Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Batgirl folyton rohan. Az idő és tér összekapcsolódik, praktikus és gyors megoldások kellenek hát, ezen töri a fejét. Apró lakásban lakik. Igaz hogy bőregér, mégis szereti a fényt, a jól és hangulatosan megvilágított teret, ha bárhol és bármikor kényelmesen használhatja a laptopját, ha megtalálja a cuccait és ha az újonnan megszerzett holmikat is el tudja pakolni. Kicsi a szekrény, szűkös a hely, ötletelni kellene, vagy Batmant megvárni, hogy segítsen a Batcave-ben rendet tenni, felszerelni valamit menő megoldásokkal és szuper helykihasználással. Egyébként ünnepli a Halloweent, most épp dekorelemekre vadászik, nem kell folyton enni... Egy szupertitkos, fotómellékletekkel ellátott levélben osztotta meg velem tapasztalatait, közzéteszem, hátha találtok magatoknak valót benne.

Autószimulátor házilag

Sokan szeretik az autóversenyes játékokat, esetleg tudományos alapon járnák körbe az autóvezetési tanfolyam anyagát. Számukra kézenfekvő egy játékkormány beszerzése. Nehézkes azonban alkalmanként fel-leszerelni a kormányt, kényelmetlen az íróasztal magasságában tartani kezünket, ráadásul a pedálokat tartó blokk is megcsúszik a padlón.

Ha van egy talpalatnyi (0.8m2) helyünk a lakásban és szeretnénk utánozni az autóvezetés testhelyzetét, akkor építsünk egy szimulátorvázat. Mai írásunk bizonyítja, mennyire nem boszorkányság egyszerű fémkeretre összelegózni a gyári alkatrészeket.

A méret a lényeg

10 év alatt duplájára nőtt a szigetelés vastagsága a magyar családi házakon!

A lakossági energiahatékonyságot segítő termékek, ezen belül is a hőszigetelő anyagok piacának dinamikus bővülésére és a leszigetelt családi házak számának megduplázódására számít 2020-ig a Knauf Insulation. A hazánkban 10 éve jelen lévő gyártó szerint a hőszigetelő anyagok piacát a következő években fellendítik az épületszigetelésre vonatkozó új, szigorúbb jogszabályi előírások, a hosszútávon várhatóan ismét növekedésnek induló energiaárak, valamint az újra erőre kapó építőipar és a mindezek okán megélénkülő kereslet.

Az otthoni bár

Bárszekrényekről, legalábbis egy régebben készült, konkrét saját darabról már írtam itt a blogon. Az, hogy a kulturált alkoholfogyasztáshoz adott esetben hozzátartozhat egy megfelelő, a a szemnek és a használat céljának egyformán megfelelő berendezési tárgy, talán nem képezi vita tárgyát.

Hogy elegendő-e egy asztalka, amilyet a Southfork ranch életéből ellesett filmkockákon láttunk (többnyire Jockey Ewing töltött magának rajta) vagy egy jóval stílusosabb antik földgömb, netán egy egész falat beborító pult az ideális, az mindenképp a saját elképzelésünkön múlik.

bárszekrény otthoni bárpult mixer alkohol

Fémipar: Reszelők

reszel00.jpg

A reszelés egyike azoknak a megmunkálási műveleteknek, amit szinte minden vas- és fémipari szakmunkásnak és barkácsolónak jól kell tudnia. Gyártási, javítási és szerelési munkák közben mindennapi feladat, hogy valamilyen munkadarabról vékony fémréteget kell reszelővel leválasztani.

Teszt: Időjárás állomások

Az időjárásra és pontos időre mindenki kíváncsi. (Pontosan mikor viszi el tetőnket a hurrikán?) Szeretjük ha egy kijelzőn köszön vissza minden fontos információ környezetünkről. Most körbejárjuk a komplex adatforrásnak tekinthető időjárás-állomásokat. Összességében, de kategórián (időjárás jelző/előrejelző, analóg-digitális, meteorológiai állomás, stb.) belül is hatalmas választék áll rendelkezésre.

homero1.jpg

Címképünkön egy lakberendezési elemként is csodás analóg készülék látható. Digitális társai színben-formában sokszínűek, de jóval kedvezőbb árban érhetők el. Terjedelmi korlátok miatt a "digitális időjárás állomás" kategórián belül maradok, egy konkrét, közepes árfekvésű készülék szolgáltatásait bemutatva. Hiszen ha egy készüléket látott, akkor szinte mindegyiket látta. Szélsőségesen olcsó per profi készülékek szélső értékeiből is kiemeltem egy-egy példányt.

Habzó őszi sanzon

Egy barkácsblog a hagyományos felfogás szerint inkább amolyan férfiklub. A nőket állítólag az ilyesmi kevésbé érdekli. Mi azonban nem ezt gondoljuk, volt is már posztunk az állítólagos gyengébb nem barkácsolás iránti hajlamáról. De ez nem volt elég, új szerzőnk épp ezért a szebbik nem képviselője, aki vélhetően új színt hoz olajban tocsogó, fűrészportól és fémforgácsoktól maszatos blogunk életébe. Olvassátok Vadbarack első írását, a saját kezű szappan- és kencegyártásról:

Vannak olyan berendezési tárgyak, amelyek gyakorlatilag a civilizációnk alapjait képezik. Ezek olyannyira hozzánk nőttek, olyannyira alapvetőek, hogy nélkülük nem is nagyon tudjuk elképzelni az életünk. Ilyen tárgy például egy alkalmatos mikrofonállvány tartó láda. A mikrofonállványok fontos részei a háztartásnak, és hajlamosak mindenfelé elkószálni, sokkal jobb, ha egy helyen tároljuk őket, méghozzá úgy, hogy ne nagyon sérüljenek.

femszept26.jpg

Szerszámgépek alapozás előtti pontos beállításakor és egyéb esetekben is fontos körülmény a vízszintesség biztosítása. A vízszintességet vízszintmérővel ellenőrizzük. Ez többféle alakban készül. A talpas és a keretes vízszintmérő írásunk tárgya.

Fotózás egyszerűen?

Korábban, a szép emlékű 'tartós vasak' sorozatunkban megírtam, hogy a fényképezőgép bizony a blogok írásával foglalkozóknál munkaeszköz a javából. Azt is megmutattam akkor, hogy az én gépem bizony egy még 2006-ban beszerzett Pentax tükörreflexes masina. Amit tavaly sikerült lecserélni egy bridge gépre, de aztán a használat közben kiderült, hogy a mégoly okos bridge gépek sem veszik fel a versenyt egy tükörreflexes masinával. Különösen, hogy most már jó ideje zenei blogot is írok, és koncertet fényképezni bizony nem egyszerű szakma. Mostanra sikerült végre beszerezni - a zenei blog egy nagylelkű támogatója révén - egy alkalmatos új tükörreflexes gépet, és az e fölött érzett öröm juttatta eszembe, hogy talán a fotózásról is lehetne írni egy rövid eszmefuttatást ide a blogra.

Égi jelenségek a lakásban

A természet és meteorológia szerelmeseinek kegyeit keressük mai írásunkkal. Dörgéssel-villámlással hangulatot fokozó, felhő alakú lámpa, világító égitestek, földteke hologramot megvalósító óra és egy valódi időjárás-szimulátor szerepel a menüben.

lamp.jpg

A fotón látható példánynak kicsit túltolták az árát, 3360 dollár kicsit sok ahhoz képest, hogy lapozás után megmutatjuk házilagos elkészítését. Nem boszorkányság (hanem technika - szól a klasszikus felvezető). A vihargép dunsztos üveg verzióját már én is elkészítettem korábban.

Gyárban jártunk

Bár a Furdancs blog az otthoni barkácsolást népszerűsíti, azért mi is tudjuk, hogy nem mindent lehet házilagosan előállítani. Például a fürdőszobáinkban található, kerámiából készült berendezési tárgyak is ebbe a csoportba tartoznak. Kerámiából, vagyis égetett agyagból persze már igen régen készít az ember tárgyakat, de mint most látni fogjuk, azért minőségi mosdókagylót, vagy épp WC csészét gyártani nem is olyan egyszerű...

Fémipar: Finomegyengető-lap

mer.jpg

A finomegyengető-lap finom egyengetésre, tükrösítésre, hántolásra, valamint sík, párhuzamosság és merőlegesség ellenőrzésére alkalmas. A finomegyengető-lap a munkafelület méretei szerint 13-féle nagyságban készül, és háromféle pontossági osztálya lehet.

Már megint egy szerszámos poszt

Volt már itt a blogon pár írás, amelyik érintette az átlagos barkácsolónak szükséges szerszámok körét. Ez az írás most - egy konkrét levélváltás folyományaként - főképp azoknak szól, akik mondjuk egy pici lakótelepi garzonban élnek, és tényleg nincs semmi felesleges helyük, kamrájuk, pincerészük egy bármilyen pici műhely kialakítására. Az is lehet, hogy tapasztalatuk sincs ilyen téren, mindamellett azonban érdeklődnek a saját kezűleg végzett fúrás-faragás és javítási munkák iránt. (Mert az ezermesterség mint tudjuk szexi...)

Végtelen tükör

tukor09.jpg

Sötétbe vesző feneketlen fénykút készítésébe avatjuk be olvasóinkat, mely a "tükör a tükörben" hatást alakítja látványos lakberendezési elemmé. Készíthetünk tükröt, asztallapot és hangulatvilágítást ezzel a trükkel. Maximálisra járatott rezsicsökkentés, mikor a végtelen kiterjedésű teret öt centi vastag keretbe zsúfoljuk...

Madáretető kerti hulladékból

Rövidesen itt a tél, ilyenkor ideje eszünkbe venni, hogy hát a madarakat bizony lassan etetni illene. Bár a szakemberek véleménye erről megoszlik, vannak akik csak a különösen mostoha, az átlagtól jóval eltérő időjárási körülmények esetén tartják elfogadhatónak a madarak etetését, egyébként a természet munkájába való indokolatlan beavatkozásnak tartják. Mindenesetre ha etetésre adjuk a fejünket, a legfontosabb alapszabályt be kell tartsuk: ha egyszer elkezdtük az etetést, azt tavaszig folytatnunk kell!

Gépzőművészet

Egészen az art-deco stílus beköszöntéig a ipari termékek művészien kidolgozott formákkal bírtak (főleg a gőzmozdonyok). Talán a kis darabszám és tervezett hosszú élettartam, na meg áruk miatt. A tömeggyártásban nem lehet finomkodni, így győzött a funkcionalista szemlélet.

image1.jpg

Ötletszerű válogatásomban olyan művészi gépezeteket, industrial-steampunk ihlette szobrokat mutatok be, melyek viktoriánus ívelt formákkal, maréknyi fogaskerék, nemes- vagy természetes anyagok felhasználásával készültek. Szinte időutazás az ipari forradalom idejébe.

Fémipar: Hengeres idomszerek

ccvb.jpg

A határmérő idomszerek rögzített méretű ellenőrzőeszközök, amelyek a megfelelő és a selejtméret között a tűrési méretet határolják. Furatok ellenőrzésére a dugós (kaliber), csapok és tengelyek ellenőrzésére a villás határmérőket használjuk.

Az igazi rezsicsökkentés

Eljött a szokásos tízezres olajcsere időpontja, ellátogattam hát ezer éves autószerelő cimborámhoz. (nem a cimbora ezer éves ám, hanem az ismeretség, mindegy) és újra megcsodáltam az autószerelői leleményesség lent részletezett példáját. Merthogy eljött a fűtési szezon idén is, és hát meggémberedett ujjakkal nem is nagyon lehet szerelni. Már 2 szezon óta üzemel a hordóból alakított "dobkályha" fa- és fáradtolaj tüzeléssel. Tavaly azonban hatalmas fejlesztés történt.

Az ostobaság gyümölcse

Ma reggel egy hirdetésre bukkantam a Facebookon, és ennek végigolvasása után egy webáruház-féleségbe jutottam. Az itt tapasztaltak nyomán született ez a poszt. Korábban már írtam arról több helyen, hogy újra és újra szembesülök azzal, mennyire nincsenek tisztában sokan a minket körülvevő világ alapvető fizikai törvényeivel. (Például szó nélkül elhiszik az aktuális McFly-féle lebegő deszkáról szóló híradásokat.) Pedig elég régen kötelező a 8 általános elvégzése. És az iskolában azért - a mindenkori közoktatás összes gyenge pontjai ellenére is - igenis megtanulhatóak az alapvető fizikai szabályok.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek