Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Maglite-játék!

Akartok nyerni egy ilyen csinos kis MAGLITE lámpát? Persze, hogy akartok. Nem lesz nehéz dolgotok. Mindössze egyetlen kérdésre kell helyesen válaszolnotok, ami így hangzik:

Melyik évben mutatták be az első MAGLITE elemlámpát?

A megfejtést küldjétek el a furdancsblog@gmail.com címre, február 13-ig. Ha a helyes válasz nem megy fejből, nézzetek körül ITT! A fotóra kattintva közelebbről is megismerkedhettek a nyereménnyel, amit a helyes megfejtést beküldők között sorsolunk ki. Ünnepélyes eredményhirdetés: február 15-én!

2_Cell_AAMMLED.jpg

Szigetelj ott is, ahol nem tudsz!

Új szuperhős jár közöttünk! A már jól ismert cellulózalapú fújható szigetelés mellett a fújható üveggyapot is megjelent a piacon. Ismerkedjünk meg vele!

A fújható üveggyapot már színében is különbözik hagyományos társától. Ez ugyanis fehér. Már ezért is jobban szeretjük, ráadásul könnyen felismerjük. A gyapotdarabok víztaszító tulajdonsággal bírnak és néhány cm hosszú szálai kis vattapamacsként egymáshoz tapadnak. A hópihére emlékeztető anyagot a csomagoláskor összepréselik, bálázzák. Így a felhasználási területtől függően akár 1-1,4 m3 is lehet egy 16,6 kg-os bála tartalma.

Új kép (1).bmp

Építsünk színes jégkunyhót!

Most őszintén! Kinek ne jutott volna még eszébe, hogy csak kellene építeni egy jégkunyhót, külföldiül iglut. Nekem megfordult a fejemben, de akkor június volt és ittas voltam. Nem mondom, hogy ott és akkor, egy Balaton-parti strandon nem fogtam hozzá. Annyit elárulhatok, hogy nem lett jó vége, de ez egy másik blog témája. Most viszont mind az alapanyag, mind a hőmérséklet adott ahhoz, hogy egy iglu építésével belekóstólhassunk az eszkimók mindennapi életébe. A nyugati embernek nyilván nem elég, ha "csak úgy" épít egy jégkunyhót. Mindenképpen meg akarja mutatni, hogy mindenkinél magasabb szinten áll. Kreativitásban és művészi értékekben is fölé helyezkedik az eszkimónak. Pedig ő, az eszkimó, csak nem szeretne fázni. Erről szól a jégkunyhó, nem többről. Ha a nyugati ember egy izgalmas hétvégét szeretne eltölteni a gyerekeivel az más tészta. Az alábbi színes iglut és elkészítésének dokumentációját ITT nézhetitek meg. Aztán ha van kedvetek, hozzá is láthattok. Mitagadás, ennek az iglunak az elkészítése igényel némi előkészítést, de a végére szerintem egész jól fog kinézni. Hajrá!

iglu.jpg  

Először is! Ne mondjátok el senkinek, hogy a "szög beverésére" kerestem rá a neten, amikor szemem elé került az Ezermester, alább olvasható 1974 áprilisában megjelent cikke. A cikk szerzője G. Szabó Judit e példával próbálja bemutatni hogyan csempészne "életszagot" a korabeli, néhol száraznak mondható szakmai cikkekbe. Az alábbi írás, közel harminc év távlatából, leginkább aranyosnak mondható. Mi szeretjük.

ezermester_74_4.jpg

Építsünk cajont!

Joggal merül fel a kérdés, hogy mi a csuda az a cajon (ejtsd: "kachón", spanyol eredetű, jelentése: doboz). A cajon nem más, mint egy ütőhangszer, a perkások (ütőhangszeresek) egyik kedvenc játékszere. Leginkább egy dobozra hasonlít, ahogy a neve is utal rá, de madáretetőnek is szokták hívni. Ha megnézitek az alábbi fotót, rájöttök, hogy miért.

cajon.jpg

Óriási tehenek roncsautókból

Tekintve, hogy a helsinki illetőségű szobrászművész, bizonyos Miina Äkkijyrkkä, közel ötven évig dolgozott tehenekkel, adta magát, hogy szoborba öntse őket, így tisztelegve e csodás állatok előtt. A művésznő gondolt egyet és körbetelefonálta Finnország jó néhány autóbontóját, hogy önkifejezéséhez beszerezhesse a hozzávalókat. Csodálkozzunk együtt az alábbi szobrokon!

A hét műtárgya - A satu

A saturól két meghatározó élményem van. Az egyik a haverom azonos nevű kutyája, aki egy napos délután úgy tépte le rólam a gatyát, mintha rajtam se lett volna. A másik a Casino című film idevágó jelenete (18+) Nem tudom, melyik volt nagyobb élmény. Emellett, bármilyen meglepő, a satu egy szerszám is. Nem is akármilyen. A satu a rögzítőszerszámok terminátora.

parhuzamsatu.jpg

Hangszert bármiből

Itt ez a figura, akit Jesse Hacketnek hívnak. Legszívesebben azzal tölti az idejét, hogy mindenféle szemétdombokról és hulladékgyűjtő helyekről szed össze olyan cuccokat, amikből aztán hangszereket tud eszkábálni. Elmondása szerint az ötletet Afrikából hozta, ahol a szegénység, pénztelenség miatt valóban rákényszerülnek az emberek, hogy akár szemétből készítsenek maguknak hangszert. Miután elkészültek, saját stúdiójában zenél riszájkling zeneszerszámaival. Nézzük együtt!

A videóban szereplő fiatalember művészetében ITT merülhettek el komolyabban.

Forrás: GreenThing

Lapfüggöny panelek anyagának választhatunk rolóanyagot, vagy méteráruként kiválasztott és méretre varrt textilt. Előbbi esetében a lézerrel vágott, többnyire poliészter anyagok azért egyedülállóak, mert az oldalsó éleknél nem látszik visszahajtás, nincs eldolgozás, és az anyag így sem bomlik. Milliméter pontossággal szabható a megfelelő méretre. Ugyan a rolóanyagok színvilága és mintái is fantasztikus kínálatban állnak a rendelkezésre ennél már csak a textilek variáció nagyobbak. Itt viszont el kell fogadnunk, hogy a varrás látszani fog az anyagon keresztül. Ne engedjünk a csábításnak, amivel a szép organzák áttetszősége hívogat minket. Csak olyan anyagot válasszunk, ami a tépőzáras fel- és levételnek szakadásmentesen ellenáll. Mintázat: Figyelem - az igazán szép nagymintás lapfüggöny mintázata kinyitott állapotban éppen fedi egymást. Vagyis a panelek azonos mintával kell, hogy készüljenek. Fontos, hogy olyan anyagot válasszunk (vagy úgy kalkuláljuk a panelméretet), hogy kevés leeső felesleg maradjon, különben borsos árat fizethetünk majd a dekorációra.

Új kép.png Új kép (1).png

Szerintem az lesz a legokosabb, ha a hetet egy ilyen, iratrendező-csipeszekből álló szerkezet elkészítésével kezditek. Minden más várhat, a GDP-vel meg majd lesz valami. Mindössze 60 darab csipesz, (külföldiül: Binder Clip) és az ujjaitok kellenek hozzá. Ilyesmit amúgy legutóbb a Csillagok háborújában láttam, abban a jelenetben, amelyikben az ifjú Luke Skywalker lézerkardozni tanul. Nyilvánvaló, hogy ez lőni nem fog, és tényleg csak messziről hasonlít arra a gömbre. A képre kattintva hozzájuthattok a "Binder-gömb" elkészítési módjához is

Nagyon úgy néz ki, hogy megérkezett a hó. Vagy, hogy másképp ne fogalmazzak: "tél tábornok támad". Itt álljunk meg egy szóra! Nagyon fontos kérésem lenne hozzátok. Ha véletlenül tudomásotok van arról, hogy a "tél tábornok" kifejezést ki használta először a híradásokban, és netán összefuttok vele, akkor legyetek szívesek móresre tanítani. Köszönöm.
Leesett tehát a hó, amire mindenki felkészült, csak az nem, akinek kellene. Hazánkban ez a "felkészültünk a télre" egy amolyan népi cívódássá kezd formálódni, ami évről évre egyre erőteljesebben elevenedik fel. Szinte már várja a lakosság, hogy ne takarítsák el a havat, hogy aztán meghallgathassák a kreatívnál kreatívabb kifogásokat. Vagy nem. A hóeltakarítás hiányát kiküszöbölendő, ajánlom nektek az alábbi fotón látható készséget. Talán még nem késő összegányolni egy ilyet. Nem szép, és azt sem tudom, hogy gyakorlatban hogy funkcionál egy ilyen hólánc a bakancson, viszont olyan helyzetet is eltudok képzelni, amikor életet menthet. Mindenesetre a részletes elkészítési leírás ITT található.


holanc.jpg

Forrás: instructables.com

Ez a kérdés egyre kevesebbszer hangzik el kicsiny országunkban. Szerencsére a Japanese Panel, avagy panelfüggöny, vagyis igazán magyaros nevén lapfüggöny fogalma egyre ismertebb. A határozott stílusa miatt egy bútordarab látványával felérő árnyékolástechnikai eszköz kiválasztása viszont nem olyan egyszerű, mint amilyennek azt gondolnánk. Kifejezetten szépen mutat, egy minimál stílusú lakásban, vagy egyenes vonalú berendezési darabok mellett, különösen ott, ahol nagy ablakfelületeket világít át a napfény. Szerintem a képek meggyőzőek.

Fashion (1).jpg Dekora-Flaechenvorhang (1).jpg

A hét műtárgya - A patentfogó

Ma egy fura, de igen ötletes kis eszközt mutatunk be. Első ránézésre kínzószerszámnak vagy szexuális segédeszköznek is gondolhatnánk, de nem az. Bár nem lepődnék meg rajta, ha az idevágó felnőtt-oldalakon találkoznék vele. Egyszerűen leírva: a patentfogó arra jó, hogy ha valamit összeszorítunk vele, akkor az úgy is marad. Mindaddig, amíg nem oldjuk a fogót. Leginkább karosszérialakatosok, bádogosok használják például hegesztésnél. Összefognak vele két lemezt a hegesztés idejére. Sok minden másra is jó, felhasználásának csak a fantáziánk szab határt, én már gányoltam ki vele elnyalt fejű csavart. Idevágó kalandjaitokat írjátok meg kommentben. Működtetése nem túl bonyolult. Nyitott állapotban a fotón látható szerszám felső szárából kikandikáló csavarral akkorára nyitjuk a fogó fejét, hogy passzentosan meg tudjuk vele fogni az anyagot. Ha ez megvan, ráfogunk a rögzítendő munkadarabra és összecsukjuk a fogó két szárát. Ekkor a szerszám bezáródik és úgy is marad. Mindaddig, míg az alsó száron látható, elsőre feleslegesnek tűnő, plusz karral ki nem oldjuk a fogót. A fent említett csavarral a szorítás erősségét is szabályozni tudjuk.

patent.jpg

Ötletes iPhone-dokkolók házilag

A mai poszttal ismét lángra lobbantjuk az iPhone-hívők és tagadók közötti háborút. Így hét közepén érdemes kiengedni a gőzt. Erre remek lehetőség a kommentelés. Közben azért nézzétek meg, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre arra az esetre, ha szükségetek lenne egy iPhone-dokkolóra és inkább a barkácsolásban hisztek mintsem a vásárlásban. Mi itt a szerkesztőségben elkészítettük az egyik ilyen kütyüt, iratrendező-csipeszből. Tökéletesen funkcionál. Egyéb megoldásokért katt IDE!

dokkolo.JPG
A miénk ilyen lett.

Miután befejeztük a szénkefecserét a mosógépben, jöhetett a második felvonás. Történt ugyanis, hogy sasszemmel észrevettem, hogy mi okozta a csordogálást a masina ajtajánál. Először nem hittem el, hogy ez a kis szakadás az ajtó gumitömítésén okozhat szivárgást.

Ferenc, a szerelő azonban megnyugtatott, hogy jól látom a problémát. A következő mondatommal abbéli nyugtalanságomon próbáltam úrrá lenni, hogy honnan és mennyiért szerzünk egy ilyen tömítést. Megkérdeztem ugyanis, hogy azt a gumit nem lehet-e megfordítani, hogy a szakadás a víz terhelésének kevésbé kitett helyre, felülre kerüljön. Szoktunk ilyet csinálni - jött a válasz. Ekkor egy percig tiszteletbeli mosógépszerelőnek éreztem magam. Hozzáláttunk a munkához, leginkább Feri.

szakadas.jpg
Ez volt a szivárgás oka.

Kőművesdekoltázs

Néhány éve, horgászat közben egy csónakban hallottam először ezt a kifejezést. Tekintve, hogy a Velencei-tó közepén üldögéltünk, nem nagyon tudtam félrevonulni, hogy kiröhögjem magam. Mindenesetre azt megfejtettem, hogy ebben az elnevezésben benne van minden, ami a barkácsolás, vagy szerelés közben lecsúszott nadrágból kilátszó fenék esetlenségét jelenti. Mert szerintem az esetlenség a fő motívum, ami ezt a jelenséget jellemzi. Talán ezért hatódtam meg tőle annyira. Aztán, ha jól láttam még divatos is lett egy időben, bár azt, amikor egy hölgy feneke kukucskál ki a nadrágból, nem minden esetben hívnám esetlennek. Addig a horgászatig én a "persely" szót használtam, utána viszont még belefutottam a "kőművesportré" kifejezésbe is. Ma emlékezzünk meg néhány fotóval a kőművesdekoltázsról, de mindenekelőtt jöjjön egy videó, amelyben helyes brit melósok mutatják meg, hogyan kell előállítani a tökéletes kompozíciót.

Úgy néz ki, hogy havazik, vagy havazni fog. Legutóbb, mikor szánkó nélkül indultunk el a gyerekkel csúszkálni, arra gondoltam, hogy majd veszek egyet útközben. Akkor épp hiánycikk volt, amikor pedig nagy nehezen találtam egyet, a gatyámat is otthagytam, annyiba került. Nemrég már volt szó a raklap alternatív felhasználási módjairól, itt egy újabb dolgozat, melynek segítségével egy ilyen csinos kis szánkót tudtok készíteni raklapból. Hajrá!

Forrás: Instructables

Mára egy habkönnyű hétvégi dolgozattal készültünk. Elkészítése hosszan tartó előkészítést igényelhet de megéri bíbelődni vele. Az alábbi képen látható lámpa nem csak lakásunk dísze lehet, de jelképezi a sör és a barkácsolás megbonthatatlan barátságát is. Azt, hogy pont ilyen lámpa-vázat honnan szereztek, nem tudom, de biztosan megy más fajtával is. Aztán már csak "pár" darab sörösdoboz-kallantyút kell összeszedni és indulhat a munka. A képet köszönjük Andrásnak!

Forrás: Handimania

Elaludt az őrláng

Nálunk otthon, mindennapi életünkben az egyik viszonyítási pont a fali melegítő őrlángjának évenkénti elalvása. Már az is eszünkbe jutott, hogy ajándékozással ünnepeljük meg ezt a jeles eseményt. Nyilván akkor derül ki, hogy az őrláng elalvásának köszönhetően nem üzemel a fali konvektor, amikor már félig van a kád jéghideg vízzel. Idén magam tettem lépéseket a hiba elhárítására.

A hét műtárgya - Az imbuszkulcs

Fel szeretném hívni fiatalabb olvasóink figyelmét arra, hogy az imbuszkulcsnak semmi köze Harry Potterhez. Ami abban a filmben szerepel az a "zsupsz"-kulcs, és egészen másra való, mint mai főszereplőnk. A már sokat emlegetett idevágó szakképzésem során az egyik legmisztikusabb kifejezés a "belső kulcsnyílású csavar" elnevezés volt. Ez nekem annyira tetszett annak idején, hogy úgy éreztem, egyszer még csajozni is tudok majd vele. Aztán rájöttem, hogy a gitár alkalmasabb eszköz erre.

imbuszkulcs.jpg

Raklap fantáziák

A raklapok valahogy körülvesznek bennünket mindennapi életünk során. Szürke eminenciásként szolgálnak bennünket, a hipermarkettől az autóalkatrész nagykereskedésig. Az EUR raklap pedig külön kincs. Ha végképp megadták magukat, akkor jöhet az újrahasznosítás. Az alábbi videón egy csudaszép gyűjteményt láthattok arról, hogy mihez kezdhettek megunt vagy kiszolgált raklapjaitokkal, már ha éppen landolt nálatok pár darab.

Haszontalan masina

Az alábbi videón látható szerkezet megalkotója gondolt egy nagyot, és kifeküdt nyomtatójából készített valami igazán haszontalant. Ez egy olyan gép, ami nem azt akarja, amit mi. Valahogy így tudnám összefoglalni, hogy mit tud ez a masina. Részletes leírást ITT találtok. Részemről órákig el tudnék vele játszani, és kihívásnak sem utolsó egy ilyet kitalálni és összerakni. Ezen a linken egy impozáns gyűjteményt találtok a témában.

Mint már említettem a zabálás, éneklés és ajándékozás mellett bőven volt mit csinálni karácsonykor. Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor december 23-án feleségem tágra nyílt szemekkel állt elém, és azt állította, hogy elromlott a mosógép.

Persze, hogy nem hittem neki. Az nem lehet, mondtam, hiszen most cseréltek benne szénkefét. Ezzel a mondattal némi tekintélyt sikerült ugyan kölcsönöznöm magamnak, de természetesen nem győztem meg. Váltig állította, hogy a mosógép nem indul el. Két dologra gyanakodtam. Vagy valami perverz kis játékba akar bevonni és ez a felvezetés, vagy valóban valami elromlott a masinában. Az elsőre nem mertem rákérdezni, így felhívtam a mosógépszerelőt. Ferenc első csöngésre felvette a telefont és miután elmeséltem neki, hogy mi a helyzet, rögtön jött is a válasszal. Elmondása szerint beleszaladt egy puhább, rossz minőségű szénkefe szériába és valószínű, hogy nekünk is ebből jutott, amikor annak idején nálunk járt javítani. Tekintettel dátumra, nem erőltettem, hogy azonnal jöjjön ki. Legfeljebb majd retkes ruhában karácsonyozunk, gondoltam. 27-ét beszéltünk meg.
El is érkezett a nagy nap és rövid beszélgetés után hozzá is láttunk a munkához. Kis fürdőszobánk ismerős lehet a fregolis posztból. Érezzétek otthon magatokat.

Én már jó előre kihúztam a mosógépet a helyéről. A víz elzárása és az áramtalanítás után elsőként felborítottuk a gépet. Alulról lehet hozzáférni a motorhoz. Ebben található a kérdéses szénkefe. Ráadásul kettő.

A szénkefék a villanymotor kommutátorán csúsznak. Egyáltalán nem néznek ki kefének, de ezek adják át az áramot a motor forgórészének. Joggal merül fel, hogy mi a franc az a kommutátor. Olvassátok egy kicsit a villanymotorokról

Fúrógéppel hajtott babahinta

Az üvöltő, aludni nem akaró gyerek okozta fáradtság, olykor kreatív megoldásokra sarkallhatja az embert. Talán az alábbi videón látható szerkezet is egy ilyen élethelyzetben született. Mindenesetre a kölöknek láthatóan tetszik. Ha mindenképpen szüttyögni akartok vele, akkor az elkészítéséhez szükséges leírást ITT találjátok. Legalább annyira "igényes" megoldás, mint Mr.Furdancs kolléga ajtógombja.

Önherélés láncfűrésszel

Azt hiszem, egy igen kellemetlen érzés előtti utolsó pillanatról találtam egy fotót. Csak remélni merem, hogy a láncfűrész végül nem indult be. Kellemes hétvégét mindenkinek!

onhereles.jpg

Ajtógomb-tuning

Eseménydús volt a karácsony. Mondhatni, beigazolódott, hogy valóban létezik a "minden a legrosszabbkor romlik el" elnevezésű tréfás népi játék. Nekem kijutott mindenből. Volt részem fali melegítő szerelésben, meglátogatott a mosógépszerelő és lendületből megjavítottam a szenteste kezemben maradt ajtógombot is. Szerintem kezdjük ezzel!

A történet úgy kezdődött, hogy engedve a csábításnak, 24-én éjjel rámentem a maradékra. Fojtásnak belapátoltam volna egy kis beiglit is. Tányért is szerettem volna a süti alá, ugyanis a morzsálásért nálunk halálbüntetés jár. Gyanútlanul nyitottam ki a szekrényt, amikor kezemben maradt az ajtó gombja. Az ajtó visszacsapódott, amitől persze mindenki felébredt. Boldog voltam. Másnapra kitaláltam, hogy miként hozom helyre az ajtógombot. Szerintem dizájnos lett. Fúrógép, kapupántcsavar és egy kis satu kell hozzá. Satum persze nem volt, így gányoltam egy kicsit a papagájfogóval. Majd meglátjátok. Kezdjük!

Az egész problémát az okozta, hogy a kis fagombba beletekert hernyócsavar az évek során "megette" az őt körbevevő fát. Így aztán a menet már nem látta el eredeti feladatát, ettől pedig könnyedén kezemben maradt a gomb.

Photo 2012.12.30. 10 39 32 (1).jpg Photo 2012.12.30. 10 39 57 (1).jpg
Ez történt.

A hét műtárgya - A takker

Mai főhősünket nyugodtan felvehetjük tiszteletbeli tagnak a WD40 és a Duct Tape mellé a "mindenre használható eszközök" díszes társaságába. Legalább annyira misztikus és sok mindenre jó készség, mint két legendás társa. Ő a tűzőgép, vagy bandanevén a takker. Ezt az eszközt úgy kell elképzelni, mint egy irodai tűzőgépet, csak egy kicsit határozottabb kiszerelésben. Működési elve is hasonló. Nyilván léteznek a képen láthatónál komolyabb darabok is a piacon.

takker.jpg
Így néz ki egy takker

Lábbal hajtott Porsche

Tudom, hogy még nincs itt a kerékpáros szezon, de ezzel a mutatvánnyal nem tudtam kivárni a tavaszt. Először azt hittem, hogy ez egy "egyszerű" négykerekű bringa, aztán kiderült, hogy nem. Ez a modern kori "FrédiBéni" gondolt egyet és készített, az egyébként is menő bringájából, egy Porsche alakú, lábbal hajtott járművet. Nagyon kafa. Képgaléria ITT

Forrás: epicfail.com

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek