Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Időnk 90%-át belső terekben, falak között töltjük, mégis a beltéri levegő sokszor jóval szennyezettebb, mint a külső levegő. A régi, mára már elavulttá vált nyílászárók hézagjain, résein keresztül folyamatosan biztosították a lakás helyiségeiben a "természetes" légcserét. Ennek köszönhetően a belső légmozgás adott volt, így a levegőben lévő párakoncentráció felhígulhatott, ezáltal a levegő a nedvességtartalma csökkent. Ezzel szemben a mai alacsony energia igényű házak korszerű hőszigeteléssel és korszerű nyílászárók beépítésével épülnek. A hőszigetelt falak, födémek, ajtók, ablakok elsősorban a téli hőveszteséget és a nyári felmelegedést minimalizálják. Ennek következtében csökkenhet vagy akár teljesen meg is szűnhet az épület természetes szellőzése. Ez a fokozott légzárás egy rosszul szellőző belső teret eredményez, amiben a levegő nem csak fullasztó, de nedves is lehet. Elterjedhetnek a penészgombák, spórák, baktériumok és allergiás megbetegedések alakulhatnak ki.

penesz.jpg

A legutóbbi hőszivattyús posztunkhoz született kommentek kapcsán úgy gondoltuk, hogy szakértő segítségét kérjük és megpróbálunk tisztába tenni néhány fontos részletet és tudnivalót a hőszivattyúkkal kapcsolatban. Segítendő a megfelelő készülék kiválasztását a későbbi csalódások elkerülése végett.

levegos hoszivattyu.jpg

Mi is az a hőszivattyú?

"A hőszivattyú az olyan, mint egy kifordított hűtőszekrény." - Hangzik az ismert hasonlat. Szerintem pont annyi hasonlóság van köztük, mint egy benzines láncfűrész és egy Harley-Davidson között.

A közös pont a két berendezésben az úgynevezett Carnot-körfolyamat. A titokzatos elnevezésű termodinamikai jelenséget Nicolas Léonard Sadi Carnot francia fizikus fogalmazta meg 1824-ben.
Az általa leírt körfolyamatot végző hőerőgép működése során a környezetének egy melegebb részéből energiát vihet át egy hidegebb területre és az energia egy részét mechanikai munkává alakíthatja. A körfolyamat meg is fordítható. A rendszer külső munka bevezetése által hőenergiát képes átvinni egy hidegebb régióból egy melegebbe. Utóbbi a hőszivattyú működésének vázlata.

hoszivattyu_magyar_1.jpg

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek