Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Napi tipp: mit, hol tároljunk?

tarolas03.jpg

Hálószoba
Ha nincs elég helyünk a szekrényajtók kinyitásához, a fali szekrények elé függönyt is akaszthatunk. Helytakarékos megoldás a tolóajtó is. Mielőtt ágyat vásárolunk, gondoljuk meg, nem akarjuk-e az alatta levő helyet is kihasználni. Akkor ugyanis olyan típust kell választanunk, amelynek nincs ágyneműtartója. Megfelelő felső elemmel szekrényünket egészen a mennyezetig megtoldhatjuk, de a szekrény tetején is tárolhatunk dolgokat, a mennyezetre erősített függöny mögé rejtve. Ezt a megoldást azonban csak kevésbé kényes tárgyak esetében ajánljuk.

Nézzünk a mester körmére!

A régi szép időkben a házépítés közös munka volt. A családfő szervezte a munkát, a lányok a folyadék és tápanyag bevitelről gondoskodtak, és mindig volt egy ügyeletes szaki, aki megmondta, hogyan kell jobban csinálni. Ma már nem csak az építést, de a nagyobb volumenű felújítást is szakkivitelezők végzik, és ezzel remélhetőleg, a munka színvonala is emelkedik. De azért a gazda szeme itt is elkel; nem árt, ha figyeljük, mit és hogyan csinálnak a megbízott szakemberek.

Napi tipp: mit, hol tároljunk?

tarolas11.jpg

A különböző kosarak, dobozok, és faládák igen alkalmasak játékok tárolására. Vigyázzunk azonban, hogy az anyag ne legyen szálkás! Ha nincs pincénk vagy tárolóhelyiségünk (kamránk), nyugodtan tarthatjuk az ágy alatt a szörfdeszkákat télen, a síléceket pedig nyáron. A konyhában, dolgozószobában vagy gyerekszobában vékony parafatáblát akaszthatunk a falra jegyzetlapok, feljegyzések számára.

Építési aprók

Szeretjük nézni, ahogy mások dolgoznak, ezért videoválogatásunk ma az építészetről szól. Könnyűszerkezetes és szalmabála ház, valamint cserépkályhakályha-építés képei peregnek alapozástól a takarításig.

Elsőként egy profi építészeti kisfilm, egyenesen a kivitelező cégtől. A könnyűszerkezetű házak csak most kezdenek meghonosodni. Talán mert most értük be Amerikát a tornádók kialakulási valószínűségében. Mindjárt látványosabb, ahogy deszkánként tépdesi fel az épületet Katrina valamelyik nővére, nem pedig csak áll a téglaház ház zavartan, de biztosan és legfeljebb lecserepeződik. Persze, ez csak olcsó humor, szeretjük a favázas házakat.

A műhely zajai 1.

meres.jpg

Néhány évet lokátorokban, másik húszat számítógép előtt ülve töltöttem. A hűtőventilátorok zaja miatt mérhető árok látszik a hallásgörbémen, ezért a Tessék? Ismételje meg kérem! - fordulat előfordul társalgás közben, kivéve, ha nem érdekel, amit mondanak. Késő bánat, de néhány jó tanácsot és mérést szeretnék megosztani a zajvédelem területéről, majd a folytatásban bemutatok néhány tipikus fülvédő eszközt is.

vilagitas13.jpg

Bár a beépített reflektoros lámpák beszerzése költségesebb, használatuk takarékosabb, mivel nem kell hozzájuk reflektorégő. A villanykapcsolót mindig a helyiség bejárata mellé kell elhelyezni, hogy belépéskor könnyen elérhető legyen. Ha a világítótest több tagból áll, mindegyikhez szereltessünk fel külön kapcsolót vagy esetleg kettős kapcsolót.

A káosz szerszámai

v2.jpg

Manapság a szerszámkészleteket ismertető posztok kerültek napirendre blogunkon. Továbblépve a legalapvetőbb barkácsfelszerelés taglalásán, tágítsuk ismeret-horizontunkat speciális eszközgyűjteményekkel is. Mit tegyünk, ha elszaporodnak környékünkön a vámpírok, vagy tartunk egy zombi inváziót követő poszt-apokaliptikus krízistől, mikor nem nyit ki többé a sarki zöldséges? Egy jól összeválogatott szerszámkészlet gyógyírt nyújthat kétségeinkre, még ma vásároljunk be!

tarolas02.jpg

Minél nagyobb a súly és/vagy minél vékonyabb a polc, annál közelebb kell lenniük egymáshoz a rögzítési pontoknak.

Gyakorlat: Kertkapu

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Tuningoljunk tökfüzért

A klasszikus, többnyire kínai gyártmányú, karácsonyfára való izzósorok mindenki előtt ismertek. Ezek ugye 10-100 darab (néha még több), sorba kötött apró izzólámpát (vagyis hagyományos, izzószálas lámpát) tartalmaznak. Ezekből persze nem csak karácsonyi stílus kapható, hanem mindenféle másmilyen is, esetünkben például világító tökfejeket lehet az apró izzók foglalatára húzni. Az ilyen világítások néha elég macerásan használhatóak, épp a hurok jellegük miatt. Persze a hosszabb füzérek esetén lehet eleve duplán felszerelni a helyére a füzért, de a rövidebb, 10-20 izzós soroknál ez nagyon megrövidíti a füzér hasznos méretét, és az izzók is túl közel kerülhetnek egymáshoz.

Furdancs születésnap

Elérkezett hát a nagy nap. Második születésnapunk kapcsán rendezett játékunk végére értünk. A beküldött válaszokat átnéztük, a bennük foglalt tanácsokat és kívánságokat a blog tartalmával kapcsolatban megfogadjuk. A szülinapot pedig megünnepeltük. Volt olyan hozzászólónk tegnap, aki nehezményezte, hogy nem 19.-én hirdettünk eredményt. De akinek nagy családja van, az tudhatja, hogy a szülinapi ünnepség az mindig a résztvevőkhöz van alakítva, a naptár csak támpontot jelent...

A hét műtárgya: a lombseprű

Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt szó korábban. Akkor a cikk után a kommentek már-már a luddizmusba csaptak át, jó csomó ellenérvet sorakoztattak fel az olvasók a lombfúvóval szemben:

  • nem hatékony

  • hangos

  • büdös

  • pont a fújó funkció a felesleges, csak a szívás és az aprítás jó benne

Ezekkel bizonyos fokig egyetértek, bizonyos fokig nem (az akkus lombfúvó, amit kipróbáltam, nem volt sem zavaróan hangos, sem büdös, ugyanakkor egy benzinesről mindkettőt el tudom képzelni), de az előtt a felvetés előtt mindenképpen meg kell hajolnom, hogy fura, hogy a lombfúvóról volt már cikk, de a lombseprűről még nem. Ezt pótoljuk a mai napon.

Ez tehát egy lombseprű:

lombsepru.jpg

vilagitas20.jpg

Fő fényforrásként és munkahelyi megvilágításra egyaránt használhatjuk őket. Fővilágításként célszerű magasan a falra vagy a mennyezetre szerelni. Munkahelyi megvilágításhoz használjunk asztali vagy állólámpát, s fénysugarát lefelé irányítsuk.

A halak szekrénye

Jó, lehetséges, hogy végül nem is halak fogják használni, de erre még visszatérünk a poszt végén. És így mindenképp jobban hangzik a cím. Szóval ez a poszt egy szekrényről íródik (meg néhány halról). Azon szerencsés olvasóink, akik kertes házban laknak, ismerhetik a dolgok felgyülemlésének folyamatát. Ha van valamilyen fészer, féltető, netán veranda a házhoz, ott bizony előbb-utóbb elkezdenek gyűlni a dolgok, holmik és motyók.

A szokásos, egyszer-még-jó-lesz-ne-dobjuk-ki félék épp úgy, mint az ennél rendszeresebben, de csak időszakosan, mondjuk bizonyos évszakokban használtak.

Napi tipp: polcokról még több

tarolas07.jpg

Könyvespolcot csak olyan fal mellé állítsunk, amely száraz és nem melegszik át, máskülönben a könyvek állaga idővel romlik.

Robinson ládája

rob001.jpg

Robinson Crusoe mázlista volt, a tenger szorgalmasan mosta partra az utánpótlást, hogy végül egy kecske és néhány kedves bennszülött figyelő tekintetétől kísérve felépítse otthonát. Milyen szerszámokat vinne magával Ön egy lakatlan szigetre, ha tudjuk, hogy a DHARMA egy fia laposfogót sem dob le segítségünkre? Napi tipp sorozatunk anyja, a Nagy háztartáskönyv igyekszik behatárolni az alapvető szerszámkészlet fogalmát.

tarolas08.jpg

Minél gondosabban tervezzük meg egy szekrény beosztását, annál több fér bele. A felső polc nyáron a téli, télen a nyári ruhák tárolására szolgál.

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

A misztikus gyufakocka

Ugye, hogy sokunk gyerekkorának egyik legmisztikusabb tárgya a gyufakocka? Persze nem mindegy, hogy ki mikor volt gyerek. Ez a szerkezet nem más, mint egy gyufaszálakból, kötőanyag nélkül összeállított kocka. Tekintve, hogy már nincs se időm, se idegrendszerem magamtól kiokoskodni, hogy milyen sorrendben rakjam egymásra a szálakat, inkább utánanéztem a neten.

Furdancs születésnap - 3. kör

Elérkeztünk a harmadik péntekhez. Vagyis születésnapi játékunk harmadik fordulójához. Mint már az előző két alkalommal írtuk, 2 éves születésnapjához érkezett a Furdancs blog, és ezen nevezetes alkalomból most mindenféle ajándékot lehet nyerni, feltéve, hogy visszakülditek a poszt alján lévő kérdőívet.

Az ajándékok száma attól is függ, milyen sokan szántok időt a visszaküldésre. Minél több választ kapunk, annál több ajándék kerül a zsákba. Van már benne Leatherman multiszerszám, Blaklader kapucnis felső, de van benne például egy hamisítatlan és valódi Furdancs söröskupak óra is!

Napi tipp: PVC-burkolók

padlo01.jpg

A PVC padlóburkolókat 2-3 napig hagyjuk állni abban a helyiségben, ahová fel akarjuk rakni, hogy felmelegedjen a szoba hőmérsékletére. Először csak tekerjük szét, a falak mentén hagyjunk rá 10 cm-t, hogy korrigálni tudjuk, ha nyúlik vagy gyűrődik. Felragasztásához a gyárilag előírt ragasztót használjuk.

Ritkán és nem szívesen hasogatok fémtárgyakat, mert hangos, veszélyes és büdös ténykedés, ráadásul nem is vagyok gyakorlott a pontos vágásban. Viszont túl régóta kerülgetem a munkaasztalból kiálló vasdarabot, amibe vesetájékon szoktam beakadni.

Image1.jpg

A napokban hozzájutottam egy három darabos fémvágó-csiszoló szetthez és itt az alkalom, hogy összehasonlítsam a falusi vásárból szerzett olcsóbb társaival, miközben eltávolítom a zavaró kinövést. Szeretem, ha egy szerszám esztétikus kivitelű, ezek a korongok a Kill Bill DVD-t juttatják eszembe. Lássuk, hasítanak-e annyira, mint egy Hattori Hanzo kard.

padlo06.jpg

Ugyanabból a szőnyegből vegyünk egy darabot, vagy ha már nem kapható, a padlószőnyeg egy kevéssé feltűnő helyéről vegyünk ki egy darabot. Az így kapott szőnyegdarabot fektessük a kijavítandó helyre és éles késsel vágjuk ki mind a két réteget.

Pár éve csináltak egy nagyon tanulságos filmet. It might get loud. Ez a címe. Nem nagyon mennék bele a részleteibe, ITT megnézhetitek az egészet. Elég annyi hozzá, hogy az első jelenetben, a méltán népszerű Jack White, a White Stripes frontembere, egy farmon épít egy hangszert. Egy fadarabra felfeszít egy húrt, alátétnek kólás üveget használ, szerel rá elektronikát, felcsavar egy húrt, és szól! Amikor megláttam, egyértelmű volt, hogy egy ilyen hangszert én is építeni fogok. Átgondoltam. Körülnéztem a garázsban és az udvarban. Egy régi ruszki akusztikus gitárról leszedtem pár hangolókulcsot, találtam valami kuka hangszedőt, meg lomokat, és az egészet arra a deszkára szereltem rá, amin apróságokat hegesztettem előtte. Megszólalt!

Csak hát retkes mód gerjedt a kuka hangszedő, már alacsony hangerőn is. Meg ugye egy félig elégetett deszka három húr ellenében nem túl stabil. Mivel a hangszer komolyabb használatba való vétele már egy ideje tervben van, pár napja elérkezettnek láttam az időt, hogy rendbe rakjam. Arra is gondoltam, hogy a feljavításról készítek egy videót, csináltam is ehhez egy rendkívül tudományos kameraállványt, mert sajnos olyanom nincs.

Ragasztóval és bitang sok csavarral két masszív deszkadarabot a hangszer aljára rögzítettem. Találtam két kevésbé kuka hangszedőt, valami stratocaster gitárban lehettek annak idején. Csináltam nekik stabil alátétet, a videón majd látni. Persze ügyeltem rá, hogy ellentétes polaritású hangszedők legyenek, a zajok minimalizálása érdekében. A jack-aljzat felszerelésére is találtam egy kulturáltabb megoldást. A húrlábként szolgáló csatos üveget is stabilabb alapokra helyeztem. Ami extra, hogy kapaszkodója is van a gitárnak. Mivel tokot szerintem nem nagyon találnék hozzá, kellett valamilyen megoldás a cipelésére. Szóval, a jó öreg 22-es kötél meg a kötöző drót jó szolgálatot tettek megint. Nemsokára építek megint egyet, azon lesz 4, talán 5 húr is, a test alapanyaga komolyabb fából készül majd, valamint a felső nyeregre és a húrlábra is van új ötlet, továbbá hangerő- és hangszínszabályzókat is kap a hangszer.  Addig is, élvezzétek a videót. Barkácsra fel!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Napi tipp: padlóburkolás

padlo07.jpg

Habosított hátoldalú szőnyegpadlók felfeszítése: Használjunk feszítő-berendezést (ha hozzájuthatunk). A feszítő-berendezést térdünkkel nyomjuk előre, közben kezünkkel simítsuk ki a padlószőnyeget. A szőnyegpadlót a saroktól számítva kb. 30 cm-es távolságban rögzítsük szöges léccel. A szőnyeget az egyik fal mentén végig rögzítsük szöges léccel, amíg a szemben lévő sarokhoz nem érünk.

Gyerek és szerszám

Akinek van gyermeke, az biztos találkozott már a jelenséggel, hogy a gyerekféle bizony előbb-utóbb utánozni akarja a barkácsolásban aktív szüleit. Fiú gyermek különösen, de sokszor a leányok is. A dolgok kalapálása, az elektromos aljzatok csavarhúzóval történű piszkálása szinte minden családban elkövetkezik egyszer. A kérdés csak az, hogy mi hogyan reagálunk erre. Mi itt a blognál azt gondoljuk, hogy a dolgok túlaggódása és a gyermek túlféltése nem igazán célszerű. Sokkal jobb, ha már idejekorán szánunk időt arra, hogy utódunk tanulja meg, milyen szerszám mire való, és tanulja meg a biztonságos használatukat is.

padlo05.jpg

A fapadlót, amelyet konzerváló-anyaggal vagy faszuvasodás elleni anyaggal kezeltünk, hónapokig nem szabad befedni, hogy a konzerválószer beivódjon a burkolatba. Saját magunk csak a kisebb felületeket borítsuk, mert ha nincs meg a kellő szakismeretünk, a nagyobb felületeknél repedések, illetve illesztési hibák fordulhatnak elő. Ha lehetséges, az új padlóburkolót először egy nagyobb szobában terítsük ki.

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Egyenes furatok

Nemrég egy posztunkban megemlékeztünk egy LEGO-ból épített derékszögről, melynek segítségével jobb eséllyel tudunk egyenes, a munkadarabra tökéletesen merőleges furatot készíteni. Voltak fenntartásaink a segédeszközzel kapcsolatban. Most pedig az ölünkbe hullott a popularmechanics.com cikke, melyben szintén az egyenes furat problematikájára próbálnak házilagos, és nem annyira házilagos megoldást nyújtani.

Az első megoldáson essünk is túl gyorsan. Ez hasonló, mint az építőjátékos ötlet, csak ez egy faderékszög. Ugyanazon elv alapján tud segítségünkre lenni, mint az legós kütyü.

A következő egy optikai megoldás. Végy egy használaton kívüli cédét. A nyomtatott oldalával lefelé helyezd a majdani furat fölé. Fúrj keresztül a cédé közepén található lyukon. Mindaddig, amíg a fúrószár cédé felületéről tükröződő képe törés nélküli folytatólagosságot mutat a valódi fúrószárral, jó úton jársz. Minket ez a módszer annyira nem győzött meg, de puhább anyagoknál talán működik.

A harmadik segédeszközért még a boltba is el kell menni. Ez egy hordozható fúróállvány, ami még nem is annyira drága mulatság. Tokmány is jár hozzá és még a leendő furat mélységét is meg tudjuk vele szabni, meg egy csomó minden mást is. Az ára 13 ezer forint körül van. A "mobil fúróállvány" kifejezésre keressetek rá a neten.

Forrás: popularmechanics.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Furdancs születésnap - 2. kör

Mint múlt pénteken már írtuk, közeledik a Furdancs blog második születésnapja. Ennek kapcsán felidézzük néhány korábbi írásunk. Ma a megosztóbb hatású posztok közül veszünk elő párat.

Napi tipp: tárolás

tarolas05.jpg

Szekrények és polcok: Manapság nagyon sokfajta szekrény között válogathatunk. Mindig azt vegyük meg, ami szükségleteinknek és a betöltendő funkciónak a legjobban megfelel.

Blogunk Facebook-oldalán már többször szóba került az univerzális dugókulcsfej, sőt még írtunk is róla néhány keresetlen sort. Ez egy olyan csövecske, amelyben pici acélstiftek találhatóak, amelyek egymástól független mozgásra képesek, és fel tudják venni bármilyen közéjük nyomott tárgy, egy csavaranya vagy ép egy szemescsavar-fej formáját. Az elképzelés még akár jó is lehet, de persze, mint tudjuk az ördög mindig a részletekben lakozik, és arról sem szabad elfeledkezni soha, hogy a puding próbája az evés.

Napi tipp: padlóburkolás

padlo03.jpg

Ha a padlót mozaikszőnyeggel borítjuk, ügyeljünk arra, hogy a szőnyeglapok száliránya mindig azonos legyen. Figyeljünk arra is, hogy két különböző helyiség padlószőnyegei az ajtóknál ne érjenek össze, mert a szélek könnyen kirojtosodhatnak és balesetet okozhatnak. Ha mégis összecsúsznának, egy fémből készült ütközőszegélyt csavarozzunk fel a padlószőnyeg szélére.

Fogyasztásmérő házilag

A kereskedelemben kaphatók digitális fogyasztásmérők. Kivitelezésük köztes csatlakozóaljzatú. Áruk barátságos, de felmerül, hogy miután mindent megmértünk, mit kezdjünk vele. Közben pedig kínoz a kérdés, hogy érdemes-e lecserélni Szaratov hűtőszekrényünket egy "A" kategóriás modern készülékre (ami három év múlva javíthatatlanul elromlik) vagy mennyit fogyaszt a számítógépünk. Ez utóbbi a legnagyobb talány, mert komponenseinek összeadott értéke a csúcsteljesítményre vonatkozik, viszont pasziánszozás közben jóval kevesebbet fogyaszt. Mennyivel?

Image8.jpg

Itt az idő eljátszani a gondolattal, hogy a fogyasztásmérőket kiváltsuk egy multiméterrel. Az esetek zömében ez nem pontatlanabb módszer, mint a kompakt készülékek. Lássuk a példákat.

Image16.jpg

A világos színű kesztyűket minden hordás előtt tisztítsuk ki. Ha a kesztyű foltos lesz, dörzsöljük be száraz pipaagyaggal, így nem fakul ki. Tisztításhoz húzzuk fel a kesztyűt és dörzsöljük be kevés melegvizes szappanpehellyel. Mosás után hagyjunk egy kevés szappant a kesztyűn. Kesztyű-sámfán szárítsuk a kesztyűt vagy tömjük ki újságpapírral. Ha a kesztyű megszáradt, dörzsöljük össze és gyűrjük meg, hogy puha legyen. A szarvasbőrt egy puha radírral vagy egy külön, szarvasbőrhöz való kefével óvatosan, puha, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át.

A legsokoldalúbb mester

A Pom-Pom -féle Bátor Tintanyúl óta tudjuk, hogy a legbátrabb ember a világon a parkőr. Ez nem is igényel több magyarázatot. Viszont azon már lehet morfondírozni egy sort, hogy vajon a mesterségek, és az ezeket űző mesterek közül vajon melyik is a király?

butor01.jpg

Bánjunk óvatosan régi bútorainkkal, de ne féljünk használni őket. A bútorok azért vannak, hogy üljünk vagy együnk rajtuk, egyszóval, hogy kiszolgáljanak bennünket. Régi darabjainkat azonban lehetőleg ne tegyük ki szélsőséges igénybevételnek.

Gyakorlat: Postaláda

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

vilagitas19.jpg

Bajonett-foglalat: Csavarmenet nélküli fordítós foglalat. Ritka.
Közvetlen fény (direkt fény): Nem szűrt fény (pl. ernyő nélküli sugárzók esetében).
Csavaros foglalat: Általánosan elterjedt menetes foglalat.
Színes égő: Körteizzó színes üvegből (dekorációhoz, fénygirlandnak).

Furdancs születésnap - 1. kör

Bizony, megértük ezt is. A Furdancs blog hamarosan 2 éves lesz. Egészen pontosan október 19-én. Ennek kapcsán most három héten keresztül minden pénteki posztunkban ezt fogjuk kicsit körbejárni. Megnézzük, melyek voltak a legsikeresebb, legtöbb megosztást, legtöbb hozzászólást vonzó posztjaink.

Sőt, egy játékot is meghirdetünk a születésnapunk kapcsán. Tudjuk, igazából az ünnepelt szokott ajándékot kapni, azonban mi most megfordítjuk a dolgot, és mi adunk ajándékot az olvasóinknak. Szülinapi játékunk keretében néhány kérdést teszünk fel olvasóinknak, és a szerencsés válaszolók néhány jól használható ajándékkal lehetnek gazdagabbak. A kérdések a poszt végén lesznek olvashatóak, egy kérdőív formájában. Van egy plusz csavar is a történetben, ugyanis az ajándékokat felajánló támogatóinkkal úgy egyeztünk meg, hogy minél több válasz érkezik, annál több ajándék kerül kiosztásra. A számláló három ajándékkal indul, de minden 25 beérkezett válasz után egy-egy újabb ajándék kerül az ajándékos zsákunkba. Érdemes tehát megosztani a felhívásunkat, érdemes a játékba bevonni minden barkácsolni szerető ismerősötöket is, hiszen így a Ti esélyetek is növekszik! Egyszerűbben: minél többen tudnak játékunkról, annál több ajándékot adunk. Érdemes megosztani, számítunk rátok is!

Napi tipp: tárolás

tarolas09.jpg

Sok lakásban vannak kihasználatlan sarkok, szögletek, például a lépcső alatt vagy a lépcsőfordulókban, beugrók a folyosókon, a pincében vagy a tárolóhelyiségben. Ezeket mind ki lehet használni. Ha a lépcső alatti hely elég magas, elhelyezhetjük ott a telefont, felakaszthatunk egy üzenőtáblát, s odaállíthatunk egy kis asztalt is a telefonkönyvvel, egy jegyzettömbbel és írószerekkel. Szereljünk a telefonhoz megfelelő megvilágítást. A lépcső alatti alacsonyabb szögletek tisztítószerek tárolására is alkalmasak; a takarítószereket lehetőleg akasszuk a falra. Cipős szekrényt is építtethetünk ide.

Aki volt már olyan szerencsés, hogy egy új autót első tulajdonosaként kezdett el használni, pontosan ismerheti az ilyenkor bekövetkező fokozatokat.

Az első időben a jármű abszolút új kinézetű, egyetlen karcolás sincs rajta. Ilyenkor még a beszállásnál is ügyelünk, nehogy hozzáérjen a fényezéshez a ruhánk cipzárja. Ez az időszak persze nem tart túl sokáig, az első apró kis kőfelverődést persze rögtön észrevesszük és bosszankodunk is rajta. De idővel ez elmúlik, hiszen az apró karcok, kőfelverődés nyomok folyamatosan keletkeznek és gyűlnek. Ekkorra már nem bosszankodunk ezeken, de az autó lemosása közben azért egy pillanatra megakad rajtuk a szemünk.

Napi tipp: világítás

vilagitas03.jpg

Az új szobavilágításhoz mindenekelőtt tervet kell készíteni. A vezetékek és kapcsolók szerelését a mázolás és tapétázás előtt végezzük el, mert azokat a falban (a vakolat alatt) kell vezetni.

2030 - messze van még?

És hogy hogy jön ide ez az évszám? Magyarország csak épületállományának teljes körű, - tehát a családi házakra is kiterjedő - szigetelésével lesz képes teljesíteni az Európai Unió 2030-ra előirányzott energiahatékonysági célkitűzéseit. Bár nálunk még nincs, a környező országokban már van támogatás a családi házak szigetelésére.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek