sajnálattal kell közöljem a tisztelt egybegyűltekkel, hogy az örömünk korai volt.

A mai napon, délelőtt 10 órakor a kedvenc kávéfőzőnk szivattyúja feladta az életért és a minőségi kávéért folytatott, hosszú éveken át tartó küzdelmet. Miután megfelelő donor nem áll rendelkezésre, és az új műszív szivattyú beszerzése indokolatlanul és finanszírozhatatlanul magas kiadást jelentene, kávéfőzőnk békében hagyjuk távozni egy árammal és minőségi kávéval jól ellátott, vízkő nélküli világba.

A gép földi porhüvelyét valamely későbbi, steampunk szobrunkban fogjuk felhasználni, ezáltal mintegy megőrizni e sokat teljesítő berendezés emlékét. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Fényfüzér házilag

Közeleg a karácsony, a díszkivilágítás szezonja. A kereskedelemben kész megoldásokat találunk, de nem lennénk barkácsblog, ha nem buzdítanánk fényfüzérek házilagos elkészítésére. Gyengeárammal, kis (5-12V) feszültséggel működő megoldást ismertetek. Áramütéstől nem kell tartani, maximum egy fürdőkádban ülve.

fenyfuzer0.jpg

Anyagára tápegység nélkül méterenként 100,- Ft körül kijön, plusz a műanyag cső ára. Forrasztani kell és vezetéket vágni, de semmi ennél bonyolultabb ismeretet nem igényel. Bár számítanunk kell áramot, feszültséget, ellenállást és teljesítményt is, de igyekszem olyan közérthetően leírni, mint ahogy nekem elmagyarázták. Lépésenként haladunk, eltéveszteni sem lehet. Ha mégis zavarba ejtő lenne a sok képlet, az írás végén készre kapott megoldást közlünk.

Napi tipp: gipszlapok javítása

Image6_2.jpg

A gipszlapokból készült falak függőleges és vízszintes repedései akkor keletkeznek, ha a lapok elmozdulnak. A repedéseket könnyebb gipsszel kitölteni, mint fugamasszával, mivel maga a massza is könnyen repedezik. A gipszlapokban fellépő repedések mindig problematikusak, a legjobb megoldás, ha vastag szövettapétával tapétázunk.

Egy szakszerűen előkészített és lefestett fémtárgy hosszú időn keresztül ellenáll a környezet hatásainak. Csiszolása és alapozó festése után stabilan tapad rá a festék és ezek az előkészítő műveletek kitöltik a durvább karcokat, mélyedéseket. Azonban ha galvanizálással, eloxálással vagy egyetlen réteg festékkel fedjük a puszta fémet, bizony finomra kell munkálnunk a felszínét, mert az egyenetlenség itt fokozottan meglátszik.

csisz02.jpg

Otthonunkban előforduló, puhafémből készült tárgyaink is tisztításra - polírozásra szorulnak alkalmanként, idővel az oxidált felületek elvesztik csillogásukat. Természetesen nem eshetünk nekik drótkefével, fémgyapottal vagy agresszív vegyi anyagokkal. Most egy kímélő, de hatásos megoldást mutatunk be visszaadni elvesztett fényüket.

Napi tipp: régi órák

Image10_1.jpg

Vessünk egy pillantást a régi órákra. Aki érdeklődik a régiségek iránt, az előbb vagy utóbb kapcsolatba kerül az órákkal. Az ingás állóórákat általában nem lehet gyűjteni, csak egyes darabokat állíthatunk belőlük lakásunkba, mert helyigényesek, s azzal is számolnunk kell, hogy nem ketyegnek halkan. Gyűjtők körében egyre kedveltebbek a különféle zsebórák, bár a szerkezetük újjáalakítása csaknem megfizethetetlen.

Tetőtér gipszkartonozása

Image9.jpg

Példánk egy széles nyeregtető alatt kialakított otthont mutat, ahol elegendő hely kínálkozott ahhoz, hogy a nappali és a hálószoba egymás mellé kerüljön. A kettőt elválasztó falnak csak egy része válaszfal, másik része egymásra helyezett szekrénykékből áll, amelyek egyféle polcfalat alkotnak. A forgácslap szekrénykék egy része egyik oldalán nyitott, másoknak középső válaszfaluk van, vagy éppen nincs válaszfaluk, így átengedik a levegőt, és át is látunk rajtuk. A szekrénykék mérete 40 × 40, 40 × 80 vagy 40 × 120 cm, mélységük egyformán 50 cm. Akár függőlegesen, akár vízszintesen fallá kombinálhatók.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek