Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szegezve, vagy csavarozva?

A kérdésre nem is olyan könnyű felelni, ha nincs némi szakmai ismeret e két rögzítési módról. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Alapvetően a megoldandó feladathoz igazodva célszerű egyik, vagy másik kötési mód mellett dönteni.

nails-and-screws2.jpg

Galvanizálás házilag II.

galv2_00.jpg

A kézi galvanizáló bemutatása után ingoványosabb talajra tévedünk, a kis műanyag kádba mártogatunk különféle fémtárgyakat. Arany, valamint vörös- és sárgaréz elektrolit állt rendelkezésemre, mikor kipróbáltam a "galvanizáló készlet" nevű galvanizáló készletet.

Azt régóta nem kell bizonygatni, hogy érdemes hőszigetelni. Az emelkedő energiaárak mellett hamar megtérül a beruházás. Azonban a számtalan különböző anyag és ajánlat átböngészése után általában felmerül a kérdés, hogy meddig érdemes növelni a hőszigetelés vastagságát. Hiszen biztos van olyan határ, ahonnan már felesleges a további beruházás. És jó volna tudnunk azt is, ha már áldozunk a dologra, vajon meddig élvezhetjük a kényelmes meleget? Mikor kell majd felújítani a hőszigetelt épületeinket?

Érdi iskola h_szigetelése Grafit(R) Reflex anyaggal (1).jpg

A világ leghosszabb hídjai

Tisztában vagyunk vele, hogy egy híd megépítése eggyel komolyabb barkácsfeladat, mint egy hokedli összeszegelése maradék faanyagból. (Apropó hokedli! Neki álltatok már az idei Luca-székének?) Viszont ezeknek az építményeknek amellett, hogy átsegítenek valaminek a másik partjára, van még egy jó tulajdonságuk. Az, hogy nagyok. Sőt! Még szépek is. Fokozhatnánk még, de abban megállapodhatunk, hogy egytől egyig lenyűgözőek, már csak méretük miatt is. Csodáljuk hát meg őket szép sorjában. Látni fogjátok, hogy Kínában nem tréfálnak, ha hídépítésről van szó.

hid10.jpgRunyang Bridge Kínában épült 2005-ben. Hossza: 35.6km

hid09.jpgHangzhou Bay Bridge - Kínában épült 2007-ben. Hossza: 35.6km

Néhány poszttal ezelőtt beszámoltunk róla, hogy sok más mellett akár csitti-fitti madáretetőt is készíthetünk a kertrendezés során képződött "hulladékból". Szerintünk igen jól sikerült a gallyak, csavarok és némi műanyag felhasználásával megépített madármenza. Tekintve, hogy a madáretetési szezon kellős elején járunk, nem hagytuk annyiban a témát és összegyűjtöttünk néhány madárlakást és madáretetőt az úgynevezett világból. A lakóteleptől a luxusvilláig, a "kifőzdétől" az elegáns étteremig sokféle madáringatlant találtunk. Egyben biztosak vagyunk: a madarakat legkevésbé sem érdekli az etető vagy az odú kinézete. Ellentétben velünk. Csodálkozzunk hát együtt! Van kedvencetek? Tessék kommentelni.

image_1.jpg

image_10.jpg

A hét műtárgya: a lombfúvó

toro-1.jpg

A legenda szerint a lombfúvó eredetileg egy permetező gép volt. Ám a gyártó azt vette észre, hogy a felhasználók a vegyszeradagolót rendszeresen eltávolítják a gépből, és csak fújásra használják. A gyártók pedig olyanok, hogy meglátják a piaci rést, ha az páros lábbal ugrál előttük, úgyhogy a 90-es évekre már csak Amerikában évente közel 1 millió darabot értékesítettek a lombfúvóból.

Biztonságosabb lakásajtók

A lakások első "védvonala" a bejárati ajtó, amit mindenki igyekszik a lehetőségeihez mérten megerősíteni az illetéktelen behatolókkal szemben. Ezt általában különféle zárak felszerelésével próbálnak a tulajdonosok biztonságosabbá tenni. A zárak azonban csak akkor hatásosak, ha maga az ajtót is erősítik, mert önmagukban nem sokat érnek.

szef.jpg

Telik az idő. Elröppent a nyár, megjöttek az őszi szelek. Rendszeres olvasóink emlékezhetnek augusztusi írásunkra, ahol a Knauf Insulation épületszigetelési összehasonlító próbájáról adtunk hírt. Azóta elindult a fűtési szezon, sőt már több mint egy hónapja fut a program.

hajdunanas_hoszigeteles.jpg

Műhelyóra 10 perc alatt

ora1.jpg

A kiszolgált fűrészlap óra számlapként való felhasználását Thoreau posztjából merítettem, mely a távoli jövőben jelent meg (a Furdancsnál rutinos időutazók dolgoznak).

A szavazat most tényleg számít!

Egy klikkeléssel megszépülhet városod vagy kerületed egy kiválasztott közterülete

2013. szeptember 13-án egyedülálló kezdeményezés indult hét építőipari cég részvételével. A Hörmann, a Mapei, a Fujitsu-Fisher klíma, a Ravak, a Rigips, a Creaton és az ELKO EP Hungary közösen indította el a "MegszépülAVárosom" kezdeményezést, amelynek keretében egy fővárosi kerületet és egy vidéki város közterületét újítják fel a cégek. A kiválasztási folyamatot a lakosságra bízza a hét építőipari szereplő, az erre létrehozott weboldalon. A szavazás december 20-ig tart, amely után a projekt képviselői - a polgármesterrel közösen - kiválasztják a nyertes település és kerület felújítani kívánt közterületét.

megszepulavarosom fejlec.jpg

Egy divatos közellenség, a penész

Sokan azt gondoljuk, a penészes lakások a technika fejlődésével és az életszínvonal emelkedésével lassan eltűnnek. Azonban aki már utána olvasott a témának, tudhatja, hogy a tendencia épp fordított. Ebben a posztban összeszedjük, milyen okai lehetnek a lakás penészedésének, milyen kockázatokat rejt magában a penészes fal, és milyen sokféle megoldást kínálnak a penészedés megszüntetésére.

pára5.jpg

Találós kérdés!

Vajon hogyan verték bele a szöget ebbe a speciálisan kialakított fahasábszerűségbe? Kicsit gondolkodjatok, aztán megnézhetitek az alábbi videót a megfejtésért.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Ragasztás gyorsjavításoknál

Gyakran használt tárgyaink, eszközeink többnyire váratlanul hibásodnak meg. Ezt gyakorta a túlerőltetésük, gondatlan használatuk idézi elő, illetve az apróbb figyelmeztető jelekre nem odafigyelve következnek be. A kijavításukhoz pedig általában különféle ragasztókat szokás használni. A választékuk bőséges eligazodni közöttük elég nehéz, de nem lehetetlen. A kiválasztásukhoz íme néhány szempont.

ragaszto01.jpg

Munkaruházat - Ti miben dolgoztok?

A bakácsoláshoz is szükség van (lenne) megfelelő öltözékre. Persze nyilván sokan vagyunk úgy, hogy egy léc levágásához, vagy egy csőcsatlakozás megszorításához nem fogunk átöltözni munkásruhába, de aki sokat fúr-farag otthon, az már találkozhatott azzal a jelenséggel, hogy bizony ezek a kis és rövid munkák is rendkívül sikeresen tudják amortizálni az ember "utcai" ruhatárát.

Munkaruhába persze nem csak az utcai ruhatárunk megóvása miatt érdemes átöltözni, ha valaki kicsit jobban elmélyed a profi munkaruhák világában, meglepő tulajdonságokkal találkozhat.

Kläder.jpg

A fényes autók titka

Aki a gépkocsijával kénytelen tartósan szabadban parkolni, számos kellemetlen következménnyel számolhat. A szándékos rongáló karcolásokon kívül ugyanis veri az eső, süti a nap, támadja az UV sugárzás és állandóan hull rá a levegőben levő por. A gyakori mosás ezen csak részben képes segíteni, amely a karosszéria fényezésére tapadó szennyező anyagokat csak részben képes eltávolítani. Ezen még az alapos kézi mosás sem segít igazán, a gépi mosás pedig újabb finom karcokkal "gyarapítja" a fényezés felületét. Ezek a nyomok erős fényben elég jól láthatók és e mellett még a karosszéria felületeinek érdessége sem tűnik el.

fenyezes.jpg

Aki már festett ecsettel festékesdobozból, az tudja, hogy az ecset belepottyanása a teli dobozba igen komoly katasztrófát okozhat. A festékkel teljesen átitatott ecset csöpög és maszatol, a rajta lévő rengeteg festék sosem fogy el, ráadásul a nyele ragad, minden festékes lesz nagyjából 15 másodperc alatt. Tehát az ecsetet mindig le kell tenni valahová külön. Ott is csöpög persze, meg néha leesik, akkor jó poros lesz...

ecsettarto2.jpg

Galvanizálás házilag I.

Vissza-visszatérő gondolatom, hogy kipróbálom a galvanizálást, azonban a téma alapművében és a neten keringő ritka irodalomban olvasottak meghátrálásra késztettek eddig. Al-Kaida kompatíbilis, engedéllyel (vagy úgy sem) vásárolható vegyszerek, szabályozható egyenáramú tápegység hiánya, a veszélyes hulladékok kezelése és számos hibalehetőség nehezíti, hogy kompromisszumok nélkül Riga-blokkot krómozhassunk házilag. Az internetes keresgélés közben bukkantam a "mindent egyben" megoldásra, egy kézi galvanizáló készülékre.

ft.jpg

Mesterségek

Mi itt a blogon már több ízben törtünk lándzsát a saját kezűleg végzett ház körüli munkák mellett. Tagadhatatlan azonban, hogy ezekhez a tevékenységekhez szükség van bizonyos műszaki látásmódra. Jó, ha az ember átlátja milyen részekből épül fel egy megoldandó feladat. Az ideális az volna, ha mindenkiben lenne ilyesmi, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy aki maga nem áll neki a problémák megoldásának, az sok esetben nem is látja át azokat. Jómagam korábban gyártottam beépített bútorokat, ezeknek a munkáknak a kapcsán sokszor szembesültem azzal, hogy bizony vannak, akik abszolút nincsenek tisztában egy-egy feladat vagy projekt megvalósításának részeivel. Vannak szép számmal olyanok, akik személyes sértésnek veszik, ha a bútort beépítő nem hajlandó mondjuk egy besüllyesztett elektromos aljzatot, vagy épp a gázcsonkot 10 centivel arrébb rakni.

Ebben az írásban néhány példán keresztül próbálunk segíteni azoknak, akiktől teljesen távol állnak ezek a kétkezi tevékenységek. Talán sikerül azt is kicsit jobban megértetni, hogy egy adott vállalkozótól mi az ami elvárható és mi az ami már nem. Hiszen ha valaki szakembert hív, nyilván azt is elvárja, hogy megfelelő felkészültséggel és megfelelő színvonalon készüljön el a munka.

1-1.jpg

Mozaik szőnyegpadlók

A szőnyegpadlók még ma is változatlanul a kedvelt padlóburkolatok közé tartoznak. Ez főként jó hő- és hangszigetelő tulajdonságának, lágy felületének és változatos minta és színvilágának köszönhető. Viszont a viszonylag nehéz lefektetése és egyesek szerint túlságosan egyhangú az ilyen padlók hatása, ráadásul a tisztítása is elég nehézkes. Érthető tehát, hogy kifejlesztették e szőnyegfajtának a modul változatát, amely könnyen lerakható és egyedi, mintázatok kialakítását is lehetővé teszi. Esetenként a lakóhelyiségnek csak egy meghatározott felületén is lehetséges a lefektetése, amivel még különlegesebb hatást lehet elérni pl. a parkettás lakóhelyiségekben.

mozaikszonyeg01.jpg

Laminált padló lerakása

Ez a lapokból álló padlóburkolat sokak által kedvelt, részben mert akár saját kezűleg is lerakható, másrészt pedig mert számtalan mintázattal és árnyalatban megvásárolható. A munka ráadásul gyorsan elvégezhető, bár a kiugró falrészek továbbá a padlót szegélyező lécek felszerelése megnehezítheti a munkát.

laminalt01.jpg

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek